Dzisiaj jest 11 maja 2025, 12:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

mury!? gdzie?! takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego :D

Co do centrum to kiedyś był pomysł zagospodarowania trójkąta z obecnym Kauflandem i McDonaldem. Tak to już się dzieje z naszymi projektami na centrum... Zaraz na przedmieściu wybuduje się hotel, potem otworzą Maca albo innego burgera a potem to już tylko supermarket...
Ale może nie będzie tak źle? Warto zobaczyć choćby 1 maja w Jeleniej czy Krupówki w Zakopanem. To też ulice - a pełnią rolę centrum, skutecznie zastępując/uzupełniając rynek.
Za to przykładu z centrum przy dwóch parkach, alei banków i reprezentacyjnym gmachu na uboczu (MDK) to daleko by szukać (może NYC? ale to trochę inne realia...)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

zubek pisze:
przedmieście nyskie ma coś, czego brak okolicom domkulturowym - bezpośrednią bliskość starówki w Goerlitz. jest to rzecz, której przecenic nie mozna.
problemem jest komunikacja - której w zasadzie nie ma. jeśli ktoś mieszka na Reymonta - rzeczywiście moze mieć problemy z tym "centrum" na obrzeżach.Z reszta z każdym centrum.
Obecnie kulturalny środek Zgorzelca mamy w rejonie obwodnicy - bo wszystko co możemy obecnie od miasta otrzymać to szaleństwo zakupów w hipermarketach. ;-(
argumentacja, że tereny wokół MDK lepiej nadaja się na centrum niż przedmieście nyskie jest z gruntu rzeczy mało trafiona. te same zarzuty, które boq i neo podaliście przeciwko przedmieściu mozna wyłożyc przeciwko MDK. a nawet nieco więcej.

zubek tu się z Tobą nie zgodzę...
bezpośrednie sąsiedztwo ze starówką w Goerlitz to coś co ludzi w naszym mieście jednak mało interesuje niestety i nie jest to ani dobrze, ani źle - po prostu tak jest. a ta zaleta ma też tę wadę, że np do przedmieścia nyskiego najłatwiej dojechać można samochodem właśnie od strony Goerlitz, nawet jadąc ze Zgorzelca, no bo gdzie niby ludzie mieliby zaparkować zakładając ten deptak? koło studzienki? na iwaszkiewicza? koło cerkwii?
supermarketów nie demonizowałbym aż tak, owszem to centrum zakupowe ale życie jako takie tam się raczej jeszcze nie odbywa, w godzinach szczytu oblegane ludźmi sa ulice w centrum miasta a nie centra handlowe, to w mieście jest życie cały czas - takie przynajmniej ja odnoszę wrażenie idąc po mieście w godzinach wczesno popołudniowych i wynika to z układu miasta, właśnie tej kiepskiej sieci dróg sprawiającej, że centrum jest trudno ominąć.
a przedmieście nadnyskie było zawsze peryferiami miasta i tam nijak normalne życie ludzkie sie nie toczyło tak jak w centrum koło granicy.
popatrz zresztą nawet Niemcy na przełomie XIX/XX wieku tzw przedmieście nadnyskie zostawili na peryferiach i zaczęli stronę wschodnia budować od nowa począwszy od mostu libereckiego, stąd wytyczano układ dróg, skupiska kamienic, place, linię tramwajową, tu powstawała Ruhmeshalle, to tu organizowano dolnośląskie "expo" w 1905 roku - swoją drogą najciekawasza byłoby wg mnie próba dotarcia do niemieckich planów rozbudowy dla wschodniej strony, bo widać w tym działanie z głową zakończone niestety w 1914 roku... od tego czasu zaczyna się w mieście rozpierducha architektoniczna, o ile jeszcze koszary z czerwonej cegły komponują się z miastem o tyle hitlerowskie kleist kaserne już niestety nie... moim zdaniem najciekawsze byłoby dogrzebanie się do tej koncepcji sprzed stu lat i w miarę możliwości urbanistyczne poprawienie tego co po pierwszej wojnie ewidentnie się obsunęło i co z kolei po II wojnie juz w ogóle uległo skiepszczeniu, być może cośkolwiek jeszcze dałoby się z tego miasta sklecić?
przedmieście nyskie to wąski pas nadbrzeżny wciśnięty miedzy skarpą i rzeką, często podtapiany z tego powodu i w przypadku poszerzenia drogi praktycznie pozbawiony ruchów w jakąkolwiek stronę oprócz tych wzdłuz drogi, wytyczenie nowej drogi przez most liberecki już za Niemca marginalizowało ten slums, poza tym to co naprawdę było w tym miejscu cenne z punktu widzenia historyczno-architektonicznego zburzyli sami Niemcy na początku XX wieku podczas budowy nowego mostu staromiejskiego, co pewnie wynikało z tego, że kościół św Ducha i domy obok niego musiały być już wtedy straszną ruiną. miejsce i owszem ciekawe ale jako przyczułek mostowy miasta za rzeką a nie - dzielnica centrum miasta u nas.
http://historic-cities.huji.ac.il/germa ... I_45_b.jpg

