Dzisiaj jest 12 maja 2025, 23:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Podziemny Palace w MDK

Wszystkim malkontenta i nudziarzom na tym forum chce powiedzieć ze nie znacie się na sztuce

Sam korzystałem z oferty klubu Palace .nigdy nie byłem zawiedziony jakością usług tego lokalu, zawsze oglądałem z przejęciem i pełną napięcia twarzą, kto komu porządnie ryło obije a`la zderzenie trabanta z lokomotywą. Nawet do tego stopnia byłem fanem tego klubu Fightr`ów w złotych łańcuszkach ze miałem zamiar otworzyć giełdę naparzających się osiłków i przy tym zarobić troszki grosza, stworzyć tym samym nawet parę miejsc pracy. Moje zamiary zostały powstrzymane, jednego pięknego wieczoru, jak zawsze zająłem dogodne miejsce przy stoliku na chwile poszedłem oddać nakrycie mojej żony do szatni. Wracając, (po mimo mojej nie wielkiej postury) zaczepiło mnie kilku stałych bywalców, jak zrozumiałem zrobili sobie na mnie krotką rozgrzewkę nie pytając o nic wbili mi nos do głowy równocześnie rozgrzewali także nogi kopiąc mnie po mym całym ciele. Moja Zona widząc te sytuacje, a ze nie była zorientowana w mych planach, zadzwoniła po policję. Po dłuższym oczekiwaniu z niecierpliwiona że zemnie nie będzie co zbierać (chyba ze mokra szmata) zadzwoniła ponownie na policje i usłyszała w odpowiedzi ze Panowie Funkcjonariusze czekają cierpliwie od pól godziny przed lokalem w oczekiwaniu ze sturlają mnie ze schodów prosto do ich radiowozu i po przewiezieniu na komisariat złożę stosowne zawiadomienie. Jak oświadczyli mojej żonie, nie chcieli wejść do środka bojąc się ze swym wygładem popsują otoczenie i panujący tam klimat.
Nie tracąc ducha i wiary w mą przedsiębiorczość, usilnie proszę nie piszcie bzdur ! o jakieś tam kulturze. Ta łaźnia musi istnieć a ja zarobić troszki grosza. Wobec tego wnioskuję do wszystkich miłośników wszelkich zaginionych sztuk walk:
halabardników, siepaczy, włóczników a nawet kosynierowi oraz szerokiej publiczności o zrzutę na czynsz dla Pana Nikosa, aby dalej mógł krzewić sprawność fizyczna młodzieży która jeszcze nie wyjechała z naszego miasta .

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Smoluch - oczywiscie MDK i jego okolice to jedyne miejsce w Zgorzelcu, gdzie mozna dostac po pysku od bezmozgich panow bez szyi tak nacpanych, ze nie wiedza jak sie nazywaja. Moze lekko Cie zdoluje, ale takich miejsc jest w Zgorzelcu sporo. Nikogo nie bronie, ale Palace ani nie byl gorszy, ani lepszy od innych takich miejsc w naszym miescie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Panie Rusketos,...
Jak Pan widzi, społeczeństwo, do którego tak zaciekle Pan się odwoływał, zdecydowanie negatywnie podsumowało Pańską działalność.
Dodałbym ze swej strony wiele argumentów przemawiających za postawieniem Pana przed obliczem prokuratora,...( o czym m.in. wspominał przedmówca) niestety, nie potrafię udowodnić spraw, których świadkiem byłem wielokrotnie.
Dlatego jedynie uniżenie proszę,...o potulne wyniesienie się z lokalu który umiejscowiony jest w tak "strategicznym", pod względem turystycznym, miejscu.
Myślę, że niewielu będzie ubolewało z tego powodu,..
Z góry dziękuję,... jako część owego społeczeństwa,... :smt084
8)
P.s.
Pani Dyrektor,..nie znałem Pani do tej pory,...lecz po skrupulatnym wysłuchaniu wywiadu, zyskała Pani mój pełen szacunek!!!
Pozdrawiam,.. :smt111

Tytuł:
rekrut
rekrut

przekorny- :smt023
zgadzam się w 100%

panu Nikosowi podziękujemy

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

@smoluch

Dobra historyjka :).

