Dzisiaj jest 12 maja 2025, 22:56

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
Cytat:
Pytam ludzi dlaczego głosują na XXX a oni mówią, że dla tego, by YYY już nie rządził.
i to nie jest głosowanie 'na kogoś', tylko 'przeciw komuś'. Bardzo wiele osób jest tak zmotywowanych, bo nie ma swojego faworyta, a 'iść trzeba'

Może jednomandatowe okręgi wyborcze do Sejmu zmienią ten stan rzeczy

Tytuł:
pismak
pismak

jj

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 18:54 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

pismak
pismak
Awatar użytkownika

Dlaczego PO:
- jest partią reprezentującą wartości liberalne, stawiającą na ludzi zaradnych, przedsiębiorczych, pracowitych, chcących wziąć sprawy w swoje ręce – 2mln takich ludzi już wyjechało,
- jest za podatkiem liniowym
PO liberalna gospodarczo :shock: :smt082 :P
nie no niewiedza ludzi mnie coraz bardziej zaskakuje, nazywać socjal z PO gospodarczym liberalizmem??? :-? :|

rekrut
rekrut

menelopa pisze:
Burmistrz miasta jest podporządkowany prawu ogólnopolskiemu, które dziś ustanawia PiS. To te prawo nie daje Ci szans!
bzdury piszesz, to nawet nie jest uproszczenie, siejesz jakieś plotki przystankowe !? Ustawa o samorzadzie gminnym daje wiele kompetencji burmistrzowi szczególnie po uchwaleniu ustawy o bezpośrednim wyborze burmistrza- posiada on wiele kompetencji Ustawa o samorządzie została uchwalona w 1990r. Co ma z tym wspólnego PIS- chyba to, że w mieście rządzi koalicja POPIS.
Osiągnięcia RG i jego drużyny wszyscy znamy... ( Ty też zawierasz sie w tym zbiorze-PO- jak pisałeś na tym forum)

menelopa pisze:
Trudno nie zgodzić się z tym, że na naszym podwórku nie ma tak spektakularnych sukcesów jakich się spodziewaliśmy po zmianie władzy.
Na stanowisku starosty siedzi przedstawiciel PiS`u Co on zrobił dla nas? Nie czuje jego zmian, wręcz przeciwnie.

Wcześniej przeszkadzała Lewica teraz PIS jutro pewnie PO - przydałaby Ci się jakaś dieta,a
rozwijając Twoją " myśl" - w mieście siedzi PO czym może się poszczycić?

Co z rzeźbą która zniknęła ze zgorzeleckiego MDK, gdy dyrektorem był obecny wiceburmistrz Baranowski (obecnie członek PO wówczas "demokrata"). Może się go spytasz
menelopa pisze:
Dlaczego PO:
- jest jedyną siłą polityczną, która może przeciwstawić się ksenofobicznej PiS
- jest partią reprezentującą wartości liberalne, stawiającą na ludzi zaradnych, przedsiębiorczych, pracowitych, chcących wziąć sprawy w swoje ręce – 2mln takich ludzi już wyjechało,
- jest za podatkiem liniowym,
- jest partią, która chce otworzyć Polskę jeszcze bardziej na świat, w odróżnieniu od PiSu, .... Irlandii się udało, w Irlandii Polacy czują się dobrze; stwórzmy im podobne warunki w ich domu.

