GADUŁA :-) pisze:
a tak na marginesie czy ktos wie może po co segregujemy śmieci na "szkło" , "plastik", "makulatura" ?????????? za każdym razem jak jestem świadkiem odbioru takich śmieci przez odpowiednie służby to widzę jak zsypuja oni zawartość śmietników do jednego samochodu,
W Zgorzelcu są dwie firmy, które wywożą śmieci: 'nasze' rodzime MPGK i TRANS-FORMERS z Wrocławia. Jednak wg moich informacji to obie firmy robią tak jak opisujesz.
Na wysypisku z tego co wiem jest punkt segregacji odpadów, w którym są one dodatkowo rozdzielane (ciekawe czy wszystkie

). Być może tam następuje właściwa selekcja odpadów.
A co do makulatury to w mieście jest osoba, która skwapliwie ją zbiera, a raczej wybiera z kontenerów (nie wiem co później z nią robi). Praktycznie codziennie widuję w różnych częściach naszego miasta pewnego Jegomościa poruszającego się leciwym pojazdem polskiej produkcji z tzw. paką, który regularnie pomaga naszym służbom.
JEDNAK NIE ZNIECHĘCAJ SIĘ I DALEJ RÓB SWOJE
[ Dodano: Sob Sie 18, 2007 12:09 pm ]GADUŁA :-) pisze:
przecież to jakaś paranoja??!!
http://www.mpgk.zgorzelec.pl/
Na stronach MPGK można odnaleźć następujące zachęty:
"
Zapraszmy Państwa do wzięcia udziału w segregacji odpadów. Prawidłowo prowadzona przez Państwa zbiórka oraz codzienne, świadome zachowania konsumenckie mogą znacznie zmniejszyć ilość otaczających nas odpadów."
Są także i
'fakty':
"Zbiórka i transport odpadów komunalnych z obszaru Zgorzelca możliwa jest dzięki wybudowanemu w Jędrzychowicach Zakładowi Utylizacji Odpadów i uruchomionej tam sortowni odpadów komunalnych. Dzięki takim zasobom
możliwe jest skuteczne prowadzenie selektywnej zbiórki odpadów wśród mieszkańców Zgorzelca."
"
Rozwijamy działalność recyklingową polegającą na tworzeniu kompleksowych systemów zbiórki i odzysku surowców wtórnych."
"
Przypominamy, że selektywną zbiórką odpadów zajmujemy aktywnie."
Mądrze brzmi