Dzisiaj jest 12 maja 2025, 1:24

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Neandertalski masz rację że oni wszyscy i my wszyscy za cos odpowiadamy, ale żyjemy w pewnym otoczeniu a wrunki do zycia w tym otoczeniu sa określone , duzy wpływ na to kreslanie maja samorządy a na ich czele stoi burmistrz . Nasz wpływ na to to tylko demokratyczne prawo wyboru i stad ta dyskusja w tym miejscu i w tej sprawie. co zas tyczy sie dyrektorów Spólek Komunalnych to oni odpowiadaja ale nie przed nami tylko przed Burmistrzem to on decyduje kto tam rządzi. / Czyzby Szmajdziński był aktualnie w PO?/

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ESK2010 pisze:
Ja nie powiedziałem czyją "zasługą" jest tak jak widzimy, jednak władze Miasta nie sam burmistrz są od tego aby wprowadzić mechanizmy dbania o miasto i egzekwować nieprzestrzeganie porządku. Neandertalski, bardzo Cię przepraszam, ale zakończę dyskusję z Tobą, jestem za słabym dyskutantem.

czymś Cię uraziłem? pytam jak człowiek a Ty sie obrażasz nie za bardzo wiadomo o co...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Bog180 - ciągle jak zaczyna brakować rzetelnych argumentów, które by potwierdziły wytwarzany przez prawą stronę obrazu nędzy i rozpaczy zaczynają się personalne wycieczki, że nie że nie obiektywny, stronniczy itp.

Specjalne strefy ekonomiczne nie powstają tylko i wyłącznie na podstawie czyjegoś widzimisię ale fakt ten reguluje odpowiednia ustawa i rozporządzenia do niej i do ich lektury odsyłam. Podstrefy powstają na podstawie rozporządzeń które były aktami pierwotnymi (a więc powstałymi w 1997)i w nich określono granice stref. Ustawa ogranicza możliwość powiększania SSE (obszarowo) , bez spełnienia odpowiednich warunków (np. ze inwestycja musi mieć wartość co najmniej 40 mln euro).
Decyzja o powstaniu stref wiąże się z analiza społeczno-gospodarczą danego obszaru. Jeśli dany obszar nie spełnia warunków jak np. strukturalne bezrobocie, jego szanse do dołączenie do SSE są marne. Obecność kopalni i elektrowni paradoksalnie jest błogosławieństwem jak i przekleństwem.

Naprawdę trzeba zrozumieć że pewne decyzje zapadają na szczeblach znacznie wyższych niż burmistrz Miasta Zgorzelec a ich charakter nie ma żadnego związku z personaliami.
Też bym chciał żeby żyło nam się dostatnio, ale wbrew temu co sugerujesz chce się oderwać od taniego populizmu. Hasło SSE brzmi dobrze, jednak nie zapominaj że inwestorzy ścigają do SSE nie tylko z powodu zwolnień podatkowych ale także niskich kosztów pracy (czytaj. wypłat).

Generalnie uważam że powinniśmy przestać się ekscytować się takimi inwestycjami. Ja osobiście upatruje szanse Zgorzelca w tym że jesteśmy pierwszym i ostatnim przystankiem przed wyjazdem do Niemiec. Jako miasto powinniśmy postawić na rozwój usług dla rzeszy osób przekraczających granice. Za niedługo ruszy budowa ostatniego odcinka A4i ilość przekraczających granice znacznie wzrośnie. Takiej koncepcji brakuje zarówno u RG jak i MF

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bog180 pisze:
/ Czyzby Szmajdziński był aktualnie w PO?/

mój błąd, nic mnie nie tłumaczy mogę tylko przeprosić za pomylenie personaliów, jeżeli Szmajdziński jest szefem to mój poprzedni wpis jest błędny, jeszcze raz przepraszam.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Gobo, Dzięki za linki, są świetne, nie mozna było, wcześniej? co do poparcia Twoich tez czy wypowiedzi, to jest to problematyczne, przynajmniej dla mnie
Cytuj:
Dlatego SSE nie jest dobrym rozwiazaniem dla Zgorzelca. Mysle,ze lepszym bedzie park technologiczny, gdzie praca bedzie raczej dobrze platna a to ze wzgledu glownie na dobrze wyksztalcona kadre i konkurencje w przejmowaniu pracownikow w postaci Kopalnii i Elektrownii. W naszym rejonie bezrobocie nie jest na tyle duze, by trzeba bylo kolejnych zakladow na kilka tysiecy ludzi.
nie mam zamiaru przekonywać Cię do moich racji, natomiast chciałem poznać Twoje racje, zawsze zakładam, że moge sie czegoś nowego nauczyć, nawet przy sporej różnicy pokoleniowej czy poglądowej, jak to zgrabnie ująłeś.

