Dzisiaj jest 13 maja 2025, 0:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
A z punktu widzenia tego niewykwalifikowanego pracownika jest to po prostu wyzysk.

zwykle jest to tylko punkt widzenia tego niewykwalifikowanego pracownika, to mniej więcej tak jak kiepscy uczniowie mówią, ze szkoła jest niedobra a nauczyciele głupi.

Jeśli pracownik jest niewykwalifikowany to jest nie-wykwalifikowany a poza tym pracodawca nie jest zainteresowany częstym zmienianiem pracowników nawet jeśli to mu przyniesie 200 zł miesięcznie (bo ile można uszczknąć na niewykwalifikowanym pracowniku?) - pracodawca zainteresowany jest głównie produktem, który wytwarza lub obsługuje. A jeszcze poza tym jeśli pracownik niewykwalifikowany po pewnym okresie czasu dalej jest niewykwalifikowany to ja go nie chce w mojej firmie, nawet jeśli jest tańszy, bo nawet rowy można kopać lepiej lub gorzej.

Tytuł:
rekrut
rekrut

menelopa pisze:
Obecnie podaż przewyższa popyt na pracę w wielu dziedzinach gospodarki stąd szybszy wzrost wynagrodzeń

Czy napewno nic sie Tobie nie pomylilo?
Dla wyjasnienia sprawy:
PODAZ pracy to liczba osob, ktore chca w danym okresie za okreslona stawke pracowac.
Natomiast POPYT to wielkosc zglaszanego przez pracodawcow zapotrzebowania na prace, przy danej stawce placy. No i pozostaje jeszcze relacja miedzy wysokoscia plac a podaza pracy: Placa rosnie = rosnie podaz.

Wedlug Twojej wypowiedzi powinnismy rozumiec to tak, ze jest wiecej chetnych niz miejsc pracy i stad wieksza wysokosc zarobkow????

Moglbyc sie jakos do tego odniesc, bo ja nie rozumiem takiej teorii?
Widocznie moja "podworkowa ekonomia" nawala :)
Prosze wiec Ciebie jako eksperta w dziedzinie o wyjasnienia, jak najbardziej obszerne, przy czym jednak dalekie od "Balcerowiczowania", gdyz wtedy z pewnoscia nie zrozumiem niczego.

[ Dodano: Czw Lis 29, 2007 2:08 pm ]
menelopa pisze:
jest tylko narzędziem wykorzytywanym do obniżenia kosztów uzyskania przychodu.
mI jeszcze prosze, zebys mi rowni :roll: ez to wyjasnil, bo to jest tak samo tajemnicze jak reszta tego chaosu. :roll:

Tytuł:
VIP
VIP

co do pierwszej kwestii, to myślę, że menelopa miał na myśli PODAŻ, jako zapodawanie pracy /oferowanie zatrudnienia/ przez pracodawców, natomiast POPYT na pracę, jako poszukujących zajęcia. nie jestem ekonomistą, więc może kłóci się to z podręcznikowymi definicjami, ale jest logiczne.

Tytuł:
rekrut
rekrut

zagoglowalem i okazalo sie, ze to ja krece. buuuuuuuu, sorki, po prostu pomylily mi sie pojecia podazy z popytem, czyli menelopa uwaza ze jest wiecej miejsc pracy niz chetnych na nie i to sie wiaze ze wzrostem plac, a to sie wlasciwie nie kloci i nie gryzie z moimi pogladami i obrazem rzeczywistym, jaki mamy dzisiaj w polsce, wiec jest oki.

Menelopa sorki!

Tytuł:
pismak
pismak

Kolonczyk pisze:
Czy napewno nic sie Tobie nie pomylilo?

popyt - ilość dobra, jaką konsumenci chcą nabyć przy zadanej cenie.
podaż - ilość dóbr, oferowana na rynku przez producentów przy określonej cenie

podaż na pracę to ilość ofert pracy składanych przez pacodawców za określone wynagrodzenie

popyt na pracę to zainteresowanie ofertami składanymi przez pracodawców

A teraz krótkie zadanie:
właściciel hipermarketu oferuje 10 miejsć pracy na stanowisko kasjera za 700zł netto, czyli podaż wynosi 10;
Na ofertę odpowiada 7 osób, czyli popyt wynosi 7. Jak siła jest przeważająca?

Przeliczyć Ci czy sobie już poradzisz? ;)

[ Dodano: Czw Lis 29, 2007 3:35 pm ]
Przeproś Balcerowicza :twisted: a Adam Smith to się pewnie w grobie przewraca :smt021

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.