Dzisiaj jest 12 maja 2025, 4:39

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 22 gru 2006, 9:30 
Offline
pismak
pismak

Rejestracja: 15 kwie 2005, 14:46
Posty: 689
Lokalizacja: Zgorzelec - Ujazd
Espresso - pizzeria, która niedawno debiutowała w naszym mieście. Dobra lokalizacja, ładny wystrój, dobre jedzenie, bardzo miła obsługa no i coś czego chyba nie ma żaden lokal w naszym mieście - całkowity zakaz palenia. Tak po krótce opisąłbym to miejsce...kiedyś. Obecnie większość z atutów, które wymieniłem pozostają aktualne. Zmieniał się jeden ale za to bardzo ważny, jak nie najważniejszy - obsługa. Do niedawna klienci obsługiwani byli przez dwie, bardzo miłe i sympatyczne panie, które wprowadzały tam miły klimat jednocześnie zachęcając dokolejnego odwiedzenia tego miejsca. Czas pierwszego "boomu" już się skończył, właściciele poczuli, że lokal się przyjął - czas na zmiany. Dokonano zmian w personelu a dokładnie dwie osoby, które obsługiwały klientów zastąpiono jedną. Ostatnie pare razy trafiłem na jednego młodego kelnera. Wczoraj na podjeście kelnera czekaliśmy ponad 15min - gdyby nie fakt, że czekałałem na znajomych z pewnością tyle bym nie czekał :evil: . Po otwarciu lokalu normą było, że kelnerki reagowały na pustą szklankę czy talerz, wiadomo jak. Obecnie kelnera trzeba wołać pokazując mu, że szklanka jest pusta - jak w zwykłym barze. Chłopak jest sam i po pomimo starń nie wyrabia się :!:
Mówiąc krótko gdzie tu logika - lokal zdobył uznanie przede wszystkim miłą obsługą. W celach, jak sądze oszczędnościowych, zredukowano obsługę do jednej osoby sprawiając, że lokal zaczyna schodzić na psy :evil: Ktoś mnie może posądzić o przesadę ale jak nazwać fakt, że ponad kwadrans siedzę niezauważony przez kelnera,że kolejny raz z rzędu dostałem rachunek , na którym widnieją pozycję których nie zamawiałem. Kelner się tłumaczy, że wpisał zły kod... może i tak ale to świadczy o tym, że nie daje rady. Zresztą nie dziwie mu się - sam ma być jednocześnie kelnerem i barmanem a do obsłużenia cały kokal.
Niech mi ktoś powie, czy to co się zaczyna tam dziać to wynik skąpstwa właścicieli czy konieczna oszczędność wynikająca ze zbyt dużych kosztów utrzymania?? Pytam bo nie znam realiów prowadzenia lokalu. Widzę tylko, że lokale w naszym mieście mają tendencję do zmierzania do dna. Czy Espresso pójdzie w ślady innych??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 gru 2006, 10:03 
Offline
obserwator
obserwator

Rejestracja: 27 lut 2005, 23:01
Posty: 239
Lokalizacja: Zgorzelec
kelnerzy na wyspach!albo w drodze!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 gru 2006, 10:34 
Offline
VIP
VIP

Rejestracja: 03 sty 2005, 0:32
Posty: 3636
Lokalizacja: Warszawska 15
Przed chwilą rozmawiałem z właścicielem lokalu, którego poinformowałem o założeniu tego wątku. Obiecał tu zaglądnąć i ma spróbować zabrać głos w sprawie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 gru 2006, 16:41 
Offline
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sty 2005, 17:16
Posty: 80
Lokalizacja: Leeds
obsługa ma rację, jaka płaca taka praca, mieli porządną obsługę ale nie uszanowali bo pewnie cienko płacili więc teraz jest jak jest, i bardzo dobrze, za kilkaset złotych niech sobie sami obsługują 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 gru 2006, 19:09 
Offline
pismak
pismak

Rejestracja: 15 kwie 2005, 14:46
Posty: 689
Lokalizacja: Zgorzelec - Ujazd
Mały John pisze:
obsługa ma rację, jaka płaca taka praca, mieli porządną obsługę ale nie uszanowali bo pewnie cienko płacili więc teraz jest jak jest, i bardzo dobrze, za kilkaset złotych niech sobie sami obsługują 8)


W czym obsluga ma racie? W tym, że się nie wyrabia? Opisałem zmiany, które zauważyłem tam przychodząc . Nie widziałem, żeby kelner siedział za barem i "bajerował laski" zamiast mnie obsługiwać więc do niego nic w tej chwili nie mam. Wydaja Ci się, że jakby dostał 1000 wiecej to by sobie rolki kupił żeby szybciej zapieprzać pomiędzy stolikami?? Nie sądze :? Zawód kelnera ma to do siebie, że ma dużą szansę być doceniony przez klientów min poprzez napiwki. Czy to są duże pieniądze oceń sam - jeżeli przykładowo wczoraj stolik przy którym siedziałem zostawił ponad 400zł i zwyczajowo dla kelnera jest 10% to czy nie warto podawać tego piwa i zbierać puste kufle? Nie potrzebuje żeby kener przy mnie skakał aby zostawić mu napiwek - wystarczy, że w rozsądnym czasie podejdzie do mnie i zapyta co chcę zamówić. Tak było wcześniej i było fajnie, tak jak wcześnie wspomniałem ceniłem sobie obsługę w tym lokalu Dodam, że mieszkam na Ujeździe i świadomość dobrej obsługi sprawiła, iż przemierzałem prawie całe miasto żeby tam się spotkać ze znajomymi Jeżeli teraz mam czekać 15 min na szansę otrzymania karty to zaczynać się zastanawiać czy warto tyle iść.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  


Support forum phpbb by phpBB3 Assistant
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
NA FORUM OBOWIĄZUJE ZAKAZ UŻYWANIA FORM "PAN" oraz "PANI". Używamy tylko formy bezpośredniej.


Firma DGL - właściciel www.forum.zgorzelec.info nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników.
Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub ccywilną..