A ja w sprawie festiwalu piosenki greckiej mam odmienne zdanie.
Własnie zapusciłem cedeka, i bardzo jest mi przyjemnie słucha wiazanek greckiej muzyki.
na forum też sie odzywali miłosnicy Grecji i greckiego jezyka.
Grecy mieszkali Zgorzelcu, w bardzo poważnej silnej grupie (i nie tylko przecież w Zgorzelcu) przez długie lata. Chodzili z nami do szkół, powstawały wiezi koleżeńskie, a i guzy w czupurnych walkach.
Zostało w Zgorzelcu, i innych miastach w Polsce jeszcze niemało Greków, albo ludzi jakoś z Grekami powiązanych.
Edit: zostało po nich i wiele grobów na naszym cmentarzu.
Dlatego sądzę, ze taki Festywal ma racje bytu.
Jest własnie dla Zgorzelca czymś wyjatkowym, czymś- na co zadne z innych DUŻYCH miast nie wpadło!
Co nas jednoznacznie- wyróżnia!
Gdy ktoś słyszał o Festywalu- mówil-ZGOZRZELEC!
Albo -odwrotnie.
Grecy mieszkali w Szczecinie, Wrocławiu, Bolesławcu, Świdnicy... Gdzie jeszcze???? i nie mają Festiwalu.
Ludzie na ten Nasz festywal zjeżdżali sie z całej Polski a i Grecji.
Nikos powinien TU w tym miejscu przedstawić statystykę, bo pewnie taką ma.
Zgadzam sie rzecz jasna Twoim zdaniem, by dokładnie weryfikować działania OKOŁO festiwalowe. i ciąć przy samej (uwaga! -niekulturalnie!) d*u*p*i*e wszelkie prywaty i konszachty przy kasie. A nawet tylko podejrzenia, bo one własnie czynią wiele zła Festiwalowi. Nawet, gdy te podejrzenia sa słabo udokumentowane.
No i co jeszcze/ Skoro ludzie mówią, że STATYSTYCZNIE podczas Festiwalu ZAWSZE leje9 albo- przeważnie) no to zmienić termin!
By było ciepło, słonecznie, i przyjemnie!
Jakie daty biorąc z doswiadczenia, w razie czego- byście proponowali?
Zmienił bym oprawę, wystrój na bardziej uroczystą/-y
Powinny być moim zdaniem stoiska z płytami CD do kupienia.
ulotki z tekstami piosenek przetłumaczone na jezyk polski,
literatura grecka, ksiązki, słowniki, poradniki podróżne
Zrobić z tego należałoby KULTURALNY festiwal Grecki, a nie piosenkowo- piwny.....
Zaprosić kogoś kto potrafi jakimiś anegdotami rozruszać publiczność, opowiedzieć jakies swe przygody z odwiedzin Grecji, jakieś opisy typowe TYLKO dla Grecji..
Barwnie, i atrakcyjnie, a nie przydługie smętne i pretensjonalne monologi jakiejś piegowatej dowborki czy innego geniusza.......
A gdyby tak wyporzyczać za kaucja słuchawki, podobne do tych wydawanych w samolotach- na długich trasach?
Słuchaweczki taniutkie, za niewielką kaucją, dla tych, co chcieliby posłuchać może tłumaczeń tekstu- podsuwanego do ucha przez tłumacza-lektora?
Gdyby takie słuchaweczki nie wróciły, to - dzieki kaucji- niewielka strata. A nadawanie byłoby bezprzewodowe, jakaś pętla??
Co na to Nikos?
Może zechce sie odezwać?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2006, 11:04 przez złośliwy, łącznie zmieniany 1 raz
|