Dzisiaj jest 12 maja 2025, 6:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ktoś tą większość zawsze ma. Co do przegłosowywania poszczególnych spraw ( w szeroko rozumianym pojęciu ),...cóż, wspólnie może będziemy się temu przyglądać??

Witaj ponownie :)

Demokracja to demokracja, ma się większość to się przegłosowuje co chce, tylko pytanie czy się przypadkiem nie sprzeniewierza swoim własnym słowom. Obietnice polityków ostatnimi czasy ogromne staniały, odnosi się to zarówno do wielkiej jak i małej polityki.

"Odzyskanie" takiej czy innej spółki miejskiej to pryszcz w porównaniu z społecznie pożytecznym i namacalnym działaniem jak np. utrzymanie nadzoru budowlanego w Zgorzelcu ( http://krytyczny.wordpress.com/2007/01/ ... i-mozecie/ ) . Po tym będzie można oceniać, prawdziwą skuteczność.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Krytyczny:

Chciałbym móc się z Tobą nie zgodzić i rozpocząć głęboką polemikę (patrz mój nick!! :lol: ) ale niestety, tym razem nie mogę.
Z Twoim postem zgadzam się w 100%-tach. Być może mamy do czynienia z pierwszą większą próbą skuteczności działania rządzącej ( u nas) koalicji???
Ponieważ, jak zauważyłeś pewnie, byłem zwolennikiem zmiany rządzącej naszym miastem ekipy i tak też się stało, poczułem się w obowiązku ponownie się tutaj uaktywnić.
Już nie jako "gorący" ich obrońca, lecz jako szeregowy członek ich elektoratu, który ma prawo żądać spełnienia przedwyborczych obietnic, choćby tylko w obronie mojej własnej twarzy tutaj, przed Wami.
I mam ogromną nadzieję, że mi się to uda. :twisted:
Pozdrawiam... 8)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Marko pisze:

Niestety sprawa jest nieaktualna, dzisiaj miasto pogoniło Ozgę

I bardzo słuszna decyzja :lol:

Tytuł:
pismak
pismak

To

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 22:01 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

mieszczuch pisze:
Czysto techniczny zabieg niezbędny do zmiany Prezesa PWiK- wymagana większość. Słyszałem dwie wersje na temat J.Michalskiego w radzie PWiK:
1) to tymczasowa funkcja celem przegłosowania zwolnienia Ozgi
2) pieniądze za obecność w radzie po podatku dochodowym przeznaczy na cele charytatywne.

Hhehehe....wybacz obie wersje położyły mnie na podłodze...

Jeśli większość to może być DOWOLNA OSOBA Z ZDANYM EGZAMINEM BYLE głosowała wg. potrzeb władzy to po pierwsze. Po drugie ludzie w radzie byli PRZEDSTAWICIELAMI miasta w radzie, a nie wolnymi elektronami które podejmują decyzje wg. własnego widzimisię. Ich obowiązkiem jest działanie na rzecz dobra miasta a więc i nas mieszkańców. Jak większość takich PRZEDSTAWICIELI wykonują wolę władz miasta. Na dobrą sprawę można by było ich właściwie usunąć wówczas gdyby zaczęli prowadzić odrębną politykę. Ponieważ jednak zasiadanie w radzie nadzorczej przynosi określone profity ich sprzeciw byłby mało prawdopodobny. Przy dylemacie Ozga albo swój stołek...cóż lojaloność w takich przypadkach..
Po trzecie zasiadanie w radzie NADZORCZEJ nie ma służyć wyłącznie do "stwarzania większości" i zarabianie na charytatywne gesty...ale cóż tutaj niestety trzeba zacytować polską Wikipedię :

Cytuj:
W polskich warunkach pełnienie funkcji w radzie nadzorczej często przypomina sprawowanie synekury, tzn. osoby w firmie, od której działań niczego się nie oczekuje, natomiast płaci wynagrodzenie. Dotyczy to szczególnie spółek Skarbu Państwa.

