Dzisiaj jest 12 maja 2025, 22:56

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Hamster pisze:
zuter pisze:
Jednak sam przyznasz (przejde na Ty - bo na forum zawsze panuje
taka przyjazna atmosfera koleżeństwa) że podpis mógł
rzucić cień na uczciwość takiej firmy...

Oczywiście, że mógł i właśnie dlatego uwielbiam wręcz społeczności internetowe, które bardzo dokładnie sprawdzają i wytykają błędy. Stopka została wprowadzona z projektu, ponieważ w pierwotnej wersji CMS miał być pisany "spod palca". Wdrożony został jednak CMS Joomla! po licznych modyfikacjach z naszej strony.

Co do układu serwisu. Jest masę serwisów w sieci o układzie 3 kolumnowym. Każdy jeden portal teoretycznie ma taki układ - jest jeden główny powód - jest to bardzo funkcjonalne i sprawdzone, dlatego powielane. W takim przypadku nikt nikogo się nie czepia, że tak jest. Co do wyglądu. Jeszcze raz napiszę, że projekt graficzny został od podstaw zrobiony pod Urząd według wytycznych wcześniej ustalonych i przedyskutowanych.

Na stronie pojawi się jeszcze jedna niespodzianka nad którą pracujemy, ponieważ mamy problemy z kodowaniem znaków, ale wszystko jest na dobrej drodze, żeby to zadziałało.

Serwis dla mnie też jest priorytetem. Wcześniej wykonywałem jako osoba prywatna duże portale dla instytucji, ale pod inną firmą - to jest mój pierwszy, tak duży projekt pod własnym szyldem, który będzie perełką w moim portfolio - już ja się o to postaram.

Jeszcze raz dziękuję za czujność i zapraszam do testowania i komentowania. Jest to bardzo pomocne, ponieważ człowiek jest istotą mylącą się i nie wszystko jest w stanie wychwycić.

Pozdrawiam

A no widzisz... Czasami łatwo przeoczyć taki mały drobiazg... który w gruncie rzeczy
zmienia bardzo wiele i narusza prawo...

Jednak jak się okazuje przyznać się do błędu jest zazwyczaj bardzo ciężko...
Admini lub jak kto woli pseudo admini boją się tego jak ognia.

Ty otwarcie mówisz - pomyliłem się, przepraszam itp. Świadczy to o tym,
że jesteś osobą dojrzałą i odpowiedzialną (obym się nie pospieszył z oceną ).

Popraw te wszystkie błędy jakie są ( chyba że już to zrobiłeś ) i będzie spoko...

:D

[ Dodano: Pon Lis 12, 2007 3:12 pm ]
Alek... zmień info na głównej stronie :P

Jak to jest w trakcie testów to nie można oceniać nieskończonej pracy :D
Widać że kolo wie co jest na rzeczy i czeka na wyłapanie błędów...
Powinniśmy jednak mu pomóc :D

Strona miasta powinna wyglądać elegancko - dajmy mu się wykazać.
Potem osądzimy jego wypociny :P

Co wy na to?

Tytuł:
rekrut
rekrut

zuter pisze:
Popraw te wszystkie błędy jakie są ( chyba że już to zrobiłeś ) i będzie spoko...
Błedy walidacji będą poprawione. Urząd dopisał to do umowy i zgodziłem się na to. Mogę zagwarantować walidację na stronie głównej i większości podstron, ponieważ serwis administrowany jest przez Urząd mogą pojawić się drobne błędy składni, ale będziemy je systematycznie eliminować.
Według mnie (choć jest to nieobiektywna ocena) serwis jest krokiem milowym i spełnia panujące standardy (przejście na wyższą rozdzielczość), interaktywność. Nie będzie komentowania i logowania userów z przyczyn oczywistych - nie jest to portal miejski a urzędowy i moderacja komentarzy i forum sprawiłaby, że urzędnicy nie mieliby na nic innego czasu. Gdy serwis zostanie już oficjalnie oddany Urzędowi i zostaną spełnione wszelkie założenia umowy dowiecie się o tym pierwsi.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Dobrze się stało, że odpowiedział zarówno Urząd, jak i wykonawca.

Autor witryny pisze, że dokonał modyfikacji Joomli. Dwie wątpliwości:

1. co z aktualizacjami? Silnik napędzający witrynę musi być aktualizowany co jakiś czas, chociażby ze względów bezpieczeństwa. Rozumiem, że przy okazji każdej nowej wersji trzeba też ręcznie nanieść lokalne modyfikacje. Czy UM ma zagwarantowaną w umowie obsługę tego typu zdarzeń a jeżeli tak, to na jaki okres?

