Dzisiaj jest 11 maja 2025, 12:15

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Czy Nikos nadaje się na dyrektora MDK?
TAK 21%  21%  [ 9 ]
NIE 79%  79%  [ 34 ]
Liczba głosów : 43
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

Zdecydowanie Nikos nie powinien zostać dyrektorem MDK, ponieważ będzie dalej odwalał prywatę, taka jaką fundował nam ze swoimi kolesiami przez 8 lat w postaci np Festiwalu Piosenki Greckiej. (można taki dzień zorganizować w czasie obchodów Dni Zgorzelca- nie widzę szczególnych powodów aby robić - z naszych pieniędzy -a jak- oddzielny festiwal). Trzeba przyjrzeć się funduszom które szły na ten festiwal a i przede wszystkim zbadać sposób wybierania firmy cateringowej - za każdym razem okazuje sieże jest tylko jedna na tym terenie.

Tytuł:
pismak
pismak

Ewcia pisze:
Festiwalu Piosenki Greckiej. (można taki dzień zorganizować w czasie obchodów Dni Zgorzelca- nie widzę szczególnych powodów aby robić - z naszych pieniędzy -a jak- oddzielny festiwal).

Popieram.

Tytuł:
obserwator
obserwator

A ja w sprawie festiwalu piosenki greckiej mam odmienne zdanie.
Własnie zapusciłem cedeka, i bardzo jest mi przyjemnie słucha wiazanek greckiej muzyki.
na forum też sie odzywali miłosnicy Grecji i greckiego jezyka.
Grecy mieszkali Zgorzelcu, w bardzo poważnej silnej grupie (i nie tylko przecież w Zgorzelcu) przez długie lata. Chodzili z nami do szkół, powstawały wiezi koleżeńskie, a i guzy w czupurnych walkach.
Zostało w Zgorzelcu, i innych miastach w Polsce jeszcze niemało Greków, albo ludzi jakoś z Grekami powiązanych.

Edit: zostało po nich i wiele grobów na naszym cmentarzu.
Dlatego sądzę, ze taki Festywal ma racje bytu.
Jest własnie dla Zgorzelca czymś wyjatkowym, czymś- na co zadne z innych DUŻYCH miast nie wpadło!
Co nas jednoznacznie- wyróżnia!
Gdy ktoś słyszał o Festywalu- mówil-ZGOZRZELEC!
Albo -odwrotnie.

Grecy mieszkali w Szczecinie, Wrocławiu, Bolesławcu, Świdnicy... Gdzie jeszcze???? i nie mają Festiwalu.
Ludzie na ten Nasz festywal zjeżdżali sie z całej Polski a i Grecji.
Nikos powinien TU w tym miejscu przedstawić statystykę, bo pewnie taką ma.

Zgadzam sie rzecz jasna Twoim zdaniem, by dokładnie weryfikować działania OKOŁO festiwalowe. i ciąć przy samej (uwaga! -niekulturalnie!) d*u*p*i*e wszelkie prywaty i konszachty przy kasie. A nawet tylko podejrzenia, bo one własnie czynią wiele zła Festiwalowi. Nawet, gdy te podejrzenia sa słabo udokumentowane.

No i co jeszcze/ Skoro ludzie mówią, że STATYSTYCZNIE podczas Festiwalu ZAWSZE leje9 albo- przeważnie) no to zmienić termin!
By było ciepło, słonecznie, i przyjemnie!
Jakie daty biorąc z doswiadczenia, w razie czego- byście proponowali?

Zmienił bym oprawę, wystrój na bardziej uroczystą/-y
Powinny być moim zdaniem stoiska z płytami CD do kupienia.
ulotki z tekstami piosenek przetłumaczone na jezyk polski,
literatura grecka, ksiązki, słowniki, poradniki podróżne

Zrobić z tego należałoby KULTURALNY festiwal Grecki, a nie piosenkowo- piwny.....

Zaprosić kogoś kto potrafi jakimiś anegdotami rozruszać publiczność, opowiedzieć jakies swe przygody z odwiedzin Grecji, jakieś opisy typowe TYLKO dla Grecji..
Barwnie, i atrakcyjnie, a nie przydługie smętne i pretensjonalne monologi jakiejś piegowatej dowborki czy innego geniusza.......

A gdyby tak wyporzyczać za kaucja słuchawki, podobne do tych wydawanych w samolotach- na długich trasach?
Słuchaweczki taniutkie, za niewielką kaucją, dla tych, co chcieliby posłuchać może tłumaczeń tekstu- podsuwanego do ucha przez tłumacza-lektora?
Gdyby takie słuchaweczki nie wróciły, to - dzieki kaucji- niewielka strata. A nadawanie byłoby bezprzewodowe, jakaś pętla??

Co na to Nikos?
Może zechce sie odezwać?

