Dzisiaj jest 14 maja 2025, 4:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Hej,
Ale ja nigdy nie mowilem, ze sie nie da:) Stwierdzam,ze wiekszosc ludzi nie jest do konca obiektywna, bo siedza tutaj na miejscu i ciezko jest im zauwazyc jakies zmiany. A one zachodza caly czas. Nie wiem czego ludzie oczekuja od nowej wladzy, ale jesli nowych zakladow pracy, szczescia i radosci, to chyba powinni sie przygotowac na bolesne zejscie na ziemie.
Strefa Ekonomiczna dla Zgorzelca to chyba slaby pomysl. Wiekszosc ludzi i tak by nie poszla do pracy za najnizsza krajowa, wiec zaklady te stawia sie w miejscach, gdzie desperacja spoleczna jest wieksza - taka prawda.
Skad brac kadre naukowa? Wroclaw jest wydrenowany, Zielonej Gory nie biore pod uwage, bo tam Uniwersytet nie robi nic, by znalezc prace swoim studentom.
Mimo tego,ze miasto nie daje wielkich szans i tak je lubie, ciesze sie kazdymi zmianami i sporo ich widze. Nie wiem, czy potrzebna jest kolejna rewolucja. Dla mnie najwiekszym problemem miasta jest estetyka: elewacje, latarnie i brak jakiegos rynku, deptaka (ale nie jestem za tym by zamykac ul. Daszynskiego w okolicy Arkadii.) Z checia bym polikwidowal blaszane kantory przy granicy - ich wlasciciele mieli kupe lat by z tym cos zrobic, a teraz tylko ciagna kase nie inwestujac w nic. Dzialajac w takim miejscu powinni byc zobligowani do jakiegos dbania o wyglad tego miejsca.

Pomysl z blokowaniem przez wojewodow pomyslow radnych to dla mnie zadne zaskoczenie. Wierzyles,ze PIS jest w stanie cos dobrego zrobic? Stracili po wyborach samorzadowych wladze, wiec teraz ja sobie odbieraja. Tak samo bylo ze zmiana ordynacji wyborczej na 3 miesiace przed wyborami. Musimy sie przyzwyczajac do tego co sie dzieje, bo lepiej nie bedzie, a macki Wielkich Braci beda siegac coraz dalej i dojda nawet tu, czy tego chcemy, czy nie.
Sam bylem "nieudacznikiem w Londynie", milo wspominam pobyt tam i dziekuje Kaczorowi za troske i slowa otuchy. Na to pozostaje mi tylko odpowiedziec mu przez to forum:"spieprzaj dziadu":)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Gobo, myślałem, że coś wiesz o SSE, tak jednoznacznie stwierdziłeś iż Zgorzelec nie spełnia warunków, a teraz mówisz
Cytuj:
Strefa Ekonomiczna dla Zgorzelca to chyba slaby pomysl. Wiekszosc ludzi i tak by nie poszla do pracy za najnizsza krajowa, wiec zaklady te stawia sie w miejscach, gdzie desperacja spoleczna jest wieksza - taka prawda.

Znowu stwierdzasz - taka prawda- chyba Twoja prawda. Wydaje mi się, że gadasz żeby gadać. Ja 20 lat mieszkałem na Zachodzie i doskonale widzę zmiany także w Zgorzelcu, porównuję te zmiany z innymi miastami w Polsce i z tego porównania Zgorzelec wypada słabo!

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

[quote="gobo007"] pod Walbrzychem powstala Toyota.

