Dzisiaj jest 12 maja 2025, 4:01

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

Krytyczny:
nie miałem nic negatywnego w stwierdzeniu o uruchomieniu zwolenników, w końcu sam też się uruchomiłem..trwa debata polityczna. Nie powiesz, że kwestie budżetowe są najmocniejszą stroną MF. I nikt nie mówi o rewolucyjnych zmianach, nie wiem czy wiesz ale inni ludzie tez trochę sie orientują w procedurach zatwierdzania budżetu.
Rafał Gronicz poprzez swoje wykształcenie i doświadczenie zawodowe daje gwarancję, że bardzo szybko wejdzie w sprawy budżetowe. Jeśli potrafił to oficer LWP to chyba nie jest to takie niemozliwe. Mówisz o ludziach z zerowym doświadczeniem, a czy MF miał doświadczenie, albo taki S.Pacyniak?
Cytuj:
Po prostu politykę trzeba traktować jako zawód.
No to jest dobre! zrezygnujmy z wyborów i miejmy zawodowych samorządowców. Burmistrz to coś znacznie więcej niż kierownik urzędu. Gdyby tak było to zatrudniajmy zawodowców. Takie rozwiązania istnieją na świecie -wybrane ciało decyzyjne i zatrudniony aparat wykonawczy tzw city manager.
Póki co u nas sąinne zasady. To wybrany burmistrz ma przecież do dyspozycji aparat fachowców i profesjonalistów w postaci Urzędu Miejskiego. Zgodnie z twymi wymaganiami to burmistrz powinien być specjalistą od finansów, oświaty, kultury, spraw społecznych, sportu, porządku , sprzatania itd, itd. Po co ci wszyscy urzednicy? Po co te wszystkie wydziały? Nie dajmy się zwariować.
Ja się nie spodziewam żadnego cudownego przeobrażenia po objęciu urzędu przez RG, jednak jestem pewien, że nie dojdzie do zmarnowania wielu szans i możliwości jakie miał i ma Zgorzelec.

Cytuj:
Za Fiedorowiczem:
- doświadczenie w kierowaniu urzędem,
- znajomości i wypracowane dotychczas kontakty,
- orientacja w sprawach ustaw i odpowiednie ich pokierowanie (wyznaczenie priorytetów),
- osoba rozpoznawalna jeżeli chodzi o wszelkie sprawy dotyczące reprezentowania miasta na arenie krajowej i międzoynarodowej,

To się nawet nie da skomentować, wymyślcie chociaż jakieś w miarę logiczne argumenty. Wiem. to niemożliwe....
cytat z wywiadu z MF:
Cytuj:
Ja wystąpiłem do Rady Miasta o zgodę ,właśnie na dokładnie skomponowanie się w montaż partnerstwa publiczno – prywatnego z tym inwestorem, który ma tam większość udziałów. Nie jest on jedynym, który ma tam działki, są tam również inni inwestorzy. Taką zgodę ja uzyskałem, nawet niedawno wydałem zezwolenie na wykorzystanie tych nieruchomości do chwili, kiedy ta inwestycja zostanie zakończona. Jest to typowy przykład partnerstwa publiczno – prywatnego.

Nagroda dlas Krytycznego za wytłumaczenie tych zawiłości, no może to wyższa szkoła jazdy w kwestiach papierkowo-technicznych, a ja się po prostu pytam - czy takiei patrnerstwo publiczno prywatne zrealizowano lub czy się realizuje w rozumieniu odpowiedniej ustawy Jest umowa czy jej niema? tak albo nie.Konkretnej odpowiedzi spodziewałbym sie po 'fachowcu" od samorządności i ustaw.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

pomyslcie rozsądnie, Gronicz do tej pory pracował w PKO a z tego co mi wiadomo to wszyscy tam narzekali. wiec jak ma zadowolic mieszkanców miasta, człowiek który nie potrafił nic zrobic w miejscu swojej pracy. to nie jest sposób wybrac nowego Burmistrza, bo pierwsze co zrobi to i tak wszystko, by dla siebie jak najwiecej zagarnąc. Mirek juz nie jest pierwszoroczniak wiec co miał wziąc i tak juz wziął.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Do Marko:
Cytuj:
Jeśli Granicz jest po studiach ekonomicznych to, dlaczego nie pracuje już w bankach, gdzie miał pracę.

