Dzisiaj jest 14 maja 2025, 7:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Qulithinoren pisze:
A, wolę już Kononowicza niż Fiedorowicza, to już argument, czy jeszcze nie? :lol:

ja też myślę, ze to słaby argument bo sugeruje podobieństwo Kononowicza do Gronicza a wydaje mi się, ze autorowi rymowanki nie zupełnie o to chodziło - ale mogę się mylić :-)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Dalczego Kononowicza do Gronicza, a nie Fiederowicza do Gronicza?
Jesteś tendencyjny. :lol:

Tytuł:
VIP
VIP

Odbiegacie od tematu.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Qulithinoren pisze:
Dalczego Kononowicza do Gronicza, a nie Fiederowicza do Gronicza?
Jesteś tendencyjny. :lol:

Fiedorowicza do Gronicza? chyba się trochę zamotałeś :-)
w Zgorzelcu mamy do wyboru Gronicza albo Fiedorowicza, jeżeli podmienia się jednego z tych dwóch Kononowiczem no to drugi zostaje, gdyby podobieństwo miało się tyczyć Fiedorowicza, hasło winno brzmieć:

lepiej głosować na Gronicza niż na Kononowicza

tak mi się przynajmniej zdaje, ale ja się nie znam... i szczerze mówiąc tak ogólnie nabijanie się z Kononowicza uważam za trochę chamskie, bohater dowcipu wygląda na osobę upośledzoną i pół Polski ma z niego ubaw. Tymczasem on nie mówi nic śmiesznego a na pewno nic śmieszniejszego niż to co obiecują wszyscy kandydaci w wyborach, ale z niego można się śmiać bo to nie obraża żadnej partii tzw poważnej.... szkoda, ze ludzie nie widzą błaznów we własnych partiach i muszą śmiać się z kalek...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

ESK200 pisze:
o programach

Przygotowałem krótkie zestawienie kwestii programowych, które jeden i drugi kandydat uznał za najważniejsze. Kwestie te ze sobą korespondują, czasami jedna lub druga strona je uszczegóławia. Zestawione ze sobą dają pewien obraz programów, a i łatwiej je porównać.

Obrazek

Punkty które w ,moim odczuciu nie znalazły nie znalazły odzwierciedlenia w programie kontrkandydata.

Obrazek

Podsumowując zgodność celów zaskakująco duża, że można się zastanawiać kto od kogo przepisywał.
Część z różnic była wyjaśniana, wzbogacana na debacie, zarówno przez jednego jjak i drugiego kandydata. Jednak twierdzenie że Platforma szczyci się jakimś szokująco nowatorskim programem jest twierdzeniem na wyrost.

W moim, podkreślam subiektywnym odczuciu, program RG i MF pchają miasta w podobnym kierunku. Przedstawione tu zestawienie przedstawia te same problemy i podobne rozwiązania, kandydaci używają tylko innych słów.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Więc zapowiada się wyrównany pojedynek, a dzięki temu emocje sięgają zenitu, co widać po tym forum.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Przynajmniej to jest pocieszajace, ze nie obaj kandydaci nie zamierzaja za bardzo "schodzic z kursu".
Zycie i tak pewnie zweryfikuje czesc tych zapewnien, ale nie ma sie co dziwic, nie zawsze na wszystko sa pieniazki, inne wazniejsze czasem sprawy wyjda w czasie kandydatury. Wazne jest tylko zachowanie radnych i to, jak oni beda rzadzic, ustalac podatki, czy beda za burmistrzem, czy przeciwko niemu.
Tak wiec wydaje mi sie,ze glosowanie na konkretnego kandydata w tym momencie opiera sie glownie na sympatiach politycznych (prawica, lewica)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Emocje siegaja zenitu? U kogo, bo ja jestem totalnie niewzruszony. Jaki jest sens podniecac sie kandydatami? Glosujac spelniam swoj obywatelski obowiazek i tyle.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Krytyczny, wielkie podziekowania, może w końcu zacznie się merytoryczna dykusja, anie wzajemne cytowania się i obrzucanie epitetami, szczególnie w ostatnich godzinach.
Mam do ciebie prosbę, z jakiego materiału korzystałes odnośnie programu MF? NIe twierdzę,że go nie ma, ale do mnie nie dotarł, a staram się wszystko zbierać, mam jedynie tzw podsumowanie oraz Dekalog Burmistrza, owszem jest program na stronie MF, ale mi chodzi o wersję drukowaną do szerokiego zapoznania się.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

M.F. zakłada:

Cytuj:
Kontynuację rewitalizacji Przedmieścia Nyskiego oraz centrum miasta.

Taa... Już to widzę. Odnowienie centrum miasta - ktoś w to w ogóle wierzy? Odnawiali kilka lat temu budynki przy ul. Daszyńskiego (obok Deutsche Banku), wygląda to teraz niezbyt ładnie moim zdaniem... Jak tak ma wyglądać centrum to ja serdecznie dziękuję ;)

Cytuj:
Zaprojektowanie i realizację [...] Parku Przemysłowo - Technologicznego.

Fajnie, pięknie... Czy ktoś mógłby wytłumaczyć o co w ogóle chodzi z tym projektem? Dużo się o tym mówi, a wielu ludzi nawet nie wie co to jest.

Cytuj:
Dalsza poprawa stanu bezpieczeństwa w naszym mieście!

Nasze miasto jest bezpieczne tylko do momentu, gdy się ściemni i tylko na niektórych ulicach. Ja nie czuję się bezpiecznie w Zgorzelcu.

Cytuj:
Budowę i rozbudowę placów zabaw i boisk sportowych na każdym osiedlu!!!

Ktoś w to wierzy..?

