Dzisiaj jest 12 maja 2025, 21:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Wiele osób startujących w tych wyborach nie rządziło na 100 procent bo nie miało takich możliwości

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Tak negujemy wszystkich - może weźmy sobie króla i tyle xD

Tytuł:
pismak
pismak

Andrus pisze:
Podatek liniowy jest prorodzinny jak zwykł mawiać Mart Laar, zaś PIS jest przeciwny ulga prorodzinnym i wraz z SLD głosowal przeciw nim

Andrus no na pewno dzisiaj się naćpałeś albo opaliłeś marihuany.
1. Mart Laar nie jest żadnym ekspertem ekonomicznym i nie ma nawet, żadnego wykształcenia ekonomicznego - jest historykiem. A jego stwierdzenie, że ten podatek okazał się prorodzinny to tylko jego stwierdzenie.
2. Ulga na odliczenie dziecka jasno i wyraźnie wskazuje, kto może z niej skorzystać - oddziaływuje w sposób bezpośredni na rodzinę z dziećmi, w przeciwieństwie do pod. liniowego, który może oddziaływać ale nie musi na rodzinę, a na pewno wspiera podatników którzy płacą najwyższe podatki.
3. Sprawdź wyniki głosowania zanim napiszesz bzdury:
Za ulgą prorodzinną głosowano w sejmie: 395 za, 0 przeciw, 8 wstrzymało się, patrz: http://www.money.pl/podatki/wiadomosci/ ... 63303.html senat (przewaga PiS-u) przyjął nowelizację ustawy bez żadnych poprawek, więc gdzie w którym momencie PiS głosował przeciwko? Nawet "przydupaski" elity finansowej w RP czyli PO głosowała za ulgą co mnie bardzo zaskoczyło ale to pewnie dlatego, że głosowanie było po decyzji o samorozwiązaniu i głosowanie przeciwko byłoby samobójstwem politycznym. Gestem "rozpaczy" była próba "uwalenia" tej ulgi poprzez poprawkę zgłoszoną w sejmie o podwojeniu kwoty odliczenia co miało wywołać protesty rządu (zbyt duże ograniczenie wpływów z PIT-u do budżetu) i "udupić" ten rząd w kampanii przedwyborczej ale ktoś się przeliczył w przewidywaniach i nowelizację klepnięto. I całe szczęście bo wreszcie od kilkunastu lat mamy konkretne posunięcie w kierunku polityki prorodzinnej a nie mielenie jęzorem.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Jestem za monarchią jak najbardziej :lol: co do makarona :
1. Laar był autorem "Estońskiego cudu" i jego doświadczenia na to wskazują zreszta taki jest też mój pogląd
2. Zgodzę się ale podatek liniowy wpływa także na rodzinny i jak napisałes pośrednio na wszystkich
3. PIS chciało obniżenia ulgi autorstwa Ligi Prawicy lecz socjalistą się to na szczęście nie udało, co do głosowania bazowałem na informacjach telewizji, sorka nie sprawdziłem za co zwracam honor (co nie znaczy że potem partie ową ulgę krytykowały) osobiście dla mnie jest to maleńki kroczek w polityce prorodzinnej :)

Tytuł:
pismak
pismak

Oby jak najwięcej takich maleńkich kroczków. Razem do kupy będą stanowić wymierne wsparcie dla rodziny. Mamy "becikowe", ulgę na dziecko i powoli wydłuża się urlop macieżyński. Młoda rodzina, która teraz zdecyduje się na dziecko ma obecnie odczuwalne wsparcie od państwa. Wg mnie ta polityka idzie w dobrym kierunku.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Według mnie też, choć moim zdaniem te kroki powinny byc większe ( w nastepnej kadencji Sejmu) ;-) :)
co nie zmienia faktu że tylko 1 poseł z PIS głosowal za ulgą ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz.