Dzisiaj jest 09 cze 2025, 0:22

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 598 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Zadając takie pytania najpierw powinno się chyba przedstawić, bo "wizjoner" to troszkę za mało. :roll:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Robert Gruszecki pisze:
czy są chętni na takie wydarzenie ?
z przyjemnością posłucham koncertu tego pana :smt026
wizjoner pisze:
stowarzyszenie zwykłe. Facet poszedł na łatwiznę i nie wysilił się, nie chciało mu się szukać 15 osób do założenia prawdziwego stowarzyszenia.
stowarzyszenie zwykłe, jest jak najbardziej stowarzyszeniem prawdziwym... :roll:
wizjoner pisze:
Gdzie znajdę jakieś sprawozdania finansowe? Dlaczego od roku czasu bardzo skutecznie ogranicza Pan dostęp do tych informacji, które de facto są informacjami publicznymi?
chyba się trochę zapędziłeś wizjoner, ;) Skoro stowarzyszenie utrzymuje się z prywatnych składek członkowskich, to wara ci - gościu z ulicy - od tych danych! Od kontroli wszelkich prawidłowości i nieprawidłowości w takim stowarzyszeniu są instytucje, którym takie stowarzyszenie podlega :) Takie stowarzyszenie nie musi się tłumaczyć z działalności finansowej każdemu Kowalskiemu z ulicy na jego zawołanie :P Widzisz nieprawidłowości, przekręty? Zgłoś na policję, do urzędu skarbowego, prokuratury, pisz do instytucji pod którą to stowarzyszenie podlega :) tyle możesz 8)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

MARUNIO pisze:
Zadając takie pytania najpierw powinno się chyba przedstawić, bo "wizjoner" to troszkę za mało. :roll:

Kultura wymaga aby pytając się o czyjąś godność pierw samemu się przedstawić :roll:
Pan Robert prawdopodobnie ma przed sobą lub gdzieś koło siebie mój oficjalny wniosek o udzielenie informacji publicznej, na który odpisał mi że ma go "w d**ie" i "proszę do mnie nie pisać". Wobec tego piszę tutaj, niech mieszkańcy wiedzą z kim mają do czynienia.... 8)

turek pisze:
wizjoner napisał/a:
stowarzyszenie zwykłe. Facet poszedł na łatwiznę i nie wysilił się, nie chciało mu się szukać 15 osób do założenia prawdziwego stowarzyszenia.

stowarzyszenie zwykłe, jest jak najbardziej stowarzyszeniem prawdziwym... :roll:

wizjoner napisał/a:
Gdzie znajdę jakieś sprawozdania finansowe? Dlaczego od roku czasu bardzo skutecznie ogranicza Pan dostęp do tych informacji, które de facto są informacjami publicznymi?

chyba się trochę zapędziłeś wizjoner, ;) Skoro stowarzyszenie utrzymuje się z prywatnych składek członkowskich, to wara ci - gościu z ulicy - od tych danych!

Gdyby Stowarzyszenie Kuźnia nie korzystało ze środków Miasta Zgorzelec to bym nie drążył tego tematu. Ale na ich nieszczęście korzystają a ja mam prawo poznać te dane, ponieważ stanowią one informację publiczną 8) Tak samo jak mam prawo poznać statut Stowarzyszenia Kuźnia - każdy Kowalski ma prawo poznać te informacje :smt028
Pragnę zwrócić Twoją uwagę na fakt, że jest to stowarzyszenie zwykłe, to taka okrojona wersja stowarzyszenia ;-) Pamiętajmy o tym, że stowarzyszenia mają szczególną formę prawną, nie jest to typowa działalność gospodarcza i zwykły Kowalski ma wgląd do naprawdę sporej części informacji dotyczących działań realizowanych przez stowarzyszenie.

Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 21:16 przez wizjoner, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wizjoner pisze:
Tak, ale on korzysta ze środków Miasta Zgorzelec a ja mam prawo poznać te dane, ponieważ stanowią one informację publiczną
jeżeli masz na to dowody, to musisz pytać UM o wydatkowanie na to stowarzyszenie, samego stowarzyszenia nie masz prawa pytać, no chyba że jesteś uprawnioną do tego instytucją ;)
wizjoner pisze:
mam prawo poznać statut Stowarzyszenia Kuźnia - każdy Kowalski ma prawo poznać te informacje
z tym akurat nie dyskutuję - masz takie prawo :)

[ Dodano: Pią Gru 16, 2011 8:22 pm ]
wizjoner pisze:
Pragnę zwrócić Twoją uwagę na fakt, że jest to stowarzyszenie zwykłe, to taka okrojona wersja stowarzyszenia Pamiętajmy o tym, że stowarzyszenia mają szczególną formę prawną, nie jest to typowa działalność gospodarcza i zwykły Kowalski ma wgląd do naprawdę sporej części informacji dotyczących działań realizowanych przez stowarzyszenie.
pragnę zwrócić uwagę, że Masz prawo domagać się od stowarzyszenia sprawozdania z działalności wszelakiej ;) jeśli natomiast chodzi o stowarzyszenie zwykłe nie masz prawa jako "Kowalski" żądać sprawozdania finansowego, bo stowarzyszenie działa z własnych, prywatnych składek :) To może robić uprawniona instytucja ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wizjoner pisze:
Pragnę zwrócić Twoją uwagę na fakt, że jest to stowarzyszenie zwykłe

Skoro sam znalazles KRS tegoz stowarzyszenia to powinienes wiedziec, ze nie jest to stowarzyszenie zwykle a rejestrowe, ktore moze pozyskiwac srodki "z zewnatrz".

Stowarzyszenia zwykle utrzymujace sie tylko ze skladek czlonkowskich sa zarejestrowane w Starostwach Powiatowym i nie posiadaja nr KRS.

Tyle w temacie. Dziekuje za uwage :P

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Pana Wojtka mam w ignorowanych nie czytam jego - statut proszę , stowarzyszenie pozyskuje dofinansowanie do swoich imprez głównie z pieniędzy Unijnych pisząc wnioski do : Euroregionu Nysa,EWT-PL-DE, Program Młodzież , Polsko Niemiecka Wymiana Młodzieży , Fundacja Współpracy Polsko Niemieckiej Narodowa Strategia Spójności , Marszałek Dolnośląski , .Wszystkie umowy o dofinansowanie imprez można znaleźć na stronach projektów oraz ich kwoty . Sprawozdanie merytoryczne za rok 2010 , według mojej oceny stowarzyszenie wniosło sporo do zgorzeleckiej kultury - działania nasze są różne od muzyki dla młodych hip-hopy poprzez bluesa a kończąc na poezji śpiewanej . Organizujemy warsztaty tematyczne , wymiany międzynarodowe , obozy itp. Staram się o różnorodność - na ilość odbiorców na poszczególne imprezy nie mam wpływu - na propozycję Pana Wojtka dotyczącej promocji nie mamy kasy - zresztą po tych wszystkich atakach na stowarzyszenie nie ma opcji współpracy z nim . Więcej w tym temacie nie mam do powiedzenia ani chęci podjęcia pyskówki z tym gościem .
Turku W.K wysłał już parę donosów na działalność stowarzyszenia .

Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 22:13 przez Robert Gruszecki, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

turek pisze:
wizjoner napisał/a:
Tak, ale on korzysta ze środków Miasta Zgorzelec a ja mam prawo poznać te dane, ponieważ stanowią one informację publiczną

jeżeli masz na to dowody, to musisz pytać UM o wydatkowanie na to stowarzyszenie, samego stowarzyszenia nie masz prawa pytać, no chyba że jesteś uprawnioną do tego instytucją ;)

wizjoner napisał/a:
mam prawo poznać statut Stowarzyszenia Kuźnia - każdy Kowalski ma prawo poznać te informacje

z tym akurat nie dyskutuję - masz takie prawo :)

Pytałem samego Rafała - nabrał wody w usta - wiedział doskonale, że Pan Gruszecki jest jego przyjacielem, a ja nie miałem żadnych obiekcji aby powiedzieć mu to prosto w oczy, dobry argument, wart wody w ustach... ;) Po chwili zastanowienia dowiedziałem się, że to Wydział Promocji Miasta decyduje o przekazywaniu środków finansowych na rzecz Stowarzyszenia Kuźnia, jednak nie dokonują oni żadnych kontroli w związku z wykorzystaniem tych środków, nikt nie prowadzi żadnych statystyk, nikt nie zbiera żadnych danych, wszyscy tylko bezmyślnie rozdysponowują nasze pieniądze. Środki przekazywane są według uznania Wydziału Promocji Miasta. Nie mogłem porozmawiać z naczelnikiem Wydziału Promocji Miasta, który był obecny przy tej rozmowie - chwilę wcześniej wielki, wszechwiedzący i nieomylny Rafał zakazał mi rozmawiania ze swoimi pracownikami, bo tylko on jest od kontaktu z mieszkańcami - takim sposobem naczelnik Wydziału Promocji Miasta nawet gdy do niego mówiłem spoglądał w stół, cały czas, był jakby pod wpływem hipnozy...

Mam prawo żądać od stowarzyszenia zwykłego informacji dotyczących wysokości uzyskanych kwot sponsoringowych (tylko tych uzyskanych z UM), nazw konkretnych imprez, daty oraz miejsca w którym odbyła się impreza oraz liczby uczestników danego wydarzenia. Prosta tabelka z danymi:
nazwa imprezy | data | miejsce | liczba uczestników | wysokość sponsoringu otrzymanego z UM

To nie są tajne dane, mam prawo zażądać od Stowarzyszenia Kuźnia przygotowania dla mnie takiego zestawienia 8)

[ Dodano: Pią Gru 16, 2011 10:26 pm ]
Małe sprostowanie ;-)

Robert Gruszecki pisze:
Turku W.K wysłał już parę donosów na działalność stowarzyszenia

Nie wysłałem żadnego donosu na działalności Stowarzyszenia Kuźnia ;-)

Robert Gruszecki pisze:
zresztą po tych wszystkich atakach na stowarzyszenie nie ma opcji współpracy z nim . Więcej w tym temacie nie mam do powiedzenia ani chęci podjęcia pyskówki z tym gościem.

Akurat to Pan Robert straszył mnie drewnianą pałką "fi 4 cm" i pisał mi SMS'y o tym, że "lubię chłopców z jajami", nazywał mnie kłamcą, pomawiał, etc... :roll:
Nie mam czasu ani pieniędzy na karanie tego typa za jego haniebne czyny, karma i tak do niego wróci, prędzej czy później... :lol:

Według mojej oceny Stowarzyszenie Kuźnia może wniosłoby sporo do zgorzeleckiej kultury ale promocja była mierna, działania marketingowe z błędami w typie - brak podanego czasu i miejsca wydarzenia, wysłanie newslettera z piękną listą adresów e-mail, z wiadomościami od managera pewnego zespołu, etc.
Nie wnikam czy Pan Robert po pijaku czy na trzeźwo pracuje.... :P

Dziękuję za statut, po wielkich przejściach go dostałem. Nie można było tak od razu? ;)

Cytuj:
Art. 42.
1. Stowarzyszenie zwykłe nie może:
1) powoływać terenowych jednostek organizacyjnych,
2) łączyć się w związki stowarzyszeń,
3) zrzeszać osób prawnych,
4) prowadzić działalności gospodarczej,
5) przyjmować darowizn, spadków i zapisów oraz otrzymywać dotacji, a także korzystać z ofiarności publicznej.

2. Stowarzyszenie zwykłe uzyskuje środki na swoją działalność ze składek członkowskich.

§31 pkt. 1 statutu Stowarzyszenia Kuźnia jest sprzeczny z Art. 42. Prawa o stowarzyszeniach ??

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nie wiem w jakim zakresie działania Stowarzyszenia Kuźnia zostały dofinansowane z budżetu miasta - wiem natomiast jedno. Wszystkie razem wzięte instytucje, których zadaniem jest kreowanie tzw. kultury w mieście, nie zorganizowały nawet połowy z ogółu imprez, jakie zaserwowała nam Kuźnia. Nie ze wszystkich skorzystałem (bo do różnych grup zainteresowań były kierowane), ale uczestniczyłem w kilku i jestem zdania, że jeśli miasto partycypowało finansowo w ich organizacji, to były to jedne z nielicznych, dobrze wydatkowanych pieniędzy...

Gronicz bezpowrotnie wpuścił w kanał potężne pieniądze należące do nas wszystkich, które powinny być wydatkowane na zaspokojenie potrzeb zgorzelczan. Jednak korzyści z tych pieniędzy miały jedynie firmy zewnętrzne, zarabiając krocie na projektach (hala), "uruchamianiu" bezpłatnego internetu czy innych niewypałach burmistrza, jak choćby ostatni, związany ze zmianą organizacji ruchu na wiadomym skrzyżowaniu.... Jeśli jednak miałbym go pochwalić za cokolwiek, czego dokonał w swojej 5-letniej "karierze", to byłoby to wyłącznie wspieranie działalności tego konkretnego podmiotu... :|

[ Dodano: Pią Gru 16, 2011 10:49 pm ]
wizjoner pisze:
§31 pkt. 1 statutu Stowarzyszenia Kuźnia jest sprzeczny z Art. 42. Prawa o stowarzyszeniach ??

Nie jest - wyłącznie stowarzyszenia tzw. zwykłe nie mają zdolności do czynności prawnych, jak np. podpisywania wszelakich umów. Stowarzyszenie Kuźnia nie jest stowarzyszeniem zwykłym, lecz tzw. "rejestrowym", posiadającym KRS. Prościej rzecz ujmując - tego typu stowarzyszenie może działać w dużo szerszym zakresie (w tym prowadzić własną działalność) aniżeli stowarzyszenie zwykłe...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wizjoner pisze:
Mam prawo żądać od stowarzyszenia zwykłego informacji dotyczących wysokości uzyskanych kwot sponsoringowych (tylko tych uzyskanych z UM)
Kompletna bzdura! :) Nie masz prawa, gdyż, jak sam przytaczasz
wizjoner pisze:
5) przyjmować darowizn, spadków i zapisów oraz otrzymywać dotacji, a także korzystać z ofiarności publicznej.

2. Stowarzyszenie zwykłe uzyskuje środki na swoją działalność ze składek członkowskich.
więc nie może stowarzyszenie uzyskiwać kwot sponsoringowych :roll: bo wg Ciebie jest stowarzyszeniem zwykłym, a jeżeli takowe uzyskuje i masz na to dowody, to zgłoś sprawę gdzie trzeba ;) Nie masz prawa żądać od stowarzyszenia zwykłego żadnych informacji finansowych (jako zwykły "Kowalski") chyba, że jesteś uprawnioną instytucją :)

przekorny pisze:
Nie wiem w jakim zakresie działania Stowarzyszenia Kuźnia zostały dofinansowane z budżetu miasta - wiem natomiast jedno. Wszystkie razem wzięte instytucje, których zadaniem jest kreowanie tzw. kultury w mieście, nie zorganizowały nawet połowy z ogółu imprez, jakie zaserwowała nam Kuźnia. Nie ze wszystkich skorzystałem (bo do różnych grup zainteresowań były kierowane), ale uczestniczyłem w kilku i jestem zdania, że jeśli miasto partycypowało finansowo w ich organizacji, to były to jedne z nielicznych, dobrze wydatkowanych pieniędzy...