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Sam byłem świadkiem kiedy banda naćpanych małolatów pobiła człowieka w tym dobytku. Na całe szczęście policja sprawnie zainterweniowała i weszła do środka wyprowadzając towarzystwo na zewnątrz. Tutaj należy się słowo uznania i brawo dla panów policjantów - na prawdę byłem pod wrażeniem, że odważyli się na takie coś.

Ja nie będę płakał z powodu zamknięcia Palace. Od tamtego czasu omijam to miejsce szerokim łukiem. Nie dość, że w środku nie było żadnej ochrony (nie mówie o barmanie) , to lokal oddalony od cywilizacji, więc w razie czego nie można liczyć na jakąkolwiek pomoc. Z drugiej strony szkoda, bo część tego towarzystwa będzie gdzieś się musiała wyładować, a tak mieli jedno dobre miejsce. :smt021

O tym jak "bezpieczny" był to lokal, nich świadczy fakt, że policja podjeżdżając pod MDK, użyła dwóch radiowozów - jeden pilnował drugiego podczas interwencji, żeby czasami nie poleciał na niego jakiś śmietnik albo kamienie.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Rozumiem osoby, które nie pamiętają czasów przed "Palace", że wydaje im się, że jak coś istniało od zawsze, to jest dobre. Nieprawda.
Zanim pan R. otworzył ten przybytek często tam zaglądałam. Najpierw jako dziewczyna przy okazji spacerów (randek) aby napić się czegoś i po prostu posiedzieć w miłym, przyjemnym, choć bardzo skromnie urządzonym pomieszczeniu, jakim była kawiarenka MDK. Później, jako matka, przychodziłam z synkiem.
Wiem, ze wiele osób to śmieszyło, ale przychodziliśmy posłuchać muzyki z płyt CD, którego to urządzenia nie miał w mieście jeszcze nikt (sala była wypchana po brzegi i za darmo).
Niestety, z chwilą otwarcia klubu "Palace" dla wielu "normalnych" mieszkańców połowa MDK stała się niedostępna. Pomijając nawet ceny, towarzystwo, jakie się tam zbierało, skutecznie odstraszało uczciwych, ciężko pracujących mieszkańców miasta.
Mam nadzieję, że za jakiś czas będę miała okazję znowu zobaczyć miejsca, które są mi bliskie, usiąść na chwilę i spokojnie powspominać młodość...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Fajne czasy Niteczka wspominasz ja w 1974 roku chodziłem tam oglądać w kolorowym ruskim telewizorze MŚ w piłce nożnej niezapomniane przezycia. "Ale to se ne wrati" jak mawiał P. Havranek i chyba dobrze, że nie będzie tam palastu w jego ostatniej wersji to też dobrze , ale mysle ze nasze głosy byłyby więcej warte gdybysmy potrafili wskazać jakiś densowny sposób zagospodarowania fajnego miejsca. Co dwie głowy itd...
Przyznam się że na dzis nie mam pomysła.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bog180 pisze:
gdybysmy potrafili wskazać jakiś densowny sposób zagospodarowania fajnego miejsca.

Freud by powiedział, ze Palace tak wbił sie nam do głów, że tylko "densingi" można tam urządzać. :smt033

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

moje grube paluchy zaczepiaja o klawisze boku a d jest koło s miało byc oczywiście sensowny.
My wapniaki pamietamy jeszcze inne role tych pomieszczeń ale obecnie panujace nam pokolenie może faktycznie już nie koniecznie.
A szcególnie jeżeli od najemcy oczekuje sie komercji. Tylko imprezy z nałogami dzisiaj zapewniaja wysoki poziom opłat dzierzawnych. Ale W MDK jest tyle sal, mysle że te oczekiwane kwoty moznaby na kilka sal podizelic.
Wysłuchałem tej walki Nikosa i P. Dyrektor i mysle że oni nie maja sie prawa dogadać. P.Dyrektor nic nie moze bo gorset prawny ją gniecie / ustawy itp/ a Nikos by gorset zdjął ale się boi.

