Dzisiaj jest 11 maja 2025, 11:22

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

aleksander pisze:
Czy przez jedną nagłośnioną spośród setek nienagłośnionych tragedii nie powinniśmy się interesować sprawami, które dotyczą nas bezpośrednio ?

Nie milkniemy, bo nie chcemy narazac alexa na straty finansowe. Tacy jesteśmy (przynajmniej-ja).
Portal beż uzytkowników to jak zamurowany w piwnicy trup.
Zimno, i pajeczyny.......
Brrrrrrr.

A KAŻDE kilka setek sie liczy....

Ostatnio zmieniony 23 lis 2006, 17:40 przez złośliwy, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

zaintrygowało mnie, zresztą nie tylko:
Cytuj:
Dziś nie potrzebujemy w Polsce żałoby. Potrzebujemy buntu.
czekam na cd

Tytuł:
obserwator
obserwator

w tym temacie nasuwa mi się tylko:
Cytuj:
Bez serc, bez ducha, to szkieletów ludy..

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
dla mnie najsmutniejsze jest w tym wszystkim to, że gdyby np za tydzień miał miejsce kolejny tego typu wypadek to nikt żałoby narodowej nie wprowadziłby bo nie zniosłyby tego budżety mediów oraz znudzona publiczność...
więc po co to wszystko, festiwal pozorów i obłudy, najbardziej przygnębia mnie ten fragmnent z pardonu:

Na jaką pomoc państwa może liczyć rodzina zmarłego (niezależnie od okoliczności) Polaka? Należy się 4854,54 złotych od ZUS-u zasiłku pogrzebowego i co najwyżej renta rodzinna dla dzieci po zmarłym (czekam na sprostowanie w komentarzach, jeśli się mylę).
Tymczasem premier ustami rzecznika rządu zapowiedział dziś co następuje:
Każda z rodzin ofiar tragedii w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej otrzyma dodatkowo po 30 tysięcy złotych. Środki te będą pochodzić z rezerwy budżetowej.
To nie koniec. Prezydent od siebie dorzuci 10-12 tysięcy, a minister pracy Anna Kalata kolejnych kilkanaście tysięcy.

Władza chlubi się sprawiedliwością w swojej nazwie - tymczasem okazuje się to jakąś ponurą karykaturą. Czym takim zawinili wszyscy ci, którym nie dane było zginąć w Halembie, tylko gdzieś na drodze, gdzieś w innej kopalni? Że nie zebrali się z trzydziestoma innymi i nie wybuchli efektownie w obłoku metanu tysiąc metrów pod ziemią? Że wokół takich tragedii gromadzi się naród i tworzy wspólnota? Jeśli tak to ma wyglądać, mam tę żałobę tam, gdzie nowy Bond martini wstrząśnięte niezmieszane.

wychodzi na to, ze tych dwudziestu górników, którzy zginęli w ostatnim roku we wszystkich kopalniach, zginęło "gorzej" niż Ci, którzy zginęli w Halembie. :evil: tylko jak to wytłumaczyć ich rodzinom, że ich tragedia została niżej wyceniona???:evil: co za koszmarna rzeczywistość...
najbardziej jednak denerwuje mnie to, ze jestem postawiony w takiej sytuacji, iż nie wypada mi nawet skrytykować to co obecnie w Halembie robią Kaczki, bo jak tu polemizować z ludzkim bólem i cierpieniem! :evil: :evil:
przeżyłem to wszystko po swojemu - tym bardziej, że mam w rodzinie i wśród przyjaciół górników pracujacych pod ziemią. ale telewizji nie włączam, radia nie słucham - powód - mam dość tej ogólnonarododwej - "słusznej" histerii. od małyszomanii do wielkiego płaczu ;( - media robia z nas bezwolna masę rozhisteryzowanych idiotów.

Szczęść Boże wszystkim górnikom

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Żałoba nie jest nakazem , żałoba jest potrzebna dla tych którzy tego potrzebują , to odczucie osobiste i nie powinno się tego wywlekać i zastanawiać nad hipokryzją tych czy innych. Jak ktoś ma potrzebę oddania hołdu to oddaje w sobie wiadomy sposób .