2. Joomla objęta jest licencją GNU GPL. Ze względu na jej "wirusowy" charakter taką samą licencją objęte są jej wszelkie modyfikacje. Kiedy i skąd będzie można pobrać ich kod źródłowy?

Sprawę podpisu uznać można za zakończoną i to zakończoną w całkiem niezłym stylu. Jeżeli tylko poprawione zostaną błędy walidacji oraz uwzględnione wytyczne WAI, to powinien wyjść z tego całkiem przyjemny serwis.

PS Przy okazji: kiedy ruszy dział "e-urząd"?
PPS A propos WAI: polecam polską wersję "Dive Into Accessibility".

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Hamster pisze:
Błedy walidacji będą poprawione. Urząd dopisał to do umowy i zgodziłem się na to. Mogę zagwarantować walidację na stronie głównej i większości podstron, ponieważ serwis administrowany jest przez Urząd mogą pojawić się drobne błędy składni, ale będziemy je systematycznie eliminować
.

Zważając na to, że nawet www.joomla.org nie przechodzi bezbłędnie to możesz mieć spory problem...

Hamster pisze:
Według mnie (choć jest to nieobiektywna ocena) serwis jest krokiem milowym i spełnia panujące standardy (przejście na wyższą rozdzielczość), interaktywność.

Nie chcę gasić Twojego entuzjazmu, ale żaden to kamień milowy ano jedynie lifting wizualny. Do treści, obsługi, funkcjonalności - nie wnosi nic,co można by było uznać za merytoryczną rewolucję·.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Dla mnie walidacja w3c to glupota.
Nie zmienia ona bowiem nic dla szarego odwiedzacza stron, a nie spelnianie jej po prostu nie ma efektu dla przegladarek. Skoro strona wyglada wiec tak samo to pytanie - po kiego?

Ja lubie praktyke, a w praktyce walidacja W3C nic nie daje, wiec w sumie w tej kwestii jak dla mnie plycizna i szukanie niewidocznej dziury w calym.

Sam fakt poprawienia tekstu sie chwali i tyle. Poza tym samo ukrywane informacji o tym ze to joomla w wersji tej czy innej nie jest takie zle, ze wzgledu na bezpieczenstwo. I mysle ze pelno pseudo haxorkow jest, ktore nieidentyfikujac silnika strony by sie nie bawilo po prostu. a tak beda probowaly.
I znow, dla mnie, z praktyki, bezpieczenstwo jest wazniejsze niz etykietka "XXX engine".

Cieszy mnie fakt ze stronka urzedu natomiast sie rozwija, ze cos w tym kierunku jest robione, a i nowa stronka wyglada calkiem okej.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Wiec jeśli joomla.org sie nie waliduje to nie znaczy ze zgorzelec.eu nie bedzie sie walidowal :-D

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Rzymu nie zbudowano w jeden dzień!
Nowa strona UM i tak jest nafaszerowana informacjami czego nie można było powiedzieć o poprzedniej! Wielki plus dla Władz i administratorów. Oby tak dalej.

Tytuł:
VIP
VIP

Globalna wioska, programiści, uwagi... jak się okazuje szef firmy Pexter korzysta nie tylko z usług forum na zgorzelec.info...

Trochę smuci mnie ten fakt, bo miałem cichą nadzieję na lepszy obraz końcowy

zapraszam do lektury:

Witam serdecznie, bawię się od pewnego czasu w kodowanie i ostatnio popełniłem pod Joomlą stronę www.zgorzelec.eu i chciałbym ją doprowadzić do zgodności z W3C. Nie rozumiem jednak niektórych opisów błędów.
więcej: http://forum.webesteem.pl/viewtopic.php?t=10512

Witajcie, poddaję pod dyskusję projekt dla UM Zgorzelec.
Projekt wstępnie zaakceptowany przez Biuro Promocji. Ma trafić na dniach do Burmistrza, a co Wy o tym sądzicie?
więcej: http://forum.webesteem.pl/viewtopic.php?t=9285

A czy ktoś może wie, dlaczego Opera tak sie zachowuje? Byłbym wdzięczny bo nie wiem jak to ugryźć.

(po pewnym czasie)

No i strzelilem mega karpia. Okazalo sie, ze Opera nie obsluguje gzip, ktore bylo wlaczone. No i juz dziala poprawnie sajcik, a moj karp z ust nie schodzi...

więcej: http://forum.webesteem.pl/viewtopic.php?t=10437

Burmistrzowi gratuluję profesjonalizmu przy wyborze firmy tworzącej stronę Urzędu Miasta Zgorzelec.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Dla mnie walidacja w3c to glupota.