Tytuł:
gaduła
gaduła

Ech!Wy wapniaki.Jak to się fajnie czyta... :lol:
Te prawdziwe wapniaki w czasach swojej młodości bez lęku o zdrowie i życie uczęszczały kilka razy w tygodniu do MDK na próby zespołu w każdą porę roku /wiadomo:listopad,grudzień,dni krótkie/.
Dwie koleżanki wracały na Łużycką,jedna na sam koniec Wrocławskiej...
Ja w porównaniu do nich miałam do domu blisko.
Nie było napadów,tak powszechnego dziś mordobicia i same nastolatki nie bały się tam chodzić.
Może wtedy nad bezpieczeństwem czuwały lwy,które były po obu stronach schodów do MDK. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nie mówię,że wszystko było lepiej,ale takiej psychozy strachu nie było.
Wiem,że trąci to "myszką",ale to te wspomniane "WAPNIAKI" tak mnie nastroiły do wspomnień.
No dobrze,już nie przynudzam,ale nie przestaje mnie interesować jaką rolę w mieście ma spełniać zabytkowy budynek szumnie zwany Domem Kultury...

[ Dodano: Pią Cze 01, 2007 5:32 pm ]
Przepraszam,przy pierwszej próbie wysłania otrzymałam komunikat:błąd ogólny,a teraz nie mam czasu /bo dla mnie to musi być czas/,na usunięcie części tego postu.
Chyba że grzecznie poproszę o pomoc Admina...

Ostatnio zmieniony 03 cze 2007, 7:52 przez lenka, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

a własnie admin co to za komunikat z błędme przy wysyłaniu postów?
"Ran into problems sending Mail. Response: 535 5.7.1 Credentials Rejected f7sm491020nfh "
nie wybieram sie do anglii i nie wiem co mi tu po ichniemu wypisuje system.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Kawiarenki MDK to ja nie pamietam, ale pamietam za to, ze własnie tam był EMPIK! Wapniaki pamietają zapewne, czym EMPIK byl onegdaj :) Ta prasa na specjalnych "wieszakach", kolorowa albo i nie, zagraniczna, te BURDY i inne ...
No i przede wszystkim te spotkania z rozmaitymi ciekawymi ludźmi kultury, na ktorych zawsze byl komplet...

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

A i herbata smakowała jakoś inaczej :)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Obejrzałem nareszcie kolejną debatę 'made in aleksander' pomiędzy p. Dyrektor a Ruskietosem. Nie będę się czepiał warsztatu, ani spraw technicznych, wszak to nie profesjonalne studio, a nasz Admin cały czas się uczy :grin:
Zaniepokoiła mnie inna rzecz. Z rozmowy, która czasmi bardziej przypominała kłótnię, czy też któryś z popularnych programów tv z udziałem polityków, wciągnąłem taki wniosek. Otóż, problem nie dotyczy jakości zgorzeleckiej kultury /czyli podnoszenia jej na wyższy poziom/, tylko zwyczajnie: kasy. Nie chodzi o to, aby miejsce licznych burd, zwane Palace /pałac? :grin: / zamienić czymś, co będzie służyło większej liczbie mieszkańców i o większej rozpiętości wiekowej, żeby miejsce działało nie w nocy /a może nie tylko w nocy/, ale również w dzień, kiedy pewna ilość zgorzelczan wychodzi na spacery. Żeby nie deprecjonowało Domu Kultury, który zawsze, jak pamiętam, miał wyższe, niż knajpa aspiracje. Spodziewałem się, że spór i wypowiedzenie umowy mają takie właśnie podłoże. Okazuje się jednak, że jeśli Grek da 2 tys. sprawy nie będzie :shock: , o q.. chciałoby się powiedzieć.
Może cały Dom podzielić na boksy, poszukać najemców i będziemy mieli gotowy sposób na promocję zgorzeleckiej Kultury. To jedyne miejsce mające jeszcze oficjalnie pojęcie KULTURA w swojej nazwie .
Czy ktoś pomyślał o tym, że nasza miejska biblioteka ma kłopoty lokalowe, musi płacić bajońskie sumy za wynajem pomieszczeń na Boh. Getta? Był pomysł ulokowania biblioteki w Domu Kultury /mariaż znakomity/, ale było to w czasie kampanii wyborczej :grin: Może jednak pomysł nie taki znowu głupi panie Burmistrzu?

Budynek Domu Kultury zawsze był związany z otaczającym go parkiem. Od zakończenia II wojny tego związku brak.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.