Dzisiaj jest 13 maja 2025, 2:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

Cytuj:
da szansę na pozyskanie inwestorów, którzy będą zainteresowani otwarciem zakładów produkcyjnych. Do tego potrzebne są uzbrojone grunty i dobra polityka promocyjna. Gmina do tej pory tylko sprzedaje grunty. Nie przygotowuje infrastruktury, wymaganej przez duże przedsiębiorstwa.

O to mi caly czas chodzilo. ZAKLADY PRODUKCYJNE. A nie super mega hiper extra markety i stacje benzynowe.
Szczegolnie ciekawy jest fragment - "Gmina do tej pory tylko sprzedaje grunty."...

Tytuł:
rekrut
rekrut

dalej nie padla odpowiedz Burmistrzu kiedy, za ile ,kto zaplaci za budowe nowej hali ze jest potrzebna wie kazdy kibic koszykowki i tak bylo kiedy otwierano obecna hale i bardzo dobrze pamietam ile to pochlonelo czasu obietnica budowy to malo prosze o konkrety

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

mi-kel pisze:
Szczegolnie ciekawy jest fragment - "Gmina do tej pory tylko sprzedaje grunty."...

Komuś umknął mały szczegół - to jest gmina WIEJSKA i reprezentuje ludzi o całkowicie innych potrzebach niż ludzie z miasta...

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Komuś umknął mały szczegół - to jest gmina WIEJSKA i reprezentuje ludzi o całkowicie innych potrzebach niż ludzie z miasta...
a skąd taki wniosek, że nie chodzi jednak o gminę miejską, czyli miasto Zgorzelec w kwestii wyprzedania gruntów? :?, bo ja jakoś takiego skojarzenia na podstawie wypowiedzi mi-kela nie mam :?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Bombas odnoszę się do ogólnego sensu wypowiedzi RG...

obserwator
obserwator

Punkt XI: "Pomoc w rozwiązywaniu problemów, z jakimi borykają się wspólnoty mieszkaniowe"

A w jaki sposób? Przez dofinansowywanie właścicieli mieszkań z kieszeni podatników? Mam nadzieję, że chodzi tu tylko i wyłącznie o mieszkania komunalne.

Ten ptk. programu najbardziej mnie interesuje ale w odpowiedzi burmistrza nic ciekawego nie znalazłam .
Mam swoje doświadczenie w pracy na rzecz Wspólnoty. Oceniana ona jest przez PZN jako najlepsza ale nie uważam tego za sukces zarządzających.
Największym problemem wspólnot jest przede wszystkim brak zaradności i doświadczenia ludzi w poruszaniu się w buszu istniejących przepisów jak również wykorzystywanie tej ułomności przez zarządców.
Bardzo wysokie koszty usług większości firm zgorzeleckich , które zarządzają Wspólnotami to kolejny problem krytycznego stanu.
Jedna osoba w UM nie rozwiąże tych problemów. Są od tego prawnicy
Muszą powstać tzw Rady Osiedlowe, które będą mogły się wspierać i wspólnie pokonywać problemy. Będą one również miały jakiś głos w opiniowaniu spraw dotyczących ich terenu / zagospodarowania, rozwoju i modernizacji/. To nie jest odkrycie Ameryki . Wystarczy tylko zainteresować się co dzieje się na sąsiednich podwórkach i wykorzystać sprawdzone wzorce, odpowiednio zmodyfikować do naszych warunków i wdrożyć.
Podam przykład z bieżącego stanu rzeczy.
Otóż w granicach terenu żłobka trwa bardzo prężnie budowa mieszkań. Rozumiem, że teren częściowo został sprzedany firmie, która zajmuje się budownictwem. Ale problem jest w tym, że moim zdaniem teren przylegający do budowy tonie w brudzie i błocie.
Brak jakiegokolwiek zainteresowania z żadnej ze stron mających prawo przestrzegania porządku. W każdy dzień tą "drózką" matki prowadzą dzieci do przedszkola, ludzie idą do przychodni lekarskiej, szpitala, sklepu itp.
Nie jestem pewna czy w najbliższym czasie coś się zmieni
To jest tylko przykład z "mojego podwórka" ale miasto składa się właśnie z takich podwórek i jeśli nie będzie możliwości wymiany poglądów to sam BURMISTRZ nic nie zrobi. A co do radnych to kilku z nich w tym okręgu zostali na kolejną kadencję. Jeśli do tej pory nie udało im się wiele zrobić to nie rokuje nadziei na dalszą poprawę