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:

bezpośrednie sąsiedztwo ze starówką w Goerlitz to coś co ludzi w naszym mieście jednak mało interesuje niestety i nie jest to ani dobrze, ani źle - po prostu tak jest.

ja widzę to tak - to sąsiedztwo - to jest coś - co interesuje turystów. na turystach się zarabia serwując im różnorakie atrakcje, które z kolei ściągają tubylców - itd... - nic się samo nie stworzy.
neandertalski pisze:
a ta zaleta ma też tę wadę, że np do przedmieścia nyskiego najłatwiej dojechać można samochodem właśnie od strony Goerlitz, nawet jadąc ze Zgorzelca, no bo gdzie niby ludzie mieliby zaparkować zakładając ten deptak? koło studzienki? na iwaszkiewicza? koło cerkwii?

chyba przesadziłeś :) Jakuby mimo całej swojej ułomności pokazały, że się da i dojechać, i zaparkować (choć z tym rzeczywiście może być problem)
neandertalski pisze:

supermarketów nie demonizowałbym aż tak, owszem to centrum zakupowe ale życie jako takie tam się raczej jeszcze nie odbywa, w godzinach szczytu oblegane ludźmi sa ulice w centrum miasta a nie centra handlowe, to w mieście jest życie cały czas

to jest oczywiście moje zdanie. ale bardzo często spotykam się z traktowaniem zakupów w hipermarketach jako zamiennika spaceru po parku :( wystarczy popatrzeć na te rozmarzone baby przechadzające się między półkami.

neandertalski pisze:

przedmieście nadnyskie było zawsze peryferiami miasta i tam nijak normalne życie ludzkie sie nie toczyło tak jak w centrum koło granicy.
popatrz zresztą nawet Niemcy na przełomie XIX/XX wieku tzw przedmieście nadnyskie zostawili na peryferiach i zaczęli stronę wschodnia budować od nowa począwszy od mostu libereckiego, stąd wytyczano układ dróg, skupiska kamienic, place, linię tramwajową, tu powstawała Ruhmeshalle, to tu organizowano dolnośląskie "expo" w 1905 roku

