Dzisiaj jest 14 maja 2025, 3:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Przedmieście Nyskie ma się stać własnością jednego pana i zmieni nazwę na Papaland.

co by nie mówić Papa Smerf sporo dla Zgorzelca robi (co nie znaczy, że z czystego dobrego serca: to jego interes). Przypomnieć należy jak wyglądała ul. Staszica, jak wygląda i jak już niebawem będzie wyglądać. Podobnie kilka innych miejsc w mieście. Ktoś jednak powinien wizerunek miasta kształtować z urzędu, mieć także wizję miasta. Architektowi jakby pozwolono na więcej, co nie znaczy, że panuje nad wszystkim w Zgorzelcu.
Ale, ja znowu nie na temat. Już kończę :grin:

Wracajmy do Euroopery, która już jutro będzie miała Walne Zebranie.
Liczę, że ktoś po Walnym puści nieco farby :smt053

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Z przykrością odnalazłem w dzisiejszej Wojewódzkiej tekst dotyczący, traktujący o tym że do Euroopery mieli być " wprowadzeni nowi ludzie, którzy posłużą, niczym koń trojański, do rozbicia Euroopery od wewnątrz i przyczynią się do zmiany zarządu na taki, który decyzję o sprzedaży podejmie." Tekst powtarza teorie spiskowe, które od jakiegoś czasu są rozsiewane ale są kompletnie wyssane z palca. Całość na stronie 19 wojewódzkiej.

Po pierwsze, Januszu autorze tekstu, jeśli czytasz forum (a wiem,że tak) to proszę byś potwierdził lub zaprzeczył czy kontaktowałeś się z kimkolwiek z tej "tajemniczej" grupy nowych członków ostrzących zęby na Euroooperę w celu wyjaśnienia ich stanowiska ? Kto chciał wejść Euroopery nie stanowiło ŻADNEJ tajemnicy, w związku z czym dotarcie do niej nie stanowiło ŻADNEGO problemu. Myślę, że Twoja pozycja zawodowa w tym mieście już jednak do pewnego stylu postępowania zobowiązuje. A już z całkiem innej beczki, powinnieś wiedzieć z mocy prawa o sprzedaży majątku nie decyduje zarząd a Walne Zgromadzenie (co wynika ogólnie z art. 11 pkt. 1, Prawa o stowarzyszeniach), mało tego statut Euroopery dokładnie określa kompetencje zarządu i walnego więc pisanie "przyczynią się do zmiany zarządu na taki, który decyzję o sprzedaży podejmie" jest bzdurą, nie możliwą z prawnego i formalnego punktu widzenia.

Po drugie z przykrością i żalem przyjąłem do wiadomości, że atmosferę niezdrowej psychozy budowała pani która jest najemcą Piwnicy Staromiejskiej. Uważam to za osobistą porażkę, choćby z tego względu,że ja i całe stowarzyszenie "My dla Zgorzelca" z poparciem MDK-u, staraliśmy się o złamanie np. monopolu na Jakubach, czego Staromiejska była jednym z GŁÓWNYCH beneficjentów. Niejednokrotnie wypowiadaliśmy się przeciwko budowie szkaradnego "aluminiowego i szklanego" hotelu, od zawsze ja i wielu członków byłem przeciwnikiem sprzedaży terenów na Przedmieściu i sposobu prowadzenia rewitalizacji. W świetle tych faktów czynienie z nas "koni trojańskich" jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe i obrzydliwe. Naprawdę trzeba dużego zaślepienia, niechęci do zauważania rzeczywistych a nie wymyślonych faktów, opierania sądów na własnych imaginacjach by budować takie teorie

Po trzecie wydawało mi się że z Europoerą wyjaśniliśmy sobie wszystkie istotne kwestie. Niestety nikt z nowo wybranego zarządu w żaden sposób w tekście nie sprostował insynuacji pod naszym adresem. W tej chwili nie wiem na ile to wynika z rzetelności dziennikarskiej a na ile z braku takich słów. Przykro mi z tego powodu.

