Dzisiaj jest 12 maja 2025, 3:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Tylko ludzie, którzy nie orientują się w zasadach funkcjonowania samorządu mogą twierdzić, że wprowadzenie nowego burmistrza, bez elementarnej wiedzy o samorządzie, bez żadnych osiągnięć zawodowych, bez zewnętrznych kontaktów, który nie osiągnął jeszcze nic i nigdzie może wyjść miastu na dobre.
Siłą Zgorzelca jest Fiedorowicz, który potrafi zdobyć dla miasta środki, ściągać zewnętrznych inwestorów i budować przyszłość w znaczeniu pozytywnym a nie populistycznym.
Co zaproponował Granicz na debacie podział na lepszych i gorszych uczniów, lepsze i gorsze szkoły, skłócenie kadry pedagogicznej, (bo jedynym kryterium są testy kompetencyjne), wyrzucanie pracowników urzędu, bo przyjdą nowi – nieważne, że z podobna wiedzą jak kandydat? Zero poszanowania dla osiągnięć ludzi, które doceniają instytucje w całej Polsce.
Lepiej niech powrócą czasy, kiedy w urzędzie popołudniami włamywano się do szafek pracowników, nagminnie wynoszono dokumenty, burmistrzowie głównie z racji braku kompetencji nie byli w stanie nic zrobić oprócz kolejnego konfliktu z prawem, ludźmi i wstydu dla miasta.
Samorząd to nie jest miejsce do eksperymentowania, to odpowiedzialność, kompetencja i operatywność. Co najmniej dwóch ostatnich cech brakuje Groniczowi. Uczyć się tego trzeba, ale nie na żywym organizmie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

zubek:

Cytuj:
jak ja lubię jak na temat oświaty wypowiadają się ludzie nie mający o niej zielonego pojęcia!

Mniemam, że jesteś w tej dziedzinie ekspertem??? :roll:

Cytuj:
1. rejonizacja.
- rozwiń myśl, proszę!!!

.
Cytuj:
2. niebezpieczeństwo tworzenia gett
- rozbawileś mnie :lol: :lol: :lol:

Cytuj:
3. zagwarantowany równy dostęp do oświaty dla wszystkich
- przyznam się, że i ten punkt jest dla mnie zagadką. Gdzie widzisz w motywowaniu szkół dodatkowymi nagrodami za wysokie wyniki w nauce uczniów, zdobyte nagrody na olimpiadach szkolnych zagrożenie nierównego dostępu do oświaty???
:roll:

Tytuł:
pismak
pismak

Przekorny
Ty naprawdę nic nie wiesz czy tylko udajesz? Jeśli dla Ciebie propozycje Gromnicza są jasne i klarowne to proszę przeczytaj Konstytucję. Czy Granicz dla swoich potrzeb też ją zmieni?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Marko pisze:
Siłą Zgorzelca jest Fiedorowicz, który potrafi zdobyć dla miasta środki, ściągać zewnętrznych inwestorów i budować przyszłość

jakies przyklady moze czy tylko ogolniki beda?

Marko pisze:
Samorząd to nie jest miejsce do eksperymentowania, to odpowiedzialność, kompetencja i operatywność... Uczyć się tego trzeba, ale nie na żywym organizmie.

A jakim doswiadczeniem dysopnowal M.F. kiedy po raz pierwszy zostal burmistrzem? Odpowiem - zadnym

Tytuł:
pismak
pismak

Fiedorowicz zanim został burmistrzem przez cztery lata był radnym. Poznawał zasady funkcjonowania samorządu w praktyce. Był też członkiem Zarządu Miasta. Zarządy wtedy jeszcze funkcjonowały na podobnych zasadach jak ma to obecnie miejsce w powiecie.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Marko pisze:
...Gromnicza... ...Granicz...

Masz jakies problemy z klawiatura czy to celowe przekrecanie nazwiska? Osobiscie mysle ze celowe bo kiedys juz miales problemy z Gojac'm, a teraz z Groniczem ale Fiedorowicz wychdzi Ci wyjatkowo wspaniale...