a u nas jest kilka Marketów i salon Skody :D :D
cieszmy sie wiec z tego co mamy :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

już raz zapytałem ale nie dostałem odpowiedzi, spytam więc jeszcze raz:
wie ktoś jak kształtują się zarobki ludzi zatrudnionych w zakładach powstających w strefach? może ktoś sprawdzić? może np ktoś kto tak je tu usilnie promuje? jeżeli to ma być taki wielki dopust boży to może powiedzmy konkretnie: za ile?
porównywanie rozwojów różnych miast byłoby ciekawe, ESK2010 możesz rozwinąć swoją myśl skoro jak piszesz dokonałeś już takich porównań?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Wszystkie specjalne strefy ekonomiczne na Dolnym Śląsku powstały w 1997 roku. Wtedy to zabrakło wizji co do możliwości kryjącej się za tymi przedsięwzięciami i wtedy to urzędujący burmistrzowie przegrali szansę. Więc wiązanie tego z Fiedorowiczem jest naginaniem faktów. Możemy się spytać obecnego radnego PiS-u W. Leszczyńskiego ówczesnego burmistrza czy podjęto działania w tym kierunku czy nie, a może za bardzo był wówczas uwikłany w walki polityczne ?

Swoją drogą gdy pojawiła się szansa na rzecz która może równoważyć brak tej strefy czyli Park Technologiczny miasto podobnie jak inne samorządy lokalne do niego się przyłączyło.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

i żeby było śmieszniej oczywistość uczestniczenia w tworzeniu takiego parku wcale nie jest taka oczywista, paradoksalnie samorząd bogatyński np oficjalnie w tym nie uczestniczył...

gwoli informacji:

2006-11-13
Nowe miejsca pracy w Powiecie Zgorzeleckim.

W dniu 30 października 2006 r. podpisano w BOT Elektrownia Turów S.A. umowę dotyczącą utworzenia Bogatyńsko–Zgorzeleckiego Parku Przemysłowo–Technologicznego.

W spotkaniu wzięli udział sygnatariusze projektu, przedstawiciele firm i samorządów z terenu Powiatu Zgorzeleckiego: Roman Walkowiak — Prezes Zarządu BOT Elektrowni Turów SA, Stanisław Żuk — Prezes Zarządu BOT Kopalnia Węgla Brunatnego Turów SA, Andrzej Tyc — Starosta Zgorzelecki, Kazimierz Janik — Wójt Gminy Zgorzelec, Mirosław Fiedorowicz — Burmistrz Miasta Zgorzeleca, Jan Hasiuk — Wójt Gminy Sulików, Józef Sontowski — Burmistrz Miasta Zawidów i Przemysław Klonowski — Wiceprezes Zarządu Instytutu Zarządzania i Samorządności Sp. z o.o.

Park Przemysłowo–Technologiczny jest już sprawdzonym przedsięwzięciem w Polsce i UE, jest instrumentem wprowadzania gospodarki opartej na wiedzy. Powstające w różnych częściach świata parki technologiczne stają się synonimem struktur gospodarczych XXI wieku. W kraju funkcjonuje kilkadziesiąt tego typu jednostek wspierających biznes. Wszystkie dają podłoże do przyciągnięcia inwestorów i do walki z bezrobociem. Ich zalety, to: • obniżenie kosztów stałych działalności – transportu, infrastruktury, • ulgi w podatkach i opłatach lokalnych, • wspólna dla kilku firm pomoc księgowa, prawna, marketingowa, • prawo do ubiegania się o pomoc z ustawy o finansowym wspieraniu inwestycji. I co bardzo ważne, dają możliwości ubiegania się o duże wsparcie ze środków unijnych. Parki coraz chętniej współpracują z uczelniami, tworząc inkubatory technologiczne. W dniu 28 lipca 2006 r. przekazano na ręce przedstawiciela BOT Elektrownia Turów SA i BOT Kopalni Węgla Brunatnego Turów SA projekt Porozumienia na rzecz rozpoczęcia działalności i rozwoju Bogatyńsko–Zgorzeleckiego Parku Przemysłowo–Technologicznego. Projekt ten opracowała grupa robocza, w której skład wchodziły zespoły wyłonione spośród każdego z sygnatariuszy Listu Intencyjnego.

