Dr.Skacz pisze:
dobrze wiecie jak to działa.
jak widać nie wiedzą

Unia i jej dopłaty działają mniej więcej tak (uproszczę by lepiej zrozumieć):
Ty mi dajesz 1000 zł a ja ci daje 2000 zł. Wg oficjalnych statystykach zyskujesz tysiąc i powinieneś się cieszyć.
Ale. Ty mi dajesz tysiąc w gotówce, który zarobiłeś w Elektrowni a ja ci daję dwa tysiące w postaci projektów. To nic, że chciałeś wyremontować łazienkę w domu, bo ja ci dopłacę 500 i pomalujesz balkon farbą fluorescencyjną (wymóg bezpieczeństwa pprzeciwlotniczego), dostaniesz talony do Reala i Lidla (tu musisz napisać co konkretnie potrzebujesz i czy aby na pewno potrzebujesz - niezrealizowane lub odrzucone talony przepadają) oraz dostajesz pakiet szkoleń w ramach akcji "uwaga na pedofila" (wiadomo, że bezpieczeństwo dzieci to priorytet)... itp
I tak okazuje się, że mimo, że teoretycznie masz o tysiąc więcej to nie stać Cię na piwo (to też nie problem, bo na święta dostaniesz sześciopak Heinekena, co zostanie opisane w lokalnej prasie i pokazane w specjalnym reportażu o dobroci dopłat).
teraz drobnym druczkiem:
od operacji finansowych pobieram 6% czyli 180 zł, balkon musisz malować co roku już z własnych pieniędzy, bo farba musi się świecić, to nic, że nie masz dzieci - pedofil to pedofil. Pani na osiedlu zamyka sklep bo kupujesz tylko w Realu i Lidlu czyli po okresie dopłat i tak będziesz tam kupował. A jak się mimo to pozbierasz to potem ty będziesz płacił innym.