Dzisiaj jest 14 maja 2025, 3:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

rfm pisze:
"W przypadku awarii któregokolwiek autokaru Wynajmujący zobowiązuje się do niezwłocznego zastąpienia go innym autokarem ( o takim samym standardzie).

Nie dotyczy tego zdarzenia.

rfm pisze:
Lub Najemca sam zabezpieczy zastepczy transport obciazajac kosztami Wynajmujacego

Ten zapis wskazuje, że Agaaaaa otrzymuje fakturę od busmena i wystawia fakturę Wynajmującemu.

"Próbny proces"( jak próbna matura), który tu przeprowadzamy, może posłużyć obu stronom do dostrzeżenia zagrożeń dla każdej zainteresowanej strony i poszukania korzystniejszego rozwiązania niż dotychczas proponowane. Sądzę, że jeszcze jest to możliwe. Życzę Wam tego serdecznie.

Tytuł:
pismak
pismak

mieszczuch pisze:
Ten zapis wskazuje, że Agaaaaa otrzymuje fakturę od busmena i wystawia fakturę Wynajmującemu.

Pod warunkiem, ze prowadzi działalność gospodarczą i moze wystawić fakturę. Jeżeli pracuje tylko jako nauczycielka w szkole na podstawie umowy o pracę to nie ma podstaw do wystawiania faktury !!!!! Po prostu nie może !!!!

"Prośba o poświadczenie nieprawdy jest "nakłanianiem do popełnienia przestępstwa".
Czy mógłbyś podać paragraf KK i zakres kary obejmujący to działanie?
Czy odmowa "popełnienia przestępstwa" (w tym przypadku- domaganie sie przez busmena danych zleceniodawcy, czyli Agaaaaai, żadnych innych, sugerowanych podmiotów) i brak tych danych, może usprawiedliwiać opóźnienie wystawienia faktury lub innego potwierdzenia przyjęcia kwoty 4 tys. zł?"

Mieszczuch a skąd my wiemy (skąd ty wiesz), że zleceniodawcą jest Agaaa i tylko Agaaa??? A moze ten przewoźnik co zawalił sprawę z autokarem upoważnił ja do zawarcia takiej umowy w tym jednym przypadku w jego imieniu?
Wystawienie faktury na WYKONANĄ usługę jest obowiązkiem sprzedawcy, bo musi on udokumentować sprzedaż, działa on w dobrej wierze. Dane do faktury może spisać z uprzednio zawartej umowy pisemnej lub z oświadczenia zlecającego lub nabywcy usługi. I nawet jeżeli Agaaa poda fałszywe dane podmiotu nie związanego z ta usługą to wystawca nie popełnia przestępstwa bo nie działa umyślnie.
Tutaj masz link do ciekawej interpretacji art. 271 KK
http://prawoity.pl/wiadomosci/poswiadcz ... su-karnego

Tytuł:
rekrut
rekrut

zeby było jasne na konfrontacji Pani A. zostanie napewno rozpoznana przez kierowców , Policja myśle też bez problemu powinna rozpoznać bezstronnie kto i co reprezentował . A jeśli chjodzi o fakturę to np.podam prostrzy przykład bo widzę ,że cieniutko tu z paragrafami np.jeden z drugim dom jak sobie wybuduje za np 300tyś zł to faktury kosztowe wezmie na mnie ?, jasne mozna super pomysl co wy chcecie wszyscy w kryminale wylądować co za bzdury wypisujecie . to co Pani A,. Ząda do nakłania mnie do wystawienia lewej faktury jakiemuś przewożnikowi żeby sobie chyba ten autobus naprawił zamiast podatek zapłacić . Te praktyki to wyłudzanie od Państwa podatku za to idzie sie do pierdla. faktura zostanie wystawiona TYLKO I WYŁĄCZNIE NA PANIĄ A. posiadam bilingi rozmów daty godziny itp. i czekam na wezwanie do skarbówki dlaczego tak długo, mam nadzieje ,że Bolesławiec będzie długo omijany przez firmy

