Dzisiaj jest 10 maja 2025, 19:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Krotka pilka z mojej strony: pomysl zeby organizowac taka impreze na placu budowy jest chory.
Wykonawca ktory prowadzi tam prace byl wsciekly.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
może znaleść jakis jaśniejszy punkt w tej beznadziei?
spodobało mi się w tym roku inne umiejscowienie estrady.
Teraz co do rodzin muzykujących. Gdyby Goerlitz poszło na taką koncepcję (połączenie postaci Jakuba B. z ludowym folklorem) to także znaleźlibyśmy tam pieczołowicie odtworzone stroje ludowe. Ale tam jest nawiązanie do okresu średniowiecznego i to jest sprawa nadrzędna. Myślę, że gdyby u nas nie zlepiano przypadkowych elementów, tylko powiązano to ze spójną koncepcją, byłoby o niebo lepiej. Nic nie ujmując ludowym muzykantom, o których mam jak najlepsze zdanie. Tylko dlaczego na Jakubach :?:

Nie rozumiem też dlaczego blokuje się wątek Jakubowego Festynu Jarmarcznego (może tak do Księgi Guinessa z tą nazwą :D ) z wątkiem "rodzin muzykujących", przecież to dwie różne sprawy połączone na zasadzie "grochu i kapusty" :cry:

Ostatnio zmieniony 28 sie 2006, 17:38 przez bombas3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

xionc pisze:
Krotka pilka z mojej strony: pomysl zeby organizowac taka impreze na placu budowy jest chory.
Wykonawca ktory prowadzi tam prace byl wsciekly.

Nie przejmuj się wykonawcą. On sobie radę da.
Niech on sie bierze _bardziej_ do kupy, i do roboty, by go zima PRZYSZŁEGO roku na tej budowie nie zastała.
I niech tych swoich rybaków/wędkarzy, (od układania kostki) weźmie do galopu.

Tytuł:
rekrut
rekrut

też się zgadzam, że Jakuby powinny być zorganizowane jako impreza o charakterze tamtych czasów. Ale też się zgadzam z którymś z rozmówców, że te rodziny i tak były lepsze od tercetu.
Więc jeśli już była taka formuła imprezy, to może i dobrze się stało, że pokazały się rodziny z różnorodnym repertuarem. W czasach Jakuba B. rodzina stanowiła wielką wartość, więc może tak do tego podejść ? A że jeszcze razem śpiewają i w tym znajduja radość - to tym bardziej należy pokazywać. Zobaczyłam kilka grup i byłam pod wrażeniem, zarówno górali jak i młodzieży z Łomży, ze Śląska czy Siechnic.
W zasadzie myślę, że jeżeli organizatorzy przyjeli taką właśnie formułę, to na tej scenie rodziny muzykujace podniosły poziom imprezy :)

Tytuł:
pismak
pismak

Było minęło. Dzisiaj jest poniedziałek i jak tak czytam Wasze wypowiedzi to sobie myślę, że gdyby było inaczej też pewnie doszłoby do narzekania. To nie jest impreza, o jakiej mówiono przed czteroma laty.
Jednym z pomysłodawców sierpniowej imprezy (z tego, co wiem) był Z. Smektała. Założenie było inne, choć całość przebiegać też miała w formie festynowo - zabawowej. Zapowiadany konkurs rzutu butem Jakuba chyba nigdy się nie odbył.
Dzisiaj to jarmark różności, który oprócz powrotu do starej formy handlu na ulicy z krawężnika, spotkania przy kuflu piwa z grającą w tle lepszą bądź gorszą muzyka jest dla nas także okazja do spotkania się ze starym kumplem z podwórka, czy szkoły. Na Jakubach było bardzo dużo ludzi, oznacza to, że akceptacja i potrzeba na takie imprezy jest duża. Jeszcze rok temu pamiętam jak dużo ludzi narzekało na jakość ulicy Daszyńskiego, dzisiaj większość mówiła, ale za rok będzie już świetnie, nowy bruk, nowe oświetlenie więcej stałych punktów usługowo – handlowych. Słowem pod tym względem idzie ku lepszemu. Teraz trzeba popracować nad formą festynu, uzupełnić całość o dobrą koncepcję, przemyślane działanie i chyba powierzyć opracowanie i realizację koncepcji programowej szerszej grupie ludzi o innym spojrzeniu na Jakuby.
Myśleć o tym trzeba już teraz.

:roll: :?:

Tytuł:
gaduła
gaduła

Marko,zgadzam się z Tobą w zupełności. Nie wiem,czy byłabym zachwycona koniecznościa opłaty za wejście na teren niektórych stref jarmarku,jak to miało miejsce po stronie niemieckiej...to dla tych zachwyconych jarmarkiem za Nysą.To dobrze,że po obu stronach rzeki nie było tak samo,bo byłoby nudno...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

jacoo pisze:
I pomysł firmy Comfort ze Zgorzelca - wystawili swój prefabrykowany garaż jako reklamówkę swojej firmy (nieźle nawet dobrane kolorki malowania) i w środku własne stoiska. Zrobili to tak nietypowo, ale bardzo fajnie wyglądało. Plus za to, że to lokalna firma.
O minusach nie bedę pisał - patrzcie poprzednie posty.