Ostatnio zmieniony 29 lis 2006, 11:04 przez złośliwy, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

we wczesniejszych wypowiedziach zarzucilem Niosowi pobieranei oplaty za wystep w festiwalu jak mnei poinformowal w mailu robi to za free on ustala repertuar co do daty zgadzam sie powinna byc zmieniona bo ciagle leje ale nie polaczona z dniami miasta to jest pewnego rodzaju wizytowka Zgorzelca jak festiwal w Lubomierzu i tam tez nie wszyscy sa zadowoleni

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jeśli chodzi o festiwal to ja nic do niego nie mam i też cieszę się, ze jest, choć nie koniecznie wszyscy wykonawcy musza mi się podobać, ale uczciwie musze przyznać, ze oprócz muzyki za przeproszeniem "estradowej" z zadowoleniem udało mi się tam parę razy wyłowić prawdziwe perełki muzyki folkowej. Podziwiam też to, że co tu dużo gadać Grecy wydają się dużo większymi lokalnymi patriotami Zgorzelca niż Polacy, postać Nikosa - jednego z nich jest absolutnie nieporównywalna do nikogo...
tylko festiwal to jedna rzecz a dyr. mdk to druga i ja nie mieszałbym w tym miejscu tych spraw

P.S.y
choc z tymi Grekami to może też nie przesadzałbym, odezwała się do mnie nie tak dawno pewien Hellen, który ze Zgorzelca wrócił w swoje rodzinne strony i z jego opowieści wynika, że duża większość osadników z południa to byli Macedończycy a nie Grecy i nie są to nacje wzajemnie się tolerujące, tak więc w kwestiach narodowościowych wskazana ostrożność ;-)

Tytuł:
rekrut
rekrut

żeby było jasne, wiem, z nieodbieram Grekom swoistej tożsamości i zżycia z moim miastem, ponieważ zdaje sobie sprawę z tego że gdyby nie ówczesna zawirucha w ich ojczyznie to napewno nie opuszczali by jej. Jednakże nie widzę aż tak dużej potrzeby organoizowania Festiwalu, które nie jest naszą wizytówką i jak narazie to legitymuje sie niskim poziomem artystycznym. Dlatego też lepszym rozwiązaniem, moim zdaniem, było by przelepienie go do innej imprezy i skumulowanie funduszy na dobry repertuar (jakośc a nie ilość).

Tytuł:
pismak
pismak

Popieram połączenie imprez, nie likwidację festiwalu.

re ArturZgorzelec
Nie robi tego za free, nie pobiera opłat za wejście bo miasto płaci. Nie trzeba się martwić o frekwencję, to komfortowa sytuacja.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Edi:; było odbieganie od tematu, i nie ma! Hokus-Pokus!
:)

Ostatnio zmieniony 29 lis 2006, 11:59 przez złośliwy, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

Odbiegacie od tematu i tyle. Jeżeli chce porozmawiać o festiwalu Greckim i życiu z Grekami to proszę założyć nowy temat.

Tytuł:
obserwator
obserwator

tak mi napisal

WITAJ
Ja nigdy nie w¿i±³em honorarium za wystêp podczas festiwalu.A graæ mogê
bo sam uk³adam program.No i jeszcze kilka tysiêcy ludzi czeka na mój
wystêp.

Pozdrawiam
Nikos Rusketos

Tytuł:
VIP
VIP

No to jeszcze ja nt festiwalu :)
Nie przeszkadza mi on, ale tak jak z władzą, potrzeba w Zgorzelcu zmiany, czegos świeżego, atrakcyjnego, nowej formuły rozrywki i dlatego oczekuję że nowa władza poszuka prawdziwego menadżera kultury, z wiedzą na temat tego co się na świecie ogląda i słucha i jak się do tego w Zgorzelcu zabrać.
Nie ukrywam, że pasowałaby mi tu osoba Smektały, który gdzieś się skrył i nie wiadomo, czy byłby w ogóle taką propozycją zainteresowany :? Wydaje mi się, że potrafiłby kulturę zgorzelecką pchnąć na właściwe tory. Dla jej dobra można byłoby przymknąć oko na jego ostatnie sympatie polityczn wierzę że spłacił długi i nie ma już żadnych zobowiązań :wink:

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Tu też jest trochę sprzeczności interesów. Redaktor Smektała ma firmę organizującą koncerty. W przypadku konkursów/przetargów na organizację imprez głupio byłoby mu wystawiać swoją firmę, a gdyby choć raz wygrała - ludzie podejrzewaliby o nieuczciwość. Nie byłaby to komfortowa sytuacja, chyba szczególnie dla niego samego.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Fakt - Smektała na dyrektora MDK nadawałby się świetnie - 100 razy bardziej niż Nikos. Jego (Smektały) pomysły na ożywienie zgorzeleckiej kultury - dla mnie rewelacja.
Działalność zawsze można zawiesić.
Ale - no właśnie są dwa ale - 1. Czy pan Smektała w ogóle byłby tym zainteresowany... 2. Czy RG byłby zainteresowany z nim współpracą...

A znając życie - pewnie w tej czterolatce nie będzie cienia szans na objęcie przez Smektałę tego stanowiska... :( obym się tylko myliła

Tytuł:
VIP
VIP

Wydaje mi się, że Smektała /gdyby chciał/, mógłby dla Zgorzelca coś zrobić niekoniecznie z poziomu stołka dyrektora MDK. Bo rzeczywiście, pewne ograniczeni mogłyby mu przeszkadzać, poza tym, nie sądzę, aby praca administracyjna szczególnie go rajcowała. Najważniejszy jest tu zysk kulturalny dla miasta i jego mieszkańców, odpowiednią formułę można wymyśleć.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Masz rację Bombas3 - pewnie z poziomu stołka nic by nie zrobił, ale jeżeli nie patrzyłby z tego poziomu, to jednak mimo wszystko mógłby więcej zdziałać niż jako prywatny przedsiębiorca organizujący, przecież nie dla idei, przedsięwzięcia dla miasta. No ale nie nam o tym decydować...

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.