Dzisiaj jest 13 maja 2025, 7:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
– Nie czujemy się bezpiecznie – tak coraz częściej mówią Polacy, którzy odwiedzają Goerlitz.

Bywa, że są obrażani. Ostatnio coraz cześciej zdarzają się przypadki pobicia.

– Coraz częściej spotykamy się z agresją – mówią Polacy odwiedzający Goerlitz.

Niemiecki konsulat we Wrocławiu zapewnia, że Polacy mogą się czuć w mieście bezpiecznie. Jednak sami Niemcy przyznają, że w Goerlitz coraz częściej pojawiają się grupki młodzieży polującej na Polaków.

Szacuje się, że w Goerlitz mieszka już 1200 Polaków.

za: http://www.zinfo.pl/wiadomosci-polityka ... litz-3.htm

Osobiście czegoś takiego nie widziałem, ani o tym nie słyszałem.
Jakie są wasze doświadczenia? Czy faktycznie postenerdowscy frustraci nas atakują?
Alek - coś wiesz? bo w końcu tam mieszkasz.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

No nie wiem... Cały "tekst" liczy kilkadziesiąt wyrazów.

Cytuj:
– Nie czujemy się bezpiecznie – tak coraz częściej mówią Polacy

Jacy Polacy? Jakieś imię chociaż? Przykładowa historia?

Cytuj:
Jednak sami Niemcy przyznają, że w Goerlitz coraz częściej pojawiają się grupki młodzieży polującej na Polaków.

Jacy Niemcy? Jakieś nazwiska, jakieś wypowiedzi przedstawicieli odpowiednich służb?

Zero.

Mnie to wygląda na ostatnie wierzgnięcia trupa.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Bycik, Zinfo jest tak tandetne, że nawet nie potrafią zredagować nic porządnie. A do lektury zachęcają potencjalnych czytelników wysyłając im spam na GG... Bez komentarza....

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Powiem wam jedno "Zinfo" i wszystko powinno być jasne - większość forumowiczów pamięta co się działo jak powstawał ten serwis ( osobiście wtedy nawet go broniłem lecz tylko krowa zdania nie zmienia jak mawia mój kuzyn ;p) mnie osobiście nie zdziwiła by tam żadna informacja .....

Tytuł:
VIP
VIP

hmm... no dobra

news jest skopiowany żywcem z tej strony, czy to legalne nie wiem nie nie chcę wiedzieć :)

http://ww6.tvp.pl/1687,772214,1.view

a materiał filmowy jest tu:
http://ww6.tvp.pl/18090,20080814772268.strona

===============

przy okazji znalazłem jeszcze nowszy materiał Jacka Jaworskiego:
http://ww6.tvp.pl/1687,774932,1.view
i video:
http://ww6.tvp.pl/18090,20080819775019.strona

Tytuł:
VIP
VIP

nigdy nigdzie nie widziałem w Goerlitz takich incydentów, może mam takie szczęście, a bywam tam często. Charakterystyczne dla takich 'newsów' jest brak miejsca zdarzenia, brak konkretów, same ogólniki, tak że powstaje wrażenie, iż ktoś chce celowo taki klimat wprowadzić. Z nudów, czy dla innej rozrywki?

Tytuł:
obserwator
obserwator

nie słyszałem , aby w Goerlitz bili Polaków. zdarza się przypomniało mi się, jak starosta zagorzelecki wypowiadał się w mediach, że nie bedzie miał kontaktów z Niemcami, dopóki policja niemiecka będzie Polaków kontrolowała. jeżeli gość na poważnym stanowisku tak się wypowiada, to czego wymagać od innych.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Uwielbiam wieczorne spacery po starówce. Przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu między 20 a 22 z przyjaciółką przemierzamy nasze ulubione zakątki Goerlitz. Nigdy nie spotkałam się z jakimikolwiek przejawami agresji młodych czy starszych Niemców wobec nas, a raczej nie ukrywamy się z naszą polskojęzycznością i rozmawiamy swobodnie, podziwiając architekturę i piękno starego miasta. Przyjaciółka, która wie o Goerlitz bardzo dużo i częściej tam bywa, mówiła mi tylko, że należy uważać na tzw. trudną młodzież, która mieszka w jakimś ośrodku wychowawczym w okolicach starówki. Przechodziliśmy tamtędy akurat wczoraj ale nie było żywej duszy, pewnie z racji wakacji. Mimo jakiś tam niepokojów zdecydowanie bezpieczniej czuję się po niemieckiej stronie miasta. Nie zapuszczamy się co prawda w dalsze bardziej opuszczone rejony Goerlitz i zachowujemy się w sposób nie prowokujący nikogo ale chyba każdy przy zdrowych zmysłach robiłby to w jakimkolwiek miejscu na świecie.

Za to często po polskiej stronie spotykałam się z przejawami agresji Polaków wobec Niemców. Mój kolega, który studiuje w Niemczech i trochę już wygląda z niemiecka razem ze swoim ojcem (rodowitym Zgorzelczaninem) zostali zaatakowani przez grupę buraków na ulicy Wrocławskiej i dotkliwie pobici. Gówniarze myśleli, że mają do czynienia z Niemcami.

Z materiału TVP wierzę w słowa Pawła, Sebka i Alex'a, bo są to dla mnie osoby wiarygodne, które znam i darzę sympatią. Ale myślę, że padli ofiarą jakiś pojedynczych ekscesów, a nie zmasowanych ataków na polskich obywateli. Nie ma co robić jakiejś histerii i nastawiać się negatywnie. Wszędzie można wyłapać i wcale nie trzeba się zbytnio starać. Bardziej niepokojące jest to, że za ataki na Polaków odpowiedzialne są jakieś grupy radykalne, nazistowskie wręcz, jak mówił ten młody Niemiec.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Też tak sądzę, że to musiał być przypadek. Mam jednak nadzieję, że są mądrzejsi od Pana Woroniaka - zgorzeleckiego starosty i mimo to będą do miasta po drugiej stronie Nysy chodzili.

Tytuł:
pismak
pismak

Bija w Goerlitz? Nie wydaje mi sie, na pewno bija w Zgorzelcu o czym wczoraj sie przekonalem. Policji nigdy nie ma kiedy jest potrzebna, duze pietno dla niebieskich i tych ukrywajacych sie panow co sie nazywaja straza miejska.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.