Dzisiaj jest 31 paź 2024, 23:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Cezary ja chciałem tylko pokazać pewne mechanizmy i wskazać, że organizacja imprezy zawsze łączy się z kosztami. I im bardziej "wypasiona" tym większe. W przypadku WOŚP-u natychmiast oczywiście pojawia się pytanie o koszty organizacji w stosunku do zebranej sumy i redaktor Panek nie był w tym odosobniony (klik klik ). Dlatego wskazałem imprezę bogatyńską, która przez swój charakter jest imprezą stricte charytatywną, taką jaką orkiestra powinna być.

Co do "Czarodzielnicy" imprezę odwiedzają w 99% osoby które chcą na niej być :)

Drogi Gronku dziękuje za troskę o moje samopoczucie. Cierpię.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Piotrze, czy sądzisz, że nie zdaję sobie sprawy z konieczności poniesienia kosztów przy organizacji tej czy innej imprezy? Jestem tego jak najbardziej świadom, jednak patrząc na zestawienie "bogatych przyjaciół" zgorzeleckiej orkiestry oraz cały zastęp organizatorów, dysponujących ogromną bazą ludzi i sprzętu, śmiem twierdzić, że można było zrobić ją z większym rozmachem, niekoniecznie z udziałem funduszy miasta. A już z pewnością można było zaopatrzyć "orkiestrę" w dużo ciekawsze "gadżety" do licytacji, aniżeli miejskie kalendarze, ręczniki czy torby z logiem Zgorzelca. Sam, będąc głównodowodzącym jednostki kultury i dysponując ciekawymi zbiorami, mógłbyś co nieco dorzucić, znacznie uatrakcyjniając ofertę dla potencjalnych nabywców... Zwracam Ci uwagę, że licytowane przed laty rzeczy, takie jak samoloty czy łodzie, również pochodziły z darowizn.

Jeśli chodzi o mnie, oferta organizatorów, mająca przyciągnąć ewentualnych "gapiów" a co za tym idzie zwiększająca możliwość zebrania większych środków jest po prostu bardzo mizerna...

A wracając na chwilę do Czarodzielnicy i udziału w niej 99% osób, które chciały na niej być, to jak najbardziej zgadzam się z Tobą. Dodam jedynie, że nie znam plenerowej imprezy, na która przychodzą ludzie, którzy nie chcą w niej uczestniczyć. Innymi słowy - na wszystkie imprezy przychodzą ludzie nie z konieczności, lecz całkowicie dobrowolnie... Pomijając oczywiście osoby organizatorów, których obecność wynika z obowiązków... ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Czarku Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy Jurka Owsiaka była zrywem młodzieży i w dużej mierze była to rock&roll'owa impreza. Teraz nie ma ani młodzieży ani rock&rolla, szczególnie w naszym mieście. Tak tak, Zgorzelec miał piękne tradycje, którą zabiła biurokracja, policja, koszty ochrony, demografia, remont MDK. Będzie bieda jak w latach 90' to i rock&roll wróci. http://www.youtube.com/watch?v=dePG2a0Oe1I :smt082

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

]:->

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

A czy to nie Rydzyk "ratował" stocznie przewalając kilkadziesiąt milionów złotych z nielegalnej zbiórki i czy to nie on do dziś za to nie odpowiedział? Coś Cichy masz mocno wybiórczą pamięć.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

]:->

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Hej Cichy, no ty już masz ciepło hehhehe => NOP Nowa Owulacja Plemników

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Grześ każdy ma prawo do wypowiedzi w wolnej Polsce , w moim odczuciu obraziłeś wielu ludzi ,którzy coś chcą , wielu młodych podjudzasz nacjonalistyczne nastroje , podjudzasz ludzi do nienawiści - WOŚP to jedna z akcji która mobilizuje ludzi tak jak twoja modlitwa w kościele , ma plusy i minusy - nie jest być może idealna ma wiele wad , ale ma jedną zaletę - wyzwala empatię !! której ty nie posiadasz . Jestem przeciwnikiem takiego przedstawiania pracy wielu wolontariuszy - oni nie są faszystami ani nie wyznawiają twego nacjonalizmu .
Jestem na nie za CICHYM I JEGO NACJONALIZMEM .

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Co się tyczy imprezy w Zgorzelcu.... cóż... mi się wydaje, że umknęło w tej całej dyskusji meritum sprawy. Celem imprezy nie jest zabawa, licytacja czołgu czy rakiety, wyścig kto zbierze więcej, kogo widać w telewizji. Geniusz Orkiestry tkwi w tym, że dzieciaki ruszają się sprzed komputera, telewizora i zbierają pieniądze na inne dzieciaki. Widzą, że Polska jest ich, że są w stanie coś zmienić, że jest ich siła. Że praca za " zupełną darmochę" ma sens. W tym dniu młodzi Polacy są dumni z siebie, ze swojego kraju. Nabierają przekonania, że w dzisiejszym świecie człowiek nie musi być samotny. Orkiestra wymusza w nich działanie, budzi z letargu, w jaki wtłacza je telewizja, szkoła i kultura masowa. Ci, którym jest źle widzą, że są tacy, którzy mają jeszcze gorzej. Sami potrzebując pomocy udzielają jej innym ( przykład wolontariusza, nastolatka, całkowicie sparaliżowanego, który od kilkunastu lat mieszka w szpitalu). To już jest wyższy poziom człowieczeństwa! W kontekście tego wszystkiego, każda zebrana złotówka jest WIELKIM ZWYCIĘSTWEM. Całe show, lepsze czy gorsze, jest tylko tandetnym dodatkiem.

Co się tyczy Cichego, to ja się cieszę, że trzyma "poziom". To miłe patrzeć, jak NOP pluje jadem na zjednoczony w spólnym dziele naród. To budujące, kiedy sami wywalają siebie poza nawias, sprowadzając do roli dokuczliwej ekstremy.
Bardzo groźna byłaby sytuacja, gdyby Cichy i jego brunatna brać wskoczyli w czerwone portki i stanęli z puszkami. To byłoby groźne, gdyby przemalowali swoje barwy wojenne na cywilizowane, z demokratyczną gęba.
Dzięki Bogu, gdzieś na śmietniku historii - dalej dziarają sobie pioruniki pod pachami, malują jakieś badziewne plakaty i wspominają stare dobre czasy pod Stalingradem. A Orkiestra gra dalej! I Super!

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Zubek masz totalnie racje , że w naszej pyskówce na temat WOŚP zabrakło samego ....WOŚP.Wczoraj przypomniały mi to zmoknięte dzieciaki noszące puszki po Zgorzelcu. I dla nich jest to nieważne: burmistrz , NOP , srop. Oni właśnie się czuli częścią większej całości działającej w ludzkim odruchu serca. Zapomniałem o tym i za to ich przepraszam.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

fisban pisze:
Oni właśnie się czuli częścią większej całości działającej w ludzkim odruchu serca.
Ciekawe czy nadal nią będą gdy ich ojciec czy matka stracą pracę. Wolę, aby uczono ich, że, tylko własną pracą zapewnią sobie przyszłość, godny byt. Gdzie rodzina jest podstawową wspólnotą która się prawdziwie wspiera, jest na dobre i na złe. Ten medialny patos, nauka wyciągania ręki po coś, co im się należy jak psu buda jest sporą przesadą. Mnie smuci, że te dzieci stoją, zbierają środki, mokną na deszczu, aby ich państwo chciało i miało czym ich leczyć, gdy nie daj Boże zachorują. Trochę mi wstyd, że żyję w takim państwie w którym dzieci zbierają na swoje leczenie, po to aby budowa kilometra autostrady była najdroższa w Europie. :(

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Mnie smuci, że te dzieci stoją, zbierają środki, mokną na deszczu, aby ich państwo chciało i miało czym ich leczyć, gdy nie daj Boże zachorują.

mnie też to smuci... ale żal nie powinien być kierowany na WOŚP tylko w stronę rządzących. WOŚP jest jedną z bardziej pozytywnych akcji ostatnich lat i przykre jest nie to, że się zbiera pieniądze tylko to, że państwo sobie nie radzi z własnymi obowiązkami.
Krytyka WOŚPu to trochę jak na złość babci odmrożę sobie uszy. Mamy nieudolnych urzędników i nieudolne państwo i to należy krytykować... zwłaszcza przy urnie wyborczej.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dr. Dre, pełna zgoda!
Zubku, mam nadzieję, że podczas szkolenia młodych wolontariuszy, szczegółowo omawia się nie tylko cel samej akcji, ale również przyczynę, dla której jest ona tak potrzebna. Mam tutaj na myśli nieudolność polskich rządów, które pomimo narzucania wysokich składek zdrowotnych, wciąż nie potrafią sobie poradzić z niewydolną służbą zdrowia. Tego rodzaju wyjaśnienia być może zapobiegną głębokiemu rozczarowaniu, kiedy ten czy inny wolontariusz będzie zmuszony czekać pół roku na wizytę u specjalisty, ponieważ jego rodziców nie stać będzie na wykupienie cegiełki...

Tak więc choć cel szczytny i chęć zaangażowania się młodzieży w pomoc ich chorym rówieśnikom zasługuje na podziw i słowa uznania, to już cała otoczka tej akcji niekoniecznie wzbudza pozytywne emocje...

A jeśli chodzi o "śmietnik historii", wydaje mi się, że dostrzegam tam również wszelkiego rodzaju czyny społeczne, tak popularne w okresie PRL-u.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Tadam - zgadzam się. mam takie same odczucia.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Hmm, niemal powieliłem słowa tadama,... których nie widziałem wcześniej, pisząc swojego posta...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.