Czysta demagogia, obiecanki cacanki, kiełbasa wyborcza, po wyborach szybko zapomną zwłaszcza jeśli wygrają. I tak do następnych wyborów pod nową nazwą, nowymi hasłami z nowym wizerunkiem te same elementy jak od lat, nowe otoczenie (burki) gwardia ta sama
Gdyby wygrała jakakolwiek inna formacja polityczna też by ludzie wyjechali

------------------------------------------------------
Nie mamy autorytetów, są tylko przebierańcy popaprańcy póki co, partie zmieniają jak rękawiczki aby tylko utrzymać się przy korycie o tym należy pamiętać idąc na wybory

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Czysta demagogia, obiecanki cacanki, kiełbasa wyborcza, po wyborach szybko zapomną zwłaszcza jeśli wygrają. I tak do następnych wyborów pod nową nazwą, nowymi hasłami z nowym wizerunkiem te same elementy jak od lat, nowe otoczenie (burki) gwardia ta sama
rozumiem, że masz jakieś nowe propozycje?
Cytuj:
Wyjazdy za zarobkiem nie zależą od tego kto rządzi w kraju, tylko jak rządzi

Tytuł:
pismak
pismak

menelopa pisze:
Nie wiem czy Ty chcesz ze mną prowadzić dialog czy zamawiasz informację? Zadając mi pytanie i od razu narzucając mi formę odpowiedzi jest niczym innym jak przedmiotowym podejściem do rozmówcy. Hamuj swoje zapędy kierownicze i pozwól mi wypowiedzieć się tak jak ja to czuje. Jeżeli będzie to podobne do tego co napisał Andrus to trudno – może najzwyczajniej wyznajemy tą samą szkołę.

Menelopa chodziło mi o to abyś rzeczowo argumentował, a nie powielał "prawdy objawione".
1.
menelopa pisze:
Osoba w średnim wieku, z kilkuletnim stażem zawodowym. Aby móc żyć na jakimś zadawalającym poziomie poza pełnoetatową pracą stara się szukać dodatkowych zajęć, które przyniosą jej przychody. Kiedy on stara się nie czekać aż ktoś mu da i idzie do pracy, inni maruderzy i lenie siedzą w barach i narzekają na rząd, gospodarkę, płacę i wszystko co im się przypomni.

- wg Ciebie każdy kto nie ma pracy pozaetatowej to leń i maruder? Boję się pomyśleć kim jest w takim przypadku kobieta na urlopie macieżyńskim lub wychowawczym - może pasożytem? Weż pod uwagę, że są zawody gdzie masz zakaz ustawowy dodatkowego zarobkowania bez wiedzy i zgody pracodawcy (np. policjanci) ci to też lenie i maruderzy?
2.
menelopa pisze:
Obecny stan rzeczy jest korupcjogenny, utrzymujący szarą strefę. Ludzie wolą nie pracować legalnie a co za tym idzie nie płacić np. na ZUS, na składkę emerytalną – po kilkudziesięciu latach idzie taki delikwent na emeryturę i okazuje się, że zalicza się do tych, którzy pracowali całe życie a emeryturę mają marną.

- Ludzie, Kolego mają najmniej do powiedzenia w kwestii pracy legalnej lub nielegalnej. Idąc do pracodawcy prywatnego, większość z tych pracodawców ustala najniższe wynagrodzenie na umowie o pracę a ewentualne premie płaci na czarno i pracownik nie ma na to wplywu albo akceptuje te warunki albo "szukaj sobie innej pracy". To pracodawcy nie opłaca się płacić ZUS i podatku w całości za pracownika, woli zapłacić minimum legalnie a premię na czarno bo na tym lepiej wychodzi. A wiesz dlaczego tak postępuje? Bo od pieniędzy, które wypłaci na czarno pracownikowi odprowadzi co najwyżej podatek dochodowy ( bo premia wypłacona na czarno nie może być wliczona w koszt działalności czyli bedzie dochodem właściciela) ale nie zapłaci ZUS i podatku od wynagrodzenia a i pracownik dostanie więcej niż oficjalnie porzez listę płac. I tak będzie zawsze do momentu gdy stawka podatku od działalności gospodarczej bedzie niższa od składek ZUS i podatku od wynagrodzeń. Zauważ proszę, że rząd PiS jako pierwszy od 1989 roku obniżył składki na ZUS o 3% (składka rentowa) dodatkowo WPROWADZIŁ PODATEK LINIOWY DLA OSÓB PROWADZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ!!! (patrz ustawa o PIT na 2007 rok).
3.
menelopa pisze:
Dla mnie to jest niesprawiedliwość – co mamy z tego, że płacimy większe stawki podatkowe - kiedy np. idzie się do lekarza nikt nie traktuje szczególnie tych, który płacą 30% podatku – są w tej samej szarej kolejce ze wszystkimi.