Tytuł:
rekrut
rekrut

Busmen zacznij myslec logicznie bo tylko sie pograzasz.A gdybys Ty dostal zlecenie na przewiezienie jakis tam wycieczek i mial uzdodnione to za kwote X w trakcie realizacji musialbys poniesc jakies koszty (miedzy innymi jeden z autobusow by ci wypadl ) POdnajał bys od innej firmy autobus lub zrobila by to za Ciebie jakas inna osoba ktorej bys to zlecil.Ty jako uslugodawca wywiazal bys sie z umowy ale kwota X zmniejszyla by sie automatycznie o kwote Y ktora musial bys oddac firmie ktora pomogla Ci wykonac zlecenie.I co wtedy ????????? Od kog bys zadal faktury na kwote Y??????? sam od siebie czy od tej osoby ktorej poleciles zorganizowac zastepczy autobus??????????? Wiesz doskonale o czym pisze i wiesz ze bys zadal faktury TYLKO I WYLACZNIE OD FIRMY KTORA PODNAJEŁEŚ CZYLI OD PODWYKONAWCY TWOJEGO ZLECENIA. A pisanie tutaj o tym ze to Agaaaa powinna dostac fakture od Ciebie i "pewnie wystwic nastepna dla firmy z ktora ma umowe jest totalna niedorzecznoscią.

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
Pod warunkiem, ze prowadzi działalność gospodarczą i moze wystawić fakturę. Jeżeli pracuje tylko jako nauczycielka w szkole na podstawie umowy o pracę to nie ma podstaw do wystawiania faktury !!!!! Po prostu nie może !!!!

Faktury(przy tym założeniu) nie może wystawić. Może wystawić rachunek lub inne zgodne z prawem potwierdzenie przyjęcia/wydania zapłaty.

makaron pisze:
Mieszczuch a skąd my wiemy (skąd ty wiesz), że zleceniodawcą jest Agaaa i tylko Agaaa???

Z wcześniejszych postów zainteresowanych płynie cała moja wiedza w tym temacie. Zarówno busmen i Agaaaaa o tym piszą.

Podany przez Ciebie przykład z Castoramy formalnie wymaga pisemnego upoważnienia właściciela firmy do jego reprezentowania. Osobiście jestem zwolennikiem "zaniedbywania formalizmów wszelkich". ;-)

"Próbny proces"( jak próbna matura), który tu przeprowadzamy, może posłużyć obu stronom do dostrzeżenia zagrożeń dla każdej zainteresowanej strony i poszukania korzystniejszego rozwiązania niż dotychczas proponowane. Sądzę, że jeszcze jest to możliwe. Życzę Wam tego serdecznie.

Tytuł:
rekrut
rekrut

busmen...widzę, że myslenie sprawia ci ból...

busmen pisze:
Policja myśle też bez problemu powinna rozpoznać bezstronnie kto i co reprezentował

ale zapewne policja bezstronnie rozpozna KTO BYL WYNAJMUJACYM I ZABEZPIECZAJACYM TRANSPORT...bo to wlasnie policja zlecila WYNAJMUJACEMU zorganizowanie transportu zastepczego co równiez jest w notatce policyjnej (powinienes o tym wiedziec, bo ponoc ją masz).

busmen pisze:
Pani A,. Ząda do nakłania mnie do wystawienia lewej faktury jakiemuś przewożnikowi żeby sobie chyba ten autobus naprawił zamiast podatek zapłacić

Ja cie busmen do niczego nie nakłaniam tylko żądam, ZGODNIE Z PRAWEM PODATKOWYM, wystawienia LEGALNEJ faktury za ZAPŁACONA USŁUGE (dane wynajmującego zostały kilkakrotnie przekazane firmie Vektor).

busmen pisze:
Te praktyki to wyłudzanie od Państwa podatku za to idzie sie do pierdla.

Dobrze, że jesteś świadom grożącej ci kary, bo podatek to masz obowiązek zapłacic właśnie TY!

Tytuł:
pismak
pismak

Agaaaaa pisze:
Aby nie tracić czasu, ja jako kierownik wycieczki podjęłam się również poszukiwania. Dotarłam do firmy przewozowej „Vektor” ze Zgorzelca, która zaoferowała swoje usługi w trybie pilnym. Po konsultacji z Panem WYNAJMUJĄCYM (w ramach umowy pisemnej) oraz jego telefonicznych ustaleniach cenowych z właścicielem firmy „Vektor” Panem Jackiem Pławiakiem, dostałam informację, aby przyjąć usługę firmy „Vektor” – jako transport zastępczy na przewóz dzieci do Dźwirzyna.

