Dzisiaj jest 15 maja 2025, 23:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 73  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
Heh, wyczuwam, że w trosce o bezpieczeństwo pieszych, to Ty podszepnąłeś swojemu szefowi widoczne poniżej, cudowne rozwiązanie.

Przekorny, wg mnie mało wyczuwasz się w cokolwiek. Co do Twojego „odkrycia” to zapraszam do przeczytania wyjaśnień rzecznika magistratu, które pojawiły się ponad tydzień temu na innym portalu http://www.zinfo.pl/artykuly/7131 Pożyjemy, zobaczymy. Liczę, że niebawem chodnik w tamtym miejscu będzie szerszy bo w takim kształcie rzeczywiście wygląda to idiotycznie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PiTeK pisze:
Liczę, że niebawem chodnik w tamtym miejscu będzie szerszy

No tak, chodnik można poszerzyć o jakiś metr w kierunku tego malowniczego, blaszanego płotu. Tylko dlaczego nie zamontowano tego słupasa w miejscu w którym stał wcześniej słup z sygnalizacją świetlną? Jakiekolwiek poszerzenie chodnika nie zniweluje wrażenia, że stoi on nie tam, gdzie powinien i będzie zwyczajną zawalidrogą dla pieszych... Ale, jak napisałeś, pożyjemy, zobaczymy... :roll:

Ostatnio zmieniony 09 lis 2011, 10:16 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
dlaczego nie zamontowano tego słupasa w miejscu w którym stał wcześniej słup z sygnalizacją świetlną?

Można też było ten słup umiejscowić za chodnikiem i nie byłoby problemu :D

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
Tylko dlaczego nie zamontowano tego słupasa w miejscu w którym stał wcześniej słup z sygnalizacją świetlną?

Dlatego, że obecna konstrukcja utrzymująca sygnalizację wymagała wykonanie większego fundamentu dla słupów. Pod miejscem gdzie stał dotychczas słup z sygnalizacją przebiega sieć gazowa co uniemożliwiło wykonanie głębszego fundamentu.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Ale w takim wypadku, dlaczego nie umiejscowiono tego słupa za chodnikiem, że się powtórzę, przecież tam chyba nic nie stałoby na przeszkodzie?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PiTeK pisze:
Dlatego, że obecna konstrukcja utrzymująca sygnalizację wymagała wykonanie większego fundamentu dla słupów. Pod miejscem gdzie stał dotychczas słup z sygnalizacją przebiega sieć gazowa co uniemożliwiło wykonanie głębszego fundamentu.

Może w takim razie należało zrezygnować z takiego rozwiązania jakie jest i zastanowić się, czy nie byłoby lepiej zamontować słupy jak poniżej - z jednym wysięgnikiem... Wówczas sygnalizacja świetlna dla pieszych zostałaby w miejscu w którym była, i wszyscy byliby zadowoleni... Ponadto nie trzeba byłoby kombinować z poszerzeniem chodnika, co zresztą i tak niewiele pomoże. :|

Fota zapożyczona stąd.

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
Może w takim razie należało zrezygnować z takiego rozwiązania jakie jest i zastanowić się, czy nie byłoby lepiej zamontować słupy jak poniżej - z jednym wysięgnikiem...

Wydaje mi się, że tu nie chodzi o to czy jest jeden wysięgnik, czy dwa lecz o wysokość i ciężar konstrukcji, co narzuca wielkość fundamentu na jakim powinna być zamontowana.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Może w takim razie należało zrezygnować z takiego rozwiązania jakie jest i zastanowić się, czy nie byłoby lepiej zamontować słupy jak poniżej - z jednym wysięgnikiem... Wówczas sygnalizacja świetlna dla pieszych zostałaby w miejscu w którym była, i wszyscy byliby zadowoleni... Ponadto nie trzeba byłoby kombinować z poszerzeniem chodnika, co zresztą i tak niewiele pomoże.

PiTeK pisze:
Wydaje mi się, że tu nie chodzi o to czy jest jeden wysięgnik, czy dwa lecz o wysokość i ciężar konstrukcji, co narzuca wielkość fundamentu na jakim powinna być zamontowana.

Zgadzam się z Przekornym. Na załączonych zdjęciach widać jaki jest zasięg ramienia słupa sygnalizacyjnego (dwa pasy ruchu). Ulica Warszawska (pomimo tego, iż jest główną arterią miasta) swą szerokością 'nie szokuje' kierowców. Rozwiązanie zaproponowane przez Czarka pozwoliłoby to na uniknięcie 'wejścia' w chodnik z nowym słupem i jego konstrukcją.

Ostatnio zmieniony 09 lis 2011, 17:17 przez andreas, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

... a mi się wydaje, że nikt już nie panuje nad tym co się dzieje nie tylko w mieście ale i samym UM. Wycięty przez Gronicza niemal w pień pion inwestycyjny (Anetta Czułowska, Rafał Rozentreter) - do dzisiaj pomimo licznych prób nie odbudowany - czy pozbycie się Adama Cebuli z funkcji architekta miejskiego... Nietrudno było przewidzieć, że te egoistyczne i bezmyślne decyzje wcześniej czy później zaczną przynosić negatywne skutki dla miasta...

Obawiam się, że to plastikowe i następnie kunsztownie pomalowane "coś" w centrum miasta, dumnie nazywane przez naszych urzędników rzeźbą i słup ulokowany na środku chodnika to niestety dopiero początek "upiększania" Zgorzelca... :(

Ps. Wydaje mi się, że po drugiej stronie feralnego słupa można było położyć nieco solidniejszy fundament od tego, na jakim postawiono jedno ze skrzydeł tego "pomostu"... Całość natomiast sprawiałaby wrażenie lżejszej i smuklejszej konstrukcji...