- a co cię uprawnia do tego aby nie stać w tej samej szarej kolejce do lekarza? Płacisz większą składkę na ubezpieczenie zdrowotne niż inni? Stawka 30% nie ma żadnego związku z twoją składką zdrowotną.
menelopa pisze:
Do dziś nie widziałem i nie słyszałem spotu, który by zachęcał do podatku liniowego. Ten spot jednoznacznie określa jak PiS manipuluje informacjami

- jak wyżej napisałem rząd PiS już wprowadził podatek liniowy dla przedsiębiorców!!! To do czego ma jeszcze zachęcać? Ja nie widzę potrzeby oddawania części podatku podatnikowi, który np. zarabia 500 000,00 zł rocznie i nie prowadzi działalności gospodarczej. Róznica to 91 100 zł. Jeżeli wyda je w Polsce to super bo przyczyni się utrzymania np. produkcji albo świadczenia usług w kraju ktoś inny zarobi. Ale jeżeli wyda je za granicą to żaden pożytek z tego dla Polski. Ci co są bogaci, mają domy wille, nieruchomości, są właścicielami mają wiele do stracenia i większe poczucie obrony i ochrony swojego majątku, ci co nie mają nic własnego nie mają takiej potrzeby. Aby chronić majątek państwo musi mieć wojsko, policję i inne instytucje. Nie widzę tutaj sprawiedliwości gdy bogaty i biedny płacą taki sam podatek na utrzymanie tych instytucji. Zauważ, że do Irlandii i Anglii wyjechali i wyjeżdżają Ci co nie mają dobrej pracy w kraju, nie mają domu ani majątku. Bogaci siedzą w Polsce.
menelopa pisze:
Janosik zabierał bogatym, rozdawał biednym. Kaczystowski reżim chce zabrać zamożnieszym, rozdać biednym oraz leniom i nierobom jednocześnie wmawiając nam, że Ci lepiej sytuowani to wróg, który wzbogacił się kosztem biednych.

- oj Menelopa szanowałem Cię do tej pory za wyważone wypowiedzi na forum ale to zdanie to populizm (Janosik i Kaczystowski reżim) i chamstwo (leniom i nierobom). To, że kobieta która pracuje za najniższą krajową jako sprzątaczka lub kasjerka w markecie i musi jeszcze wychowywać dziecko albo dzieci (czasami samotnie)nie mając już czasu na dorobienie to lenistwo?
Wracając do podatku liniowego to uważam, że część ludzi popiera ten podatek tylko i wyłacznie z chęci zysku bo ci co chcą go wprowadzić obiecują niższą stawkę niż najniższa obowiązująca obecnie. Ale ktoś kto potrafi sam obliczyć taki podatek wie, że straci jeżeli wprowadzi się "liniowy" likwidując jednocześnie wszystkie ulgi i odliczenia oraz kwotę wolną od podatku (obecnie ponad 3000,00 zł) przy niskich dochodach rocznych - zyskają więcej ci co więcej zarabiają. Taki wariant był kiedyś proponowany i do dnia dzisiejszego nie słyszałem o innych propozycjach "liniowego". Stąd moje pytanie w jakiej postaci chcesz go lub twoja partia zrealizować.
Reasumując:
nie dla PO bo:
- podatek liniowy już jest, a wprowadzenie go dla wszystkich podatników (nieprodukcyjnych) nie gwarantuje wpływu na gospodarkę, a jego forma może realnie zwiększyć podatek od zarabiających najmniej,
- przedstawiciele PO (np. Menelopa) postrzegają ludzi z niskimi dochodami jako lenie i nieroby z piwnego baru,
- wg PO wszelkiemu złu i całej szarej strefie oraz bezrobociu winni są leniwi pracownicy,
- reprezentuje interesy tylko bogatej warstwy społecznej,
- przedstawia plany realizacji drugiej Irlandii w Polsce bez konkretnych propozycji.
Tak dla PiS-u bo:
- ----------------------------------------------------------------------,
- jako pierwszy rząd w RP od 1989 roku zdecydował się na obniżenie składki na ZUS po 3%, realnie obniżył koszty pracy a nie "paplał" 4 lata bez efektu,
- wprowadził od przyszłego roku dwustopniową obniżoną skalę podatkową PIT: 18 i 32 %,
- jako pierwszy rząd od 1989 roku prowadził wymierną politykę prorodzinną: przywrócenie becikowego, wydłużenie urlopu macieżyńskiego, wprowadzenie ulgi podatkowej na dzieci.

