Dzisiaj jest 12 maja 2025, 23:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Minister edukacji Katarzyna Hall chce posłać do szkół już dzieci sześcioletnie. Pomysł poparł rząd. Początek reformy zaplanowano na 2009 rok. Przedszkolne zerówki mają zostać całkowicie zlikwidowane. W pierwszym roku do szkół mają pójść dwa roczniki naraz: siedmiolatki i sześciolatki.

czy zgorzeleckie szkoły są do tego przygotowane?

http://www.ratujmaluchy.pl/

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

A moim zdaniem to jest głupota. Zabiorę dzieciom kawałek dzieciństwa i to moim zdaniem dość istotny w ich rozwoju.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

To zależy jak ma wyglądać ten pierwszy rok szkoły - ale jako ojciec 7-latki cieszę się , że nie musiała iść do szkoły wcześniej.

tadam pisze:
czy zgorzeleckie szkoły są do tego przygotowane?

Szczerze wątpię - może znowu wróci czas dwóch zmian w szkołach?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

A może, zamiast wydziwiać, lepiej wrócić do sprawdzonego systemu 8-letniej podstawówki?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Belushi jestem jak najbardziej za!!!!!! Sądzę że było to najlepsze. Moim zdaniem młodzież która kończyła 8 klas była lepiej przygotowana do radzenia sobie w nowym otoczeniu(mam na myśłi szkołę średnią). Obecnie do gimnazjum idą dzieci a co dzieje się w tych szkołach to strach pomyśleć.(papierosy, alkohol,narkotyki,agresja)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

To są już 2 (słownie dwa) głosy za :smt026 Może poseł Brodniak ma jakieś "znajomości" na Wiejskiej i popierając te ideę, "uratuje" przynajmniej Zgorzelec :D

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

trzy :grin:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, 22:57 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

Miało być o wcześniejszym zaczynaniu edukacji a nie przedłużaniu podstawówki :P
Nie mam nic przeciw wcześniejszemu zaczynaniu edukowania naszych najmłodszych, pod warunkiem wszakże, że warunki będą ku temu odpowiednie. A podwojenie liczby uczniów stawia ten warunek pod znakiem zapytania.
Na świecie wiele krajów zapędza już sześcio a nawet pięciolatki do szkół i nie widzę w tym nic złego, jeśli poziom edukacji /i organizacji/ w tych klasach dostosowany jest do poziomu wieku /czyli przypomina trochę przedszkole z naciskiem na naukę/.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
Na świecie wiele krajów zapędza już sześcio a nawet pięciolatki do szkół

a wiele krajów zapędza dzieci tez do pracy... ale czy to oznacza, ze mamy z nich brać przykład?

zresztą słowo "zapedzac" bardzo tu pasuje :|

Tytuł:
VIP
VIP

Ciebie też 'zapędzili' do pracy? :grin:
Praca i nauka w odniesieniu do dzieci, to dwie różne sprawy /w znaczeniu, jakie masz niewątpliwie na myśli/. Porównianie niezbyt szczęśliwe.
Ja jestem za wcześniejszą nauką /tzn. nie mam nic przeciwko ;) /, pod warunkami, że będzie ona dostosowana do dzieci w tym wieku i niestresująca /czyli: jw: połączenie szkoły, przedszkola i zerówki, 3w1/
bo niby jakie są argumenty przeciw?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
bo niby jakie są argumenty przeciw?

ano takie. Szkoły w Polsce są kompletnie nie przygotowane do przyjęcia małych dzieci. Szkoła nie radzi sobie z nauczaniem w obecnej formie i dorzucanie jej dodatkowych 'dusz' pogorszy tylko ten stan. Przedszkola rowniez maja 'programy', które realizują po co więc mieszać i robić jakieś 3 w 1.
No i argument największy - szkoła nie uczy tylko wtłacza wiedzę a od tego człowiek nie robi się mądrzejszy nawet jeśli taką edukacje rozpocznie od 1 roku życia.

bombas3 pisze:
Ja jestem za wcześniejszą nauką

ja tez, ale najpierw szkoły muszą uporać sie same z sobą. Tegoroczne matury potwierdzają tylko zapaść systemu edukacji i w to bagno pakować dzieci tylko dlatego, ze dobrze jest wcześnie dziecko czegoś nauczyć?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Moim zdaniem powinno zostać tak jak jest teraz. Jeśli jakieś dziecko było bardzo ambitne, mądrzejsze od pozostałych w przedszkolu wychowawczycie podpowiadały rodzicom żeby pomyśleli o wcześniejszym posłaniu dziecka do szkoły. A co z tymi dziećmi które mogłyby sobie nie poradzić raz w nowej sytuacji i otoczeniu (zbyt szybko nakazanej) dwa nie sądzę aby najlepszym pomysłem było mieszanie tak małych dzieci z tymi starszymi. Szkoła to niebezpieczeństwo i taki maluszek mając siedem lat nie potrafi się odnaleźć na korytarzu wielkiej szkoły trącany cały czas przez starszych biegających kolegów a co dopiero sześcio czy nawet pięcio letnie dziecko. Skoro obecny system się sprawdzał po co go zmieniać. Według mnie w ten sposób odebrane zostanie dzieciaczkom kawałeczek dzieciństwa, tych beztroskich zabaw i braku stresu.
Jeśłi szkoły zostaną przystosowane do przyjęcia takich maluszków w swe mury, zapewnią im bezpieczeństwo i pomocną dłoń to wtedy i ja będę za!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jest jeszcze jedna strona medalu - fragment listu do pani minister

Cytuj:
Uważamy równocześnie za wysoce niemoralne wykorzystywanie dzieci i ich dzieciństwa do zapewnienia miejsc pracy nauczycielom, o którym mówiła Pani Minister podczas posiedzenia Rady Ministrów.

niestety wg mnie o to sie cala sprawa rozbija, bo wątpię, by chodziło o dobro dziecka :(

caly list tutaj http://www.prawarodzicow.pl/

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tadam czy w rządzie robią co kilwiek dla dobra społeczeństwa, dorosłych czy dzieci?? Raczej szczerze w to wątpię. Robią to dla dobra siebie i dobra swoich układów.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.