Od 17 lipca 2006 r. został uruchomiony proces tworzenia Koncepcji powołania BZPPT. Kolejnym krokiem było w dniu 30 października 2006 r. podpisanie Porozumienia na rzecz rozpoczęcia działalności i rozwoju Bogatyńsko–Zgorzeleckiego Parku Przemysłowo–Technologicznego. Nasz Park będzie modelował działania w trzech kierunkach. Pierwszy to udostępnienie przez uczestników Porozumienia terenów z uwzględnieniem ich przydatności i niezbędnych nakładów. Drugi to powołanie klastera energetycznego BIO ENERGIA z projektami w zakresie współspalania biomasy, wykorzystania pyłu węglowego do produkcji mas bitumicznych na potrzeby przemysłu ceramicznego, produkcji nawozów dla rolnictwa, ogrodnictwa i sadownictwa a także przygotowanie infrastruktury dla produkcji biopaliw. Trzecim kierunkiem będzie działalność szkoleniowa na terenie całego powiatu. Jeszcze w grudniu planowana jest rejestracja Spółki Zarządzającej oraz opracowanie Programu Funkcjonalno – Użytkowego dla I etapu rozwoju BZPPT. Zostanie on wyznaczony przez Zarząd nowopowstałej Spółki Zarządzającej. Program Funkcjonalno–Użytkowy stanowił będzie podstawę do opracowania dokumentacji aplikacyjnej o środki unijne.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Dzięki Krytyczny za konkretną (jak zwykle) odpowiedz, nigdy nie wiązałem braku SSe z MF, chciałem po prostu znać fakty. I właśnie pytanie do obecnego radnego Leszczynskiego jest jak najbardziej na miejscu.
Neandertalski, nie porównywałem SSE, przepraszam za moją niezbyt jasną wypowiedz, nie prowadziłem badań naukowych porównujących rozwój miast, po prostu jako obserwator widzę gołym okiem róznice. Brudu, bud, blaszanych kramów, zapuszczonego parku itd. trudno nie zauważyć, trudno też nie zauwazyć innego obrazu np w Wielkopolsce.
Twoje pytanie:
Cytuj:
wie ktoś jak kształtują się zarobki ludzi zatrudnionych w zakładach powstających w strefach? może ktoś sprawdzić? może np ktoś kto tak je tu usilnie promuje?

odpowiedz Krytycznego:
Cytuj:
Swoją drogą gdy pojawiła się szansa na rzecz która może równoważyć brak tej strefy czyli Park Technologiczny miasto podobnie jak inne samorządy lokalne do niego się przyłączyło.

czyli masz adresata

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

krytyczny jestes człowiekiem prasy więc może ja czytaj. zobacz historie róznych zewnetrznych miejsc rejestrowanych przez strefy , Kamieniogórska przez ostatnie trzy lata załozyła 3 podstrefy zewnetrzne , a zobacz na Wałbrzych ma 16 podstref na zasadzie wzajemnosci i powstajacych w ostatnich latach. Nie jestem jednak tutaj ekspertem i nasi kandydaci podejrzewam podobnie. Ale urzedujaca władza ma w tym temacie duze mozliwości, dostep do ekspertów i scieżek utartych przez innych.
Mysle że w nazwie masz Krytyczny ale jakos wobec siebie i obecnej władzy tego rytycyzmu ci brak, a moze obiektywizmu.
Jestem człowiekiem starszej daty i moze nie dla mnie mysli o jakiejś dalekiej przyszłości nie skazujmy na bylejakośc ludzi młodych , którzy nie sa "nieudacznikami" i zostali w Polsce

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ESK2010 - tego co pisze nie opieram na gdybaniu. Czytalem kiedys wymogi o tworzeniu takich stref i Zgorzelec mialby spore problemy, by je spelnic.
Sporo materialow jest tutaj: http://www.ssemp.pl/pl/

Odnosnie mojego zdania o zarobkach: poszukaj na necie o poszukiwaniach pracownikow w Kobierzycach i w rejonie Szczecina. Na 1000 miejsc do obsadzenia zglasza sie 30-40 kandydatow. W Kobierzycach w LG z tego co wyczytalem oferuja najnizsza krajowa.
W rejonie naszego miasta obsadzenie tych stanowisk chyba by graniczylo z cudem. Sam BDN ma duze problemy z lokalnymi pracownikami, skoro od niedawna zaczal dowozic ludzi z Ilowej.

