Dzisiaj jest 12 maja 2025, 4:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

ja tez jestem za komunikacja miejska, nie mowie tu o bog wie ilu liniach, ale chociaz ze dwa dodatkowe autobusy

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

A ja myślę, że przesadzacie. Dodatkowe autobusy nie są chyba aż tak potrzebne - da się dojechać z jednego końca miasta na drugi, a na "peryferie" w postaci, powiedzmy, ul. Zamiejsko-Lubańskiej da się dojść z przystanku na Poniatowskiego w 10-15 minut. Poza tym, czy autobusy jadące z Łagowa nie zatrzymują się tam "na żądanie"?
Inną sprawą jest częstotliwość jazdy "50", szczególnie w dni wolne.

Ciekawi mnie też ile miasto dokłada do biznesu (linie miejskie są całkowicie nierentowne, z tego co wiem to wszędzie). Ciekawe czy projekt budżetu o tym coś powie...

EDIT: sprawdziłem: lokalny transport zbiorowy w załączniku nr 1 do projektu budżetu na rok 2007:
pozycja prognozowane dochody: 0
pozycja plan wydatków ogółem: 220 000

jak dla mnie wydanie jeszcze 440000 na "chociaz ze dwa dodatkowe autobusy" to przerost kosztów nad zaletami. Trzy autobusy "kosztowałyby" rocznie prawie 19 zł na mieszkańca. Czteroosobowa rodzina musiałaby więc "zapłacić" około 75 złotych - niezależnie czy z komunikacji miejskiej korzysta, czy nie!
/oczywiście wiadomo, że nie płaci się bezpośrednio, ale obrazuje to skalę kosztów/

Tytuł:
rekrut
rekrut

Na prostym przykładzie jakim jest "50"-tka widać skomplikowany mechanizm budżetu miasta - dodatkowy autobus to tylko jeden problem komu zabrać lub z czego zrezygnować aby znależć środki na jego uruchomienie. I tu kłania się inicjatywa mieszkańców Zgorzelca - wpływać na Burmistrza i Radę Miasta na co chcemy przeznaczyć "NASZE" pieniądze.

Grażyna napisała:

Cytuj:
ja bym chciała , żeby było więcej "50" podobały by się mojej rodzince tramwaje ,czysty piękny park i policja na każdym skrzyzowaniu , żeby mnie byle jaki pijaczek nie zaczepiał , bo nie lubię odoru alkoholu wolę eleganckie perfumy.Marzy mi się teatr i inne dodatki .No a już wręcz marzę o uśmiechu na twarzach ludzi w Zgorzelcu , bo jakoś tak smutno i płakać się chce.

Zgadzam się z Tobą całkowicie, problemy poruszone jak i inne, należy promować poprzez radnych, mieszkańców, stowarzyszenia i inne organizacje działające w Zgorzelcu, którzy poprzez swoją inicjatywę doprowadzą do uruchomienia zadań i ich finasowania (decyduje Burmistrz i częściowo RM).
Co do uśmiechniętych twarzy to zależy tylko od nas samych mieszkańców miasta.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Dla miasta przydała by się obwodnica i lotnisko rekreacyjne które mogło by się zajmować również przewozami małych pakunków ( np pocztowych), napewno można by się było postarać o lepszą komunikację autobusową oraz o te tramwaje i oczywiście aby miasto się dobrze rozwijało należało by wybudować jakiś park technologiczny idąc przykładem np. bytomia czy rudy śląskiej

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Dla miasta przydała by się obwodnica
jeśli rzeczywiście jesteś ze Zgorzelca, to powinieneś wiedzieć, że obwodnica tu działa od kilkunastu bodajże lat :roll:

Tytuł:
pismak
pismak

ke?
Co do lotniska to chyba Andrzej Szymczak probowal cos przepychac ale skonczylo sie wiadomo jak: jakies stare Migi przyczepa kempingowa i maluch na ceglach. yo!

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

właśnie kaj jest ta obwodnica bo ja żadnej takiej z prawdziwego zdarzenia nie widziałem , owszem kiedyś chciano jakąś porządną budować ale urwała sie na pewnym odcinku, co do lotniska to pomysł dobry i nawet mozliwy do zrealizowania nawet z unijnych funduszy, zresztą żałuje że niemamy takiego 2 gosiewskiego w sejmie który byłby ze zgorzelca

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.