Ostatnio zmieniony 16 paź 2007, 15:19 przez makaron, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Z braku czasu nie odniosę się do całości waszych wypowiedzi:
Wronek,
Nie powiedziałem że burmistrz ma związane ręce, napisałem że jest podporządkowany temu samemu prawu co wszyscy, które dziś ustanawia PiS. Nie sugerowałem co ustanowiło PiS a co inna formacja i kiedy to było, czy te ustalenia dotyczą Ball Kani. Jak Ball Kani uściśli jakie działania, bądź ich brak przeszkadzają w prowadzeniu działalności gospodarczej to wówczas rozważymy kto jest za to odpowiedzialny, kto powiedział że nie ma racji?

Rzeźba… hmm pewnie stoi gdzieś w ogródku jakiegoś obcokrajowca bo krasnale są już niemodne. Wiesz, my im kiedyś samochody, oni dziś nasze dobra narodowe. Taka wymiana transgraniczna ;-)

Ja również mniemam, wraz z bombasem, że masz jakieś nowe propozycję, może rady jak rozmawiać z ludźmi by nie odbierali wszelkich słów jako demagogii i obiecanek cacanek – cały czas się uczę i z wdzięcznością przyjmę każdą dobrą radę.

Makaron
Oczywiście, że ludzie nie dzielą się tylko tych co się opieprzają i tych co dorabiają. To był tylko przykład a nie felieton opisujący przekrój naszego społeczeństwa. Moja wypowiedź nie obejmowała sprawy kobiet nie pracujących bądź będących na urlopie wychowawczym, tak samo nie zajmowałem się w szerszym zakresie osobami w podeszłym wieku czy osobami niepełnosprawnymi. Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam – nie miałem takiego zamiaru. Mimo, że to jest tekst pisany, traktuj to nadal jako alegorię wypowiedzi słownej a to jest forum a nie platforma wyborcza, na której wypowiadają się kandydaci. Argumentowanie swojego wyboru głosowania na daną opcję polityczną tym co napisałem jest tak samo uzasadnione jak opieranie się na rozmowie przy piwie w BB, na które zapraszam w najbliższy czwartek. Może wówczas nawiążemy dialog w rozpoczętym temacie, będziesz miał okazję wytknąć mi, jak widzę, moją niepełną wiedzę w niektórych dziedzinach. W sumie min. po to się tam spotykamy – żeby rozwinąć niektóre wątki rozpoczęte na forum. Nie wiem czy później będę miał okazję gdyż biorąc Twoje słowa dosłownie powinienem się pakować ponieważ, tylko „bogaci siedzą w Polsce” ;) a ja do takich nie należę, ba nawet nie jestem w środku stawki :D
Pozdrawiam

Tytuł:
rekrut
rekrut

bombas3 pisze:
Cytuj:
Wyjazdy za zarobkiem nie zależą od tego kto rządzi w kraju, tylko jak rządzi

PIS rządzi od ok 2 lat a ludzie zaczęli wyjeżdżać dużo wcześniej (do Unii weszliśmy w 2004 i zaczęły się masowe wyjazdy). Więc porównaj to do tego co napisałeś?!
Do momentu kiedy zarobki nie zrównają się dopóty ludzie nie przestaną wyjeżdżać, wyjazdy opłacają się.
Obojętnie kto będzie rządził zarobki jeszcze długo nie zrównają się.