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Można do takich wniosków dojść próbując samodzielnie myśleć. Jednak większość przyjmuje 'gotowce', czyli podawane im masowo przez media pakieciki zawierające wszysto, czego tym ludziom potrzeba, bez wysiłku mogą je podawać jako swoje, w końcu wymyuśla je sztab fachowców. I czy tego chcemy, czy z tym walczymy, wpływu mediów na styl bycia i zycia takich ludzi nie wyeliminujemy. A ich niestety przybywa. Wysiłek zawsze miał i będzie miał mniej zwolenników, niż wygoda.

rekrut
rekrut

Przez pomyłke otworzyłem nowy temat pod adresem http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?t=1624
i tym samym tytułem. Zamiescilem treśc jak niżej:

Można różnie sądzić o decyzji części polityków, którzy przerwali kampanie wyborcza przed 2ga turą wyborów samorządowych. Gra medialna pod publikę, czy rzeczywisty ukłon wobec ofiar i ich rodzin. Obojętnie jak to oceniają media, ja osobiście sytuacje w Zgorzelcu odbieram z niesmakiem. W obliczu tragedii, na każdym zaułku w szyderczym uśmiechu, widać jedną gębę, której w obliczu tej tragedii jest do śmiechu. Można by usprawiedliwić. Wydrukowano i powieszono przed nieszczęściem w Halembie. Tylko dysponent tych ironicznych, drwin wobec rodzin tragicznie zmarłych górników powinien zlecić zamianę tych wizerunków na poważny albo zasłonić szydercze twarze. Dysponent i jego sztab nie tylko maja gdzieś oddanie hołdu, ale nasilają dystrybucje (dzisiaj po południu - 23.11.2006), wizerunku śmiejącej się i rozbawionej nad czyimś grobem górników - MORDY. Przepraszam admina, za to wyrażenie, ale właściciel tej faciaty robi medialny szyderczy grymas otworu gębowego - na swój własny koszt.
Dla wiedzy „zgorzeleckiego klauna”, autora arlekinady w obliczu nieszczęścia, zamieszczam listę ofiar w kopalni Halemba, aby mógł, śmiejącą gębę z własnym autografem i dzisiejszą datą wysłać rodzinom zmarłych:
- Teodor Banduch, 50 lat
- Jan Bilman, 45 lat
- Ireneusz Brabański, 32 lata
- Krzysztof Bubała, 37 lat
- Dariusz Dola, 30 lat
- Arkadiusz Falkus, 29 lat
- Krystian Gaszka, 41 lat
- Janusz Gęsikowski, 47 lat
- Andrzej Giemza, 47 lat
- Przemysław Jóźwiak, 23 lata
- Daniel Kindla, 21 lat
- Jacek Mierzchała, 39 lat
- Mariusz Miłkowski, 36 lat
- Bernard Poloczek, 46 lat
- Krzysztof Prygiel, 51 lat
- Tadeusz Rymarzewski, 51 lat
- Henryk Samisz, 52 lata
- Wit Siepka, 48 lat
- Krystian Sitek, 47 lat
- Edward Sobota, 59 lat
- Mirosław Toczek, 45 lat
- Zbigniew Turmiak, 38 lat
- Adrian Wąsowski, 23 lata

