Dzisiaj jest 11 maja 2025, 13:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

moim skromnym zdaniem to jest tak, ze i Ty masz rację i krytyczny ma rację ale w zasadzie nie możecie mieć racji obaj :-)
jeśli chodzi o tzw przedmieście nyskie to przyznam się ja sam nie wiem co począć z tą żabą... no bo wlaśnie zbyt wielu ludzi ma rację choć nie moga mieć wszyscy racji równocześnie.
to jest taka dziwna część miasta od której wszyscy chyba spodziewają się z byt wiele i ciężar tych wszystkich oczekiwań jest tego miejsca szczęściem i nieszczęściem, póki co na szczęście nic złego tam się jeszcze nie stało, ja osobiście jestem pod wrażeniem tego remontu nawierzchni, pomimo tego, ze się przeciągało i dalej przeciąga itd, ale pomimo tego powoli zaczyna to wyglądać i zrobiono jednak fundament pod tę część miasta - co dalej nie wiadomo, bo jakiegokolwiek rozwiązania sie nie wybierze podejrzewam, ze przeciwników i zwolenników to rozwiązanie będzie miało tyle samo.
żeby nie było wątpliwości, ja nie wierzę w jakieś dzielnice artystyczne i bulwarowo kawiarniane spacerniaki, to miejsce wygląda jak po napalmie i my chcielibyśmy zaflancować w leju po bombie jakąś protezę krakowskiego rynku - moim zdaniem to niewykonalne i skończy się jak zwykle czyli na fajkach, może jakiś hotelik, burdelik, fryzjer, kilka kantorów i ze dwie jadłodajnie dla klientów zza Nysy, to miejsce jest martwe dziś i nie powinniśmy sobie w związku z tym obiecywać zbyt wiele. ewolucji nie da się zastąpić kreacjonizmem ;)
przepraszam ze wtrącam się do dyskusji, gdy sam właściwie wizji jako takiej nie mam.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bog180 pisze:
Generalnie uważam , że w biznesie nie ma miejsca na sentymenty

no właśnie. jak my - mieszkańcy - tych sentymentów mieć nie będziemy, to nas najpierw wycisną jak cytrynę, a potem zaorzą. o wiele łatwiej przecię jest zrównać z ziemią takie przedmieście i postawić kilka bud przynoszących zyski niż zainwetować z głową.

jak pozwolimy postawić strupa, to zostaniemy z nim na wiele lat, bo szkoda bedzie włozonej kasy.

lepiej jest dmuchać na zimne i dziesięć razy się spytać.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bog jeśli w biznesie nie ma sentymentów to postawmy jeszcze z dziesięć stacji, w centrum miasta skasujmy stare rozwalające się kamienice i wybudujmy nowe budynki w stylu "ze szkła i stali", z czysto ekonomicznego punktu widzenia jest to bardziej opłacalne niż odnawianie starych.

Bog nie zgodzę się z sposobem myślenia (notabene bliskiemu poprzedniej ekipie) że niech zbudują cokolwiek byle by tylko zbudowali. Taki sposób prezentował Fiedia i jego ekipa i tym sposobem mamy rewitalizację taką a nie inną. Nie jestem fantastą, twierdzę tylko że problemem jest to że rozwój architektoniczny miasta jest uzależniany tylko i wyłącznie od widzimisię dwóch inwestorów i ich zachcianek. Będzie chciał na Placu Pocztowym postawić coś innego niż zaplanowano, bo mu się coś przyśni- nikt go nie powstrzyma. Bo szkoda inwestora, bo zainwestuje gdzie indziej, bo odszkodowania, bo coś tam, bo coś... To niech już wybuduje potworka, jakoś to przeżyjemy. Rozumiem że inwestują z chęci zysku a nie z dobroci serca. Tylko że w interesie mieszkańców ważne jest by było zrobione z głową i wpisywało się w jakikolwiek plan rozwoju miasta.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

dobra, ale w takim razie jak sprecyzować konkretnie co by tam miało się znaleźć i kto miałby o tym zdecydować tak, zeby wszyscy byli zadowoleni?
bo w sumie dyskutowanie o czymś takim co by nie było takie jak coś ale również bez czegoś i bogatsze o coś co z kolei w tym przypadku absolutnie nie wchodzi w grę to w sumie dyskusja o niczym.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Po pierwsze zidentyfikujmy problem. W moim odczuciu jest nim brak naturalnego centrum. W innych miastach tym naturalnym centrum są rynki. Z przyczyn od nas niezależnych zostaliśmy go pozbawieni.