Po czwarte i chyba najważniejsze. Ja rozumiem, że dla wielu pewna ideowość, chęć społecznego działania jest pustosłowiem. Nie ma kasy, nie ma działania. Jestem rozczarowany tym co się stało. Jestem rozczarowany tym, że jedna osoba w celu obrony swoich partykularnych interesów próbuje skłócić tak wielu i tak wielu się jej dało. Jestem rozczarowany tym, że doprowadzono do sytuacji, że jedno z najstarszych stowarzyszeń zgorzeleckich, o nie podważalnych osiągnięciach, opisywane jest poprzez jedynie swój majątek, niczym biuro nieruchomości a nie przez osiągnięcia na polu kulturalnym czy społecznym. Jestem rozczarowany tym, że w zasadzie tylko dla obrony status quo zarżnięto pomysł, który mógł się przyczynić do rozwoju wielu ciekawych projektów.

Po piąte i jest to podkreślam moje osobiste zdanie. Zamieszanie wokół naszych skromnych osób, jest odwróceniem uwagi od innych osób które weszły do Euroopery tuż przed odejściem pani Witkowskiej. Konia trojańskiego to już Euroopera ma, na własne życzenie.

Po szóste. Nadal deklaruje chęć przystąpienia do Euroopery. Pytanie tylko czy ma to sens. Jako niedoszły "koń trojański", za jakiś czas zostanę być może przekształcony przez kolejnego obrońcę swoich prywatnych interesów w "uśpionego agenta" albo infiltratora jakiegoś inwestora, chcącego przeniknąć umysły członków i prowadzić zakulisowe gry.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Krytyczny napisał: Jestem rozczarowany tym, że doprowadzono do sytuacji, że jedno z najstarszych stowarzyszeń zgorzeleckich, o nie podważalnych osiągnięciach, opisywane jest poprzez jedynie swój majątek, niczym biuro nieruchomości a nie przez osiągnięcia na polu kulturalnym czy społecznym.

A moze jest to własnie odzwierciedlenie wartości tego tworu?
Jego nieruchomosci sa więcej warte! Subiektywnie oczywiscie ale nie bardzo widze ruchomośc całego stowarzyszenia moze to własnie jedna wielka nieruchomość? Szczególnie dotyczy to okresu ostaniego roku a moze troche więcej. Jedynie Bommbas
" Szacun" dla niego dawał znaki istnienia jakiejś merytorycznej części EO.

Tytuł:
pismak
pismak

Bombas? On odszedł z EO już dawno temu.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

tekst krytycznego skłonił mnie do kupienia wojewódzkiej. no i zdębiałem. takiego steku bzdur się nie spodziewałem. przykre jest to, że dziennikarz z marką daje zwyczajnie posłuch knajpianym plotkom- dając smuty przykład nierzetelności dziennikarskiej.
przykre jest także to, że po raz kolejny okazuje się, że prawda, jako mniej atrakcyjna, nie jest nikomu potrzebna. sensacja - choćby z gruntu falszywa - lepiej się sprzeda.

nigdy nie było mowy o sprzedaży majatku Euroopery, o żadnych koniach -trojańskich czy innych też nie. powtarzam - są to chore urojenia ludzi w ich rozsiewaniu mających interes. i tyle.
i zaraz szlag mnie pewnie trafi, bo po raz dwudziesty tłumacze się co miałem na myśli prowadząc rozmowy z MdZ i okazuje się, ze pani ze Stromiejskiej wie o tym lepiej ode mnie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

zubek pisze:
skłonił mnie do kupienia wojewódzkiej.

czyli zadziałało! ;) artykuły pisane są po to by w jak największej ilości sprzedać gazetę :D
zubek pisze:
nie było mowy o (...) o żadnych koniach -trojańskich

koń trojański ma to do siebie, ze go widać dopiero wtedy kiedy żołnierze zeń wyskoczą :D

krytyczny pisze:
Nadal deklaruje chęć przystąpienia do Euroopery. Pytanie tylko czy ma to sens.

jeśli ów artykuł powoduje u Ciebie takie pytania to nie wstępuj :|

Tytuł:
VIP
VIP

Komuś najwyraźniej zależy na podgrzewaniu tematu. Wydaje mnie się, że byłoby rozsądnie, aby sama Euroopera zabrała w sprawie głos, bo wypowiedź Zubka oficjalnego charakteru nie ma. Chyba, że stowarzyszeniu na tym nie zależy, a to byłoby dziwne.
A o Januszu i Wojewódzkiej nie będę się wypowiadał. Nie czytałem przedmiotowego tekstu, odnoszę się więc wyłącznie do wypowiedzi Krytycznego.

