Dzisiaj jest 11 maja 2025, 14:05

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wrzucam bo moim zdaniem temat ważny choć pewnie niestety nie wszyscy jeszcze wiedzą:

http://www.zgorzelec.com/index.php?k_d= ... cell=c_kmc

http://www.hektor-tarnow.eu/index2.html

wybrany fragment najważniejszy bo czas niestety ucieka...:

W związku z przygotowaniem „ZINTEGROWANEGO LOKALNEGO PROGRAMU REWITALIZACJI MIASTA ZGORZELEC NA LATA 2007 - 2015"odbędą się I spotkania konsultacyjne w dniu 16 listopada 2006 r. w Domu Kultury w Zgorzelcu (ul. Parkowa 1) dla wszystkich osób zainteresowanych udziałem w programie. Podczas spotkań konsultacyjnych przedstawiona zostanie ogólna koncepcja ZINTEGROWANEGO LOKALNEGO PROGRAMU REWITAUZACJI MIASTA ZGORZELEC NA LATA 2007 - 2015", wyniki prac związanych z delimitacją obszarów problemowych w ujęciu przestrzennym oraz warunki jakie muszą być spełnione przez beneficjantów końcowych, aby mogli umieścić swoje zadania w ZINTEGROWANYM LOKALNYM PROGRAMIE REWITALIZACJI MIASTA ZGORZELEC
Spotkania konsultacyjne dotyczące programu rewitalizacji Zgorzelca odbędą się 16 listopada 2006 r. w Miejskim Domu Kultury w Zgorzelcu (ul. Parkowa 1) według następującego harmonogramu:
godz. 14.00 Dyrektorzy komórek organizacyjnych UM w Zgorzelcu, Jednostki organizacyjne Miasta Zgorzelec,
Przedsiębiorstwa gospodarki komunalnej, Instytucje edukacji, kultury i Sportu
godz. 15.00 Urzędy i instytucje użyteczności publicznej, Stowarzyszenia i fundacje, Kościoły i związki wyznaniowe
godz. 16.00 Spółdzielnie i wspólnoty mieszkaniowe, podmioty gospodarcze będące właścicielami obiektów objętych rewitalizacją w dziedzinie oświaty, kultury, zdrowia, sportu oraz realizujące inne zadania publiczne na rzecz miasta, w tym właściciele budynków wpisanych do rejestru konserwatora zabytków.
godz. 17.00 Podsumowanie

trzeba się dokładnie wczytać w zestawienie zadań inwestycyjnych i poszukać gdzie możnaby się zmieścić z jakimś pomysłem ale opcji jest wiele i można wyrwać 85% dofinansowania, szkoda byłoby stracić...
Więcej informacji Pani Duniec Falasa 075 7759929
termin składania wniosków minie 20 listopada

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wczoraj odbyło sie spotkanie w mdku o którym wspominałem, powstaje zintegrowany program rewitalizacji miasta w którym każdy może umieścić swoje zadanie, jeżeli tylko mieści się w ramach projektu, umieszczenie zadania jest pierwszym krokiem do zdobycia pieniędzy z funduszy europejskich, od tego ilu będzie zainteresowanych zależy w dużej mierze czy miasto pomoże ludziom w zdobyciu tych funduszy czy nie...
termin składania wniosków przesunięto do 24 listopada, ludzie ruszcie tyłki i zacznijcie martwić się o siebie sami, nowa pula środków rusza już od stycznia 2007 roku, kto pierwszy ten lepszy, wczoraj na sali było zaledwie kilkunastu przedstawicieli spółdzielni, przedsiębiorstwa zarządu nieruchomościami i wspólnot mieszkaniowych, czy naprawdę nasze miasto jest takie piękne i nie wymaga żadnych inwestycji? czy ludzie już tak świetnie sobie radzą sami z pozyskiwaniem funduszy?
a może ktoś wierzy, ze po wyborach samorządowych wszystko samo się załatwi?

