Dzisiaj jest 12 maja 2025, 11:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Njaprościej zapytać dlaczego nie było konkursu. Sam zadam to pytanie

Tytuł:
VIP
VIP

zadam je dzisiaj w wywiadzie.

Tytuł:
pismak
pismak

23 lutego na sesji już podczas przywitaniu E. Dereckiej przez Przewodniczącego rozległy się gromkie brawa. To był pierwszy moment uhonorowania wieloletniego Sekretarza Miasta. Przed głosowaniem Przewodniczący RM powiedział kilka ciepłych słów skierowanych do Pani Dereckiej doceniając jej profesjonalizm i zasługi dla miasta. To był bardzo ważny moment, który uspokoił w dużym stopniu emocje. Szkoda tylko, ze zapytany BM o uzasadnienie wniosku wypowiedział się szokująco. Twierdząc, że ustawa nie zobowiązuje do przedstawienia uzasadnienia. Było to bardzo nieeleganckie i tylko dlatego, że sama zainteresowana prosiła o spokój w tej sprawie na sesji zapanowała chwilowa cisza.
Ela pożegnała się z urzędem i radą dziękując wszystkim za współpracę z charakterystyczną dla niej wrażliwością i spokojem, z humorem i kulturą słowem z klasą jakiej wnioskodawcy zabrakło. Poinformowała, także że nabyła prawa emerytalne.
W swoim imieniu mogę stwierdzić, że współpraca z Elżbietą Derecką była wielką przyjemnością, zawsze chętnie pomagała, radziła i podchodziła do każdego problemu w sposób otwarty i racjonalny. Ela zostań na zawsze taka jak jesteś.
Wniosek BM przyjęto 12 głosami za przy ośmiu wstrzymujących.
Kończąc myślę, że dotrze do Pana Burmistrza fakt, że jeśli do wyłącznej kompetencji Burmistrza należy złożenie radzie wniosku, to do wyłącznej kompetencji rady należy podjąć bądź nie w tym temacie uchwałę. I dalej pora już wiedzieć, że integralna częścią wniosku jest jego uzasadnienie.

Tytuł:
VIP
VIP

No to ja dodam że Pani Sekretarz wyraziła zainteresowanie braniem udziału w dyskusji na forum, więc masz Marko pod tym kątem pole do popisu ;) Może potrzeba będzie pomoc w postaci szkolenia w zakresie obsługi forum 8)

Tytuł:
pismak
pismak

Jeśli tak będzie to już teraz witam w naszym gronie. Jestem do dyspozycji, jeśli będzie taka potrzeba. Myśle jednak, że technicznie jest wśród nas wielu lepszych nauczycieli.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Myślę, że MARKO bardzo precyzyjnie, a przy tym merytorycznie wypowiedział się w tej sprawie. Podzielam w całości Jego stanowisko. Uważam, że obowiązujące prawo należy respektować i karygodnym jest fakt świadomego naruszania prawa. Skoro przy uchwałach
jak twierdzi MARKO powino być uzasadnienie, to o czym my mówimy. To po pierwsze.
Stwierdzenie przez Burmistrza, że stanowisko Sekretarza jest stanowiskiem polityczym
jest moim zdaniem żenujące i świadczy o nierozumieniu istoty samorządu lokalnego.
Przykre jest to, że nowa władza Zgorzelca /czytaj Burmistrz/ tego nie rozumie. Upolitycznienie samorządu prowadzi do wypaczenia jego założeń i żle się kończy.
Na koniec z racji mojej długoletniej znajomości i współpracy z Elą Derecką sądzę,że nikt
nie jest w stanie jej zastąpić w krótkim czasie, a jej odejście będzie ze szkodą dla naszego miasta. Stąd też dziwię się decyzji Burmstrza Miasta. Jeżeli zostało naruszone prawo przez
Burmistrza - jak twierdzi MARKO- to co na to Wojewoda? Z prowadzonej dyskusji na forum wynika, iż przy obsadzaniu spółek komunalnych przez Burmistrza także naruszono prawo. Czy nie za dużo tego w tak krótkim czasie? Może ktoś mi wyjaśni na czym polega naruszenie prawa przy obsadzaniu spółek.

Tytuł:
pismak
pismak

Br

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 22:48 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

mieszczuch napisał:

Cytuj:
Od burmistrza SWOJEGO miasta wymagam umiejętności podejmowania decyzji. Osiągniecie wieku emerytalnego jest dla mnie wystarczającym uzasadnieniem dla podjętej przez Rafała decyzji.

Masz małe wymagania od "SWOJEGO" burmistrza, jak tylko podejmowanie decyzji, tylko po to aby podjąć. Dobro miasta, mieszkańców i ich opinie się nie liczą.
Jeszcze parę decyzji "politycznych" i będzie można powiedzieć wszem i wobec, że urząd funkcjonuje bardzo dobrze bo pracują i rządzą nasi, poprawni politycznie.
Przy okazji przeanalizuj wypowiedzi Rafała (jak nażywasz Pana Burmistrza) pod kątem decyzyjności i ewentualnych ich skutków oraz łatwości z jaką padają ogólniki bez konkretów.

Tytuł:
pismak
pismak

mieszczuch pisze:

Prośba do Marko- doprecyzuj Swój post.
.

Ja nie mówiłem nic na temat złamania prawa. Zaznaczam, że chodziło o zasady przedstawiania wniosku. Zgodnie z ustawą, na wniosek Burmistrza rada wniosek przyjmuje bądź nie i to jest wyłączna kompetencja rady. Rada ma prawo wnioskować o uzupełnienie informacji, jeśli mogą mieć wpływ na decyzje. Burmistrz od tego poprostu uciekł. Nie udzielił takiej informacji radzie, w tym aspekcie trzeba się zastanawiać czy jest to naruszenie prawa. Aż osmiu radnych wstrzymało sie od głosu, możliwe że dlatego iz informacja była niejsna. Czy pozostali wiedzieli wiecej, trudno dzisiaj przesądzać.

Wniosek zgodnie z moją sugestią musi posiadać uzasadnienie merytoryczne, a nie podanie tylko przepisu prawa. Jeśli Burmistrz tak zdecydował to zapytany o uzasadnienie nie powinien lekceważyć rady i twierdzić, że ustawa go do tego nie zobowiązuje to dlatego nic nie powie. Raz, że to bardzo mało eleganckie, dwa, że można domniemać iż ktoś inny się już bardzo niepokoi, trzy, że pomija się tu faktyczny interes miasta i jednak upolitycznia tak ważne w samorządzie stanowisko Sekretarza Miasta.

Tytuł:
pismak
pismak

m.

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 22:48 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.