Po drugie - cel. Naturalnym celem w tej sytuacji staje się stworzenie miejsca które mogło by służyć ogółowi mieszkańców za substytut centrum. Z przyczyn historycznych, bliskości starówki Georlitz naturalnym wydaje się że taką lokalizacją jest Przedmieście Nyskie.

Po trzecie środki. Ponieważ jest to inwestycja zarówna za duża jak na samodzielne rozwiązanie przez miasto jak i przez prywatnego inwestora należy połączyć wysiłki. Warunkiem jest to że wizje przedmieścia muszą podzielać obie strony. Ogromny wysiłek zapewne trzeba było by włożyć w to by przekonać inwestora o tym, że Przedmieście Nyskie jest jedynym w zasadzie miejscem które z jednej strony ma wartość historyczną i klimat a z drugiej ogromny potencjał "do zarabiania". W obopólnym interesie leży to by zachować jedność architektoniczną z pobliską niemiecką starówką. Turyści nie odwiedzają starówki w Goerlitz w poszukiwaniu stalowych potworków tylko murów tchnących historią. Smutna prawda jest taka że nie wiele nam z nich pozostało, ale to nie powód by całkiem to zdewastować.

pS. Tyle na szybko mi przyszło do głowy. Tak naprawdę należało by to dobrze rozpisać korzystając z wiedzy i historyków i ekonomistów.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

krytyczny ale patrz mi na usta jak pisze bo mylisz wątki.
G e n e r a l n i e c h o d z i m i o ż r ó d ł o f i n a n s o w a n i a i n w e s t y c j i o r a z z a p e w n i e n i e ś r o d k ó w n a e k s p l o a t a c j ę t e g o c o s i ę z n i e j w y k l u j e.

Osobna sprawą jest plan przestrzennego zagospodarowania i opracowania urbanizacyjne. O ile wiem jest taki wątek z pytaniami do architekta a nawet ma byc jakieś spotkanie to sobie wyjaśnisz.
masz bardzo czarno biały obraz swoich przemysleń. Zjeździłem pół świata i powiem ci że powiązania antycznego świata z pieknymi a wręcz monumalistycznymi świadectwami nowych technologii są na porządku dziennym , natomiast między bajki nalezy włożyc opinie, że jak my zrobimy sobie na tej przedmiejskiej górce kamienny rynek to przeniesiemy tam centrum miasta.
Zgadzam się z neandertalskim ,że rodzaj zabudowy musi zosta okreslony w cywilizowany sposób a jego efekty i tak nie zadowolą wszystkich.
Napisałeś "niech zbudują cokolwiek byle by tylko zbudowali. Taki sposób prezentował Fiedia i jego ekipa i tym sposobem mamy rewitalizację taką a nie inną" a kilka tygodni temu pisałeś że wile miejsc stoi wykupionych prace sie nie posuwaja a ekipa Fiedii nic nie robi.
Trzeba sie zdecydowac a właściwie wyposrodkowac i do inwestycji wartych kilka milionów złotych nie podchodzic jak do wyboru dań z menu.
Rozpisałem się na temat zagospodarowania ale to tak na marginesie jeszce raz jako człowiek raczej zajmujący sie praktyką niz teorią uważam że teoretycy dadzą sobie radę ale zapewnienie praktycznej realizacji to sprawa kasy.
A zubka chciałbym uspokoic bo jak widzisz łatwiej w Zgorzelcu bude utrzymac jak cos wybudowac - patrz sprawa Kalaty.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Skoro tak to może jakąś debatę na ten temat?
Myślę, że posłużyłaby burmistrzowi jak i potencjalnym inwestorom.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