Nie piszcie więc głupot

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
- wprowadził podatek liniowy dla przedsiębiorców

Od zawsze w podatku CIT obowiązywała jedna stawka podatkowa i w tym sensie od zawsze był to podatek liniowy, przez lata była tylko obniżana, i to nie za rządów PIS.

* w 2006 r.: 19 proc.
* w 2005 r.: 19 proc.
* w 2004 r.: 19 proc.
* w 2003 r.: 27 proc.
* w 2002 r.: 28 proc.
* w 2001 r.: 28 proc.
* w 2000 r.: 30 proc.
* w 1999 r.: 34 proc.
* w 1998 r.: 36 proc.
* w 1997 r.: 38 proc.

,
Cytuj:
- jako pierwszy rząd w RP od 1989 roku zdecydował się na obniżenie składki na ZUS po 3%, realnie obniżył koszty pracy a nie "paplał" 4 lata bez efektu,

Składki rentowej dokładnie rzecz ujmując. A no co idzie składka rentowa, a na co właściwie miała iść : Składka rentowa w założeniu miała być składką ubezpieczeniową pozwalającą na odbieranie świadczenia w tragicznych wypadkach losowych: gdy wskutek przypadku stracimy możliwość zarabiania pieniędzy.

Wszystko cacy, dopóki nie będziesz musiał zostać rencistą.

Podczas głosowania przepadł wniosek senackiej komisji rodziny i polityki społecznej, która wnosiła o odrzucenie ustawy w całości. W czasie debaty nad ustawą wiceszefowa komisji Ewa Tomaszewska z klubu PiS tłumaczyła, że obniżka składki rentowej zniszczy system rentowy. Senator mówiła też, że na obniżce składki zyskają najlepiej zarabiający, co - jak podkreślała - jest rozwiązaniem mało solidarnym, prowadzące do jeszcze większego rozwarstwienia dochodów. Będzie to też - mówiła - pretekst do blokowania podwyżek przez pracodawców.

Cytuj:
- wprowadził od przyszłego roku dwustopniową obniżoną skalę podatkową PIT: 18 i 32 %,

Makaron nie wprowadził a zapowiedział wprowadzenie w 2009 roku , co jest subtelną acz istotną różnicą. W roku 2007 i 2008 stawki będą na poziomie obecnym.

W ciągu najbliższych trzech lat nie mamy co liczyć na kolejne zmiany, które spowodują obniżenie podatków - twierdzi wicepremier i minister finansów Zyta Gilowska w wywiadzie dla "Rzeczpospolitej". Jej zdaniem, redukcja podatków będzie możliwa dopiero po 2009 roku.

Cytuj:
jako pierwszy rząd od 1989 roku prowadził wymierną politykę prorodzinną: przywrócenie becikowego, wydłużenie urlopu macieżyńskiego, wprowadzenie ulgi podatkowej na dzieci.

Z prac Senackich, wystąpienie Jacek Dominika wiceministra finasów
Potem minister mówił, że ulga sięgająca niemal 1200 zł na dziecko nie ma sensu, bo w pełni wykorzystają ją jedynie najlepiej zarabiający podatnicy. - 16 spośród przeszło 23 mln podatników ma za niskie dochody i tym samym podatek, by wykorzystać w pełni odpis na choćby jedno dziecko - dowodził minister

Reasumując mniej wystąpień Jacka Kurskiego, więcej czerpania z źródeł. Rożnych.

wronek pisze:
Nie piszcie więc głupot

Właśnie :)