Nie wiem tez do jakich miast Zgorzelec chcesz porownywac, bo na pewno nie do Wroclawia, czy Poznania. Na pewno tez nie do miejscowosci gorskich, zyjacych z turystyki i bez przemyslu.

Patrze na rejon Dolnego Slaska i jakos nie popadam w zachwyt bedac dosc czesto w Boleslawcu, Legnicy, Lubinie, Swidnicy, Jeleniej Gorze, Dzierzoniowie, Chojnowie czy Swiebodzicach jakos nie padam z wrazenia...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Na podparcie tego co pisalem o zarobkach w SSE i braku rak do pracy:
http://dolnoslazak.pl/artykuly/artykul.php?id=4
i okolice Goleniowa:
http://www.hrk.pl/Wydarzenia/?artykul=3 ... k,do,pracy
Dlatego SSE nie jest dobrym rozwiazaniem dla Zgorzelca. Mysle,ze lepszym bedzie park technologiczny, gdzie praca bedzie raczej dobrze platna a to ze wzgledu glownie na dobrze wyksztalcona kadre i konkurencje w przejmowaniu pracownikow w postaci Kopalnii i Elektrownii. W naszym rejonie bezrobocie nie jest na tyle duze, by trzeba bylo kolejnych zakladow na kilka tysiecy ludzi.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Gobo, przeczytaj wyjaśnienia Krytycznego, sa konkretne, a Ty znowu swoje "...Czytałem kiedyś..." co do innych miast, kazdy widzi to co chce, ludzie rozmaicie widzą te same rzeczy, ale to sa subiektywne kryteria, kwestia smaku, poczucia estetyki, być może Zgorzelec wygląda inaczej tylko mój odbiór jest zakłócony.
W tej wyliczance miast zapomniałeś o Lubaniu

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ESK2010 pisze:
o Lubaniu

a oglądałeś lubań poza strefą budzą zachwyt bezpośredni? poza deptakiem od ratusza do wieży jak się nie mylę brackiej? ja oglądałem i może jak mówisz to kwestia indywidualnych odczuć ale widziałem tak samo zniszczone i odrapane domy jak u nas, że o blokach nie wspomnę.
a tak przy okazji za stan budynków w Zgorzelcu zdaje się odpowiadają przede wszystkim właściciele, czy burmistrz jest właścicielem? na czele Przedsiębiorstwa Zarządu Nieruchomościami stoi człowiek PO, na czele Spłdzielni Mieszkaniowej człowiek Porozumienia Prawicy, nie masz dziwnego wrażenia, ze oni też za cos odpowiadają a nie tylko burmistrz? Część domów jest własnością wspólnot mieszkaniowych nie sądzisz, ze w związku z tym jako prywatni właściciele powinni zacząć dbać o własne domy zamiast np na forum włazić i jęczeć, ze władza nie dba o domy?
czasy komuny podobno minęły...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ESK2010 - wypowiedz, przynajmniej w czesci poparlem linkami do artykulow odnoszacych sie do tematu, wiec nie opieram sie tylko na swojej pamieci.
Do swoich racji i tak mnie nie przekonasz, dzieli nas spora roznica pokoleniowa i pogladowa.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ja nie powiedziałem czyją "zasługą" jest tak jak widzimy, jednak władze Miasta nie sam burmistrz są od tego aby wprowadzić mechanizmy dbania o miasto i egzekwować nieprzestrzeganie porządku. Neandertalski, bardzo Cię przepraszam, ale zakończę dyskusję z Tobą, jestem za słabym dyskutantem.

Tytuł:
obserwator
obserwator

gobo007 pisze:
Do swoich racji i tak mnie nie przekonasz, dzieli nas spora roznica pokoleniowa i pogladowa.

:)
To ESK 2010 powinien być ( z racji wieku i bagażu doswiadczeń)- ZACHOWAWCZY i apatyczny.
A jest odwrotnie.
I tu "lezy pies pogrzebany".
generalnie to młodzi prą do zmian. Ty masz to inaczej
:)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.