Od dłuższego już czasu dręczy mnie pewien temat, mianowicie temat pieśni na meczach. Mamy "trochę" ciekawych, ładnych i wg mnie fajnych piosenek związanych z drużyną. Moim zdaniem coraz mniej pojawia się ich na meczach, ponieważ coraz mniej osób zna tekst. Być może wymagam zbyt wiele, może jestem niepoprawnym marzycielem, ale pamiętam, jak podczas meczu pojawiało sie ich dużo, a w zasadzie zdecydowana większość. Moim marzeniem jest usłyszeć przynajmniej połowę na meczu.
Poniżej wypiszę teksty piosenek mi znanych, jeśli będą błędy lub przeinaczenia, proszę poprawić, bo wiadomo różne wersje są. Chciałbym również, aby ten "śpiewniczek" był rozbudowywany przez innych kibiców, bo nie wierze, że znam wszystkie pieśni. Może dla niektórych będą to nowości, może dla niektórych będzie to przypomnienie, ale zapewne znajdą się i tacy, którzy doskonale znają te "utwory". Myślę, że na zbliżający się play-off będą "jak znalazł".
1) Czarno-zielone barwy każdy kibic zna, z ósemką na boisku Robert Witka gra! Czarno-zielone barwy każdy kibic zna, bo z ósemką Robert gra! Glory, Glory, Alleluja! Turów wygra nie ma .....! Glory, Glory, Alleluuja Turów wygra(ł) dzisiaj mecz!
(pozwoliłem sobie wstawić Roberta, bo wg mnie dobrze pasuje do melodii, ale innych też można)
2) Czarno-zielone w słońcu się mieni, to kibiców Turowa znak, Ci kibice są niezwyciężeni, boi się nas cały świat. Boją się nas kibice angielscy, boją się nas także holenderscy, o Turowie, Turowie, Turowie, tyś najlepszy w świecie jest!
3) Dziś Turowa nie pokona, nawet słynna Barcelona, ani Juve, ani Roma, dziś Turowa nie pokona!
4) Turów Zgorzelec to złota drużyna, czy wygrywa, czy przegrywa, zawsze jest jedyna!
5) Czy wygrywasz, czy nie, ja i tak kocham Cię, w moim sercu Turów, i na dobre i na złe!
6) Szły mróweczki przez zielony las i śpiewały cichuteńko tak, Alleluja, Alleluja, Alleluja Zgorzelec!
7) Nie pijący kibice, nie palący kibice, bo Turowa kibice ole!
( ta pieśń trochę juz nieaktualna, ale ciekawa

)

Ja ko-cham Turów sialalalalala! ja kocham Turów sialalalalala! ja kocham Turów sialalalalalalalala!
9) Turów to pany, czarno-zielone szatany!
10) Górnicy!x2 Ten mecz musicie wygrać!x2 .... pokonamy!x2 O Turowie klubie nasz!x2 Do boju, do boju, do boju Zgorzelec!
11) Tak się bawi/wygrywa!x2 Zgorzelec!
To na tyle z mojej pamięci. Proszę o "uzupełnienie" tego zbioru, bądź poprawienie błędów. Być może uda nam się przywrócić "piękny" czas I ligi, kiedy to każdy znał pieśni oraz każdy śpiewał.
Pozdrawiam