Wypływające z środowisko obecnej władzy "wersje" nawet nie potwierdzone są godne pożałowania nic więcej. I nie dlatego że wymieniono rady nadzorcze i prezesów tylko że łamie się w sposób jawny obietnice wyborcze a robią to ich najwięksi krzewiciele... I jeśli ktoś myśli, że tego ludzie nie widzą... cóż gratuluje.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Ale numer musze zgodzic się z krytycznym! Wymiana na chwile w radzie nadzorczej jest instrumantalnym traktowaniem zarówno samej rady jako organu jak i człowiwka , którym sie do tego posłużono.
Cytat z wikipedii jest jak wiele tam zapisów lekko cuchnacy demagogią. To że w Pcimui dolnym wójt naduzywa alkoholu nie znaczy ze funkcja wójta nacechowana jest naduzywaniem alkoholu.
Członkowie Rad NAdzorczych w całym swiecie bo nie jest to zaden polski wymysł maja do spełnienie bardzo wiele róznych zadań , czesto ich działanie pozwala ratowac spólki i w pore zapobiegac upadłosciom , oczywiscie bywaja tacy członkowie , do których charakterystyka z wikipedii pasuje ale nie mozna z tego robic reguł.
A sposób w jaki nasza nowa władza załatwia partykularne interesy swoich kolesiów niestety bardzo obniza notowania i Rad i samej władzy.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny napisał:
Cytuj:
Wypływające z środowisko obecnej władzy "wersje" nawet nie potwierdzone są godne pożałowania nic więcej. I nie dlatego że wymieniono rady nadzorcze i prezesów tylko że łamie się w sposób jawny obietnice wyborcze a robią to ich najwięksi krzewiciele... I jeśli ktoś myśli, że tego ludzie nie widzą... cóż gratuluje.

W którymś ze wcześniejszych Twoich postów wspomniałeś o zbliżających się 100 dniach sprawowania rządów w Zgorzelcu przez obecną ekipę.
Ponieważ na forum daje się dostrzec wzrost zainteresowania społecznymi działaniami, wpadł mi do głowy pewien pomysł. Ponieważ jest świeżutki, niewątpliwie musiałby ulec pewnym modyfikacjom, doszlifowaniu...
Ale do rzeczy:
Przygotujmy może na okoliczność owej "rocznicy" plik ankiet które dałyby nam obraz poparcia (wzrost, spadek), jakim może pochwalić się nasz Burmistrz po stu dniach rządów i podjętych do tej pory decyzjach. Konstrukcja ankiety prosta, pytania do ustalenia (niemniej takie, na które odpowiedź brzmiałaby TAK, NIE, NIE MAM ZDANIA), druk we własnym zakresie.
W ustalonym dniu (np. sobota)w kilku punktach miasta ochotnicy zajmują się zbieraniem opinii mieszkanców.
Myślę, że dałoby to wstępnie wystarczająco wymierny obraz opinii mieszkańców na temat trafności (czy też nie) wyboru tego a nie innego kandydata oraz opinii n/t dotychczasowych jego posunięć!!!
Pomysł jak pomysł, jeśli wypali, dobrze, jeśli nie, trudno. ;-) Ale może warto spróbować??? :smt028

Ostatnio zmieniony 10 sty 2007, 18:58 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

w.

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 22:01 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Już poważnie. To dalekie od władzuni źródło.

W sumie nawet tak naiwne tłumaczenia...były by lepsze od żadnych.

Cytuj:
A zmiany osobowe dokonane w PWiK oceniam jako korzystne dla mieszkańców.

Nie stawiam nikogo na przegranej pozycji... Wkurza mnie technika na wabia, na przód młodzi a za nimi stara ekipa...a jak wiadomo wpierw zawsze giną Ci na przodzie frontu...

Tytuł:
rekrut
rekrut

Czemu się dziwicie?Po wyborach przyjechał nowy lunapark i mamy wesołe miasteczko.Są różne karuzele,lustrzane gabinety śmiechu jest także strzelnica oraz wata cukrowa dla gawiedzi.Łysi w prasie są na pozycji wyczekującej-nie atakują bo nowi możnowładcy mogą się zbiesić i nie płacić za dobre artykuły a to będzie plajta.Nowe władze oprócz lukratywnych stołków łapią również całkiem niezłe końcówki w radach nadzorczych.To co wiem:
W-ce starosta -2 rady,Poseł Kozłowski 2 rady,Prezes wodociągów z Bogatyni -2 rady więcej nie wiem ale domyślam się że to czubek góry lodowej.
Powiedzmy im że tak nie miało być i bardzo Nam się to niepodoba /jeżeli ktoś myśli inaczej to też zrozumiem/ :smt058

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.