Dzisiaj jest 10 lip 2025, 0:13

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

Chciałbym Ci wytłumaczyć mój tok rozumowania, ale nie wiem jak :-?
Przede wszystkim, dla mnie sprawą oczywistą jest to, że skoro głosuję i wybieram pana X, to ciąży na mnie jakaś tam część odpowiedzialności, skoro okaże się, że wybrałem źle. Oczywiście nie jest to tylko moja wina, bo informacje, na podstawie których wyboru dokonałem mogły być błędne lub niepełne. Zato nie mogę już wziąć pełnej odpowiedzialności. Dalej idąc, skoro okazuje się, że wybór mój był błędny, postaram się przy najbliższej okazji wyciągnąć z tego wnioski i bardziej wnikliwie dokonać wyboru, i tak dalej i dalej :roll:
Nie jestem teoretykiem i proszę, abyś nie oceniał mnie tylko na podstawie mojego rocznika. Ja naprawdę z myśleniem kategoriami PRLowskimi nigdy nie miałem wiele wspólnego.
Cytuj:
twoje rozumowanie kojarzy mi się ze "złotymi wywodami epoki realnego socjalizmu". "Naród z partią, partia z narodem wspólnie tworzymy socjalistyczny dobrobyt" tego typu hasła były wypisywane 20 lat temu.
to, że tak Ci się to kojarzy może być także związane z Twoimi doświadczeniami i wiedzą. Łatwo jest oceniać kogoś na podstawie kilku zdań napisanych na forum.

a wymiary od śruby do śruby są takie: między dwiema górnymi i obiema dolnymi: 54 cm. między dwiema lewymi /i prawymi/: 37 cm. Śruby mniej więcej fi=10

Tytuł:
pismak
pismak

Bombas mi chodziło tylko o to czy bierzemy sprawy w swoje ręce i działamy "na własną rękę" czy próbujemy coś wskórać u władz miasta? Nie wiem jaki jest udział burmistrza i rady w Europamiasto dlatego nie wiem do kogo kierować sugestie co do tablicy. Być może władze nie wiedzą że to leży w ich kompetencjach.
Nie będę Cię oceniał na podstawie rocznika - bez obawy.
Póki co działajcie z tekturą ale jak problem będzie przedstawiony rajcom miejskim to proszę wspomnijcie o wariancie z wykuciem w kamieniu. Zawsze to trwalsze niż kolejna tablica-okazja dla złomiarza.
Pozdrawiam.

PS: Belushi tektura gotowa? Wymiary już są dostępne powyżej. Kiedy ujrzy światło dzienne to burżuazyjne dzieło? :lol:

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
to burżuazyjne dzieło?
:roll:
trzeba jeszcze napis namalować, może masz makaron stosowne uzdolnienia? :grin:

zajrzałem do BIPu UM i dziwna sprawa: pośród wielu umów pomiędzy Goerlitz i Zgorzelcem /nota bene kilku sygnowanych przez obecnego burmistrza ds ogólnych :grin: /, brak proklamującej Europamiasto :o :)
http://www.bip.zgorzelec.iap.pl/2219,2220/2220/

a tak to mogłaby wyglądać zastępcza tablica:
wstawię później

Ostatnio zmieniony 06 maja 2007, 15:37 przez bombas3, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

W szkole z plastyki zawsze musiałem się bronić przed "lufą" na świadectwo więc kiepska ze mnie będzie pomoc. ;)

Tytuł:
VIP
VIP

projekt /można jeszcze dodać jakieś gwiazdki i herby, ale to już na 'zastępczej' zbyt wiele :| :/
chociaż, jak się przyglądam, to bardziej to nekrolog przypomina :grin:

ogłaszam więc konkurs otwarty na projekt:
TABLICA ZASTĘPCZA upamiętniającą proklamację EUROPAMIASTA GOERLITZ/ZGORZELEC.

na dole można dopisać drobnym drukiem /przykładowo/:
ufundowała Zosia Kowalska z synem w rocznicę swoich urodzin
:grin:

Ostatnio zmieniony 17 maja 2007, 14:25 przez bombas3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

trochę złośliwości

Tytuł:
VIP
VIP

nie wszyscy, choć może większość :P

Tytuł:
VIP
VIP

a ja uważam, że nie powinno się używać takich trudnych słów do przedstawienia takiej prostej rzeczy... bynajmniej proklamowanie to już przesada :smt044

Tytuł:
VIP
VIP

alex, a Ty masz na myśli rzecz, czy...czynność? :grin:
to się nazywa odbieganie od tematu !!! :smt096

proklamacja /proklamowanie/: publiczne oświadczenie w sprawie wielkiej wagi

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Aleks... nie ma znaczenia że trochę poprzekręcałem :)

Tytuł:
VIP
VIP

Najnowsze wieści:
tablica jest już zamówiona /by Radosław Baranowski/, niestety nikt nie pomyślał , aby użyć do tego innego, niż metal kolorowy, materiału :grin: , w związku z czym trudno przewidywać jej dłuższy żywot. Są materiały imitujące mosiądz, możliwe do odróżnienia od tego metalu tylko przez bezpośredni kontakt, proponuję już o takim rozwiązaniu pomyśleć...

Tytuł:
pismak
pismak

Złomiarze pewnie już zacierają ręce :grin:

Tytuł:
VIP
VIP

W centrum parku im. Księdza Jerzego Popiełuszki znajduje się historyczny głaz, który począwszy od 1926 roku upamiętniał coraz to nowe okazje. Trwało to do czasu, kiedy w 1998 roku wstawiona została tablica upamiętniająca oficjalne oświadczenie miast Zgorzelec i Goerlitz o Eurpamieście. Po 9 latach złomiarze, lub "miłośnicy historii" zdemontowali kawałek mosiądzu i od tego czasu głaz stoi bez napisów. Temat powrócił na forum w marcu br. i od tamtego czasu toczy się dyskusja czy Urząd Miasta cokolwiek zrobi w tej sprawie. Jak się okazało nie Urząd, a mieszkańcy wzięli sprawy w swoje ręce i wstawili tablicę zastępczą. Tekst co prawda jest oryginalny, mosiądz zamienił się w pomalowaną na niebiesko sklejkę i nawet kilka gwiazdek z Unii się znalazło, jednak obecnie jest to raczej symbol bezradności władz miasta, które nie potrafią zadbać o nasze wspólne dziedzictwo.

Tytuł:
rekrut
rekrut

aleksander pisze:
dyskusja czy Urząd Miasta cokolwiek zrobi w tej sprawie.

Pitu, pitu... widzsz Panie redaktorze, znów nie jestes w temacie do końca. Wiem z dobrze pionformowanych źródeł, że kopia Tablicy przez UM została już wykonana i najbliższym czasie zostanie powieszona na swoim miejscu...
pozdrawiam

[ Dodano: Wto Lip 17, 2007 7:21 am ]
krytyczny pisze:
trochę złośliwości

Jak wyżej wspomniałem do Admina, tablica jest już wykonana, co zresztą burmistrz mówił w wywiadzie udzielonym dla TVK TOMKÓW bodajrze w marcu b.r. , że kopia tablicy zostanie wykonana... wiec nie mają tego w głebokim poważaniu, lecz na wszystko potrzeba czasu... "nie od razu Rzym zbudowano" a Warszawę odbudowano!!!

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

No to gratulacje dla Pana burmistrza i jego Dworu ! Jak tablice udało sie wykonać w 4 miesiące to ile miałaby np. trwać budowa hali sportowej wychodzi jakieś dwa wieki.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.