Tytuł:
pismak
pismak

Przepraszam to nie było celowe. Wynika ze zbyt szybkiego pisania.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Przegrana Fiedorowicza bedzie slicznym zwienczeniem tej jakze radosnej kleski "czerwieni w jej najbardziej ortodoksyjnym wydaniu".

I tak jak zburzenie Bastylii zamknelo rozdzial w historii Francji, tak odejscie Fiedorowicza zamknie rozdzial (niezbyt efektowny i efektywny) w historii tego miasta. Tez cos to "zburzy"... Ale jakze konstruktywnie....!

Oby ludzie kierowali sie WLASNYM ROZUMEM, a wtedy o wynik jestem spokojny. Zadne klakiery (napuszczone choralnie na to forum) nie odwroca kleski od "obozu wladzy". OBY!!!

I parafrazujac płk Fiedorowicza moge powiedziec -opiece boskiej polecam wynik glosowania w dniu 26 listopada. :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

ESK2010 pisze:
I nikt nie mówi o rewolucyjnych zmianach, nie wiem czy wiesz ale inni ludzie tez trochę sie orientują w procedurach zatwierdzania budżetu.

Nie będzie rewolucji to co się zmieni ? W tym momencie ekipa jest rok w plecy pod względem obietnic wyborczych. W to że inni się orientują nie wątpię.

ESK2010 pisze:
Rafał Gronicz poprzez swoje wykształcenie i doświadczenie zawodowe daje gwarancję, że bardzo szybko wejdzie w sprawy budżetowe.

Nie podważam umiejętności Gronicza tylko zwróciłem na fakt że zajmie mu to trochę czasu. Wykształcenie niczego nie gwarantuję, a już na pewno wypowiadania opinii w kategoriach absolutnej pewności. Znam wielu magistrów, niektórzy z nich są bezrobotnymi.

ESK2010 pisze:
Jeśli potrafił to oficer LWP to chyba nie jest to takie niemozliwe.

Ależ się czepił tego wojska. Działa na Ciebie jak płachta na byka. Wiesz niektórzy mogą powiedzieć, że to zaleta. Dyscyplina prawie że wojskowa, umiejętność kierowania ludźmi.... To też cechy niezbędne burmistrzowi (umiejętność kierowania a nie pruski dryl :) )

ESK2010 pisze:
Mówisz o ludziach z zerowym doświadczeniem, a czy MF miał doświadczenie, albo taki S.Pacyniak?

To była uwaga o charakterze ogólnym nie odnosząca się do RG.

ESK2010 pisze:
No to jest dobre! zrezygnujmy z wyborów i miejmy zawodowych samorządowców. Burmistrz to coś znacznie więcej niż kierownik urzędu. Gdyby tak było to zatrudniajmy zawodowców. Takie rozwiązania istnieją na świecie -wybrane ciało decyzyjne i zatrudniony aparat wykonawczy tzw city manager.

Nie zrozumiałeś mnie. Profesjonalizacja polityki nie oznacza rezygnacji z wyborów i przejście na jakiś "etat" burmistrzowski. Profesjonalizacja dla mnie oznacza że dana osoba startując do polityki nie robi tego "przy okazji" bycia na przykład lekarzem. Spójrz na na przykład na Kaczyńskich polityka to ich życie, co by nie powiedzieć o nich są do niej dobrze przygotowani. Gdy nawet byli po za głównym nurtem, ciągle działali i a inne zajęcia były "przy okazji" polityki a nie na odwrót. Profesjonalizacja nastąpiła na przykład przy samych wyborach. Kampania samorządowa jakością materiałów nie odbiegła znacząco od kampanii ogólnopolskich, a jeszcze parę lat temu dzieliła je przepaść.

ESK2010 pisze:
Póki co u nas sąinne zasady. To wybrany burmistrz ma przecież do dyspozycji aparat fachowców i profesjonalistów w postaci Urzędu Miejskiego.Zgodnie z twymi wymaganiami to burmistrz powinien być specjalistą od finansów, oświaty, kultury, spraw społecznych, sportu, porządku , sprzatania itd, itd. Po co ci wszyscy urzednicy? Po co te wszystkie wydziały? Nie dajmy się zwariować.