Tytuł:
pismak
pismak

krytyczny,
pisząc "dla przedsiębiorców" miałem na myśli osoby fizyczne prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą opodatkowaną na zasadach ogólnych. Tak jak zauważyłeś CIT był od zawsze liniowy nawet za czasów "realnego socjalizmu", więc zastosowałem skrót aby nie stukać niepotrzebnie w klwiaturę.
krytyczny pisze:
Makaron nie wprowadził a zapowiedział wprowadzenie w 2009 roku , co jest subtelną acz istotną różnicą. W roku 2007 i 2008 stawki będą na poziomie obecnym.

nie zapowiedział a wprowadził (patrz art. 27 ust 1 - nowe brzmienie, które wchodzi w życie od dn. 01.01.2009) co jest faktem a nie zapowiedzią. Przyznaję, że w pośpiechu błędnie wczoraj podałem rok od którego następuje zmiana skali podatkowej, jest to rok 2009.
Co do wypowiedzi niektórych polityków i ministrów to mają oni prawo do swoich poglądów tak jak i prawo do głosowania wg swojego uznania. Mnie nie interesuje co kto powiedział tylko co kto zrobił.
Kwaśniewski w czasie swojej kampanii wyborczej obiecywał dostępne mieszkania dla młodych małżeństw a podczas jego prezydentury i rządów Millera zlikwidowano ulgę remontową i budowlaną podnosząc przez to faktyczny koszt budowy domu lub mieszkania badź wyremontowania lub adaptacji starego lokalu.
I to jest ta różnica pomiędzy PiS a PO a szczegulnie SLD (nowym LiD), że prócz gadania coś zrobiono dla szarych ludzi.
Na zakończenie: nie jestem członkiem PiS i nie sympatyzuję z członkami tej partii. Jest to moja ocena działań dotychczasowych rządów oraz ich obietnic przedwyborczych.

menelopa,
Dziękuję za zaproszenie ale w czwartek mam już inne umówione spotkanie wieczorem. Nie miałem na celu wytknąć Ci braku lub niedoboru wiedzy w jakimś temacie (Ty również masz większą wiedzę w niektórych tematach niż ja), posłużyłem się tym forum aby przedstawić problem wg mnie zakłamanych korzyści wprowadzenia podatku liniowego dla szerszego grona odbiorców. W BB dyskusja będzie w niewielkim gronie.
Abyś się spakował i wyjechał do Irlandii powinienem napisać: wyjeżdżają wszyscy biedni a zostają tylko bogaci. Napisałem:
makaron pisze:
do Irlandii i Anglii wyjechali i wyjeżdżają Ci co nie mają dobrej pracy w kraju, nie mają domu ani majątku. Bogaci siedzą w Polsce.

mając na myśli fakt, że imigranci to prawie wszyscy którzy mają niski poziom zamożności (są oczywiście wyjątki: Kazimierz Marcinkiewicz :grin: ).
Myślę, więc że szybko nie "pryśniesz" na wyspy za chlebem.
Pozdrawiam.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Wszystko to nie zmienia faktu że gospodarka w Polsce jest bardzo skrępowana czy to podatkami czy zawiłym prawem, i należy to zmienić a najlepiej jak uczyni to siła liberalna gospodarczo :)
Co do podatku liniowego to moim zdaniem jest on w przejściowej formie najlepszy gdyż działa na inwestorów zagranicznych "pobudzająco" ( chwyt marketingowy) oraz jest dobrym krokiem w kierunku wprowadzenia w Polsce podatku pogłównego :roll:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

makaron pisze:
krytyczny,
pisząc "dla przedsiębiorców" miałem na myśli osoby fizyczne prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą opodatkowaną na zasadach ogólnych.

A to PiS rządzi od 2004 roku, bo od tego właśnie roku wprowadzono podatek liniowy dla osób fizycznych...

