mieszczuch pisze:
Prośba do Marko- doprecyzuj Swój post.
.
Ja nie mówiłem nic na temat złamania prawa. Zaznaczam, że chodziło o zasady przedstawiania wniosku. Zgodnie z ustawą, na wniosek Burmistrza rada wniosek przyjmuje bądź nie i to jest wyłączna kompetencja rady. Rada ma prawo wnioskować o uzupełnienie informacji, jeśli mogą mieć wpływ na decyzje. Burmistrz od tego poprostu uciekł. Nie udzielił takiej informacji radzie, w tym aspekcie trzeba się zastanawiać czy jest to naruszenie prawa. Aż osmiu radnych wstrzymało sie od głosu, możliwe że dlatego iz informacja była niejsna. Czy pozostali wiedzieli wiecej, trudno dzisiaj przesądzać.
Wniosek zgodnie z moją sugestią musi posiadać uzasadnienie merytoryczne, a nie podanie tylko przepisu prawa. Jeśli Burmistrz tak zdecydował to zapytany o uzasadnienie nie powinien lekceważyć rady i twierdzić, że ustawa go do tego nie zobowiązuje to dlatego nic nie powie. Raz, że to bardzo mało eleganckie, dwa, że można domniemać iż ktoś inny się już bardzo niepokoi, trzy, że pomija się tu faktyczny interes miasta i jednak upolitycznia tak ważne w samorządzie stanowisko Sekretarza Miasta.