Jakie szczęście, że jest was coraz mniej. Ale może i Ty nie jesteś jeszcze stracony?

http://osiolki.net/faq/dobrastrona

Cytuj:
Poza tym samo ukrywane informacji o tym ze to joomla w wersji tej czy innej nie jest takie zle, ze wzgledu na bezpieczenstwo

Pan teraz żartuje, si? Zajrzał Pan do kodu strony? Nie wydaje mi się, bo zobaczyłby Pan coś takiego:

<meta name="Generator" content="Joomla! - Copyright (C) 2005 - 2006 Open Source Matters. All rights reserved." />

O jakim więc ukrywaniu Pan do mnie rozmawiasz?

Jeżeli Joomla jest aktualizowana, to haxxorki mogą się bawić choćby do starcia palców na klawiaturze. Na tym polega ten szatański pomysł z otwartymi źródłami.

[ Dodano: Wto Lis 13, 2007 12:39 am ]
Aleksander:

To, że mamy do czynienia z amatorem, to już ustaliliśmy dawno temu. Mnie to nie przeszkadza, o ile produkt finalny będzie odpowiedniej jakości. W końcu umowa jest, nie?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Dyskusja przybrała bardzo fajne oznaki. Powiem szczerze, że podczas tego projektu wyszło dużo różnych sytuacji, z którymi spotkałem się pierwszy raz. Nie wynikało to z mojej niewiedzy, a z chęci spełnienia wszelkich większych lub mniejszych modyfikacji, które zalecił UM. Strona właśnie przez taką jedną zmianę sie nie waliduje. Jest to wina wstawionego w kod skryptu. Który zostanie przeniesiony do zewnętrznego pliku i będzie wszystko ok.

Chciałem podjąć z Wami tutaj dyskusje rzeczową, mającą na celu doprowadzenie do całkowitej zgodności istniejącej i dopracowywanej wersji testowej serwisu, jednak nie będzie mi to dane.

Pozdrawiam

Ps. Nie uważam, że chęć rozwoju i uczenia sie od innych - bardziej doświadczonych - jest rzeczą złą. Jeśli ma na celu postęp.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

mrbyte:
Ja nie uznaje rzeczy, ktore sa nie praktyczne po prostu. I zadne teksty, ktore namawiaja do pisania "dobrych" stron mnie nie interesuja jezeli nie ida w parze z praktyka. W tym wypadku nie ida i to jest niezaprzeczalny fakt po prostu.

Co do tagu Generator to odrazu go zauwazylem, stad sam fakt czepiania sie braku podpisu na dole strony jest jeszcze bardziej smieszny...

Ad aktualizacje, na "dobrych" rosyjskich stronach exploity do nowych wersji mozna znalezc w 24 godziny po ich wydaniu... Rzeczywiscie nie warto...

A to ze autorem strony nie jest profesjonalista to akurat nic zlego w moim przekonaniu. Bo byc moze dzieki temu sie czegos nauczy. Strona nie wyglada zle, a i zawartosc nie najgorsza. Nie szukajmy baaardzo taniej sensacyjki.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
W tym wypadku nie ida i to jest niezaprzeczalny fakt po prostu.

"Oczywista oczywistość". Gdzieś to słyszałem. Nie zadałeś sobie trudu przeczytania tego, co podlinkowałem, gdzie łopatologicznie tłumaczy się dlaczego właśnie _jest_ to praktyczne.

Cytuj:
Co do tagu Generator to odrazu go zauwazylem, stad sam fakt czepiania sie braku podpisu na dole strony jest jeszcze bardziej smieszny...

I kierowany właśnie tą spostrzegawczością napisałeś, cytuję:

Cytuj:
Poza tym samo ukrywane informacji o tym ze to joomla w wersji tej czy innej nie jest takie zle, ze wzgledu na bezpieczenstwo. I mysle ze pelno pseudo haxorkow jest, ktore nieidentyfikujac silnika strony by sie nie bawilo po prostu. a tak beda probowaly.
I znow, dla mnie, z praktyki, bezpieczenstwo jest wazniejsze niz etykietka "XXX engine".

Cytuj:
Ad aktualizacje, na "dobrych" rosyjskich stronach exploity do nowych wersji mozna znalezc w 24 godziny po ich wydaniu... Rzeczywiscie nie warto...

Musisz o tym koniecznie napisać ludziom z Secunii, bo oni twierdzą że Joomla ma tylko jedną lukę, o najniższym z możliwych statusie.

Twoje posty są doskonałym przykładem na to, że filozofia "security by obscurity" ma się dobrze, zapewne w tych samych kręgach, które próbują obalić ewolucję za pomocą Smoka Wawelskiego.