Od 2004 roku przedsiębiorcy prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą mogą, dla opodatkowania swoich dochodów, wybrać podatek linowy. Z opłacania podatku dochodowego według stawki 19 proc. w 2004 r. mogą skorzystać jedynie podatnicy osiągający przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej, określone w art. 10 ust. 1 pkt 3 znowelizowanej ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Cytuj:
Przyznaję, że w pośpiechu błędnie wczoraj podałem rok od którego następuje zmiana skali podatkowej, jest to rok 2009.

Co nie zmienia faktu, że jest to zapis ustawowy. Zapis ten każdy kolejny rząd dysponujący większością może przegłosowa, w dowolną stronę.

Cytuj:
Co do wypowiedzi niektórych polityków i ministrów to mają oni prawo do swoich poglądów tak jak i prawo do głosowania wg swojego uznania. Mnie nie interesuje co kto powiedział tylko co kto zrobił.

Ale to poglądy są wyrażane np. przez wiceministra Dominika w czasie senackiej debaty (w tym wypadku nad ulgą) i reprezentuje on w tym momencie rząd. To nie są prywatne wypowiedzi ale stanowisko rządu w tej kwestii.

Cytuj:
I to jest ta różnica pomiędzy PiS a PO a szczegulnie SLD (nowym LiD), że prócz gadania coś zrobiono dla szarych ludzi.

Problem jest w tym, że większość ludzi daje sobie wmówić, że rząd PiS-u coś zrobił dla "szarych ludzi". Prawda jest taka, że nic lub prawie nic. Ulga na dzieci ? Powiedz to Giertychowi to cię rozszarpie, że PiS kradnie mu inicjatywę. Podatek liniowy o którym mówisz funkcjonuje od 2004 roku, a PIS objął władzę w 2005 roku. Składka rentowa ? Obniżyli fakt, ale nic nie zrobili nic by ukrócić wyłudzanie rent, skutkiem czego ci którym się nie należą dalej biorą a Ci którzy ulegną wypadkowi dostaną grosze. Nic rząd PiS-u nie zrobił dla "szarych ludzi" oprócz szumu medialnego...

Tytuł:
pismak
pismak

Andrus pisze:
Co do podatku liniowego to moim zdaniem jest on w przejściowej formie najlepszy gdyż działa na inwestorów zagranicznych "pobudzająco" ( chwyt marketingowy) oraz jest dobrym krokiem w kierunku wprowadzenia w Polsce podatku pogłównego

Andrus jesteś klasycznym przypadkiem osoby, która klepie bzdury nie mając za bardzo pojęcia o podatku liniowym. Usprawiedliwia Cię jedynie młody wiek bo 99% 15-latków nie zna się na podatkach, przypuszczam więc, swoją "prawdę objawioną" wyrwałeś z jakiegoś kontekstu ideologicznego.
Po przyjacielsku, poczytaj proszę uważnie dwa ostatnie posty (mój i krytycznego) a dowiesz się z nich, że podatek liniowy dla przedsiębiorstw (dla spółek prawa handlowego) czyli CIT jest od zawsze liniowy. Od 2007 roku także przedsiębiorcy (osoby fizyczne prowadzące działalnosć gospodarczą) mają wybór sposobu opodatkowania: liniowy 19% - bez prawa do ulg i odliczeń lub progresywny wg skali podatkowej z prawem do zastosowania ulg i odliczeń. Wyboru opodatkowania dokonuje przedsiębiorca (właściciel firmy) pisemnym powiadomieniem do urzędu skarbowego. Jedyna możliwość gdzie jeszcze nie wprowadzono podatku liniowego to rozliczanie osób fizycznych, które nie prowadzą działalności gospodarczej. te osoby to nie są inwewstorzy zagraniczni i nigdy nimi nie bedą w przytaczanej przez ciebie sytuacji. Nauczyciel, górnik, policjant, minister, urzędnik to nie iwestor z zagranicy w Polsce. Inwestorzy zagraniczni to z reguły przedsiębiorstwa czyli spółki prawa handlowego i podatek liniowy płacą od początku swojej działalności w RP.
Wprowadzając podatek liniowy dla pozostałych osób możesz zachecić jedynie prezesów z Korei i Japonii do prezesowania nadal w Polsce w takich spółkach jak Toyota Poland, czy LG, którzy zarabiają w nich po np. 200 000,00 zł miesięcznie i na liniowym zyskają znaczne zmniejszenie opodatkowania ich wynagrodzeń.
ot i co może propaganda? Jak się umie temat odpowiednio sprzedać to i "cuda gospodarcze" mogą się zdarzayć.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Wiem że CIT jest od zawsze liniowy lecz zauważ że hasło w świecie że Polska wprowadza podatek liniowy ( taka szumna informacja) napewno spowodowałaby zainteresowanie Polską zagranicznych inwestorów ( tak jak to miało miejsce w przypadku naszych sąsiadów)
i jak już mówiłem jest to krok w kierunku wprowadzenia pogłównego, co do twojego zdania na temat owego podatku się zgodze i nie widze abym twierdził gdzieś coś innego?? :-?