Drogi Mieszczuchu pozwolę sobie niezgodzić się z twoim stwierdzeniem, ze w postach napisanych przez busmena i Agaaaę jest napisane jakoby tylko Agaaaa była wynajmującym (powyższy cytat).

napisałeś:
"Może wystawić rachunek lub inne zgodne z prawem potwierdzenie przyjęcia/wydania zapłaty."
Możesz określić jaśniej co masz na myśli?
oraz:
"Podany przez Ciebie przykład z Castoramy formalnie wymaga pisemnego upoważnienia właściciela firmy do jego reprezentowania."
Reprezentowania???? Masz na myśli chyba upoważnienie do odbioru faktury. Wg mnie nie musi taka osoba mieć pisemnego upoważnienia ale popraw mnie jak się mylę, a najlepiej podaj konkretny art. sankcjonujący to.

Busmen twój przykład faktycznie jest prostszy tylko dotyczy innej sytuacji.
W całej tej historii to ty łamiesz przepis (art. 106 ustawy o podatku VAT) z którymi ponoć jest u nas cieniutko bo skasowałeś pieniądze a nie chcesz wydać na tę okoliczność rachunku (faktury). Dodatkowo wychodzi na to, że świadczysz usługi ale nie wiesz komu, no to akurat nie jest dobre PR dla firmy. :lol:
:lol: :lol:

Tytuł:
pismak
pismak

Agaaaaa Wysłany: Wto Cze 16, 2009 11:22 pm

W tym poście piszesz;
Aby nie tracić czasu, ja jako kierownik wycieczki podjęłam się również poszukiwania. Dotarłam do firmy przewozowej „Vektor” ze Zgorzelca, która zaoferowała swoje usługi w trybie pilnym.

jak również dalej;
Po konsultacji z Panem WYNAJMUJĄCYM (w ramach umowy pisemnej) oraz jego telefonicznych ustaleniach cenowych z właścicielem firmy „Vektor” Panem Jackiem Pławiakiem,

Problemem w tym sporze jest rozumienie słowa WYNAJMUJĄCY.
Wynajmujący z Twojej umowy z pierwszą firmą przewozową jest jasne, lecz nieistotne. Istotne jest kto jest WYNAJMUJĄCYM w umowie z firmą "Vektor".
Podane wyżej cytaty sugerują zarówno Ciebie jak "Pana WYNAJMUJĄCEGO" z Twojej pisemnej umowy z pierwszą firmą przewozową.
Z kolei busmen pisze, że to Ty wynajęłaś/porozumiałaś się z firmą "Vektor") na przewóz osób.

Nie ukrywa przyjęcia kwoty 4 tys. zł. Jego niechęć do wystawienia dokumentu potwierdzającego przyjecie kwoty 4 tys.zł jest zrozumiała w świetle interpretacji SN z linku podanego przez makarona

Kiedy jest dokonanie przestępstwa ?
Dokonanie przestępstwa następuje z chwilą wydania dokumentu, bo wtedy już się stwarza chociażby abstrakcyjną możliwość zrobienia użytku.

I na koniec; Już wystrzelałaś magazynki z automatu "chęć ukazania firmy "Vektor" w świetle lub cieniu". Teraz pozostała Wam (Tobie i busmenowi) odpowiedzialność karna i skarbowa. Co z tym zrobicie jest Waszą sprawą. Ja odsyłam Was do zakończeń moich ostatnich postów. :smt058

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Agaaaaa,

Przestań zaśmiecać to forum zryta nauczycielko.
Pławiak to normalny typ, poszedł Ci na rękę i Ty doskonale o tym wiesz.

Proste to jak drut, a grupa leśnych dziadków z forum jak zwykle .