Tytuł:
gaduła
gaduła

Radni rzadko potrzebne odległości pokonują na "dwóch butach",częściej na "czterech kółkach",co im tam BŁOTO !

rekrut
rekrut

Rzeczywiście ma zbyt wygórowane wymagania które graniczą z bujaniem w obłokach, jego pomysły nie dość że są w większości wzięte znikąd to w dodatku tak zapadły ludności w pamięć, że gdzie tylko pójdę to słyszę o darmowym internecie i telefonie, co jeżeli zostało by zrealiziwane to mogło by pogrążyć gmine w długach,rozumiem podłaczyć się do rządowago programu komputeryzacji kraju ale robić to samemu bez żadnych środków??co do parków to raczej powinno się je odnowić na wzór parków niemieckich i w największym postawić pommik jakiegoś wielkiego Polaka

Ostatnio zmieniony 28 gru 2006, 16:50 przez wszechpoglodzio, łącznie zmieniany 1 raz

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wszechpoglodzio pisze:
co do parków to raczej powinno się je odnowić na wzór parków niemieckich i w największym postawić pommik jakiegoś wielkiego Polaka

tia, najlepiej papieża

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
co do parków to raczej powinno się je odnowić na wzór parków niemieckich i w największym postawić pommik jakiegoś wielkiego Polaka
Jan Henryk Dąbrowski był mieszkańcem Saksonii/Łużyc przez ładny kawał swojego życia i jak najbardziej zasługuje na pomnik, no, może przynajmniej jakiś obelisk w Zgorzelcu :-?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Jan Henryk Dąbrowski jak najbardziej na niego zasługuje, w końcu mamy juz obelisk poczty polsko-saskiej to czemu nie pomnik Dąbrowskiego?. Do tych wszystkich wspaniałych myśli ( mam nadzieje myśli do zrealizowania) dołączył bym muzeum łużyckie w którym mogły by się odbywać spotkania patriotyczne na którym gościli by serbołużyczanie, czesi, polacy z koła piastów śląskich

Tytuł:
VIP
VIP

nie rozumiem sarkazmu wszechpoglodzio, może słów kilka rozwinięcia?
propozycja jest propozycją, niekoniecznie musi być przez wszystkich akceptowana :-? i z pewnością nie jest spod sztandaru LPRu, czy innego narodowego ugrupowania, a nawiązuje do sąsiedztwa polsko-niemieckiego.
Nie miałbym również nic przeciw temu, aby w Zgorzelcu stanął pomnik kompletnie neutralny politycznie, nie prowokujący nikogo do takich wypowiedzi. Niech upiększy miasto :grin: , czy to jednak możliwe? /nie upiększanie, tylko realizacja/

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jezu co Wy bredzicie...

P.S.y
weszpoglodzio Ty nie jesteś przypadkiem Ślązakiem z pochodzenia?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Jestem a co?? czy bycie ślązakiem to coś złego moge być jednocześnie i w MW i w MG jak mi się zechce

Tytuł:
VIP
VIP

Czy wy aby się nie za daleko posuwacie ? Na chwilę obecną Rafał się nie odezwał, nie podjął żadnych poważnych decyzji, które mogły by zostać odczytane jako chęć działania... Dlatego skoto Burmistrz na chwilę obecną nie jest władny zrobić czegokolwiek sensownego oprócz składania życzeń wigilijnych, to nie zaczynajcie tematu z pomnikami, co ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.