wiesz - trudno byłoby takie "expo" wystawić na przedmieściu nyskim. z tego samego powodu lotnisko też zbudowano pod Goerlitz.
Miasto rozwijało się wzdłuż linii tramwajowej i szlaków komunikacyjnych. Poza tym do 45 roku przedmieście było całością wraz ze starówką po drugiej stronie nysy. Niemcy nie musieli organizować sobie żadnego centrum, ponieważ je mieli. byli w zupełnie innej sytuacji niż my - i dla tego mogli mieć takie koncepcje urbanizacyjne, a nie inne.
neandertalski pisze:
- swoją drogą najciekawasza byłoby wg mnie próba dotarcia do niemieckich planów rozbudowy dla wschodniej strony, bo widać w tym działanie z głową zakończone niestety w 1914 roku... od tego czasu zaczyna się w mieście rozpierducha architektoniczna, o ile jeszcze koszary z czerwonej cegły komponują się z miastem o tyle hitlerowskie kleist kaserne już niestety nie... moim zdaniem najciekawsze byłoby dogrzebanie się do tej koncepcji sprzed stu lat i w miarę możliwości urbanistyczne poprawienie tego co po pierwszej wojnie ewidentnie się obsunęło i co z kolei po II wojnie juz w ogóle uległo skiepszczeniu, być może cośkolwiek jeszcze dałoby się z tego miasta sklecić?

to by było bardzo ciekawe. miasto powinno zlecić takie studium jakiemus kompetentnemu zespołowi np. z wrocławia oraz poddać to debacie. ale nie wiem, czy kiedykolwiek doczekamy takich działań ;(
nie lubie takich sformułowań "jakiemuś" "powinno" - ale tak wyszło

neandertalski pisze:

wytyczenie nowej drogi przez most liberecki już za Niemca marginalizowało ten slums, poza tym to co naprawdę było w tym miejscu cenne z punktu widzenia historyczno-architektonicznego zburzyli sami Niemcy ... co pewnie wynikało z tego, że kościół św Ducha i domy obok niego musiały być już wtedy straszną ruiną. miejsce i owszem ciekawe ale jako przyczułek mostowy miasta za rzeką a nie - dzielnica centrum miasta u nas.

mogę użyć tych samych argumentów jak wyżej. inne czasy, inna sytuacja. inne okoliczności i potrzeby.

to ze coś kiedyś było slumsem czy ruiną, automatycznie nie zeruje jego wartości. przykład? krakowskie przedmieście w Lublinie.Kazimierz w Krakowie ( wiem wiem - rzeczy trudno porównywalne, ale jaki kraj tacy terroryści :) ) a nawet dom Jakuba Boehme w Zgorzelcu. widziałeś jak wyglądał przed wojną?
obecnie takie miejsca, a nawet o wiele "gorsze - jak np. kopalnie na Śląsku) są poddawane rewitalizacjom i przywracane społeczeństwu.
swego czasu widziałem projekty rewitalizacji starych łasztowni w szczecinie. pomysły super - niestety Jurczyk nie uwzględnił tego w swojej "wizji" rozwoju miasta. to co można by zrobić u nas - to właśnie takie stare łasztownie - tylko w mniejszej skali. mamy wielka szansę zrobić coś na prawdę ciekawego albo tkwić w zeszłym stuleciu jak prezydent szczecina.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ja myślę, zgadzając się z tym, że przedmieście nyskie (polska i niemiecka) strona jest atrakcyjna dla turystów. Znakomitym uzupełnieniem oferty byłaby możliwość zakupienia pamiątki związanej bezpośrednio ze Zgorzelcem (jak np. ceramika w Bolesławcu)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