Ostatnio zmieniony 20 cze 2009, 14:15 przez Ernesto, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

mieszczuch pisze:
Problemem w tym sporze jest rozumienie słowa WYNAJMUJĄCY.
Wynajmujący z Twojej umowy z pierwszą firmą przewozową jest jasne, lecz nieistotne. Istotne jest kto jest WYNAJMUJĄCYM w umowie z firmą "Vektor".

mieszczuchu, WYNAJMUJACYM jest ktos...kto wynajmuje komus...czyli świadczy usługe. Dla mnie WYNAJMUJACYM była TYLKO firma, z ktora podpisalam pisemna umowe.

mieszczuch pisze:
ak również dalej;
Po konsultacji z Panem WYNAJMUJĄCYM (w ramach umowy pisemnej) oraz jego telefonicznych ustaleniach cenowych z właścicielem firmy „Vektor” Panem Jackiem Pławiakiem,
......

czytaj dalej...(a nie tylko wybiórczo, bo opusciles bardzo wazny fragment):

"Po konsultacji z Panem WYNAJMUJĄCYM (w ramach umowy pisemnej) oraz jego telefonicznych ustaleniach cenowych z właścicielem firmy „Vektor” Panem Jackiem Pławiakiem, dostałam informację, aby przyjąć usługę firmy „Vektor” – jako transport zastępczy na przewóz dzieci do Dźwirzyna. "

Tak wiec mnie wiąże umowa TYLKO z WYNAJMUJACYM (czyt.-> tym, z ktorym podpisalam umowe pisemna).

[ Dodano: Sob Cze 20, 2009 3:22 pm ]
Ernesto pisze:
Przestań zaśmiecać to forum zryta nauczycielko.
Pławiak to normalny typ, poszedł Ci na rękę i Ty doskonale o tym wiesz.

Jesli nie pasuje ci ten wątek to załóz nowy...albo tu nie zagladaj (być moze poruszane tutaj kwestie sa dla ciebie za trudne)
A to ze Pławiak to "NORMALNY TYP"...to juz nie mam zadnej watpliwosci.
On nie poszedl mi na rekę TYLKO WZIĄŁ KASĘ DO RĘKI...BEZ RACHUNKU!

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ernesto sa ludzie którzy mowią co wiedzą i tacy co wiedzą co mowią Ty akurat z tego co napisales to chyba tylko mowisz co wiesz ,A ze nie wiele to dlatego tylko uisciłes swoja "złotą mysl" Moze tak bys sprobowal bez obrazania ludzi podzielic sie z nami swoimi przemysleniami do czego goraco Cie namawiam.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Agaaaaa pisze:
Jesli nie pasuje ci ten wątek to załóz nowy...albo tu nie zagladaj (być moze poruszane tutaj kwestie sa dla ciebie za trudne)
A to ze Pławiak to "NORMALNY TYP"...to juz nie mam zadnej watpliwosci.
On nie poszedl mi na rekę TYLKO WZIĄŁ KASĘ DO RĘKI...BEZ RACHUNKU!

Nie pisz mi dobrych rad, bo troche ci brakuje intelektu do takich zadań.
Sama wiesz, że piszesz pierdoły, ale pisz , wakacje sie zaczęły masz czas.
W bolesławcu nie masz forum?

[ Dodano: Sob Cze 20, 2009 3:29 pm ]
rfm, Ty przypadkiem nie jesteś jej drugim kontem?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ernesto pisze:
Proste to jak drut, a grupa leśnych dziadków z forum jak zwykle .

Proste jak drut...jest twoje myslenie, tak samo jak i twoja kultura osobista :P
A co do mojego intelektu, to ja chociaż wiem o czym piszę...w przeciewieństwie do ciebie.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ernesto piszesz spiskowa teorie dziejow wiec Cie informuje ze NIE . Ale jestem zdziwony tym jak taka osoba z "takim intelektem" nie sprawdzila jeszcze adresow IP .Nabieram jednak przekonania ze jestes kolejnym oszolomem ktory chcial by gdzies zaistniec i cos napisac ale jak juz to zrobi to nie wieadomo czy sie smiac czy płakac. na marginesie dodam ze ładnie wyszedłes na fotografi :lol: Od razu poznac INTELIGENTA

Ostatnio zmieniony 20 cze 2009, 14:39 przez rfm, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Pogadaj sobie. Neo ma zmienne ip.

dla mnie jesteś tym kim napisałem, i tłumaczyc ci tego nie zamierzam.

Przestaniemy karmić trolla to sam zdechnie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.