Neandertalski, napisałem, że powodem jest mój niedostatek intelektualny a nie obraza, nie, nie uraziłeś mnie niczym, to ja Ciebie przepraszam za to, ze nie jestem w stanie dotrzymać Ci pola.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ESK2010 pisze:
Neandertalski, napisałem, że powodem jest mój niedostatek intelektualny a nie obraza, nie, nie uraziłeś mnie niczym, to ja Ciebie przepraszam za to, ze nie jestem w stanie dotrzymać Ci pola.

chcesz mnie koniecznie obrazić, Twój wybór - w końcu to wolny kraj

Tytuł:
VIP
VIP

odbiegacie od tematu,

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Krytyczny to nie sa wycieczki osbiste do ciebie tylko wydźwiek twoich poglądów w mojej interpretacji. Mysle że mozna na tym forum na to sobie pozwalac. Wiem że nie wszyscy lubią tego typu Forum np MF bo nie mozna tu owijac w bawełnę a nawet jak ktos próbuje to użytkownicy to ocenią. Twój zwrot o braku argumentów jest jednak najmodniejszą obrona PiSiorów , szybko sie uczysz. Szanuje twoją dbałośc o wynagrodzenia mieszkańców ale mysle że twój pupil na stanowisko burmistrza nie bardzo. Może on sie poszczycic wraz z kolegą z gminy postawieniem kilku marketów czyzby zarobki były tam takie dobre , nie trzeba tego sprawdzac daleko zadaj pytanie na forum. A ponadto te posunięcie pozbawiły dochodów wielu drobnych zgorzeleckich handlowców i ich pracowników. Naprawde to było łatwiejsze jak ubieganie się o podstrefę, które to jest tylko symbolem braku działnia w kierunku rozwoju miasta, Naprawde nie mam żadnych zastrzeżeń osobistych ani politycznych do władz miasta uważam natomiast że wystapił u nich widoczny zanik funkcji zyciowych , no moze wybory ich lekko ozywiły - diagnoza zasiedzenie. Jeżeli jednak wygra MF to mam nadzieje że nasza dyskusja rozbudzi w nim apetyt na zmiany i rozruch działań innowacyjnych dla miasta.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Krytyczny, i znowu muszę Cię pochwalic, dobry tekst, gdyby tak inni forumowicze chcieli Cię nasladować ( w operowaniu konkretami i faktami) to mozna byłoby się wiele nauczyć.
Jednak i Ty czasami się potkniesz
Cytuj:
Takiej koncepcji brakuje zarówno u RG jak i MF

Tak,rzeczywiście brakuje u MF, natomiast program PO:
Cytuj:
ŚRODOWISKO - Chcemy zmienić fatalny stan parków i terenów zielonych w Zgorzelcu.
Powinny one stać się jedną z głównych atrakcji naszego miasta. Obecnie istniejące parki powinny zostać zorganizowane wg nowoczesnych koncepcji architektury terenów zielonych. Zamierzamy ogłosić konkurs na organizację terenów zielonych w Zgorzelcu, w tym istniejących parków, przy których funkcjonować mogą nowoczesne place zabaw dla dzieci. Takie miejsca powinny funkcjonować w każdej dzielnicy Zgorzelca. Na ten cel chcemy pozyskać środki unijne oraz środki z funduszy ekologicznych. Wokół tych terenów zlokalizowane powinny zostać usługi rekreacyjne i hotelowe, o charakterze gastronomicznym i sportowym, jako element przyciągający turystów odwiedzających Görlitz i Zgorzelec oraz przyjeżdżających do naszego powiatu w sprawach służbowych. Szeroka oferta rekreacyjna powinna skutkować atrakcyjnością inwestycyjną terenów należących zarówno do miasta, jak i właścicieli prywatnych.
Ale przede wszystkim będą to miejsca bezpiecznego i zdrowego wypoczynku dla mieszkańców naszego miasta.
Szczególny niedosyt terenów rekreacyjnych lub ich fatalny stan, zauważalny jest na Ujeździe i Osiedlu Zachód. Dlatego zmiana wizerunku miasta w tych rejonach rozpatrywana będzie ze szczególnym uwzględnieniem braku terenów zielonych w tych rejonach.

współpraca z instytucjami niemieckimi w zakresie organizacji imprez kulturalnych o transgranicznym charakterze, oraz wspólne opracowanie kalendarza imprez kulturalnych wspólnie organizowanych dla mieszkańców obu miast.