no widzisz ja jakoś w tych turystów nie wierzę :)
z tym dojeżdzaniem samochodem na przedmieście nyskie to zubek nie możesz wiele powiedzieć bo sam tam mieszkasz, więc dojeżdżać z domu nie musisz a ja choć mieszkam póki co jeszcze na manhattanie czyli parę metrów dalej, naprawdę czasami wolę z synem na starówkę samochodem skoczyć i jadę za rzekę, z różnych powodów :-)))
jakuby to była/jest wielka biba miejska, jest raz do roku i nie ma znaczenia gdzie by ją zorganizować zawsze ludzi będzie kupa, przy czym nie powiesz mi chyba, ze ścisk jaki panuje wtedy na Daszyńskiego to jest to o co chodzi? no i mówimy tu o stałej roli "centrum" a nie o imprezach plenerowych ze sceną w poprzek ulicy :-)
ja też widzę ludzi w marketach, którzy wyglądają jakby zwiedzali zwiedzali bazylikę św piotra ale na szczęście póki co to tylko sklep i mimo wszystko jedzie tam się jedynie na zakupy, prawdziwym mordercą miast są wg mnie takie potworki jak Galeria Dominikańska we Wrocku - to już jest groźne ale mam nadzieję, ze nam póki co nie grozi...
zgoda przemieście nyskie było cześcią starówki ale jednak miasto nie postanowiło sie rozbudowywać na początku wieku w miejscu dzisiejszego manhattanu i reszty osiedli powstałych po II wojnie, przez co wkraczając zwłaszcza dziś na ten teren ze strony niemieckiej trafia się trochę w próżnię, no bo od skrzyżowania koło cerkwi, praktycznie zaczynają się dzikie pola albo właśnie owe nieszczęsne blokowiska z których ludzie raczej uciekają w wolnej chwili. a "expo" było urządzane po zachodniej stronie miasta zdaje się w 1885 roku w okolicy dzisiejszej Luterskirche, później jednak szedł progres i w 1905 był już koło dzisiejszego mdku.
nie wiem, może nie mam racji i tu powinna się skończyć dyskusja ale po prostu skupianie centrum miasta na jego skraju, na wąskiej, ciasnej ulicy, moim zdaniem nie jest dobrym pomysłem zwłaszcza gdy centrum dotychczasowe ma jeszcze sporo możliwości - że np o podwórkach kamienic wspomnę, to sa potężne place zasyfiałe z których wiele rzeczy dałoby się zrobić i byłyby bliżej ludzi, ja np odpadłem jak mi ludzie z Sienkiewicza wspominali, ze po wojnie jak tu zaczynali mieszkać to na podwórku było coś w rodzaju mini parku z alejkami, drzewami itd...
ale nie wiem, nie znam się, czasami bywam na przedmieściu nyskim i widzę jak martwe jest to miejsce i przez to wydaje mi się, ze ot tak z dnia na dzień nie da się go skolonizować, ludzie tu nie mają czego szukać, nie mają tu nic do roboty, nie ciągnie ich tu - nawet starówka w Goerlitz tego nie zmienia. To trochę tak jak z budową ścieżek na osiedlu, po wybudowaniu bloków nie powinno ich się sztucznie wyznaczać bo ludzie zawsze znajdą sobie skroty inne niż architekci i właśnie te ścieżki wydeptane powinno się zalegalizować jako chodniki. Podobnie dla mnie jest z przedmieściem nyskim - tam ludzie nie chodzą, chodzą w centrum dotychczasowym i w związku z tym to właśnie centrum bym im "chodnikował" ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tym bardziej, ze dzisiejsze centrum jest czymś naszym, tutejszym, czymś co też formowało się przez kilkadziesiąt lat, nie można tego ignorować i przewracać do góry nogami bo zamarzyła się nam "nowa" starówka. Zgorzelec to historia osobna do Goerlitz, mająca swoją własną, krotka bo krótką ale jednak odrębność, 60 lat to mało i dużo równocześnie, nie zaprzeczajmy temu, to nie jest żaden wstyd. niech sobie to przedmieście nyskie rośnie powoli, przecież ja nie mam nic przeciwko temu, tylko w sposób sztuczny "nie przenośmy" sobie sami "stolicy do krakowa", czy raczej do nowej huty stylizowanej na sukiennice, jeżeli miasto będzie w tę stronę ciążyło to nie należy tego procesu hamować ale nie można go wymuszać - wg mnie

Tytuł: zaorać?
rekrut
rekrut

:roll: A ja tam bym może i zaorała co nieco , ale chyba warto coś nowego zasiać to i stare zarośnie , a jaka przy tym oszczędność co nie ? :wink: :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz.