Dzisiaj jest 12 maja 2025, 4:22

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chip i pies
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Ośmielę się poruszyć odwieczny problem naszego miasta, a mianowicie - psy. Uważam, że należałoby wprowadzić ewidencję psów poprzez wszczepianie im chipów. Myślę, że powinno to się robić na koszt miasta przy obowiązkowym szczepieniu przeciwko wściekliznie. Co by nam to dało? W końcu służby za to odpowiedzialne znałyby ilość psów przebywających w Zgorzelcu, a co za tym idzie zwiększyłyby się wpływy z tytułu opłat za posiadanie psa dlatego, że każdego psa możnaby sprawdzić i zaewidencjonować. Pies przestałby być bezprzynależnościowym stworzeniem. Przy złapaniu samotnego psa możnaby było bez trudu ustalić jego właściciela i wymusić na nim (poprzez karę finansową) lepszą opiekę nad zwierzęciem. Sądzę, że jednorazowy koszt całej "operacji", czyli zakup potrzebnych urządzeń (chipów, czytników itp.) zamknąłby się w kwocie 30-40tys. zł. W następnych latach kwota ta byłaby zdecydowanie niższa, bo miasto musiałoby tylko dokupować chipy. Osiem lat temu problem był rozpatrywany przez ówczesne władze, ale temat był jeszcze mało popularny i nikomu jeszcze kupki na skwerkach nie śmierdziały...
Uważam, że jest już najwyższy czas, aby pójść śladem innych miast w Polsce i wprowadzić obowiązkowe chipowanie psów. Wszystkich, bez wyjątku! Od jamnika, poprzez sznaucera, aż po mastiffa.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Pochwalam.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Nie pochwalam. Jestem przeciwny innemi słowy. Przez tyle tysięcy lat ni ebyło chipów i było ok a teraz nagle potrzebne są jakieś chipy... :?
Dla mnie to bezsens wszczepiać zwierzęciu jakieś elektroniczne coś do ciała, tylko po to aby tłusszcza miała więcej kasy :?
A ewidencja psów jest potrzebna? Może najpierw niech się władza zajmie przestępcami, bo strach wyjśc wieczorem na ulice :x
A psy niech żyją sobie jak żyły - dużej szkodliwości z nich nie ma.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

przeciez nie wszczepia im sie nic do ciala! :) chipy o ile sie nie myle dzialaja tak, jak rodowody czy paszporty- pies ma po prostu maly tatuaz na wewnetrznej czesci ucha i tyle :) nie odczuwa wiec tego, ze chip w ogole tam jest, wiec jesli o to chodzi jestem na tak :P

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Agata1 napisała:
Cytuj:
chipy o ile sie nie myle dzialaja tak, jak rodowody czy paszporty- pies ma po prostu maly tatuaz na wewnetrznej czesci ucha i tyle

Mylisz się, chip to niewielkie, ledwie widoczne urządzenie, wszczepiane metodą iniekcji podskórnej przez uprawnionego lekarza weterynarii (http://www.grajewo.pl/content/view/98/38/).

A wszystkim przeciwnikom zachipowania psów polecam artykuł: http://wiadomosci.onet.pl/1451856,69,item.html

Tytuł:
pismak
pismak

Cała akcja ma zacząć sie z początkiem roku 2007. Rada Miasta podjęła stosowna uchwałę jeszcze w poprzedeniej kadencji. Osobiście jestem zwolennikiem akcji. Uważam, że jest wiele tematów, które pomoże rozwiązać. Oprócz zdyscyplinowania właścicieli psów, pomoże także w poszukiwaniu zaginionych psów oraz doprowadzi do pełniejszej ewidencji, która też jest potrzebna.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

co do zdyscyplinowania właścicieli to od tego jest straż miejska i policja nie zwracający uwagi na to co sie dzieje na puszczane bez smyczy psy, czasem zastanawiam sie co by zrobila wlascicielka pewnego zlosliwego bialego pieska w sumie niewielkiego ale rzucajacego sie na inne psy gdybym swojemu 3 razu wiekszemu sciagnal kaganiec i puscil wolno ..... :twisted: moze to by ja nauczylo ewentualnie konkretny mandacik i wiecej nic nie potrzeba
Posiadasz psa wiec odpowiadaj za niego. !!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ostatnio na ul. Okrzei, zwróciłem pewnej pani uwagę, po tym jak jej pupil narżnął na środku chodnika, a następnie rzucał się do nogawek przechodniów. Usłyszłaem w odpowiedzi sp..... głupi ch...u!
Taka Polska właśnie.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

ja moim sasiadom powtarzam niemalze codziennie, ze psa WYPROWADZA SIE NA SMYCZY. Ale chyba maja problem ze zrozumieniem tych paru slow, bo tylko tepo sie patrza, a pies jak biegal bez smyczy tak biega nadal. chyba usmiechne sie do ELEKTROSYSTEMZGORZELEC i pozycze psa :P

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Usłyszłaem w odpowiedzi sp..... głupi ch...u!
Taka Polska właśnie.

i Polacy z kwiecistym językiem

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

witaj Agatka1 no z tym pozyczeniem to nie wiem raczej byloby problem moj piesek bez powodu nie chodzi w kagańcu..... ale nie ma sprawy moge sie z nim przejsc ;)
Pozdrawiam a mam pytanko bo ostatnio slyszalem o jakims odstrzeliwaniu kaczek w parku ponoc jest ich coraz mniej a sczegolnie wieczorem ale t ochyba na osobny temat ;)

Tytuł: chip i pies?
rekrut
rekrut

:roll: A ja nie popieram , bo uważam , że każdy posiadacz psa mam na myśli ludzi poważnych i odpowiedzialnych zna swoje obowiązki wobec "brata mniejszego" mam psa z chipem i co z tego wynika ? a no nic biedaczysko nieżle się nastraszyło a i tak korzysta ze swojego pieskiego życia tak jak by go nie miał więc po co mu to ? nie podejmę dyskusji na temat ludzi nieodpowiedzialnych za swoje czworonogi. myślę , że niejednemu by się taki chip przydał . :roll: :(

Tytuł:
rekrut
rekrut

oczywiscie ze popieram :)

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Marko napisał:
Cytuj:
Cała akcja ma zacząć sie z początkiem roku 2007.

Czy wiadomo coś więcej? Wiesz może jak ma odbywać się ta akcja? No i zasadnicze pytanie - co oznacza "z początkiem roku 2007"? ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.