Cytuj:
Wynik sportowy pozbawił szans na Euroligę i Eurocup, możliwy jest więc jedynie udział w rozgrywkach EuroChallenge… lub lidze VTB.
Na EuroChannenge dalej nie spełniamy warunków, poza tym poziom tej ligi jest słaby, a występy w niej nieopłacalne i raczej przynoszące straty niż zyski.
Jeżeli chodzi o VTB to jestem jak najbardziej za, jeżeli tylko mecze będą mogły odbywać się w Zgorzelcu i nie będą się pokrywały z meczami ligowymi. To są dodatkowe mecze z mocnymi drużynami, występny w tych rozgrywkach mogą też przyciągnąć lepszych zawodników.
Cytuj:
8-9 sensownych graczy, obudowanych dobrze rokującą młodzieżą, to – przy ograniczonych środkach – model na dziś optymalny. (...)Z dużą dozą prawdopodobieństwa można jednak przyjąć, że do Kuliga, Chylińskiego i Jacksona w pierwszej kolejności będą dookoptowani polscy gracze, także ci mniej utytułowani, będący jeszcze na dorobku i gotowi do ciężkiej pracy.
Podobno w meczowej dwunastce w przyszłym sezonie ma pojawić się Denis Socha. Co z dwoma pozostałymi? Zastanawiam się o jakich "sensownych" graczy tu chodzi, bo jeżeli w składzie ma być 3-4 młodzików Turowa to czarno to widzę. Jestem za tym by dać szansę tym mniej doświadczonym Polskim graczom typu Śnieg, Pamuła, Mokros, Niedźwiedzki, ale do Chylińskiego i Kuliga musi dołączyć przynajmniej dwóch już ogranych Polaków w tym widzę tu Cela, który chce zagrać w Zgorzelcu.
Cytuj:
Obok nich pojawią się zapewne 2-3 nazwiska obcokrajowców sprawdzonych w naszej lidze i relatywnie tanich, a także ze 2-3 nazwiska stanowiące o sile zespołu.
I tu można porozmyślać. Podejrzewam że jednym z tych zawodników którzy mają stanowić o sile zespołu jest Jackson, być może Chylu. Fajerwerków raczej nie będzie, ale jakiegoś strzelca i dobrego podkoszowego wypadałoby zakontraktować. Co do zawodników ogranych już w PLK i stosunkowo tanich możemy zaliczyć na pewno: Reese'a, Harrissa (ugadany podobno z AZS), Kueblera, Mirkovicia, Kinnarda, z tych droższych Bogavac. Nie wiem czy wypisałem wszystkich, ale na pewno można główkować.
Liczę tylko że uda nam się za małe pieniądze skompletować drużynę z charakterem, która będzie walczyła o jak najwyższe cele.