I znów coś mi się tu nie zgadza. Ale może się mylę.
Otóż w 2005 r. Miasto Zgorzelec brało udział w ogólnopolskiej akcji „Przejrzysta Polska”. Jedną z ważnych zasad, była zasada fachowości (
info o zadaniu ):
Jasne i klarowne zasady naboru na wolne stanowiska w samorządzie są podstawą tworzenia Przejrzystej Polski, w tym Przejrzystej Gminy. Ogłoszenie o naborze na wolne stanowiska urzędnicze w Biuletynie Informacji Publicznej oraz na tablicy informacyjnej w urzędzie umożliwia równy dostęp do konkursu dla wszystkich zainteresowanych.
Zasady określone w Zarządzeniu dotyczą m. in. etapów naboru, w tym: ogłoszenia, składania dokumentów aplikacyjnych, wstępną selekcję kandydatów oraz selekcję końcową, na którą składa się test kwalifikacyjny oraz rozmowa kwalifikacyjna.
W ramach realizacji tego zadania stworzony został „
regulamin zatrudniania pracowników na wolne stanowiska urzędnicze i pozostałe w Urzędzie Miasta Zgorzelec”.
Całkiem możliwe, że akurat stanowisko sekretarza jest wyłączone z tej procedury – ale czy na pewno.... ja nie doczytałam się innego traktowania stanowisk „politycznych” od stanowisk „niepolitycznych”. Jedyne wyłączenia, które zauważyłam to: pracownicy obsługi.
A może „przejrzysta Polska” i jej zasady już nie dotyczą Miasta i obecnego Burmistrza?