No tak, bo przecież garaż pasuje jak najbardziej do imprezy pt. Festyn jarmarczny :lol:

Byłem tylko w niedzielę ( o raz za dużo)

Nicek ma rację - chórki Torzewskiego były atrakcją ( szczególnie ten z prawej)

Tytuł:
VIP
VIP

Rodziny muzykujące stanowią same w sobie taki potencjał, że nie potrzeba im Jakubów, żeby zaistnieć. Natomiast „wypełnianie” festynu czym się da i jak się da, stało się złą tradycją organizatora, który potrafi wiele, ale z pewnością nie stworzyć spójną koncepcję Jakubów (policzyć dobrze nie potrafi który to już raz Jakuby się odbywają :shock: ).

Cytuj:
Na Jakubach było bardzo dużo ludzi, oznacza to, że akceptacja i potrzeba na takie imprezy jest duża

a jest jakaś alternatywa :?: , ludzie biorą co dają. Z drugiej strony, może styl festynu jest odpowiedni do odbiorcy, bo po co ludziom Jakub Boehme, jak mają piwo, tercety egzekucyjne, łażenie tam i z powrotem od Struga do Wrocławskiej i się tym zadowalają, no i władze miasta są zadowolone, że dały mieszkańcom igrzyska. Gdyby nie było szerokiej akceptacji, przyzwyczajania się i nabywania złych nawyków, to by może ktoś, czy coś (instytucja) zaproponował coś innego, bardziej spójnego z jakąś linią przewodnią a nie tło dla kampanii wyborczej.

Cytuj:
Teraz trzeba popracować nad formą festynu, uzupełnić całość o dobrą koncepcję, przemyślane działanie i chyba powierzyć opracowanie i realizację koncepcji programowej szerszej grupie ludzi o innym spojrzeniu na Jakuby.

Brawo, tylko kto miałby się tym zająć „po nowemu”?, masz jakieś typy, propozycje :?: :)

Cytuj:
No tak, bo przecież garaż pasuje jak najbardziej do imprezy pt. Festyn jarmarczny

bez komentarza

Tytuł:
rekrut
rekrut

też się z tobą zgadzam, że rodziny muzykujace stanowią potencjał same w sobie. Jeżeli miasto zadecydowało, że te dwie zupełnie różne w założeniu imprezy ( niekomercyjna z komercyją ) odbywają się w tym samym czasie, to myslę, że dla wielu mieszkańców było przyjemnością posłuchać i popatrzeć, jak muzyka łączy ludzi. Siedząc tam razem zwolennicy folkloru ( a przecież są tacy) z tymi, którzy lubią inny rodzaj muzyki mieli na pewno nie małą frajdę, kiedy zobaczyli grupę młodych ludzi cieszących sie śpiewem a capella . I oczywiście zgadzam się ze wszystkimi, że zagubił się gdzieś pomysł, więc zamiast narzekać może należałoby coś zrobić ?
Ja się za to nie wezmę, bo się na tym nie znam, ale może ktoś z forum ... :)
A swoją drogą nie zgadzam się, że impreza jest wtedy dobra, kiedy na niej jest dużo ludzi. Może to jest dobra dla niektórych polityków. Mam nadzieje, że nie dla wszystkich. Ludzi trzeba uczyć uczestniczyć w kulturze, a nie tylko brać , co popadnie i to jeszcze przy piwie :(

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

a mnie nie było na tej imprezie i cieszę się z tego powodu

Tytuł:
pismak
pismak

nic nie straciłaś :P

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wiem i dlatego się cieszę :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

O to co dziś wyczytałem w wojewódzkiej (podkreślenie moje):

Cytuj:
Zajmuje się organizacją Jakubów, bo to nasz pomysł a miasto się dokłada, bo najwyraźniej uznało, że jest tego wart.

Autor tej wypowiedzi : Maciej Dobrzyński

Naprawdę nie wiedziałem, że z pana Macieja taki pomysłowy Dobromir...

Tytuł:
VIP
VIP

No tak, pomysł z cała pewnością jest NASZ, ale MY to była przede wszystkim Euroopera, bo Euroopera to Dom Jakuba Boehmego i sam Mistrz, który miał być festynu / z cała również pewnością nie: Jarmarcznego/ patronem. Co z tego zawłaszczenia wynikło wiadomo.
Autorami zaś samej nazwy byliśmy także MY, o ile sobie przypominam, w końcowej fazie: zubek i ja.
Jeśli pan Dobrzyński Maciej uzurpuje sobie prawa, to co najwyżej do tzw 'Dobżynek' :P które z postulowaną wtedy formułą nie mają NIC wspólnego.
Ot, WĄSKIE HORYZONTY :roll:

no i kto nam teraz będzie robił Jakuby :smt044

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.