Dzisiaj jest 31 paź 2024, 23:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

bartekz pisze:

Sprawą zajęły się odpowiednie organy:

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/doln ... 516339,218

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Zeszłoroczna ekspertyza tamy została przeprowadzona przez Uniwersytet Zielonogórski...

http://www.tvn24.pl/-1,1668512,0,1,prok ... omosc.html

Ostatnio zmieniony 09 sie 2010, 13:17 przez DragisA, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

DragisA pisze:
Zeszłoroczna ekspertyza tamy została przeprowadzona przez Uniwersytet Zielonogórski...

Bo to znany i ceniony ośrodek ekspertyz obiektów hydrotechnicznych. :smt082

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Może właśnie o to chodziło aby ekspertyza przeprowadzona była przez "fachury" z Winnego Grodu ?

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Kilka dyptyków (przed i w trakcie przejścia fali) - i lokal mojego imiennika...
Przykro patrzeć jak wizytówka naszego miasta ginie w wodzie i szlamie...

klik klik

Tytuł:
rekrut
rekrut

Krajobraz po powodzi-Zgorzelec
http://picasaweb.google.com/sen.bartek/ ... rzelec2010

Tytuł:
rekrut
rekrut

YELLO_35 pisze:
Kilka dyptyków (przed i w trakcie przejścia fali) - i lokal mojego imiennika...
Przykro patrzeć jak wizytówka naszego miasta ginie w wodzie i szlamie...

klik klik

Może by dało rade co nieco więcej zrobić gdyby nie grupa idiotów którzy ustawili "tamę" z worków z piaskiem przed warszawską... tu na dole do ostatniej chwili worków było mało...

Tytuł:
rekrut
rekrut

nie wiem czy wiesz ale czechy zamkneli dojazd od siebie ,od dzos mozna dojechac p[rzez niemcy tylko nie wiem jak dlugo beda puszcac bo zmienia sie raz przez czechy mozna raz przez niemcy

Tytuł:
rekrut
rekrut

droga przez niemcy jest czynna.właśnie wróciłem z Bogatyni.z goerlitz jechać na zittau potem jechać zgodnie ze znakami objazdu i dalej do bernstadt, potem na ostritz i już normalnie do zittau potem z sieniawki na opolno. Chleba i wody mają tam ludzie pod dostatkiem. potrzebują bardzo za to chemii do czyszczenia, jedzenia dla dzieci, pieluch.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Ludzie jestem jednym z tych, którzy już dwa dni jeżdżą z pomocą humanitarną do Bogatyni. Bardzo dobrze, że Czesi pozwalają na jazdę tylko służbom ratunkowym i nam, bo gdyby tam poszedł nasz cały ruch kołowy, to nie byłoby ani pomocy dla Bogatyni, ani drogi w bardzo zniszczonym Frydlancie. Jest to w chwili obecnej najkrótsza droga do Bogatyni i nie dziwcie się, ale tam potrzeba POMOCY, a nie turystów zwiedzających. W Bogatyni jest teraz tak mało przejezdnych dróg, że i bez gapiów ciężko się tam poruszać. Bądźcie bardziej wyrozumiali.
Na koniec apel do ludzi dobrej woli:
"W Bogatyni najbardziej potrzebne w tej chwili są środki czystości, odżywki, i ubranka dla małych dzieci. Dary można przynosić do ciężarówki Citronexu pod Centrum Sportowym lub do sklepu WENUS na Daszyńskiego. Dary można również składać w specjalnym koszu w sklepie LIDL przy ul.Jana Kozaka"
Pozdrawiam gobo007, który w niedzielę był moim najlepszym hamulcowym!
O co kaman? On wie...:)

Ostatnio zmieniony 09 sie 2010, 23:14 przez grengo, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Ja jeżdżę z kolei z konwojem dla powodzian. Zbieramy się najczęściej okolo godziny 15-16 pod Centrum, gdzie pakujemy wszystko co zebrane wcześniej w Tira do mniejszych busów i nas wpuszczają o wiele krótszą drogą, bo przez Czechy.

POMOC WCIĄŻ JEST POTRZEBNA!!!

Najbardziej ludzie potrzebują tam: ŚRODKÓW CZYSTOŚCI, HIGIENICZNYCH, ŻYWNOŚCI DLA DZIECI I WSZELKICH AKCESORIÓW DLA DZIECI!!!

CHLEBA I WODY MAJĄ TAM POD DOSTATKIEM!!!

Jutro z pewnością również będziemy jechać całym konwojem, także mamy nadzieję, że kilka busów będzie czym załadować!!!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Witam,
To i może ja zabiorę głos, skoro Grengo już o mnie wspomniał:)
Od dwóch dni jeżdżę i ja busikami do Bogatyni z darami dla powodzian. Zaliczyliśmy Radomierzyce, Spytków (suchy, ale głodny:)), Bogatynię wczoraj i dziś.
Wczoraj byłem pasażerem niebieskiego pożeracza kilometrów z Kapitanem Grengo na pokładzie, no i usztywniałem się przed każdym zakrętem - taki jestem lękliwy:) A tu teraz takie wypominki:)
A na poważnie: uważam, że akcja pomocy jest średnio zorganizowana. Markocice na długości kilku kilometrów nie mają żadnej pomocy. Tam, gdzie da się dojechać, pomoc dociera. Wyżej, gdzie trzeba iść pieszo, gdyż nawet quad nie dotrze nikt się nie zjawia. Ilość pieczywa, którego brakowało w pierwszy dzień teraz przekracza kilka tysięcy bochenków. Moim prywatnym zdaniem nikt tego nie przeje, tym bardziej, że sami mieszkańcy mówią, że jedzenia już nie chcą. Podobnie jest z wodą mineralną - zapasy w centrum koordynującym akcją są bardzo duże. Wszyscy proszą o materiały opatrunkowe, tabletki przeciwbólowe, ręczniki papierowe, płyny uniwersalne do czyszczenia, proszki do szorowania, wybielacze do odkażania, rękawice gumowe, płyny do naczyń, ubranka dla dzieci, koce, ręczniki, jedzenie dla maluchów, latarki, świeczki i zapałki itp.
Miło było przejechać dziś w "konwoju" chyba 9-ciu busów załadowanych po dachy darami - serce rosło, choć to tylko kropla w morzu potrzeb. Cieszy fakt, że akcja była spontaniczna, ludzie oddawali do dyspozycji swoje prywatne auta, płacą za paliwo, poświęcają swój czas. Ja, jak i reszta wróciłem do domu wczoraj po 1 w nocy, dziś po 24.
W powodzi nie ma żadnych plusów - ja jednak takie dostrzegłem. Poznałem świetnych ludzi, którzy patrzą dalej niż na czubek własnego nosa. Cieszę się, że w takiej akcji mogłem wziąć udział i spędzić te kilka godzin w towarzystwie klasy wojskowej zgorzeleckiego Górnika, Pań zajmujących się zbiórką darów pod CS w Zgorzelcu, Grengo i jego potomnego:), Jacka, Patrycji i wielu, wielu niewymienionych z imienia ludzi, których również poruszyło nieszczęście spowodowane wielką wodą Nysy, Miedzianki, Witki. Jesteście wielcy:)
Pozdrawiam
Piotr

Ostatnio zmieniony 10 sie 2010, 0:30 przez gobo007, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Przedmieście Nyskie dzień po powodzi

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Czy ktoś wie, czy droga nad Nysą do Pieńska jest już przejezdna? TNX

Tytuł:
rekrut
rekrut

Przedmieście Nyskie dzień po powodzi

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.