Dzisiaj jest 12 maja 2025, 23:10

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

na życzenie forumowicza tym razem okazuję łaskę ! :D

Tytuł:
pismak
pismak

Kolejne spotkanie dziś w "Przy Jakubie" o godz. 19

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Czas Jakubów zbliża się nieubłaganie. W związku z tym czas zaangażować się poważnie (jak będzie komu) w budowanie klimatu. Rozważam utworzenie Bractwa Mieszczańskiego, co by się w klimat epoki wczuło. Bractw Rycerskich mamy w Polsce całkiem sporo, a mi jako osób miłujących pokój z mieczem biegać się nie widzi. Więc daje taką propozycję, by w dniu jutrzejszym (czwartek 05.05 AD 2007) kto zainteresowany o godzinie 19:00 stawił się w barze BEST na Przedmieściu Nyskim, gdzie przy piwie lub innych trunkach o powołaniu takiego bractwa porozmawiali. Zapraszam uprzejmie.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Rozważam utworzenie Bractwa Mieszczańskiego
proponuję na Wielkiego Mistrza naszego Mieszczucha, można byłoby mu również zasponsorować godny strój, czy znajdzie się sponsor? :-?

Tytuł:
obserwator
obserwator

w nieodległym zaiste Kopaczowie k/Jeleniej Góry jest grupa Cornu Cervi, która zrobiła przedstawienie z Opowieści Kanterberyjskich. Fajnie byłoby ich zaprosić na Jakuby, bo pasują idealnie. www.kurart.pl albo www.kopaniec.pl albo kura@dublin.ie

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Ruszyła oficjalna strona tegorocznych Jakubów. Strona będzie się rozwijała, wzbogacała o informacje ze strony niemieckiej, więc zapraszam do regularnego zaglądania.

Adres: www.jakuby.zgorzelec.com

Podziękowania dla Grzegorza z UM, za szybki i sprawne założenie domeny .

[ Dodano: Sob Lip 21, 2007 12:33 pm ]
Powiadom o Jakubach znajomych !!!

Pod adresem:
http://www.jakuby.zgorzelec.com/kartki/

możesz wysłać wirtualną jakubową pocztówkę:) do swoich znajomych, przyjaciół i wrogów :)

Pozdr.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Ja mam nadzieję , że w końcu i u nas będzie choć trochę jak w średniowieczu , a nie jak na odpuście kościelnym z lizakami typu mordokleje ;) Wesołe miasteczko też chyba nie będzie miało gdzie się ustawić - i dobrze.

PS. Wiem , wiem - mordoklejki to były cukierki :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Parę nowych informacji dotyczących Jakubów i Altstadtfestu. Wczoraj się spotkaliśmy się z strona niemiecką, warto zaznaczyć, że takie spotkanie odbyło się pierwszy raz od dłuższego czasu (czyli nie okłamując się od momentu gdy organizacją zajmował się pan Dobrzyński).

Ponieważ pracę przygotowacze strony niemieckiej są zakończone. Niestety w tym roku jeszcze nie podjęte będą żadne wspólne działania. Jednak strona niemiecka, jest chętna i skłonna do współpracy, ale to dopiero za rok.

Ważną informacją dla Polaków, którzy będą chcieli wybrać się na Altstadtfest, że tak jak w poprzednim roku wejście w niektóre strefy będzie płatne. "Znaczek" czy też jak niektórzy mówią "pin" na trzy dni imprezy kosztuje 4 euro. Prawdopodobnie będzie go można kupić wcześniej w Punkcie Informacji Turystycznej na Przedmieściu. W czasie samej imprezy również będzie można je będzie nabyć, przed wejściem "strefy" płatne. Zapewniono ma być przy sprzedaży tych pinów obsługa w języku polskim.

Myślę, że w ciągu weekendu, na stronie http://www.jakuby.zgorzelec.com pojawi się przetłumaczony na polski program Altstadtfestu. Jest on bardzo obszerny więc trochę to potrwa, choć tłumaczący to Belushi stara się jak może, za co chce mu w tym miejscu podziękować.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Ta płatna strefa nieco mnie irytuje - choć z drugiej strony 4 Euro na 3 dni to niewiele.
A może tak Niemców kasować za wejście w naszą strefę? W końcu to chyba ich więcej idzie do nas na piwo? Ciekawe jakie by było ich zachowanie wtedy? ;) A program nasz też nie jest taki ubogi w końcu...

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

hmmm wychodzi na to że pojawię się na Jakubach wraz ze swoją drużyną łuczniczą, termin mi pasuje:)
Osobiście będę odtwarzała swój ukochany XIV-XV wiek:)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Andzia będzie nam niezmiernie miło gościć Towarzystwo Łucznictwa Tradycyjnego Łużycka Drużyna Łucznicza :). Może wasze szeregi się w czasie imprezy powiększą?

Ps. Andzia poszukuje kogoś kto uszył by nogawicospodnie.... Póki co moje poszukiwania spełzły na niczym...

Pozdrawiam :)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

zobaczymy sie wiec na jakubach jesli do mnie podejdziesz, a latwo bedzie mnie znalesc:)jedyna kobita w druzynie. a Ty potrzebujesz te nogawice na jakuby? hmmm, za malo szczegolow napisales, jakie to maja byc? datowanie, czy z welny? bo innych sobie raczej nie wyobrazam... no i jaka gotowka dysponujesz? bo znam osoby ktore droga mailowa szyja i gotowe wysylaja, nie trzeba jezdzic na przymiarki.
Moze netka ci uszyje? bo to juz malo pozostalo czasu jak na jakuby.
http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/netka/
jesli chcesz nie historyczne, tak aby byly na jakuby na raz, to ci niestety nie pomoge...:/

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Andzia a mogłabyś byś mi te namiary pchnąć na priv ? Datowane i nie na jeden raz :)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

da sie zrobic:)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Dla wszystkich osób wybierających się do Goerlitz na Altstadtest, przygotowaliśmy małą ściągę z przetłumaczonym programem.
Strona Niemiecka przygotowała 120 godzin programu na ośmiu scenach, a tegoroczny Altstadtfest będzie największym w dotychczasowej historii tej imprezy.

Program do ściągnięcia z "jakubowych" stron :

http://www.jakuby.zgorzelec.com/program.html

Serdeczne podziękowania dla Belushiego za przetłumaczenie.

Z nowości po naszej stronie.
Na Jakubach będzie możliwość obejrzenia machin wojennych, które do tej pory widzieliście tylko w kinie :) . Dzięki Bractwu Rycerskiemu Ziemi Legnickiej które na Przedmieściu rozbije swój obóz, poznacie tajniki życia obozowego w dawnych wiekach.

Dzięki staraniom i pomysłom pracowników Miejskiego Domu Kultury Jakuby zyskują nową scenografię, która zaskoczy pozytywnie wszystkich gości.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.