Reszta piękna... I w miarę możliwa do zrealizowania. O dziwo ;) Tylko te punkty, które wymieniłam nieco mnie niepokoją... Osiem lat burmistrzowania ma już za sobą... Wątpię, że nawet sam M.F. wierzy w to, że uda mu się je zrealizować - przecież to on najlepiej zna zgorzeleckie realia.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

kasia145 pisze:
Taa... Już to widzę. Odnowienie centrum miasta - ktoś w to w ogóle wierzy? Odnawiali kilka lat temu budynki przy ul. Daszyńskiego (obok Deutsche Banku), wygląda to teraz niezbyt ładnie moim zdaniem... Jak tak ma wyglądać centrum to ja serdecznie dziękuję ;)
Osiem lat burmistrzowania ma już za sobą... Wątpię, że nawet sam M.F. wierzy w to, że uda mu się je zrealizować - przecież to on najlepiej zna zgorzeleckie realia.

a ja wierzę w to, że będzie się miasto zmieniać niezależnie od tego czy będzie burmistrzem jeden czy drugi, polecam raz jeszcze:

http://www.zgorzelec.com/index.php?k_d= ... cell=c_kmc

czas tylko aby ludzie sami zrozumieli, że ładniejsze miasto to ich a nie władzy interes, jak widać może powstać plan na najbliższe lata, jeżeli tylko ludzie sobie to uświadomią zamiast siedzieć w kółko na pupie i marudzić. marudzili, mrudzą i będą marudzić, nawet Gronicz tego nie zmieni, jeżeli mieszkańcy sami nie zaczną się o siebie martwić, jak widać możliwości są już dzisiaj - a nawet dosłownie dzisiaj

Tytuł:
rekrut
rekrut

Powinienes dodać Krytyczny z programu PO i RG połaczenie gminy miejskiej i wiejskiej( osobiście nie mam pojęcia czy to dobrze czy żle), oraz architektura przestrzenna, ograniczyłeś się do str 5 programu i 12 punktów, a trzeba jeszcze poczytać dalej. Jest tam wiele wyjaśnień. Z programem MF ( z jego strony) można zapoznać się znacznie szybciej, jest to zestaw haseł, siedemnastu, bez próby wyjasnienia o co chodzi. Niektóre punkty rzeczywiście są jasne i oczywiste, niektóre jednak to tylko hasła.
A takie jeszcze pytanie o nazwę Dekalog Burmistrza, za Słownikiem Języka Polskiego PWN 1978, dekalog znaczy (poza znaczeniem religijnym) " zbiór obowiązujących przepisów, zasad". na stronie MF te 10 punktów dekalogu nazwano jako najważniejsze zadania. Jak się ma zbiór przepisów do listy zadań? A może to takie skróty myślowe? Sam MF pisze,że dekalog to miejskie przykazania i np 9 przkazanie to: Zakończenie modernizacji kompleksu Stadionu Miejskiego. A ja naiwnie myślałem,że to inwestycja miejska i zostanie dokończona niezaleznie kto będzie burmistrzem.
W tej chwili jako przecietny wyborca mam przed sobą wydrukowany program PO oraz pocztówkę z usmiechniętą rodziną na jednej stronie i "dekalogiem' z drugiej podpisane MF, z boku po lewej stronie znaczek . Informacyjnie słabo, czy z tej pocztówki ma wynikać, że ta rodzina będzie rządzić?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Jak podkreśliłem zestawiłem co RG i MF uważali za główne swoje cele i przytoczyli w punktach. Daje to obraz kierunku działań.

Cześć opisowa programu PO jest ogólnikowa i nie wnosi niczego specjalnego ani niczego nie uszczegóławia.

Debata, pokazała jak jest ze znajomością własnego programu u każdego z kandydatów i umiejętności jego przekazania. Nie zapominaj, że pytania opierały się właśnie na tych programach. PO mogło by napisać 200-stu stronicowe dzieło, a jego lider i tak by się w nim nie orientował. Więc jaki jest sens tworzenia dokumentów których się nie umie obronić ?

Połączenie gminy wiejskiej i miejskiej przeoczyłem - pomijając fakt że jest kompletnie po za kompetencjami burmistrza i wymagało by referendum w gminie i mieście.

Co do pocztówki i dekalogu.
Podobnie jak Ty zbierałem materiały wyborcze. W stosie ulotek nie mogę się doszukać, żadnego programu PO nawet w tak skróconej wersji jak "Dekalog" (fakt wyjątkowo nieszczęśliwa nazwa).
Program PO jest dostępny na stronach, jednak w wersji pełnej szerokim "masom" nie został przedstawiony , przynajmniej tak wynika z materiałów które dość namiętnie zbierałem. Jeśli jest inaczej to chętnie zupełnie swoje zbiory materiałów wyborczych.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

mieszczuch pisze:
(...) Ale są także ludzie, którzy preferują Fiedorowicza, bo walczą o chleb(azja,gregor-85, pisor) lub szyneczkę (Marko)- TO jedynie... ROZUMIEM.

Czy Mieszczuch sugerujesz, że pracuję w Urzędzie Miasta, bądź miałam udział w Kampanii? Czy o taki chleb Ci chodzi? Wyjaśnij proszę.

Tytuł:
VIP
VIP

dzisiaj 19:00

Bar Best (Daszyńskiego) na początku nowego deptaka.

spotkanie grupy dyskusyjnej, raczej będzie mocno o polityce, dlatego wszyscy związani z tym tematem mogą czuć się zaproszeni. Słuchacze także :D Będą obie strony.

W razie pytań, albo problemów w z trafieniem 0 501 320 023

Ostatnio zmieniony 16 lis 2006, 17:19 przez aleksander, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.