Dzisiaj jest 12 maja 2025, 23:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Żaden rozsądny kraj nie spisze na straty 40-milionowego narodu
przytoczona liczeność tego kraju to tak jak 40 tys Zgorzelec :lol:
Cytuj:
Moim zdaniem liczy sie glownie inicjatywa tzw. oddolna.
zgadzam się z tą opinią
Cytuj:
a kazdy bedzie sie pytal "Co ja bede z tego mial?"
nie pytaj co ty będziesz z tego miał, tylko zastanów się co sam możesz dla tego miasta zrobić
Cytuj:
taka wspolpraca jest mozliwa jezeli wykaze sie wystarczajaco duzo zaangazowania i dobrej woli.
co więc proponujesz z tzw. praktycznych i konkretnych możliwości :?:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
Cytuj:
Żaden rozsądny kraj nie spisze na straty 40-milionowego narodu
przytoczona liczeność tego kraju to tak jak 40 tys Zgorzelec :lol:

Ale osso chodzi? O liczby?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Polska#Demografia

Na 2006 rok mamy ponad 38 milionów obywateli. 1,5 miliona to taka duża różnica?

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Ale osso chodzi? O liczby?
spytałem ostatnio kilka osób zaangażowanych w publiczną działalność w mieście i żadna nie miała pojęcia o tempie zmniejszania się liczebności jego mieszkańców. taka osso-bliwość :lol:
może to zresztą nie każdego interesuje :cry:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
spytałem ostatnio kilka osób zaangażowanych w publiczną działalność w mieście i żadna nie miała pojęcia o tempie zmniejszania się liczebności jego mieszkańców. taka osso-bliwość :lol:
może to zresztą nie każdego interesuje :cry:

Moim zdaniem to zdrowe. Jeżeli nie przejawiają zainteresowania liczbą poddanych, to tylko dobrze o nich świadczy :)

Tytuł:
rekrut
rekrut

"spytałem ostatnio kilka osób zaangażowanych w publiczną działalność w mieście i żadna nie miała pojęcia o tempie zmniejszania się liczebności jego mieszkańców. taka osso-bliwość "
to jest cytat, ale nie wiem, jak go się w ramki bierze :(
Chce zapytac autora, jak to, co napisał, ma sie do tematu stosunki polsko-niemieckie ? czy po prostu za mało stosunków i dzieci sie nie rodzą ?

Tytuł:
pismak
pismak

judyta pisze:
"spytałem ostatnio kilka osób zaangażowanych w publiczną działalność w mieście i żadna nie miała pojęcia o tempie zmniejszania się liczebności jego mieszkańców. taka osso-bliwość "
to jest cytat, ale nie wiem, jak go się w ramki bierze :(
Chce zapytac autora, jak to, co napisał, ma sie do tematu stosunki polsko-niemieckie ? czy po prostu za mało stosunków i dzieci sie nie rodzą ?

Zaznacza sie tekst myszą, potem: Alt + q
Albo przycisk u góry, z opisem Quote

A co do stosunków, to może są za PŁYTKIE?
i stąd te problemy?
;)

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:

z ramkami do cytatów juz wyjasnione, więc spróbuję odpowiedzieć w sprawie stosunków.
Stosunki polsko-niemieckie to także poniekąd stosunki Goerlitz-Zgorzelec. Problemy demograficzne Goerlitz i Zgorzelca, to także poniekąd przygraniczne problemy polskie i niemieckie, żeby na tym skończyć. Uważam, że związek jest, przynajmniej ja go widzę.
Nie wszystkie stosunki przyczyniają się do powiększania przyrostu naturalnego :wink:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Jufa interesują mnie Twoje wymiany czy projekty , możemy wymienić się informacjami.R>G

Tytuł:
VIP
VIP

Ja również chętnie dowiedziałbym się czegoś bliższego na temat doświadczeń Jufy

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Cytuj:
a kazdy bedzie sie pytal "Co ja bede z tego mial?"
nie pytaj co ty będziesz z tego miał, tylko zastanów się co sam możesz dla tego miasta zrobić

Fragmenty wyrwane z kontekstu zawsze budzily kontrowersje...
Cytuj:
interesują mnie Twoje wymiany czy projekty , możemy wymienić się informacjami.R>G

Liczylem na wspolprace z toba juz jakis rok temu, ale JAKOS nie wyszlo. Jezeli teraz jestes gotow, to czekam na maila...