[ Dodano: Wto Paź 16, 2007 4:08 pm ]
co do podatków to trochę się na nich znam bo to takie moje małe zainteresowanie poza lekcyjne :) ;)

Tytuł:
pismak
pismak

krytyczny pisze:
Problem jest w tym, że większość ludzi daje sobie wmówić, że rząd PiS-u coś zrobił dla "szarych ludzi". Prawda jest taka, że nic lub prawie nic. Ulga na dzieci ? Powiedz to Giertychowi to cię rozszarpie, że PiS kradnie mu inicjatywę. Podatek liniowy o którym mówisz funkcjonuje od 2004 roku, a PIS objął władzę w 2005 roku. Składka rentowa ? Obniżyli fakt, ale nic nie zrobili nic by ukrócić wyłudzanie rent, skutkiem czego ci którym się nie należą dalej biorą a Ci którzy ulegną wypadkowi dostaną grosze. Nic rząd PiS-u nie zrobił dla "szarych ludzi" oprócz szumu medialnego...

Giertych był tylko i wyłacznie inicjatorem (i chwała mu za to - oby jak najwięcej takich inicjatyw) nie zmienia to faktu, że inicjatywę taką poparł PiS i w efekcie mamy ulgę na dzieci, co nie zmienia faktu, że w polityce prorodzinnej i SLD i dawna koalicja AWS - UW nie zrobili nic poza zlikwidowaniem zasiłku porodowego. Masz dobrą pamięć to pewnie pamiętasz za czyich rządów. Pewnie pamiętasz też kto "zwędził" fundusz alimentacyjny dla matek, które mają zasądzone alimenta, a nie mogą sciągnąć od ojców swoich dzieci. A gdy koalicja AWS-UW chciała przekazać ustawowo lokale mieszkalne komunalne na własność lokatorom aby raz na zawsze uregulować kwestię własności w księgach wieczystych to prezydent "wszystkich Polaków" zawetował ustawę bo "szara masa dostanie za darmo mieszkania. A efekt tego mamy na Mazurach, nie dał obecnym najemcom i umożliwił przez to przejęcie przez spadkobierców z Niemiec.
Prawda jest taka, że poprzednie rządy potrafiły tylko coś zabrać "szarej masie" (fundusz alimentacyjny, podatek "Belki" od wszystich możliwych lokat bankowych) nie dając nic w zamian albo potrafiły nie robić nic. Za kadencji tego rządu i tego perlamentu zrobiono być może niewiele w stosunku do oczekiwań ale zrobiono i to w takiej formie, że jest to odczuwalne dla szarego zjadacza kaszanki.
Co do podatku liniowego dla przedsiębiorców zwracam honor mój błąd, sprawdziłem wprowadzili go socjaliści.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.