To jeśli wskazuje na watpliwości?
Jesli Fiedorowicz jest po studiach wojskowych to dlaczego nie jest na poligonie?
Nie sil się na odpowiedz.
Jesli wypowiedzi Gronicza sugerują ci powrót do analfabetyzmu to musisz miec dzisiaj ciężki dzień, rozumiem, po waszej przegranej...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Chyba nie należysz do tej grupy, bo im zajęcia szkolne wystarczają.

Cytuj:
Możliwe, że teraz są lepsze wyniki niż za Twoich czasów, bo jest mniej takich jak Ty zaniżających średnie.

Ot, ujrzeliśmy w końcu prawdziwe oblicze tego, jak do niedzieli (wybory!!!), ugrzecznionego, wyważonego i spokojnego Marka W :!:
Marko, w moim przekonaniu to zwyczajne impertynenctwo :!: :evil:

Cytuj:
Wg Jego słów lepszy wynik więcej pieniędzy.

Myślę, że koniec końców wyjdzie to tylko na dobre uczniom. Zdrowa konkurencja szkół chcących otrzymać dodatkowe fundusze, tj: podnoszenie poziomu nauczania, staranne dobieranie nauczycieli, dodatkowe, w razie potrzeby zajęcia pozalekcyjne itd... to wszystko, jestem o tym głęboko przekonany, zaowocuje wyższym, i to już w niedługim czasie, poziomem nauczania.

Cytuj:
Jeśli Granicz jest po studiach ekonomicznych to, dlaczego nie pracuje już w bankach, gdzie miał pracę.

Właśnie, dlaczego??? Być może uznał, że na nowym stanowisku pracy będzie mógł w większym niż do tej pory stopniu przyczynić się właśnie m.in. do rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw z naszego terenu???
W moim odczuciu poznanie mechanizmów pozyskiwania środków unijnych dla celów wspierania lokalnych przedsiębiorców jest tylko i wyłącznie dodatkową zaletą, mam nadzieję, nowego Burmistrza :!:

Cytuj:
Twierdził, ze dla przedsiębiorców małych i średnich nic się nie robi, to przecież m.in. On się tym w ramach programu zajmuje.

Odpowiedź j/w, z tym, że trudno oczekiwać po tak krótkim okresie jego pracy w tym "sektorze" jakichkolwiek namacalnych efektów. Wiesz równie dobrze o tym jak ja. Doprawdy, w moim odczuciu wbrew swoim zamiarom uwypukliłeś jego dodatkową zaletę. :lol:

Ps.
Ty również Marko, zdaje się, swojego czasu pracowałeś jako nauczyciel??? Dlaczego już nim nie jesteś??? Chyba, że wciąż w jakimś niewielkim wymiarze godzin "dorabiasz" sobie w ten sposób.
W takim razie nie dziwiłbym się użyciu przez ciebie określenia pomysłów Rafała Gronicza jako "szokujące" :!: Trzeba będzie "zakasać rękawy" i wziąć się w końcu do roboty aby poziom wiedzy Twoich uczniów w stopniu drastycznym wręcz nie odbiegał od poziomu wiedzy nabytej przez ich rówieśników w szkołach zgorzeleckich 8)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Oj, niektórzy chcą aby w tym mieście Fidel Castro rządził. On to ma dopiero "doświadczenie".
I jest opierzony.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

gregor-85 pisze:
bo pierwsze co zrobi to i tak wszystko, by dla siebie jak najwiecej zagarnąc. Mirek juz nie jest pierwszoroczniak wiec co miał wziąc i tak juz wziął.

Gratuluje takiego sposobu myslenia.

A moze wlasnie bedzie odwrotnie. Jesli ew teraz wygra wybory po ciezkich bojach to pomysli, ze nastepnym razem moze juz sie nie poszczescic i dopiero teraz bedzie sie staral oblowic...

Tytuł:
pismak
pismak

Przekorny gratuluję Ci logiki rozumowania i argumentowania.. Może najlepiej tych najsłabszych od razu wysłać do obozów pracy i niech tam wegetują.
No proszę wg Ciebie można tylko pluć na Mirka.
Jeśli chodzi o mnie to nie musisz się martwić. Nie dorabiam jako nauczyciel. Przestałem pracować w tym zawodzie, bo powierzono mi funkcje polegającą na koordynacji działań oświatowych w Gminie Zgorzelec. Wcześniej byłem, jeśli nie wiesz dyrektorem Szkoły Podstawowej w Jerzmankach. Dokładnie tam, gdzie obecnie znajduje się Gimnazjum.
Nigdy nie zmieniałem swoich pogladów i w tych sprawach przed wyborami mówiłem dokładnie takim samym głosem.