brak centrum to coś z czym pogodzić się chyba musimy.
przedmieście nyskie jako takie moim zdaniem takim centrum jednak nie będzie, to miejsce leżące na obrzeżach miasta, które ma w ogóle fatalny układ i moim zdaniem nadaje się najwyżej na wieś łańcuchową.
takim potencjałem "centralnym" były koszary w centrum miasta, jedne i drugie, niestety szansę zmarnowano, bowiem pozostały te rejony dalej nieprzejezdne i przez to nadal Zgorzelec ma układ kilku głównych ulic niepołączonych "skrótami" i zbiegających się na naszych nieszczęsnych pięcioramiennych skrzyżowaniach. centrum instynktownie każdy zawsze wyczuwał w okolicy przejścia koło dawnej "jedynki", przedmieście nyskie jest tworem sztucznym, który dla powojennego Zgorzelca nigdy nie był jakimś centrum, mało tego, okolice ulicy lubańskiej to już są peryferia.
historyczności przedmieścia nyskiego specjalnie bym nie dmuchał bo to w sumie wielka ściema, kilka domów na krzyż, które były slamsami, nie zostało zesztą z tego jak mówiłeś zbyt wiele... zostawmy więc może ten akurat, że tak powiem "aspekt".
Wg mnie najsensowniejszym miejscem na tzw nowe centrum nadaje się plac przy moście koło PKO BP, tu zawsze bylo centrum miasta i w dodatku jest tu trochę miejsca do zagospodarowania - byle z głową.
przedmieście nyskie jest niestety Frankensteinem z którego mogłoby coś wyewoluować po latach ale póki co jaki jest koń każdy widzi, wg mnie centrum tam nie będzie, bo nigdy nie było, to była w najlepszym razie brama miasta na wschód i układ taki właśnie szlakowy nad tym miejscem ciąży... a odcięcie go od reszty miasta deptakiem tylko utrudni dostęp do tego miejsca, tym bardziej, ze na obrzeżach tzw przedmieścia nyskiego będzie naprawdę trudno zaparkowac samochód, z kolei garaz podziemny w centrum samego miejsca zamieni je tylko w parking i nic więcej...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

B I N G O !!!
A juz teraz powinno sie zadba żeby ten teren Piłsudskiego, Wolnosci, Park Partyzantów z Domem Kultury, teren po budynku granicznym wraz z terenami nad granicą ożywiły życiowe istniejące centrum zamiast gonienie ludzi do stworzonego centrum.
Może jakiś konkurs dla architektów?
To tak jak z tymi toaletami dla piesków ,żaden do tej zagródki wejśc nie chce.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przedmieście nyskie ma coś, czego brak okolicom domkulturowym - bezpośrednią bliskość starówki w Goerlitz. jest to rzecz, której przecenic nie mozna.
problemem jest komunikacja - której w zasadzie nie ma. jeśli ktoś mieszka na Reymonta - rzeczywiście moze mieć problemy z tym "centrum" na obrzeżach.Z reszta z każdym centrum.
Obecnie kulturalny środek Zgorzelca mamy w rejonie obwodnicy - bo wszystko co możemy obecnie od miasta otrzymać to szaleństwo zakupów w hipermarketach. ;-(

argumentacja, że tereny wokół MDK lepiej nadaja się na centrum niż przedmieście nyskie jest z gruntu rzeczy mało trafiona. te same zarzuty, które boq i neo podaliście przeciwko przedmieściu mozna wyłożyc przeciwko MDK. a nawet nieco więcej.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Ale maja jedną nie do przecenienia wadę jeszce ich nikt nie naruszył a wręcz przeciwnie przeniesienie granicy powiększyło teren.
Wiem ze juz wielu za tym terenem się oglada więc czasu duzo nie ma

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bog180 pisze:
B I N G O !!!

Może jakiś konkurs dla architektów?

a Park Mostów? o ile dobrze zrozumiałem tę koncepcję, to zarówno MDK jak i Przedmieście miały by funkcjonować w ramach jednej osi, która stanowi Nysa.

przykładem nieszablonowego podejścia do tematu (jakim jest też dla mnie projekt Przedmieścia Nyskiego) jest budowa Mediateki w Goerlitz.
Nikt się tam nie martwi, że będzie na uboczu, nie w centrum itd.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

centrum miasta staje się miejsce spontanicznie wybrane przez mieszkańców. Oczywiście pewne warunki muszą być spełnione bo czymś tych ludzi do "centrum" trzeba ściągnąć.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

qba pisze:
centrum miasta staje się miejsce spontanicznie wybrane przez mieszkańców. Oczywiście pewne warunki muszą być spełnione bo czymś tych ludzi do "centrum" trzeba ściągnąć.

w momencie gdy tych ludzi gdzieś ściągasz - to już kicha jest z tą ich spontanicznością :)
centrum tworzą ludzie. poprzez modę, innych ludzi, atrakcyjność miejsca, działania kulturalne, wydarzenia, klimat miejsca, dostępność miejsca, ciekawość, snobizm i wiele innych. same mury nie przyciągną nikogo.
poza mną :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

I poza mną :D Więc jest nas juz dwóch.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.