Tytuł:
pismak
pismak

A będą światełka świecąco-migające za gruby pieniądz? Badziewie za publiczny grosz to sie łatwo kupuje.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Coby tam nie było będzie knot :roll:
Nawet jak rozszerzy się chodnik to dalej z prawej są latarnie. Wtedy one będą na chodniku... :|
Zegary przy światłach dobra rzecz...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Coby tam nie było będzie knot
Nawet jak rozszerzy się chodnik to dalej z prawej są latarnie. Wtedy one będą na chodniku

Chyba że zawężą chodnik do słupa, a poszerzą jezdnie. Wyjdzie wówczas piękny slalom :grin:

[ Dodano: Czw Lis 10, 2011 12:22 am ]
YELLO_35 pisze:
Zegary przy światłach dobra rzecz.

Niby tak, ale czy coś to zmieni? jak ruszają dziadki z pod świateł i rozpędzają się gdzieś do magicznej prędkości 25km/h i to jest max to dalej przejedzie tyle samo aut co wcześniej. Ale oby się mylił.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Byłem i widziałem, pomysł mi się podoba

przekorny pisze:
Obawiam się, że to plastikowe i następnie kunsztownie pomalowane "coś" w centrum miasta, dumnie nazywane przez naszych urzędników rzeźbą
Hmm... to jak to jest dwa dni temu "pomysł się podoba" a dziś "plastikowe coś nazywane dumnie rzeźbą"..... :roll: :| Określ się Waść jednoznaczne, bo już nie wiem jak Cię czytać... :-?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

turek pisze:
Hmm... to jak to jest dwa dni temu "pomysł się podoba" a dziś "plastikowe coś nazywane dumnie rzeźbą"..... :roll: :| Określ się Waść jednoznaczne, bo już nie wiem jak Cię czytać... :-?

Kiedy zobaczyłem to coś, byłem święcie przekonany, że jest wykonane z solidnego materiału - byłem więc mile zaskoczony taką fajną inicjatywą, która mogłaby stanowić ciekawostkę w naszym coraz bardziej sennym mieście. Zmieniłem jednak zdanie, kiedy okazało się, że może to być jakiś plastikopodobny wytwór, pomalowany farbą imitującą mosiądz - całość zapewne za kilka stówek. Zadałem więc pytanie Pitkowi...

przekorny pisze:
3) Z jakiego materiału została wykonana ta rzeźba?

Ostatnie pytanie pogrubiłem dlatego, ponieważ dzisiaj jeden ze znanych mi przedsiębiorców zarzekał się, że jest to rzeźba wykonana z plastiku...
A jeśli jest to prawdą, to,... brak mi po prostu słów. Mam jednak cichą nadzieję, że wykonana jest z jakiegoś solidnego materiału... :|

... ale ów jak to zwykle bywa, na widok niewygodnego pytania udał, że go nie ma.

Najwyraźniej więc nie czytałeś dokładnie wątku Turku, inaczej nie wyskoczyłbyś ze swoimi wątpliwościami jak Filip z konopi. Chociaż istnieje również prawdopodobieństwo, że dla Ciebie "rzeźba" wykonana z materiału, z jakiego masowo produkuje się nasze słynne krasnoludki, niczym nie odbiega od rzeźby wykonanej z bardziej szlachetnych materiałów - wówczas Twoje wątpliwości nabierają sensu...
Na wszelki wypadek już teraz dodam (żebyś nie musiał ponownie być "zdziwiony"), że jeśli na Przedmieściu Nyskim pojawi się plastikowa ławeczka z siedzącą na niej plastikową postacią Jakuba - będę równie zniesmaczony.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Zmieniłem jednak zdanie, kiedy okazało się, że może to być jakiś plastikopodobny wytwór, pomalowany farbą imitującą mosiądz
czyli nie Jesteś pewien, że to plastik, skoro piszesz "może to być"? :roll:
przekorny pisze:
... ale ów jak to zwykle bywa, na widok niewygodnego pytania udał, że go nie ma.
lub uznał, że nie będzie udowadniał, że nie jest wielbłądem, bo rzeźba może jednak nie jest z plastiku :)
przekorny pisze:
Najwyraźniej więc nie czytałeś dokładnie wątku Turku, inaczej nie wyskoczyłbyś ze swoimi wątpliwościami jak Filip z konopi
Najwyraźniej czytam dokładnie wątek stąd moje zapytanie o Twą naglą zmienność zdania, bo nadal pewny nie Jesteś, że to plastik, ale na wszelki wypadek nazywasz już "to coś, co niektórzy nazywają rzeźbą"
przekorny pisze:
inaczej nie wyskoczyłbyś ze swoimi wątpliwościami jak Filip z konopi
Ja Cię, proszę... :) To że nie często się (ostatnio) wypowiadam, nie oznacza, że wyskakuję tu jak Filip z konopi :smt058
przekorny pisze:
Chociaż istnieje również prawdopodobieństwo, że dla Ciebie "rzeźba" wykonana z materiału, z jakiego masowo produkuje się nasze słynne krasnoludki, niczym nie odbiega od rzeźby wykonanej z bardziej szlachetnych materiałów - wówczas Twoje wątpliwości nabierają sensu...
Aaaa to już są Twoje niczym nieuzasadnione, bzdurne wywody... :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 73  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.