Tytuł:
rekrut
rekrut

W poprzedniej kadencji
R Gronicz startował w wyborach do Rady Miejskiej z Horyzontów Dobrzyńskiego, uzyskał znikomą ilość głosów.

Następnie kandydował do parlamentu europejskiego również przegrał.

A jak myślicie jak będzie tym razem?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

pisor pisze:
W poprzedniej kadencji
R Gronicz startował w wyborach do Rady Miejskiej z Horyzontów Dobrzyńskiego, uzyskał znikomą ilość głosów.
Następnie kandydował do parlamentu europejskiego również przegrał.
A jak myślicie jak będzie tym razem?

Tym razem mysle ze mu sie uda :-)
Do trzech razy sztuka!

Tytuł:
rekrut
rekrut

Gero pisze:
Cytuj:
Tym razem mysle ze mu sie uda

Byłem na debacie w MDK i mam kiepskie zdanie o Rafale, po tym co zaprezentował

Tytuł:
obserwator
obserwator

No niestety... Pan Gronicz nie zachwycił mnie debatą. Nie spodobał mi się chaotyczny początek, ta wyliczanka liczb, cyfr, kwot... Nie podobała mi się również metoda pt: najlepszą obroną atak. Ta pewność że wybory wygra. Pomysł na bezpłatny internet dla mieszkańców...lipa. Ale od czegoś trzeba zacząć. Doświadczenie zdobywa się latami. A i nawet po latach można się mylić. Wg mnie obecny burmistrz zawalił dwie sprawy. Pierwsza to dworzec PKP. Ustalenie do kogo on należy nie załatwia sprawy w ogóle. Druga to przejazd kolejowy na ulicy Francuskiej (P. Śląskich?).
Z przyjemnością czytam te wasze posty w których mało sobie oczu nie powydzieracie;) A dla mnie to chyba wszystko jedno który z Panów będzie burmistrzem. Nie łączy mnie ani z jednym ani z drugim kompletnie nic i nie wydaje mi się, by działalność jednego bądź drugiego znacząco wpłynęła na poziom mojego życia. Prawda jest taka, że jeśli zadbam o siebie sama to najlepiej na tym wyjdę, nie patrząc innym na ręce i nie czekająć na gruszki z wierzby.

rekrut
rekrut

Z wielkim niepokojem czytam teksty. Fiedorowicz doświadczony polityk tylko w czym doświadczony w trzymaniu przy swoim boku takich ludzi jak Dobrzyński czy Wurszt, który jest znany z wyłudzeń kredytów jak pracował w SKOK. Doświadczony, tylko w czym, osiem lat jest burmistrzem i chyba ma zaćmę iż nie dostrzega jak jest brudne miasto ( oj przepraszam w okolicach Urządu Miasta jest regularne sprzatanie). Mam nadzieję iż mieszkańcy wybiorą Gronicza, wybiorą nadzieję, sznsę i przyszłość.

ESK2010 pisze:
Widzę, MF że uruchomił swoich zwolenników. Wszyscy piszą jako to on jest doświadczony i oblatany. Kontakty, rozpoczął inwestycje...
to jest smiechu warte. posłużę się cytatem jednego z adoratorów MF
Cytuj:
Popieram gregora - Mirek ma juz przetarte szlaki i nie potrzebujemy nastepnych straconych lat na wdrożenie się nowego Burmistrza - stracimy na tym tylko My - Podatnicy
Ja zagłosuję na Fiedorowicza :lol:

Doskonałe jest to stwierdzenie:...i nie potrzebujemy nastepnych straconych lat na wdrożenie... To drogi szyszka jednak stracone lata czy tak może wyszło niezrecznie? A może to wlaśnie stwierdzenie "Król jest nagi" Jak można bzdurnie twierdzić, że człowiek po ekonomi, mający doswiadczenie w pracy w finansach może nie wiedzieć jak rozmawiać z inwestorami!!!!
A MF to oczywiscie wie, nauczył się tego w szkole wojskowej, przetrenował w jednostce. Całe jego "doświadczenie" ogranicza się do najprostszej rutyny i pokrzykiwania, rzucania hasłami, plecenia bzdur niezbyt dobrą polszczyzną. Proszę posłuchać wypowiedzi tu na forum zamieszczonych w wątku "pytania do..."
Posłuchac i poczytac. W czasie debaty w MDK też MF mieszał budownictwo społeczne z mieszkaniami socjalnymi, ścieżki rowerowe to powinny być w lesie, bo w mieście jest za duży ruch!!!!!Jak można gadać takie nonsensy? to właśnie w mieście chcemy ścieżek z uwagi na ruch i bezpieczenstwo. Czy naprawde nikt nie słucha co MF mówi? jakie nonsensy? MF wspominał o bezrobociu w Zgorzelcu, o spadającym bezrobociu, ale bezrobocie spada w całym kraju, w powiecie, tempo spadku jest takie samo, czyli co? MF ma odziaływanie na całą Polskę, czy ten spadek jest niezależny? Miejsca pracy - nowe- , gdyby na miejscu MF byl głuchy ślepiec to supermarkety i tak by tu przyszły ( a tak na marginesie, -Cerefour jest w gminie wiejskiej)są pewne procesy i tendencje ogólne.Jaką udaje się uzyskać "wartość dodaną"? czy człowieku używający tego określenia wiesz jakie ono ma znaczenie?
jak wygląda miasto każdy widzi, jak mogłoby wyglądać wystarczy pojechać do Lubania, tam w centrum nie ma bud i straganów, u nas ciągle stawia się nowe, ito ma być poprawa estetyki. Zrobienie części chodników - to przecież normalna praca żeby dbać o miasto, sprzątać, sadzić kwiaty, usuwać śnieg, udroznić kanalizację(!), do tego jest miasto, więcnie można tu mówić o specjalnych zasługach, a nmoże również zasługą MF jest to że czasami świeci słonce?
Proszę, zwolemnnicy MF pokażcie co MF zrobił ponad swoje obowiązki. Ja uważam, że to co robił było poniżej jego obowiązków.
Twierdzenie iż Rafał Gronicz to człowiek zbyt młody jest nieuzasadnione, przecież wszelkie firmy poszukują ludzi przed trzydziestką, właśnie to jest mozliwość nowego spojrzenia, innowacyjnosci. 33 lata to znowu nie taki młody, owszem młode pokolenie, ale i wiek taki, że juz ma się sporo doświadczenia, A MF w jakim wieku pełnił odpowiedzialne stanowiska w wojsku, nie był za młody? A może był tak inteligentny i wyrastający ponad przeciętność? Gdyby tak było inne mielibyśmy dzisiaj miasto.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

pisor pisze:
Byłem na debacie w MDK i mam kiepskie zdanie o Rafale, po tym co zaprezentował

Przegrana bitwa nie oznacza przegranej wojny.

Moim zdaniem czas na kogos nowego na tym stanowisku.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Tak na marginesie tej dyskusji, proponuje zwolnić z wyciąganiem brudów bo nie starczy ich na te dwa tygodnie... :)
Wywalicie wszystko w jeden dzień i co ? Znowu trzeba będzie wrócić do nudnych konkretów i programów....

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Cytuj:
Wg Jego słów lepszy wynik więcej pieniędzy.

Myślę, że koniec końców wyjdzie to tylko na dobre uczniom. Zdrowa konkurencja szkół chcących otrzymać dodatkowe fundusze, tj: podnoszenie poziomu nauczania, staranne dobieranie nauczycieli, dodatkowe, w razie potrzeby zajęcia pozalekcyjne itd... to wszystko, jestem o tym głęboko przekonany, zaowocuje wyższym, i to już w niedługim czasie, poziomem nauczania.

co za koszmarna bzdura! :( jak ja lubię jak na temat oświaty wypowiadają się ludzie nie mający o niej zielonego pojęcia! :evil: szkolnictwo będące w gestii burmistrza nie może działać w warunkach quasi rynkowych - powód -

1. rejonizacja.
2. niebezpieczeństwo tworzenia gett
3. zagwarantowany równy dostęp do oświaty dla wszystkich

jeżeli to są poglądy kandydata na burmistrza... to ja jestem szczerze zawiedziony.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.