Dzisiaj jest 11 maja 2025, 13:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

hh

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 1:31 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Ja nie byłem na spotkaniu i dokładnie nie wiem, co zaproponował Nikos.
Ale chętnie dołożę swój głos w temacie przyszłości Miejskiego Domu Kultury.

Jestem przekonany, że niezbędny jest konkurs na dyrektora. Zawsze w takim przypadku kandydaci przedstawiają koncepcje na funkcjonowanie instytucji. Muszą przekonać komisje o możliwości realizacji, a to wiążę się również z finansami. Muszą także zaprezentować swój model działania, który powinien nawiązywać do oczekiwań miasta, które ma obowiązek określić w naszym imieniu Burmistrz.
Wszystko nie jest takie proste. Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że MDK zajmuje się wszystkim i jak ktoś wcześniej stwierdził to znaczy niczym. Rozmawiając o funkcjonowaniu tej jednostki kultury sami przedstawiamy różne propozycje kierowane do różnych odbiorców.
Często mówicie o dzieciach i młodzieży. Ważne to działanie, tylko czy powinno być realizowane w tym miejscu. To zadania dla oddzielnej instytucji, jaka w wielu miastach nazywa się Młodzieżowym Domem kultury, to również zadanie dla świetlic środowiskowych prowadzonych na osiedlach, a zatem w pobliżu miejsca zamieszkania.
Miejski Dom Kultury w Zgorzelcu to instytucja, która powinna dbać o prezentacje Polskiej kultury na styku trzech granic, to miejsce, z którym ludzie z wrażliwością artysty powinni się utożsamiać. Miejski Dom Kultury to wreście nie tylko historyczny budynek, to także amfiteatr, tak rzadko wykorzystywany, to kompleks parków i teren przygraniczny. Jak duża daje to możliwości. Zatem mówiąc o kompleksowym podejściu do MDK i kultury w mieście musimy rozpatrywać sprawę łącznie.
Kończąc jeszcze o komercji. Kultura to nasze wnętrze, kultura dla mas to inwestycja duchowa, to praca nad naszymi odczuciami i wewnętrznymi potrzebami dla budowania społeczeństwa wrażliwego, dlatego kultura musi kosztować, jest to zadanie własne miasta, na które można pozyskiwać także środki zewnętrzne. Dlatego ostrożnie z szeroko rozumianą komercją. To się sprawdza, ale przy wydarzeniach realizowanych sporadycznie. Poprawa stylu pracy w wielu przypadkach nie wymaga środków finansowych, potrzebna jest dobra organizacja, cel itp.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Marko pisze:
Ja nie byłem na spotkaniu i dokładnie nie wiem, co zaproponował Nikos.
Ale chętnie dołożę swój głos w temacie przyszłości Miejskiego Domu Kultury.

Marko, ty juz miałes swoje 5 minut.
Co zrobiłeś aby w MDK-u coś się działo. Miałeś spore możliwości.
Nie znam Twoich inicjatyw w tym zakresie. Może się mylę?

Tytuł:
pismak
pismak

Mo

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 1:35 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

dziubas17 pisze:
[Marko, ty juz miałes swoje 5 minut.

W taki sposób mi ust nie zamkniesz.
O swoich ocenach , w tym na temat MDK mówiłem wielokrotnie. Dla jasności informuje, że jest bardzo dużo świetnych rzeczy, które dzieją się w MDK i mam nadzieję, że będzie tak dalej. Pracują tam świetni ludzie, których sznują i którzy wykonują nieraz bardzo ciężką pracę w tym również fizyczną bez wzgledu na etat na którym są zatrudnieni.
Obecna dyskusja toczy sie m.in. z powodu powołania dyrektora do pracy na funcji Wiceburmistrza.
Nowa rzeczywistość, to nowe szanse i czas na dyskusję, zatem "dziubas17", lepiej coś sensownego zaproponuj, a nie decyduj, kto może, a kto nie może wypowiadać się na ten temat. :P 8)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Marko pisze:
dziubas17 pisze:
[Marko, ty juz miałes swoje 5 minut.

Nowa rzeczywistość, to nowe szanse i czas na dyskusję, zatem "dziubas17", lepiej coś sensownego zaproponuj, a nie decyduj, kto może, a kto nie może wypowiadać się na ten temat. :P 8)

Nie decyduję kto co może, zadałem Ci pytanie co zrobiłeś podczas swojej kadencji w zakresie MDK?
Jak widzę potrafisz tylko tworzyć spam słowny, zero konkretów.
Dobrze sie stało może "nowi" coś zrobią

Tytuł:
pismak
pismak

Jeśli uważasz, że każdy może zajmować się wszystkimi sprawami, to jesteś w błędzie. Ciekaw jestem jak byś funkcjonował gdybyś w swojej pracy był jednocześnie wszystkim.

Jeśli chodzi o to, co ja zrobiłem w tym temacie to powiem Ci, że działałem tak, aby umożliwić funkcjonowanie MDK, wspierałem w tym m.in. Festiwal Piosenki Greckiej, który w poprzedniej kadencji też był zagrożony, wspierałem Spotkania Rodzin Muzykujących, Orkiestrę Mandolinistów, niejeden koncert w MDK organizowany przez młodych wspierałem osobiście finansowo
Widziałem jak osobiście pracownicy MDK angażują się w pracy i co robią dla nas wszystkich. To moja wiedza i zawsze będę o tym mówił.
Zabrałem głos na temat komercyjnego wykorzystania domu kultury dla młodzieży, bo w dużym stopniu uważam, że to ślepa uliczka. Jak i gdzie należy pracować z młodzieżą w formach, o jakich tu mówiono już się wypowiadałem?
Drugą przyczyną była sprawa wakatu dyrektora. Mam tu wiele obaw i dlatego mówię również o dobrej stronie funkcjonowania MDK, którą należy szanować. Obawy moje związane są z wydarzeniami, które obserwowaliśmy w ostatnich dniach w Centrum Sportowym zdegradowanym przez nieudolne kierowanie poprzedniego Prezesa i mianowaniem na Prezesa Pani Asystentki Zarządu inaczej patrząc mającej w Centrum doświadczenia w pracy sekretariatu. Bez choćby próby dyskusji o potrzebach zmian, oczekiwaniach mieszkańców itd.
Może, chociaż w przypadku MDK będzie ogłoszony konkurs i decydować o wyborze dyrektora będzie jego koncepcja i fachowość. To oczywiście nie oznacza, że takich ludzi niema obecnie w MDK, ale zasady wyboru powinny być jasne i klarowne.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.