Nie jest to oczywiście koncepcja, ale PO sygnalizuje że temat nie obcy i wazny

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

ESK2010 pisze:
Krytyczny, i znowu muszę Cię pochwalic, dobry tekst, gdyby tak inni forumowicze chcieli Cię nasladować ( w operowaniu konkretami i faktami) to mozna byłoby się wiele nauczyć.
Jednak i Ty czasami się potkniesz
Cytuj:
Takiej koncepcji brakuje zarówno u RG jak i MF

Tak,rzeczywiście brakuje u MF, natomiast program PO:
Cytuj:
ŚRODOWISKO - Chcemy zmienić fatalny stan parków i terenów zielonych w Zgorzelcu.
Powinny one stać się jedną z głównych atrakcji naszego miasta. Obecnie istniejące parki powinny zostać zorganizowane wg nowoczesnych koncepcji architektury terenów zielonych. Zamierzamy ogłosić konkurs na organizację terenów zielonych w Zgorzelcu, w tym istniejących parków, przy których funkcjonować mogą nowoczesne place zabaw dla dzieci. Takie miejsca powinny funkcjonować w każdej dzielnicy Zgorzelca. Na ten cel chcemy pozyskać środki unijne oraz środki z funduszy ekologicznych. Wokół tych terenów zlokalizowane powinny zostać usługi rekreacyjne i hotelowe, o charakterze gastronomicznym i sportowym, jako element przyciągający turystów odwiedzających Görlitz i Zgorzelec oraz przyjeżdżających do naszego powiatu w sprawach służbowych. Szeroka oferta rekreacyjna powinna skutkować atrakcyjnością inwestycyjną terenów należących zarówno do miasta, jak i właścicieli prywatnych.
Ale przede wszystkim będą to miejsca bezpiecznego i zdrowego wypoczynku dla mieszkańców naszego miasta.
Szczególny niedosyt terenów rekreacyjnych lub ich fatalny stan, zauważalny jest na Ujeździe i Osiedlu Zachód. Dlatego zmiana wizerunku miasta w tych rejonach rozpatrywana będzie ze szczególnym uwzględnieniem braku terenów zielonych w tych rejonach.

współpraca z instytucjami niemieckimi w zakresie organizacji imprez kulturalnych o transgranicznym charakterze, oraz wspólne opracowanie kalendarza imprez kulturalnych wspólnie organizowanych dla mieszkańców obu miast.

Nie jest to oczywiście koncepcja, ale PO sygnalizuje że temat nie obcy i wazny

krytyczny pisał coś o autostradach i o usługach dla przekraczających granice a Ty coś o parkach i terenach zielonych, ponieważ ustaliliśmy już że dzieli nas przepaść intelektualna, mógłbyś mi wytłumaczyć co ma piernik do wiatraka?
tym bardziej, że co jak co ale tereny zielone koło Łagowa w związku z budową autostrady raczej czeka zagłada...
mówienie o atrakcyjności turystycznej miasta poprzez parki i osiedlowe place dla dzieci z kolei sam nie wiem czy jest tylko naiwne czy nie nawet gorzej....
ja mam do sprawy stosunek delikatnie mówiąc żaden, tzn cieszy mnie, ze wreszcie powstanie autostrada bo ułatwi to podróżowanie ale w moim mniemaniu raczej będzie pomagać miasto omijać niż do niego ściągać, jeśli chodzi o usługi dla podróżujących to stacji benzynowych póki co raczej powinno wystarczyć z kolei hotele też w takim układzie raczej powstaną pod miastem, autostrada nie będzie przebiegać przeciez środkiem miasta.
Zgorzelec nie od dziś zresztą jest miastem które głównie nadaje się do tego aby z niego wyjechać a nie odwrotnie

Tytuł:
rekrut
rekrut

neandertalski pisze:
ESK2010 pisze:
o Lubaniu

a oglądałeś lubań poza strefą budzą zachwyt bezpośredni? poza deptakiem od ratusza do wieży jak się nie mylę brackiej? ja oglądałem i może jak mówisz to kwestia indywidualnych odczuć ale widziałem tak samo zniszczone i odrapane domy jak u nas, że o blokach nie wspomnę.

Niestety masz rację, oprócz "strefy reprezentacyjnej" są i slamsy. Wystarczy zajrzeć od strony podwórkowej. Kilka poniemieckich manufaktur wykupiły osoby prywatne, reszta w fatalnym stanie.
Stara drukarnia czeka na zagospodarowanie, kiedyś było tam pięknie...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Azja:
Cytuj:
A teraz ponawiam swoje zapytanie dot. Gronicza - czym On może się pochwalić? Bo "wiedzę" i "doświadczenie" już mieliśmy okazję poznać na debacie

Akademia Ekonomiczna we Wrocław
specjalizacja: Zarządzanie przedsiębiorstwem

Studia Podyplomowe:
Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Finanse i Bankowość

Już na początku kariery zawodowej:
Zwycięstwo w konkursie „Grasz o staż” organizowanym przez PriceWatersCooperhouse i praktyka w koncernie Siemens.