Tytuł:
obserwator
obserwator

no, tak.Raptem kilka dni temu pokazala sie informacja (dla mnie- pierwsza, jakakolwiek) o takim etapie, a tu juz pretensje.
po raz enty przypomina sie aktualność juz dawno zdiagnozowanego problemu- słabe rozpowszechnienie i nagłośnienie informacji NAJ_istotniejszych dla mieszkańców .
Pismo podpisane 25.10.2006, i powinno ujrzeć światło dzienne na KAZDYM słupie, w gazetkach lokalnych, telewizji lokalnej, i nie tylko, a takze w gazetach ogólnopolskich- (a dlaczego nie?!)
Ponadto, wsród podmiotów zapraszanych, nie widać obserwatorów, i zainteresowanych, (tak ogólnie, nie- szczególnie).
Pewnie niezamierzone przeoczenie, miejmy nadzieję.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ja tez o sprawie dowiedziałem się przypadkiem i uważam, ze urząd miasta, naczelnik czy burmistrz delikatnie mówiąc ... się nie popisał
ale nie ma sensu obrażać się na kiełbasę jak się nie lubi babki w mięsnym.
sprawa jest aktualna, jeszcze ciągle i im więcej zainteresowanych weźmie w tym udział tym większe będzie można wywrzeć parcie na urząd miasta w sprawie pomocy przy pisaniu później już aplikacji bezpośrednio do funduszy pomocowych i to niezależnie od tego kto wygra wybory na burmistrza,
ten program jest dla miasta i naprawdę może "zmienić oblicze ziemi, tej ziemi" ;-)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Idea:
Cytuj:
PRIORYTET 12:
ODNOWA ZDEGRADOWANYCH OBSZARÓW MIEJSKICH NA TERENIE
DOLNEGO ŚLĄSKA („MIASTA”)
1. Cel priorytetu
Głównym celem priorytetu jest przeciwdziałanie marginalizacji obszarów miast
województwa dolnośląskiego, na których nasilają się negatywne zjawiska społeczne
i ekonomiczne oraz ulega degradacji stan fizyczny przestrzeni. Działania podjęte w
ramach priorytetu prowadzić będą do rewitalizacji najbardziej zdegradowanej tkanki
urbanistyczno – architektonicznej oraz wzmocnienia struktur społeczno – ekonomicznych
zdegradowanych dzielnic dla utrwalenia zrównoważonego rozwoju miast regionu i
uczynienia z nich miejsc bardziej atrakcyjnych do życia, pracy i inwestowania. Wsparcie
udzielone zostanie w szczególności na zintegrowane rozwiązania traktujące kompleksowo
problemy społeczne i środowiskowe.
2. Uzasadnienie priorytetu i jego opis
Województwo dolnośląskie wyróżnia się wysokim poziomem urbanizacji.
We wrześniu 2005 roku w miastach regionu zamieszkiwało 71,1% ogółu ludności
(wskaźnik krajowy wynosi 61,4%). Ośrodki miejskie odgrywają istotną rolę w rozwoju
gospodarczym i społecznym województwa. Widoczne jest jednak zróżnicowanie ich
potencjału. Obok dynamicznie rozwijających się miast (np. Wrocław, niektóre miasta z
obszaru Legnicko-Głogowskiego Okręgu Miedziowego) istnieją jednostki, w przypadku
których można mówić o zapaści cywilizacyjnej (np. ośrodki miejskie na południu
województwa borykające się z problemami wynikającymi z likwidacji przestarzałych
branż przemysłu wydobywczego i tekstylnego). Zjawisko degradacji obszarów miejskich
ma dwa wymiary –fizyczny i społeczny. Degradacja fizycznego środowiska miast
przejawia się w postępującej destrukcji tkanki urbanistyczno – architektonicznej.
Niszczeniu ulega przede wszystkim nieremontowana od lat zabudowa (często zabytkowa)
oraz towarzysząca jej infrastruktura, np. wodno – kanalizacyjna, energetyczna, drogowa,
tereny tzw. małej architektury czy zieleni miejskiej. Szczególnie widoczna jest degradacja
substancji miejskiej na terenach poprzemysłowych i powojskowych. Degradacja tych
obszarów stwarza niejednokrotnie zagrożenie dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego.
Obok degradacji fizycznej tkanki miejskiej, obszary wymagające rewitalizacji borykają
się z degradacją społeczną. Na opisywanych terenach najczęściej występuje kumulacja
negatywnych zjawisk ekonomiczno-społecznych, np. wysokie bezrobocie, niski poziom
aktywności gospodarczej, wyższe niż w innych rejonach natężenie występowania zjawisk
patologicznych, wysoki stopień przestępczości. Wobec widocznej wieloaspektowej
degradacji wielu obszarów miejskich nasila się potrzeba ich przeobrażeń. Jest to szansa na
ożywienie społeczno-gospodarcze nie tylko określonych obszarów miejskich, lecz także i
sąsiednich terenów. Istotna jest także poprawa stanu środowiska naturalnego na tych
obszarach.
Ze względu na występowanie na terenie województwa wskazanych powyżej negatywnych
tendencji ograniczających rozwój miast, w ramach niniejszego priorytetu przewidywane
jest dofinansowanie przedsięwzięć zmierzających do sanacji zdegradowanych obszarów
miejskich. Wsparcie w tym zakresie uzyska 37 miast regionu, zamieszkiwanych przez
populacje nie niższe niż 10 000 mieszkańców5, na podstawie Lokalnych Programów
Rewitalizacji (LPR).

więcej:
http://rpo.dolnyslask.pl/pliki/RPO_WD_120906.pdf

Tytuł:
pismak
pismak

[quote="neandertalski"] ja tez o sprawie dowiedziałem się przypadkiem i uważam, ze urząd miasta, naczelnik czy burmistrz delikatnie mówiąc ... się nie popisał [quote]

Tu się nie do końca nie zgodzę. Jako przewodniczący stowarszyszenia zarejstrowanego w Zgorzelcu otrzymałem zaproszenie na spotkanie wraz z informacją na temat „ZINTEGROWANEGO LOKALNEGO PROGRAMU REWITALIZACJI MIASTA ZGORZELEC NA LATA 2007 - 2015" - min to co cytował neandertalski. Na słupach widziałem plakaty informujące o terminie II spotkania wraz z informacją w jakim celu jest organizowane to spotkanie.
Nie wiem jak szybko informacja pojawiła się na stronie UM. Może admin dogadał by się z UM żeby informowali go o ważniejszych spotkaniach organizowanych przez UM Skoro chcesz aby Twoja strona była "głosem miasta" to musisz mieć lepsze źródła info :twisted:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

menelopa ja jako cżłonek stowarzyszenia też wiedziałem o sprawie, natomiast jako członek wspólnoty mieszkaniowej nie miałem o sprawie zielonego pojęcia i dlatego uważam, ze się nie popisali.
mojej wspólnoty mieszaniowej nikt nie poinformował i dlatego uważam, że mogło być lepiej

Tytuł:
pismak
pismak

Aha, sądziłem że skoro powiadomili stowarzyszenia to zrobili to samo ze wspólnotami

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.