Grzegorz pisze:
P
G
a za 264 dni
Marko
Chciałbym wrócić do sprawy Orlika.
Czy Komisja Rewizyjna zajęła się sprawą.
Chciałbym wiedzieć, na jakim etapie jest sprawa.
jeszcze tylko 244 dni
Tak potwierdzam, na ostatniej sesji RM przyjęła mój wniosek dotyczący zajęcia się sprawą ORLIKA przez Komisje Rewizyjną.
Przewodniczący KR jeszcze nie przygotował posiedzenia na ten temat i nie mam pojęcia czy rozpoczął jakiekolwiek działania. Ja przypominam, ze na sesji podkreślałem zadając pytania czy prawdą jest, że umowa na wykonanie prac przy ORLIKU była ryczałtowa?
Czy prawdą jest, że mimo tego podpisano dodatkową umowę na wartość 128 tys. na wywózkę gruntu, która miał być przewieziony na wysypisko, gdzie nie dotarła żadna wywrotka z ziemią.
BM informował że skierował sprawę do prokuratury i wyciągnął konsekwencje finansowe w stosunku do z-cy burmistrza. To bardzo dziwne tłumaczenie, prokuratura ma sporo do sprawdzenia, bo jak można sobie wyobrazić, że przetarg na prace głównie ziemne nie obejmował tak oczywistego działania jak wywózkę humusu, co z własnością narodu jaką jest ziemia.
Inną kwestia jest sprawa konsekwencji finansowych. BM po trzech latach burmistrzowania powinien już wiedzieć, że tak naprawdę, to nie ma możliwości bezpośredniego wyciągnięcia konsekwencji. Pracownicy samorządowi nie mają premii, zmiana wynagrodzenia zasadniczego i dodatku funkcyjnego wymaga wypowiedzenia dotychczasowych warunków płacy, zgody na nowe warunki zainteresowanego pracownika czy do tego doszło powinna wyjaśnić KR.
Jeśli doszło do innej formy konsekwencji finansowych np. wpłata kwoty dyskusyjnej na konto to oznacza, że jest przyczyna, są błędy i tu czekamy na
PROKURATURĘ, która jako bezstronna, apolityczna bada sprawę.
Pytań pozostaje jeszcze więcej i niejasności w tym zakresie jest wiele. Jak niesie plotka z placu nie wywożono żadnej ziemi, wiemy jaki z tym kłopot, brudne ulice, meczące samochody ciężarowe jakoś tego nie widziano, ale pewnie i to wyjaśni prokuratura. Czekamy dalej co z ORLIKIEM, bo jeśli nie jest najdroższy w Polsce, to pewnie za sprawą stylu budowy jest już najgłośniejszym w Polsce.