Zgodnie z moimi wymogami musi wiedzieć wystarczająco dużo w każdej z poruszonej przez Ciebie kwestii, by móc się orientować co te wydziały robią. Po co te wydziały i urzędnicy ano z jednego powodu który ma na imię biurokracja.

ESK2010 pisze:
Ja się nie spodziewam żadnego cudownego przeobrażenia po objęciu urzędu przez RG, jednak jestem pewien, że nie dojdzie do zmarnowania wielu szans i możliwości jakie miał i ma Zgorzelec.

A tak konkretnie ? Bo ciągle poruszamy się w sferze życzeniowej.

ESK2010 pisze:
To się nawet nie da skomentować, wymyślcie chociaż jakieś w miarę logiczne argumenty. Wiem. to niemożliwe....

Heh...mogę odbić piłeczkę i spytać o logiczne argumenty za RG, po za tym że jest młody, wykształcony i pełen entuzjazmu. Ba mogę złośliwie zapytać jak jest tak dobrze z nim, to czemu nie robi kariery w prywatnej firmie tylko pcha się do słabo opłaconego samorządu ? W prywatnej instytucji (np. bank) przy dobrze rozwijającej się karierze zarobił by znacznie więcej. No oczywiście nie można wykluczyć że politycy wszystko robią dla dobra ogółu, nie dbając w ogóle o swój interes...

ESK2010 pisze:
cytat z wywiadu z MF:
Cytuj:
Ja wystąpiłem do Rady Miasta o zgodę ,właśnie na dokładnie skomponowanie się w montaż partnerstwa publiczno – prywatnego z tym inwestorem, który ma tam większość udziałów. Nie jest on jedynym, który ma tam działki, są tam również inni inwestorzy. Taką zgodę ja uzyskałem, nawet niedawno wydałem zezwolenie na wykorzystanie tych nieruchomości do chwili, kiedy ta inwestycja zostanie zakończona. Jest to typowy przykład partnerstwa publiczno – prywatnego.
Nagroda dlas Krytycznego za wytłumaczenie tych zawiłości,

A mogę ten wywiad gdzieś znaleźć w całości ? Bo z powyższego nie wynika nawet o jaką inwestycję chodzi.

mi-kel pisze:
I tak jak zburzenie Bastylii zamknelo rozdzial w historii Francji, tak odejscie Fiedorowicza zamknie rozdzial (niezbyt efektowny i efektywny) w historii tego miasta. Tez cos to "zburzy"... Ale jakze konstruktywnie....!

Zobaczymy za rok i podsumujemy dokonania nowej rady. O ile się ne skłóci do tego czasu.

Ostatnio zmieniony 15 lis 2006, 1:39 przez krytyczny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Marko,
cieszą mnie Twoje gorące teksty bo przebija przez nie PANIKA w jaką wpadł Fiedka i jego poplecznicy, m.in Ty :!: :D:D:D

Cytuj:
Siłą Zgorzelca jest Fiedorowicz, który potrafi zdobyć dla miasta środki, ściągać zewnętrznych inwestorów i budować przyszłość w znaczeniu pozytywnym a nie populistycznym.

Cudowny przykład demagogii. Wskaż mi proszę tych inwestorów którzy ściągnęli do naszego miasta i ożywili podupadającą gospodarkę??? Przypominam, że Fiedka "dyryguje" miastem już całe długie 8 lat!!!
I przekonaj moich kolegów pracujących w Dublinie, że mylą się, że jest praca, że miasto ROZWIJA SIĘ :!:

Cytuj:
Co zaproponował Granicz na debacie podział na lepszych i gorszych uczniów, lepsze i gorsze szkoły, skłócenie kadry pedagogicznej, (bo jedynym kryterium są testy kompetencyjne), wyrzucanie pracowników urzędu, bo przyjdą nowi – nieważne, że z podobna wiedzą jak kandydat?