Pierwsza praca w firmie produkcyjnej – po pół roku awans na kierownika marketingu, następnie propozycja pracy w jednej ze spółek KGHM S.A. na stanowisku specjalisty ds. marketingu – tam zajmował się prowadzeniem kampanii reklamowej z budżetem ponad 1 mln pln, następnie przed sprzedażą tej firmy innej, mając świadomość, że firma która przejmie jego spółkę ma swój dział marketingu, zmuszony byłem poszukać pracy w Zgorzelcu (do tamtej dojeżdżał ponad 60 km w jedną stronę). Rozpoczął pracę na stanowisku Doradcy w PKO BP S.A. po roku awansował na stanowisko Kierownika Zespołu.

Od 2004r. szef PO w Zgorzelcu – od tego momentu zgorzeleckie koło PO zaczyna odnosić sukcesy w kolejnych wyborach – Parlament Europejski, Sejm, wybory samorządowe.

Zaręczam Ci, że choć PO Zgorzelec skupia wokól siebie ludzi ambitnych o wysokich aspiracjach, nikt nigdy nie kwestionował jego przywództwa w kole. W wyborach na stanowisko przewodniczącego otrzymywał zawsze 100% legitymację do zarządzania od członków.
Z całą pewnością jest świetnym organizatorem i koordynatorem, dał sie poznać jako doskonały analityk i strateg czego dowodem są ostatnie wybory samorządowe.

Jeśli to dla Ciebie za mało a debatę bierzesz jako jedyny wyznacznik jego umiejętności, to tylko świadczy o tym jak ślepo i bezkrytycznie zapatrzona jesteś w MF i jak brak Ci obiektywizmu w ocenie kandydata PO na stanowisko burmistrza. Ale to już Twój problem,..
Teraz ja mam prośbę do Ciebie. 8)
Spróbuj zdobyć informację co takiego zdołał zrobić Fiedorowicz do chwili kiedy osiągnął wiek 33 lat. :roll:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Teraz ja mam prośbę do Ciebie. 8)
Spróbuj zdobyć informację co takiego zdołał zrobić Fiedorowicz do chwili kiedy osiągnął wiek 33 lat. :roll:

to nie pytanie do mnie ale moim zdaniem jest troche nie na miejscu gdyz nie głosujemy na MIrosława Fiedorowicza sprzed kilkunastu lat. cofnijmy sie moze od razu do lat szkolnych...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

gregor-85
Cytuj:
moim zdaniem jest troche nie na miejscu gdyz nie głosujemy na MIrosława Fiedorowicza sprzed kilkunastu lat. cofnijmy sie moze od razu do lat szkolnych...

To Twoje zdanie i masz do tego prawo, oczywiście. Niemniej celem mojego pytania jest próba analizy konkretnych kandydatów, ich osiągnięcia, wrodzone zdolności jakie powiniem mieć "przywódca" miasta. Ludzie prężni, zdolni i energiczni wykazują już tego typu cechy od najmłodszych lat. Moim celem jest porównanie obu tych kandytatów na przestrzeni od ukończenia szkół- do wieku 33 lat.
Chyba mam prawo do zadania tego typu pytania i oczekuję na nie odpowiedzi. Chyba, że Mirek F. nie ma się czym pochwalić albo coś, być może, ukrywa. :oops:
Ponadto chciałbym się dowiedzieć czym zabłysnął Fiedka przed osiągnięciem stanowiska burmistrza. Azja, jak mi się wydaje, wymaga niezwykłych osiągnięć od kandydata na burmistrza. Tak więc, mimo Twojego protestu wciąż czekam na odpowiedź !!! 8)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny normalnie wiesz jak zaszkodzić...

nie neguje dokonań zawodowych RG...ale z tymi osiągnięciami partii przypisując je RG to wyskoczyłeś jak fiip z konopii... jaki on na to ma wpływ... edit: opróćz samorządu oczywiście...

Cytuj:
Zaręczam Ci, że choć PO Zgorzelec skupia wokól siebie ludzi ambitnych o wysokich aspiracjach, nikt nigdy nie kwestionował jego przywództwa w kolel

Mówicie mu Wodzu ? Nie mogę się powstrzymać od złośliwości...

Cytuj:
Z całą pewnością jest świetnym organizatorem i koordynatorem, dał sie poznać jako doskonały analityk i strateg czego dowodem są ostatnie wybory samorządowe.

Tia...to w PiS-ie jest jeszcze lepszy, by wystawiając kompletnie nieznanych ludzi osiągnął 3 wynik, w dodatku reprezentując krytykowaną partię rządzącą w mieście gdzie w czasie wyborów parlamentarnych wygrała platforma...

zaczynasz pisać stylu a'la rzecznik miasta....

Ostatnio zmieniony 17 lis 2006, 20:18 przez krytyczny, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.