Ostatnio zmieniony 09 kwie 2008, 12:11 przez bombas3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Gdyby ktoś chciał sobie poczytać w formacie PDF, to proszę uprzejmie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

sposób w jaki plotki zaczynają żyć swoim własnym życiem i mnie zdumiewa. moim skromnym zdaniem Pan Pawul poszedł za daleko w dedukowaniu i posklejał to co miało miejsce z tym co miejsce miało tylko zdaniem Pani z Piwnicy.
trzymajmy się póki co faktów - te ostatnie są z kolei takie, że i owszem próbowano wpłynąć na decyzję sprzedaży piwnicy przez stowarzyszenie, ale jedyną stroną naciskającą była właśnie Pani z Piwnicy, która chciała aby ową nieruchomość sprzedać jej i w związku z tym naszczuła wszystkich na wszystkich.
koniec kropka - tyle mówią fakty, które miały miejsce i tego się trzymajmy, oszczędzając wzajemnego obrzucania się oskarżeniami o posiadane lub nie ruchomości i nieruchomości.
ja tylko najbardziej żałuję, że artykuł Pana Pawula zamiast oczyścić atmosferę - tylką ją jeszcze bardziej zamotał...

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
Komuś najwyraźniej zależy nad podgrzewaniem tematu.

A zarządowi EO najwyraźniej nie zależy na tym aby prawda ujrzała światło dzienne

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
Pani z Piwnicy, która chciała aby ową nieruchomość sprzedać jej i w związku z tym naszczuła wszystkich na wszystkich.

No kurde - a tak jej dobrze z oczu patrzy ;)

neandertalski pisze:
artykuł Pana Pawula zamiast oczyścić atmosferę - tylką ją jeszcze bardziej zamotał...

Przyznam , że jestem nieco zażenowany tym tekstem. Choć nie należę (na razie) do żadnego stowarzyszenia.

menelopa pisze:
A zarządowi EO najwyraźniej nie zależy na tym aby prawda ujrzała światło dzienne

Powstrzymałbym się jednak od takich tekstów. Dajmy czas.
Najbardziej nerwową sytuację ma jednak owa Pani z Piwnicy ;)

Tytuł:
pismak
pismak

[q

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 2:28 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

menelopa pisze:
bombas3 pisze:
Komuś najwyraźniej zależy nad podgrzewaniem tematu.

tia a świstak siedzi i zawija sreberka :/

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Nie chce nikogo oskarżać, stawiać sprawy na ostrzu noża itp. Najzwyczajniej na świecie wkurza mnie że dyskusja pomiędzy dwoma stowarzyszeniami i wartościowymi ludźmi w nie zaangażowanymi, mającymi zamiar zrobić coś pożytecznego dla miasta i jego mieszkańców, została zdominowana przez działania osób, którym zależy tylko na własnych interesach, a my dajemy się tym ludziom podpuszczać.

Wyraziłem swoje rozgoryczenie tekstem w Wojewódzkiej, ale wnioski wypływające zarówno z postu Zubka i Neo połączone z przeprowadzonymi wcześniej z nimi rozmowami, dają wystarczający obraz zaistniałej sytuacji.

Krótko mówiąc - czas wrócić do przyjętych wcześniej ustaleń, a wszelkie próby "wbicia klina" zignorować.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
dajemy się tym ludziom podpuszczać.
bo to jest zwyczajny efekt przeniesienia dyskusji na forum publiczne, kiedy to ustalenia powinny zapadać bez rozgłosu. I być następnie podsumowane oficjalnym stanowiskiem Euroopery, a tak plotka staje się dominująca.
To jedyna droga do ucięcia różnych spekulacji. Pora wymieść spod dywanu a dywan dobrze wytrzepać

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.