Dzisiaj jest 12 maja 2025, 3:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator

Odwiedziłem z koleżanką jej ojca w zgorzeleckim szpitalu. Niektórzy pacjenci przykuci do łóżek, ale niektórzy spacerują po korytarzu. Wyglądając przez okno zobaczyłem na terenie coś w rodzaju balonu . Okazało się, że tam jest salon samochodowy. Kto to wymyślił ? tak zniszczyć kawałek zieleni ?
Podobno zoz nie miał pieniędzy i musiał to sprzedać . A czy zoz kiedykolwiek miał pieniądze ? przecież to normalne, że żadne pieniądze dla zoz nigdy nie będą wystarczające . Ale żeby tak zniszczyć teren ?
Sam salon – normalny. Ale nie w tym miejscu. Wczoraj znów jechałem do szpitala i przyjrzałem się. Zobaczcie, jak to wygląda od ulicy Kościuszki. Mógłbym pomyśleć, że mi się ten koszmar architektoniczny przyśnił.
Mi się wydaje, że miasto powinno być tak budowane, żeby jedno do drugiego pasowało. Ale to nie pasuje całkowicie.

Tytuł:
obserwator
obserwator

ale trujesz,dzięki skodzie mamy ładne zmodernizowane lądowisko i może oby nie było tobie potrzebne ,nie ma wreszcie tych padniętych drzewek wocowych.

Tytuł:
obserwator
obserwator

każdy może mieć swoje zdanie. Ja nie bardzo rozumiem, na czym polega zasługa skody. Bo dała pieniądze ? Lądowisko dla helikopterów jest potrzebne i w tym przyznaję ci racje. Ale nie musiało być takim kosztem. Nie wszystko da się przliczyć na pieniądze. Gdyby tobie przed oknami postawili np.wieżowic , bo właściciel gruntu sprzedał go a w zamian bedziesz miał dodatkowo plac zabaw dla dzieci , to uznałbyś tę decyzję za słuszną ? A moze wolałbyś szukać z innych źródeł pieniędzy na ten plac zabaw, a w miejscu ewenyualnego wieżowca zrobiłbyś piękny park , żeby mieć lepszy widok z okna ? Nie złość się, nie mów, że truję . Zagospodarowanie środowiska wokół domów jest czasem większą sprawą niż pieniądze, bo ich nigdy i tak nie ma w nadmiarze, ile by ich nie było.
Porozmawiaj z ludźmi, którzy studiują architekturę, to zobaczysz, czy jestem odosobniony w tym, co napisałem.

Tytuł:
obserwator
obserwator

park mam owszem,park w którym słychać i widać zgraję pijaków,otępiałą używkami młodzież i dzikimi psami biegającymi swobodnie.samochody parkowane jak najbliżej wejść do bloków nie żadko na trawnikach. plac zabaw istaniał przez jakieś 25 lat dopóki nie wycięto go z uwagi na tragizmy na takich palcach.a dla odmiany z drugiej strony stacja paliw ale ta co prawda była wcześniej niż moje bloki.no i wreszcie te cudne kościelne melodie...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Sam widzisz, jak ważne jest otoczenie, w którym jesteś. Więc dla pacjentów , a nawet dla ludzi, którzy tam przychodzą, ważne jest otoczenie szpitala. A ten salon go zeszpecił, chociaz sam w sobie nie jest najgorszy. Tylko tam nie pasuje.

Tytuł:
obserwator
obserwator

dla mnie istotne jest to jak funkcjonuje szpitala i co można w nim załatwić a nie co z okien widać.myślisz,że dla ludzi którzy często nie widzą różowej przyszłości własnego zdrowia istotne jest czy widzą salon samochodowy czy dalsze zabudowania?
lądowisko powstało dzięki rozbudowie przez skodę swojego serwisu.być może akurat w budżecie szpitala nie było kasy na polepszenie wraunków ratownictwu lotniczego.oczywiście nie jest to argument na budowę serwisu.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ciekawa sprawa, którą poruszyliście.
Pierwsze, to otoczenie takiego miejsca, jakim jest szpital. Bezwzglednie szpital jest miejscem szczególnym i jego otoczenie , powinno mieć mozliwie duzo przestrzeni, powinno byc estetyczne i zadbane. Też uważam, że miejsce na salon samochodowy nie powinno być w tak niewielkiej odległości od szpitala, a tym bardziej na dotychczasowym jego terenie.
A czy umiejscowienie tego ladowiska na pewno jest teraz bezpieczne ?

Druga sprawa to jakiś porzadek architektoniczny. Jakoś mi go tu zabrakło. Co na to architekci miejscy ? Jak to widzą ? Czy to jest estetycznie z punktu widzenia miasta ?

Jesli natomiast chodzi o pieniądze, to też sądzę, że że nigdy nie będzie ich za dużo w służbie zdrowia. Ale to nie oznacza, że nalezy je zdobywać każdym kosztem.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

bonzo pisze:
Sam widzisz, jak ważne jest otoczenie, w którym jesteś. Więc dla pacjentów , a nawet dla ludzi, którzy tam przychodzą, ważne jest otoczenie szpitala. A ten salon go zeszpecił, chociaz sam w sobie nie jest najgorszy. Tylko tam nie pasuje.

No na pewno. Jak przychodze do szpitala to dla terenu obok szpitala :) Sorry, ale
szpital to nie dom późnej starości. Jak mnie wszystko boli albo jestem nieprzytomny
to mam w pupie ten salon skody, czy co tam mialo by byc innego. Ale zgodnie z twoja
teoria to z ulicy Lubanskiej powinni zrobic deptak a blokowisko obok zrownac z ziemia
i zrobic piekny park :)

btw. w szpitalu bylem wczoraj, salon calkowicie mi nie przeszkadzal

pozdrawiam

Tytuł:
rekrut
rekrut

Na pewno jest tak, że jeżeli jesteś obolały czy wiozą ciebie karetką, to jest Ci to obojętne, czy przy szpitalu bedzie jeden czy pięć salonów samochodowych. Ale gdyby tak na to patrzyc, to można byłoby stawiać gdzie się chce i co się chce. A pewnie sam wiesz, że tak nie jest. Jakiś ład przestrzenny chyba obowiązuje. Mówi się, że są miejsca bardziej lub mniej przyjazne człowiekowi . I to wcale nie chodzi o domy dla starych ludzi , bo dzieci powinny wychowywać się w ładnym środowisku. A ludzie, którzy cały dzień siedzą w pracy też mają do tego prawo.
A co do blokowisk, to sam widzisz, jak pięknie wyglądają .

Tytuł:
obserwator
obserwator

Wiecie, zawsze w miejscu tego salonu mógł przecież osiąść zakład pogrzebowy z ogromnym wyborem eleganckich trumien, takimi ze stereo nawet :) Można teraz się zastanawiać, który przybytek bardziej nakręca ludzi do wyjścia ze szpitala; pogrzebówka z wyborem tyrumien, czy salon samochodowy z wyborem wspaniałych i lśniących samochodzików.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.