Dzisiaj jest 10 maja 2025, 20:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

krytyczny pisze:
I ich zdania nie ma zmieniać, bo to jak walka z wiatrakami i trud daremny.

Ci którzy chodzą do szkoły, mają lekcje historii i czytają jakieś książki poza telefoniczną nie potrzebują pomników. Pomniki nie wpływają na poziom oleju w głowie, a tylko ludzie tego oleju pozbawieni mogą kwestionować istnienie Oświęcimia.

Poza tym osoby, których poglądy podpadają pod tak zwane "kłamstwo oświęcimskie" to baaaaaardzo znaczący margines. Gdybyśmy chcieli z takimi marginesami walczyć za pomocą pomników, to już po nas. Na nic innego nie będzie pieniędzy w tym kraju.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

mrbyte pisze:
Ci którzy chodzą do szkoły, mają lekcje historii i czytają jakieś książki poza telefoniczną nie potrzebują pomników. Pomniki nie wpływają na poziom oleju w głowie, a tylko ludzie tego oleju pozbawieni mogą kwestionować istnienie Oświęcimia.

Poza tym osoby, których poglądy podpadają pod tak zwane "kłamstwo oświęcimskie" to baaaaaardzo znaczący margines. Gdybyśmy chcieli z takimi marginesami walczyć za pomocą pomników, to już po nas. Na nic innego nie będzie pieniędzy w tym kraju.

Byte pomnik jest tylko czescią tego wszystkiego co wymieniłeś i co jest bardzo ważne. Małym trybikiem. Istnieje szansa na to by przechodząc koło pomnika i mimowolnie przeczyta napis komu on jest poświęcony, szare komórki połaczą wiedzę historyczną i wpłyną na odświeżenie pamięci. Na podobnej zasadzie działa cmentarz żołnierzy II AWP. Odświeżają pamięć.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

krytyczny pisze:
Byte pomnik jest tylko czescią tego wszystkiego co wymieniłeś i co jest bardzo ważne. Małym trybikiem. Istnieje szansa na to by przechodząc koło pomnika i mimowolnie przeczyta napis komu on jest poświęcony, szare komórki połaczą wiedzę historyczną i wpłyną na odświeżenie pamięci. Na podobnej zasadzie działa cmentarz żołnierzy II AWP. Odświeżają pamięć.

Odświeżać pamięć to można, jak się ma wszystko inne wokoło wyprowadzone na prostą. Zgorzelcowi do prostej jeszcze w cholerę brakuje i przeznaczanie 30 tysięcy złotych w tej sytuacji na "odświeżanie pamięci" (w które mocno powątpiewam) jest po prostu nierozsądne.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Na podobnej zasadzie działa cmentarz żołnierzy II AWP. Odświeżają pamięć.
jakoś na mnie raczej tak nie działa, może na innych :roll:
uważam, że na pomniki za 30 tys przyjdzie czas, wg mnie jeszcze nie nadszedł. A może po prostu problem tkwi w proporcjach: ile na co i tu jestem przeciw.

Tytuł:
obserwator
obserwator

A moim skromnym zdaniem.... lepiej niech będzie pomnik, ku pamięci, ku tym wszystkim szczytnym celom, ofiarom, potomkom itd itp... niż kolejna premia niewiadomo komu;) a już na pewno nie wiadomo za co...
Choć znając zaradność polskiego urzędnika... premia za pomysł z pomnikiem na pewno była;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

za 30tyś można naprawić 2-3 place zabaw dla dzieci.Dzieciaki będą z tego placu korzystać codziennie, a pomnik bedzie wykożystywany dwa,trzy razy w roku. Sami wywnioskujcie co będzie lepsze .....

