Dzisiaj jest 10 maja 2025, 20:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

mitri pisze:
Niestety myślał, że tak "będzie ładniej" albo takie okna miał na zbyciu. Smutne. No cóż nie pozostaje mi nic innego jak dalej "walić głową" w mur. Ale, jak wcześniej wspomniałem, warto....

aha... warto wiedzieć, że miasto nasze nie ma żadnej władzy nad wykonawcą. Właśnie otworzona została furtka dla wszystkich tych którzy będą budować niezgodnnie z projektami. Chórem bedą się tłumaczyć, ze to ni oni tylko wykonawca i będą bić głową w mur...Jeśli może miasto to oni też... Hehe..to juz widzę budowe hotelu na Przemieściu...teraz to już nikt nie będzie wiedział co tam powstanie...

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Ja rozumię, że droga będzie o "ruchu uspokojonym"
otóż nie, nie będzie żadnej zmiany: po obu końcach odcinka poddawanego rewitalizacji będą ustawione znaki ograniczenia szybkości do 30 km/h :lol: :lol: , już widzę, jak ten przepis będzie przesterzegany.. Dopiero podobno później (kiedy :?: :?: ) gdy przeprowadzana będzie zmiana organizacji ruchu kołowego w całym mieście, również na Przedmieściu ruch ulegnie zmianie (nikt nie wie dio końca jakie te zmiany będą :cry:)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

wczoraj sobie szedlem przedmiesciem... Panowie ukladali kostke, w zasadzie tylko czesc ukladala kostke, reszta robila co innego, np. lowila ryby 8)

Obrazek

sorki za jakość zdjęcia, jedno co mialem w rekach to komorke z aparatem

rekrut
rekrut

Czytam z zaciekawieniem wypowiedzi i a¿ mnie jêzyk ¶wierzbi, by powiedziæ wszystko co wiem na ten temat, ale ograniczê siê tylko do kilku konstruktywnych zdañ.
Nie wiem, czy zamontowane okna wykonano zgodnie z projektem, ale zak³adaj±c, i¿ nie, to niestety prawd± jest, ¿e na tym etapie realizacji inwestycji Pan Adam Cebula mo¿e co najwy¿ej zwróciæ uwagê naczelnikowi Wydzia³u Inwestycji Urzêdu Miasta Panu Markowi Pawliñskiemu na zauwa¿one nieprawid³owo¶ci (najlepiej pisemnie!). Jednak z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e nie odniesie to wiêkszego skutku. Pan Cebula móg³by te¿ (a mo¿e powinien) zwróciæ siê do instytucji, która wyda³a pozwolenie na budowê na konkretny projekt, z informacj± o wprowadzonych zmianach w projekcie celem sprawdzenia czy te zmiany by³y istotne i czy w zwi±zku z tym zosta³o zmienione/zaktualizowane pozwolenie na budowê. Je¶li zamiana wygl±du okien nastapi³a bez zmiany projektu i pozwolenia na budowê to mo¿na oczekiwaæ decyzji nakazuj±cej wykonanie okien wed³ug pierwotnej wersji projektu, tej na któr± wydano pozwolenie na budowê.
Z ca³ê pewno¶ci± projekt budowlany takiego starego obiektu musia³ byæ te¿ akceptowany przez Konserwatora Zabytków (Jelenia Góra). Równie¿ ewentualna zmiana wygl±du stolarki okiennej musi zostaæ przez niego zaakceptowana.
Kto powinien sprawdziæ, czy te wy¿ej opisane procedury zosta³y przez inwestora przeprowadzone? Ha. Zapewne nie znajdzie siê nikt odwa¿ny, kto by siê tym zaj±³ (!). A nawet jakby siê jednak komu¶ zachcia³o to i tak konsekwencje zostan± scedowane w pierwszej kolejno¶ci na wykonawcê, mimo ¿e inwestor z ca³± pewno¶ci± musi wiedzieæ o wszelkich zmianach w projekcie. Nie mogê sobie jako¶ przypomnieæ, by w naszym mie¶cie uda³o siê ukaraæ jakiegokolwiek urzêdnika za niepoprawnie przeprowadzone inwestycje. A poza tym, jak ju¿ kto¶ wspomina³, inwestycja ta jest dotowana przez UE. Nie le¿y zatem w interesie mieszkañców robienie wokó³ tej sprawy ha³asu - utrata dotacji! Wed³ug mnie rozs±dny i odpowiedzialny inwestor (burmistrz) powinien w zaistnia³ej sytuacji dok³adnie sprawdziæ stan faktyczny. Je¶li okna zosta³y ¼le wykonane to inwestor powinien wymusiæ na wykonawcy ponowne zamontowanie okien zgodnych z projektem, chyba ¿e kto¶ ze strony inwestora wyrazi³ pisemn± zgodê na tak± zamianê. A my mo¿emy siê tylko domy¶laæ jaki interes móg³yby ten kto¶ mieæ w tym, by pozwoliæ na tak± zamianê okien (zapewne du¿o tañszych od wersji projektowanej).

Te¿ chcia³bym by Przedmie¶cie przesta³o szpeciæ! Liczê na konsekwencjê niektórych osób wypowiadaj±cych siê na forum.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.