Niestety, coraz rzadziej dochodzi do prawdziwej wspolpracy mlodziezy (projekty pl-niem) - z reguly sa to wspolne wyjazdy na narty lub inne, konsumpcyjne formy spedzania wolnego czasu. Nie chce krytykowac innych projektow (chociaz, to co "robi" M. Winter to naprawde zenada), ale naprawde szkoda angazowac mlodziez sie do takich rzeczy. Tak jest latwiej, i uzyskac dofinansowanie, i przyciagnac mlodziez. Sadze, ze jezeli mlodzi ludzie zaangazuja sie aktywnie, przy projektach, ktore beda wspoltworzyc bylo nie bylo dla siebie, to stworzy sie jakas wiez, cos w rodzaju identyfikacji z rodzinnym miastem. To bylaby baza, ktora w przyszlosci byc moze zaowocuje tym, ze ludzie, ktorzy wyjechali na studia (obok migracji zarobkowej glowny powod problemow demograficznych), po zdobyciu wyksztalcenia beda chcieli wrocic tu i kontynuowac to co kiedys zaczeli.
Jezeli, ktos chce zobaczyc efekty wspolpracy polsko-niemieckiej lub niemiecko-polskiej (sa podobno ludzie, dla ktorych to ogromna roznica) , to serdecznie zapraszam 9 wrzesnia do Hagenwerder na wziecie udzialu w imprezie przygotowanej przez Niemiecko-Polska Firme Mlodziezowa.

Tytuł:
pismak
pismak

Dziewiątego będę. Ale o ile znam założenie to pewnie Twoja zachęta pomija kilka zspektów.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Marko pisze:
Dziewiątego będę.
Jako uczestnik, czy jako widz?
Cytuj:
Ale o ile znam założenie to pewnie Twoja zachęta pomija kilka zspektów.

Co dokladnie masz na mysli?

Tytuł:
VIP
VIP

W dniu 17 listopada za wycieraczki samochodów parkujących naprzeciw Ogólniaka były powkładane takie skserowane mapki z 1941 roku:
Obrazek
sytuacja z wkładaniem podobnych materiałów za wycieraczki powtarza się i wygląda na zorganizowaną, jakiś czas temu rozpowszechniano w ten sposób kopię jakiejś publikacji rewizjonistycznej.
Nazwa obecnej ulicy Berlińskiej została zamazana /A. Hitlerstrasse/
KOmuś widać zależy na podgrzewaniu stosunków nadnyskich, ciekawe, czy to swojakom czy obcakom?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Nie byłbym zdziwiony gdyby udało się ustalić kto za tym stoi.
I tym kimś byłaby NPD.Niemcy ,czy raczej niemieccy politycy nie bardzo zdasja sobie sprawe o tym,ze odradza sie u nich nazizm.
Ostatnio pierwszy raz od wojny zezwolono na zlot neonazistów w Berlinie.
Typ,który otwierał ta impreze powitał ich tak:Witam was w Berlinie,w stolicy rzeszy.
Teraz ich parlament próbuje znaleźć sposób na zdelegalizowanie NPD.A czy nie jest za późno,skoro mają swoich przedstawicieli w kilku landstagach?
Chyba znów zamarzyła im sie "przestrzeń życiowa"na terenach Rosji.

Tytuł:
VIP
VIP

Dobrze byłoby ich wyłapać, zwróciłem uwagę na ulotki dwum funkcjonariuszom Straży Miejskiej, którzy jednak zjawili się już jak one były powkładane. Może ktoś z parkingowych, lub kantorowych coś widział?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.