Aleksander odpowiedział nierzgodnie z duchem wypowiedzi. Nie interesuje mnie stosunek państwa do tej tragedii a konktertnego obywatela. Drugim przesłaniem jest negacja skrajnych zachowań w takiej chwili. Manifestacja czarnego koloru oraz kabaretowy smiech to skrajności. Zachowajmy tylko powagę i ciszę.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cisze i powage? Juz mowilismy na ten temat wczesniej. Codziennie w wypadkach komunikacyjnych ginie wiecej ludzi. Ich rodziny miesiacami walcza z ubezpieczycielami, rodzinami nie zajmuje sie psycholog itd.
Straszne jest to, jak media kazdym kosztem sa w stanie gonic za lepszym ujeciem, materialem, wywiadem.
Co nam z tej listy? Ja nikogo nie znalem na przyklad.
Czy lista osob, ktore dzis zginely na drogach, osierocily iles dzieci itd. by wywarla na Tobie takie same wrazenie?
Dales sie podpuscic mediom, zrobiles dokladnie to co one chcialy.
Napisales,ze nie interesuje Cie stosunek panstwa do zaloby, ale konkretnego obywatela. A za przeproszeniem co Cie to interesuje, jak inni odbieraja/manifestuja zalobe. Robic to samo co oni to znaczy byc "trendy"?
Moze kandydaci powinni posciagac swoje plakaty i udzielac wywiadow jak im jest przykro i jak solidaryzuja sie z rodzinami zmarlych? Po co, skoro to i tak by bylo nieszczere, wymuszone sytuacja.
Za kilka dni nikt nie bedzie pamietal co sie dzialo, o calym wypadku z ktorym Zgorzelec nie ma nic wspolnego. Zycie toczy sie dalej, ludzi interesuje koniec ich nosa, a nie jakas kopalnia kilkaset kilometrow stad.

Ostatnio zmieniony 24 lis 2006, 8:17 przez gobo007, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Ja od siebie dodam tylko tyle, że jak przyjdzie zima to ciekawe czy nasi rządzący bracia też ogłoszą żałobe jak zaczną zamarzać bezdomni......

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
czekam na cd

Bunt przeciw wykorzystywaniu ludzi dla zysku. Pochłania nas idea "niewidzialnej ręki" rynku, w której podaż i popyt uregulują wszystko. Tylko,że ta "niewidzialna ręka" jest kierowana przez czynniki które dostosowują teoretycznie wolna grę rynkową dla swoich potrzeb. Polecam "No Logo" Naomi Klein.

Daleki jestem od etatyzmu a'la PiS, jednak uważam, ze w obecnej sytuacji powinny być wzmocnione uprawnienie np. Inspekcji Pracy. W naszych przedsiębiorcach zbyt mocno tkwi pokusa dążenia do wykorzystywania innych. Oczywiście grają tu taką rolę takie czynniki jak koszty pracy czy koszty prowadzenia działalności. Jednak ponieważ cięgle nasi biznesmeni są na dorobku, podejrzewam że obniżenie kosztów pracy i obciążeń fiskalnych nie wpłynęło by na poprawę kondycji finansowej pracowników a jeśli już to w niewielkim stopniu.

Bunt ten może mieć całkiem inne oblicze. Szacunku dla ludzi. Ileż razy mnie szlag trafiał jak jakaś "jaśni pani" odwalona niczym szczur na otwarcie kanału jeździła po kasjerce w hipermarkecie. Nieodmiennie ludzi Ci sprawiali wrażenie, że czują się "lepsi" bo nie muszą zapychać za marne grosze. Zero zrozumienia, dla czyjejś sytuacji życiowej. I ważne żeby nie kryło się za tym pustosłowie o "solidarności społecznej" tylko realne działania. Mniej grzebania w historii więcej myślenia o przyszłości. Nie wszyscy są super zaradni życiowo, rzutcy i zdolni do efektywnego (dla nich) funkcjonowania w realiach kapitalizmu.