Zaproponował, o ile pamiętam podział na lepszych i jeszcze lepszych uczniów, na lepsze i jeszcze lepsze szkoły! Na szkoły, których uczniowie bez problemu poradzą sobie w renomowanych nawet, polskich i zagranicznych uczelniach.
Czy znaczne zwiększenie np. godzin nauki języków obcych jest w Twoim mniemaniu czymś nagannym???
Co do wyrzucenia pracowników urzędu,... Rzeczywiście, wspomniał coś o zmianach, ale tylko i wyłącznie na stanowiskach wiceburmistrzów:!:

Cytuj:
Samorząd to nie jest miejsce do eksperymentowania, to odpowiedzialność, kompetencja i operatywność.

O ile sobie przypominam, Aniszkiewicz trafił na fotel wiceburmistrza wprost z Dużego Rynku, gdzie zajmował się handlem ciuchami!!! Gierwielaniec, kadrowiec z Famago :!:
Tak wg. Ciebie wygląda kompletowanie kompetentnych, operatywnych i odpowiedzialnych samorządowców??? To dopiero było eksperymentowanie w moim mniemaniu :!: :evil:

Tytuł:
pismak
pismak

Musisz uzupełnić swoje informacje. Kadrowcem w FAMAGO był A.Tyc. Gierwielaniec zajmował się inwestycjami. Popytaj w Elektrowni i Famago.
My lewicowcy nie przegraliśmy tych wyborów. Jeśli przegraną nazywasz drugi wynik, jaki osiągnęliśmy to i w tym temacie widzimy inaczej. Całość pogrzebana jest w majstrowaniu przy ordynacji wyborczej na krótko przed wyborami. Myślę, że do tej pory większość ludzi nie wie, o co chodzi przy tworzeniu bloków. Że nowa metoda pomogła słabszym i przyczynia się do dalszego rozdrobnienia rynku politycznego. Wg to fatalnie.
Swoja drogą to raczej Tobie puszczają nerwy.

Tytuł:
pismak
pismak

Przekorny
Dodatkowo dla Ciebie informacja.
PO – 25,39% poparcia w mieście,
Porozumienie Ponad Podziałami 22,96 %.
To są dane oficjalne, właśnie, dlatego nie masz racji może i wiedzy.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Kadrowcem w FAMAGO był A.Tyc. Gierwielaniec zajmował się inwestycjami

Rzeczywiście, tutaj pomyłka z mojej strony. Coś czytałem ostatnio na forum dot. Tyca i jakoś tak wyszło. :oops:
Jeśli chodzi o nerwy,...zapewniam, jestem całkowicie spokojny o wynik drugiej tury. Podejrzenie co do Twojego nerwowego zachowania wynika z widocznych różnic pomiędzy Twoimi postami przed wyborami i teraz. :roll: 8)
Ale,...może wcześniej taki ostry atak na jednego z kandydatów na fotel burmistrza byłby czymś, co zostałoby negatywnie odebrane wśród Twojego potencjalnego elektoratu???
Teraz, ponieważ i tak już nie masz nic do stracenia,...wyzwoliła się w Tobie skrzętnie skrywana "żądza krwi" ???
:lol: :lol: :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

przekorny pisze:
Cytuj:
Podejrzenie co do Twojego nerwowego zachowania wynika z widocznych różnic pomiędzy Twoimi postami przed wyborami i teraz. :roll: 8)
Ale,...może wcześniej taki ostry atak na jednego z kandydatów na fotel burmistrza byłby czymś, co zostałoby negatywnie odebrane wśród Twojego potencjalnego elektoratu???
Teraz, ponieważ i tak już nie masz nic do stracenia,...wyzwoliła się w Tobie skrzętnie skrywana "żądza krwi" ???

Zgadzam sie roznica jest widoczna...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:

Chciałbym zwrócić uwagę na mały fakt.... marko został radnym a Ty nie , więc niby co ma stracić ?

Cytuj:
Zgadzam sie roznica jest widoczna...

Druga tura zawsze jest brutalniejsza. :)

Ostatnio zmieniony 15 lis 2006, 2:11 przez krytyczny, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.