Dzisiaj jest 13 maja 2025, 12:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
1) ograniczenie władzy kasty biurokratyczno-politycznej poprzez: wprowadzenie odpowiedzialności karnej członków władz ustawodawczych i wykonawczych za podejmowane decyzje

reszta tego punktu jest "do negocjacji";) ale odpowiedzialność za rządzenie, to jest to co przydałoby się wszystkim chętnym do koryta, tak żeby program wyborczy nie był kiełbasą ale podstawą do rozliczenia na końcu kadencji.

a szykuje się coś zupełnie odwrotnego - emeryturka po dwóch kadencjach :smt021
PS.
ostatnio oglądałem wywiad z burmistrzem i zapadł w mojej pamięci taki fragment, w którym burmistrz mówił, że jego jedynym (czy podstawowym?) celem jest druga kadencja... teraz już wiem dlaczego :|

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
KOMUNIKAT
Biura Związku Miast Polskich
w sprawie
stanowiska Związku dotyczącego emerytur dla samorządowców
1. Zarząd Związku Miast Polskich nigdy nie zajmował stanowiska w sprawie żadnych emerytur dla samorządowców, w tym zwłaszcza tzw. emerytur po-mostowych. Słowa „emerytury pomostowe” nigdy nawet nie padły na żadnym posiedzeniu organów Związku.
2. Jedyne oficjalne stanowisko, które ma związek z zaopatrzeniem emerytalnym naszych pracowników, dotyczy emerytur strażników gminnych. Uważamy, że funkcjonariusze straży miejskich, pełniący służbę mundurową, powinni mieć takie same uprawnienia emerytalne, jak pracownicy innych służb mundurowych (celnicy, straż graniczna itp.).
3. Na posiedzeniu Zarządu Związku w Gorzowie odbyła się w punkcie „sprawy wniesione, wolne głosy” dyskusja na temat zaopatrzenia emerytalnego dla pra-cowników samorządowych, w tym pełniących funkcje z wyboru lub powołania. Na temat tej dyskusji zawarte zostało jedno zdanie w komunikacie z posiedze-nia. Omawiano między innymi różne rozwiązania, wypracowane w innych krajach. Wskazywano na to, że takie rozwiązania istnieją. Np. w USA tamtejsza National Legue of Cities 80 lat temu założyła spółkę – córkę (podobną do naszych towarzystw ubezpieczeń wzajemnych), która ubezpiecza swoich pra-cowników między innymi w zakresie odpowiedzialności cywilnej oraz dodat-kowego zabezpieczenia emerytalnego (ubezpieczeni, w tym urzędy gmin, płacą składki). Mówiono także o przykładzie Szwajcarii (specjalny system emerytalny dla burmistrzów, którego szczegółów nie znamy) albo Holandii (system odpraw dla sekretarzy miast, którzy są tam szefami administracji lokalnej, wypłacanych przy odwołaniu ze stanowiska). Dyskusja ta, która polegała na wymianie infor-macji i opinii, nie zakończyła się przyjęciem jakiegokolwiek stanowiska, wnios-kami, ani nawet nie została podsumowana.
4. Autor artykułu zamieszczonego w „Dzienniku” w dniu 11 grudnia br., pt. „Samorządowcy chcą pomostówek”, rozmawiał także kilka tygodni wcześniej telefonicznie ze mną. Podczas rozmowy, odpowiadając na pytanie mojego rozmów-cy, opisałem m.in. przebieg tej dyskusji. Oświadczam, że w moim omówieniu:
- nie użyłem słów „emerytury pomostowe”,
- nie mówiłem o żadnych postulatach ze strony Związku,
- nie wiązałem spraw zaopatrzenia emerytalnego samorządowców z sytuacją innych grup pracowniczych,
- opisywałem natomiast niektóre rozwiązania przyjęte za granicą.
Stwierdzam, że autor artykułu w „Dzienniku” dokonał niedopuszczalnych, nie-zgodnych z prawdą, nieuzasadnionych żadnymi przesłankami przeinaczeń.
Poznań, 11 grudnia 2008 r. Andrzej Porawski
dyrektor Biura Związku

tadam, wkleiłem to z myślą o tym, żeby rozwiać Twoje obawy o tzw. "pomostówki". Choć przyznać muszę, że ta myśl również i dla mnie była niemiła... :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ufff,
ale trzeba być czujnym - licho ni śpi 8)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
odpowiedzialność za rządzenie, to jest to co przydałoby się wszystkim chętnym do koryta, tak żeby program wyborczy nie był kiełbasą ale podstawą do rozliczenia na końcu kadencji.

Otóż to - każdy wybrany przedstawiciel powinien być rozliczony, ale na koniec kadencji - Gronicz też ;)

Polecam: http://pl.youtube.com/watch?v=IgStP60ZbZc

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=17b00
co wy na to? ]:->:D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.