Tytuł: normalność
rekrut
rekrut

Napisałem wyżej i potwierdzam swój osobisty dystans do zabiegów prawnych i medialnych mających podtekst populistyczny, chociaż one zawsze występują (WTC, metro w Madrycie i Londynie, Olimpiada w Monachium). W obliczu tragedii, takich jak ta w Halembie wskazane jest zachowanie powagi i umiaru - odpowiednio wg uznania i sumienia każdego obywatela. Obojętne od osobistych relacji do osób dotkniętych. Tragedie górnicze w naszej polskiej historii zawsze wywoływały znacznie więcej refleksji niż inne nieszczęścia. Ja się z tym zgadzam. Może, dlatego, że najbezpieczniejsze warunki pracy pod ziemią mogą się w jednej chwili diametralnie zmienić i człowiek jest bezradny. Zawód górnika pracującego pod ziemia to psychicznie jak „praca we własnym grobie”. Na drodze mogę regulować swój poziom ryzyka życiowego, znacznie bardziej niż pod ziemią. Dlatego nie zamierzam przyłączać się do dyskusji kilku poprzedników wyżej (nie ważne, kto i dlaczego, nie będę nikogo cytował) nad wypracowaniem uniwersalnej formuły dla wszystkich nieszczęść na drogach, ruchu lotniczego, ofiar bandytyzmu czy skutków spożywania alkoholu. Nieważne. Tragedia zawsze jest przykra a ofiary wypadków w górnictwie będą odbierane inaczej. Nie widzę potrzeby tworzenia ustaw, manifestowania stylu żałoby, nakazywania czegokolwiek, apelowania czy zabraniania. Postępujmy zgodnie ze swoim sumieniem i poczuciem osobistego taktu. Nad grobem Jima Mirison’a tańczono, śpiewano, palono trawę. Było to normalne dla wielu – dla mnie nie. To przesada. W portalu Interii przeczytałem, że cześć polityków przerwała prowadzenie kampanii wyborczej. Przesunięto mecze koszykówki. To normalne odruchy w tej sytuacji. W Zgorzelcu „suszenie zębów” na plakatach przez jednego delikwenta w obliczu zaistniałej sytuacji jest niesmaczne a nakręcanie wczoraj na osiedlu centralnym tej błazenady wywołuje odruch wymiotny. W portalu autor artykułu: „Tragedia w Halembie - "cała" Polska płacze..” napisał: „Łączmy się w bólu z rodzinami ofiar, ale nie róbmy z siebie błaznów”. Jak ocenimy to, co widzimy w Zgorzelcu – błazenada do kwadratu? Ktoś zapytał retorycznie: co zrobić? zrywac plakaty? Odpowiem TAK, zdjąć, zasłonić albo wymienic na poważny wyraz twarzy.

Nie negowałbym inicjatywy pomocy dla ofiar, jeżeli od dnia dzisiejszego będzie taka pomoc nowym szlachetnym zwyczajem. Wczoraj było źle, ale rok temu w wyborach parlamentarnych obiecano poprawę. Powitajmy z radością nowa jakość w naszym życiu społecznym.

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

recruit pisze:
Odpowiem TAK, zdjąć, zasłonić albo wymienic na poważny wyraz twarzy.

niby piszesz rozsądnie ale wniosek stawiasz na koniec kretyński...
tym sposobem zęby Fiedorowicza stają się obelgą dla rodzin pogrążonych w żałobie
jedna uwaga: nikt nie szydzi ze śmierci górników, śmierć ich i szopka medialna jaka została rozpętana to dwie różne rzeczy. naigrywanie się ze śmierci byłoby podłością ale naigrywanie się z szopki jest tylko objawem zdrowego rozsądku, którego nadmiaru w nadchodzących dniach szczerze wszystkim życzę.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Przekorny jest już chyba ździebko przemęczony tymi wyborami i powinien odpocząć!!!! Bo zaczyna się też robić zgryźliwy, żałosny i przewrażliwiony!
Przekorny, Człowieku wyśpij sie i wtedy dopiero coś pisz!!!

rekrut
rekrut

A ja odbieram, że szyderczy uśmiech na kazdym kroku to jak pięść do oka w obecnej chwili. Dziękuje za wyjaznienie. W życiu nie wpadłbym na uzasadnienie, że szyderczy uśmiech dotyczy szopki medialnej.
Składam bardziej nierozsądny wniosek aby wszystkie plakaty opatrzyc dodatkowym dopiskiem "to drwina z szopki medialnej a nie z tragedii". aby nikt nie miał watpliwości.

rekrut
rekrut

[quote="neandertalski"] zęby Fiedorowicza...

:D :D :D :D jak tak patrzę na te plakaty to mam wątpliwości czy to jego zęby :D :D :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.