Tytuł:
VIP
VIP

Pomniki są po to aby coś, kogoś upamiętniać. Jednak samym tylko budowaniem pomników tej pamięci nie zachowamy. Ważniejsze, moim zdaniem, od stawiania pomników jest kultywowanie pamięci o ludziach i zdarzeniach w innej postaci, pomniki są tylko jedną z możliwych form, prawda, że najbardziej spektakularną, ale megalomania nie zawsze jest tą nawłaściwszą formą, szczególnie gdy nie ma kasy na rzeczy potrzebniejsze. Można taniej, w sposób mniej dęty, a równie efektywnie. Można. A pomnikiem sprawę się odfajkowuje i można celebrować przecinanie wstęgi i różne inne bajery, orkiestry itp i jest widać z daleka.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Historia, pamięć, pomnik....w każdym działaniu powinien być jakiś cel. wtym przypadku chodzi chyba o pamięć ofiar obozów, przypominanie o tragiżmie wojny i również o tym aby coś takiego więcej się nie powtórzyło, oraz przedstawienie prawdy o czasach wojny. Własnie prawdy! Nie jestem zwolennikiem stawiania pomnika - to kolejny martwy "obiekt", który będzie uzywany dwa, trzy raze rocznie wykorzystywany, jak słusznie ktos już zauważył. Jestem za przypominaniem i nauczaniem historii, ale nie pomnikowo-pompatycznie. Przypominaniem aktywnie. Obawiam sie, że za 50 lat prawie nikt nie bedzie wiedział co to za pomnik lub wiedza o nim będzie wykoślawiona, natomiast o "wypędzeniach" bedzie w dalszym ciagu głosno. Cóż, Niemcy mają odpowiednią ekspozzycję w Muzeum Sląskim, tworzą nastepne Centra. U nas pomniki. Tam ludzie dowiadują się o historii prawie cały czas (czasem historii nieprawdziwej), proces przypominania i edukacji ma charakter długofalowy, u nas to wszystko to akcyjność i taka prowizorka. Bo rzeczywiście jakie znaczenie , poza symbolicznym i to tylko dla Polaków, będzie miał pomnik? Praktycznie zadnego, a juz szczególnie dlo turystów zagranicznych.Zaskakuje mnie jakaś nasza indolencja, brak ciekawego pomysłu. A przecież mamy Stalag w zgorzelcu, autentyczne miejsce w którym jednorazowo przebywało ponad 40 tysiecy jeńców, jeńców z całego świata, dlaczego pozwala się na zarastanie tego miejsca, na wyrzucanie tam smieci, Tablica i pomnik na tym miejscu to za mało, budujemy następne pomniki, a nie dbamy o istniejące, jest Izba Pamięci o Stalagu autorstwa p. Zgłobickiego, gdzie są informacje o tym?(na stronach Miasta nic nie ma, a może ja nie potrafię znależć)
Zamiast budowć pomniki powinnismy zagospodarowć teren Stalagu, zrobić aktywną prezentacje tego miejsca i czasów wojny, tym bardziej, że może to być w nie tylko w kontekscie polsko-niemieckim ale europejskim, "wykorzystanie" osoby O. Messianea, byłoby znakomite. Czasami wygląda na to, że nam zalezy aby Stalag znikł z powierzchni, dlaczego? Mamy cos co jest do znakomitego wykorzystania i marnujemy to, a pózniej narzekamy, i niech nikt nie próbuje wmawiac, ze to sprawa pieniędzy.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Proszę oderwijcie się na chwilę od niechęci do aktualnych władz i spójrzcie na to bez emocji ważąc racje "przeciwników" i zaintersowanych czyli więźniów obozu.

Stalag w formie muzem też będzie pomnikiem tyle że w innej formie a i drożyszm w przygotwaniu i późniejszym utrzymaniu. Sam na siebie nie zarobi uwzględniając wielokrotnie już poruszane tutaj nikłe zainteresowanie takim "przybytkami"

To nie znaczy wcale, że należy rezygnowac z tego pommysłu.

Tylko znajdzie on podobnie jak i inne pomniki równie wielu przeciwników co zwolenników.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
uważam, że na pomniki za 30 tys przyjdzie czas, wg mnie jeszcze nie nadszedł. A może po prostu problem tkwi w proporcjach: ile na co i tu jestem przeciw.

Bombas, obiecaj że Ci się nie odmieni po wygranych wyborach a chyba się przemelduję żeby móc na Ciebie zagłosować :)

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Bombas, obiecaj że Ci się nie odmieni po wygranych wyborach a chyba się przemelduję żeby móc na Ciebie zagłosować
No, nie spodziewałem się po Tobie takiej przychylności :roll: , przemeldowywać się nie musisz, spróbuj przekonać kilku znajomych z jedynki, to wystarczy :)
natomiast co do poglądów, nie zmieniam ich zbyt często, szczególnie w sprawach istotnych. Ale, jak mówią, w pojedynkę, czy też w mniejszości, nie sposób zamierzeń realizować: wszystko zależy od układu sił, no i od pozytywnego wyniku wyboru :?

No a w ogóle, to gdzie ten pomnik ma być :?:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Koło Cmentarza

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
No, nie spodziewałem się po Tobie takiej przychylności

A to dlaczego? A co ja - nieczuły jakiś jestem? :)

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
No a w ogóle, to gdzie ten pomnik ma być :?:

Masz szanse poeksperymentować ;)
poprzyj projekt pomnika
(zdecydowanie poprzyj) :)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ja tam zamiast popierać pomnik wolałbym poprzeć łatanie dziur w ulicach...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.