Gronicz bezpowrotnie wpuścił w kanał potężne pieniądze należące do nas wszystkich, które powinny być wydatkowane na zaspokojenie potrzeb zgorzelczan. Jednak korzyści z tych pieniędzy miały jedynie firmy zewnętrzne, zarabiając krocie na projektach (hala), "uruchamianiu" bezpłatnego internetu czy innych niewypałach burmistrza, jak choćby ostatni, związany ze zmianą organizacji ruchu na wiadomym skrzyżowaniu.... Jeśli jednak miałbym go pochwalić za cokolwiek, czego dokonał w swojej 5-letniej "karierze", to byłoby to wyłącznie wspieranie działalności tego konkretnego podmiotu...
jak nigdy, zgodzę się z Tobą przekorny, w 200% 8)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wizjoner, albo nie chcesz albo nie potrafisz czegos zrozumiec wiec moze specjalnie dla Ciebie napisze WIELKIMI literami.

wizjoner pisze:
Mam prawo żądać od stowarzyszenia zwykłego informacji dotyczących wysokości uzyskanych kwot sponsoringowych (tylko tych uzyskanych z UM)

STOWARZYSZENIE ZWYKLE NIE MOZE POZYSKIWAC PIENIEDZY OD SPONSOWROW, co sam piszesz pozniej:

wizjoner pisze:
Cytat:
Art. 42.

Podsumowujac powyzsze (po raz drugi - nie wiem za ktorym razem zrozumiesz) Stowarzyszenie Kuznia jest stowarzyszeniem REJESTROWYM (CO CZARNO NA BIALYM MA W STATUCIE) wiec moze pozyskiwac srodki (i to robi) z zewnatrz.

Nie wiem skad sobie to wytrzasnales, ze Kuznia jest zwyklym stowarzyszeniem.

A odnosnie grozenia telefonicznego to tez masz sie czym pochwalic :smt084

Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 22:58 przez yARO_81, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

A to przepraszam i zwracam honor Panu Gruszeckiemu :smt028

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Brawo SZEF-y :smt023 ]:->

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Yello_35 ja bym się tak nie cieszył ;)
Ja w przeciwieństwie do Ciebie, Roberta czy wielkiego Rafała potrafię się przyznać do błędu.

Ty masz problemy z rozumieniem tekstu a ostatnio u kogoś na Facebook'u można było obserwować jak powstaje 'wierszyk' dotyczący Twojej osoby i sposobów moderacji forum wg Yello_35. Nic mi do tego bo nie ja lecz Ty modem jesteś, mam tylko taką świąteczną prośbę do Ciebie: Trzymaj Poziom Moderacji i Nie Dolewaj Oliwy Do Ognia ;)

Teraz możesz przenieść tego posta do swojego tematu z opiniami dotyczącymi Twojej osoby :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wizjoner pisze:
A to przepraszam i zwracam honor Panu Gruszeckiemu :smt028

Co jak co ale tego nie nie spodziewalem... Tak mnie zaskoczyles, ze nie wiem co napisac wiecej :oops:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

wizjoner pisze:
Ty masz problemy z rozumieniem tekstu a ostatnio u kogoś na Facebook'u można było obserwować jak powstaje 'wierszyk' dotyczący Twojej osoby i sposobów moderacji forum wg Yello_35. Nic mi do tego bo nie ja lecz Ty modem jesteś, mam tylko taką świąteczną prośbę do Ciebie: Trzymaj Poziom Moderacji i Nie Dolewaj Oliwy Do Ognia ;)

Teraz możesz przenieść tego posta do swojego tematu z opiniami dotyczącymi Twojej osoby :lol:

:smt023

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 598 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 40  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.