Bawiłem się świetnie, ale kończę tą dyskusję. Nieodwołalnie. To już druga nauczka (po sławetnym UTF-8) i tym razem wezmę ją sobie do serca.

EOT

Tytuł:
rekrut
rekrut

Nie mam zamiaru się tutaj teraz tłumaczyć, ponieważ ci co mnie znają wiedzą jak podchodzę do projektów, jak je realizuję i wiedzą też, że ciągle się uczę (przywar koderów xhtml). To, że użyłem sformułowania, że "od niedawna bawię się" wynikało z sytuacji, która ma teraz miejsce. Wcześniej nie zwracałem przy kodowaniu większej wagi do walidacji W3C. Starałem się aby była zgodna, ale nie sprawdzałem jej w każdym projekcie. To jest pierwszy taki projekt, który wymusza na mnie takie działanie i stąd takie określenie.

Na poparcie mojego nieprofesjonalizmu przedstawiam klika linków zrealizowanych przeze mnie w latach 2005-2007 projektów:
www.jeleniagora.pl/www
www.jeleniagora.pl/it2/it.html
www.adhoc.jeleniagora.eu
www.pmpoland.pl
www.pmpgroup.com
www.e-mega.pl
www.engram.com.pl / nie na Joomli!, ale cały się waliduje.
http://hurt.sport2000.pl/www/
www.polcolorit.pl / cała na Joomli! ponad 3000 artykułów z produktami
www.relacjeinwestorskie.jelonka.com
To część z tych największych projektów. Robiona pod szyldami innych firm, ale całkowicie od początku do końca przeze mnie. W wielu przypadkach także korzystałem z pomocy i opinii osób z forum.webesteem.pl, ponieważ są to bardziej doświadczeni, tworzący projekty dla największych firm i instytucji. Pomoc i wskazówki, które od nich otrzymuję sprawiają, że każdy kolejny projekt jest jeszcze lepszy i lepiej dopracowany.

Przy okazji zgorzelec.eu waliduje się bezbłednie. Wyłączony jest póki co moduł generujący ponad 80 błędów i będzie poprawiony na dniach i ponownie uruchomiony.

Serdecznie zapraszam do konstruktywnej krytyki, którą tylko z niektórymi z Was mogę przeprowadzić. Niektórzy (co widać) nastawieni są na wytykanie błędów, oskarżanie i oczernianie. Tym daję jedną radę - poczekajcie na finalny produkt i wtedy będzie mogli podyskutować.

Miłego dnia.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Hamster na pocieszenie i że by nie wyszło że "my nie ludzie a wilki" powiem Ci, że tak naprawdę błąd nie tkwi w Twojej pracy a w przyjętych założeniach. Zmiana wyglądu i napędu, powtórzę po raz kolejny, nic nie wnosi do funkcjonalności i przydatności dla obywatela. Sam stoję przed takim problem (zmiany strony urzędu) i poważnie się nad tym zastanawiam, bo skutki są daleko idące. Przede wszystkim na względzie trzeba mieć integrację serwisu z systemem obiegu dokumentów (a urząd miasta ma w takowy wejść), bo to dopiero będzie krok milowy. Sprawdzanie stanu spraw, załatwianie spraw on-line, podpis elektroniczny to tylko najbardziej podstawowe właściwości tego systemu. Przy stawianiu serwisów na Joomli nie da się tego zrobić. Na przeszkodzi choćby stoi licencja GPL, która każe się dzielić modyfikacjami (a przynajmniej nie utrudniać dostępu do nich). Nie bardzo sobie jak przeprowadzić bezpieczną integrację opensourcowego cms-a z zamkniętym systemem komercyjnym (w którymś momencie złamie się licencję albo Joomli albo systemu komercyjnego). Zakładając nawet, że się znajdą na tyle wprawni programiści, które takie rozwiązanie wprowadzą to ewentualna dziura w systemie bezpieczeństwa jest ogromna (każdy w myśl GPL-a, będzie mógł poznać kod).

Ps. Na marginesie: tyle niebieskiego nie ma nawet na stronie głównej policji

Tytuł:
rekrut
rekrut

Przy budowaniu założeń była mowa o mającym powstać systemie, ale to jest podobno bardziej odległy temat. Nie wiem jak to będzie rozwiązane później, bo nikt nic nie wie nawet w Urzędzie. Rozwiązaniem mogłoby być zrobienie osobnego systemu z osobnym logowaniem a strona miałaby służyć tylko jako informacyjna.

Co do niebieskiego. Dużo jest, ale zostało to zaakceptowane i ogólnie wydaje mi się, że robi dużo lepsze wrażenie niż poprzednia strona. I na pewno jest bardziej funkcjonalna.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.