Admin relacje z procesu sądowego R.Gronicza utajnił na tym forum więc może z tego procesu będzie relacja
Przed sądem w Łodzi odbyła się pierwsza rozprawa w procesie karnym Szymon Pacyniak kontra Leszek Sz.
Pacyniak jest obecnie radnym powiatu zgorzeleckiego. Wcześniej był wicemarszałkiem województwa dolnośląskiego. Pozwał Leszka Sz., dziennikarza, który we wrześniowym numerze tygodnika "Angora" (nr 39) zamieścił artykuł dotyczący zgorzeleckiego polityka.
Dziennikarz opisał rzekome powiązania zgorzeleckich samorządowców, biznesmenów i przedstawicieli środowiska prawniczego. Zwracał uwagę na niejasne interesy i związki samorządu z bossami świata przestępczego, fortuny i stanowiska zdobywane w podejrzanych okolicznościach.
W tekście znalazło się też szereg innych znanych w mieście nazwisk, wśród nich byłego burmistrza Mirosława Fiedorowicza, prawniczej rodziny Czekałowskich, byłego przewodniczącego rady miejskiej Macieja Dobrzyńskiego czy byłego posła Jerzego Jankowskiego.
::: Reklama :::
- Jedyne, co jest prawdą na mój temat w tym artykule, to moje nazwisko - twierdzi Pacyniak i domaga się ukarania autora tekstu. Jak dodaje, za bezpodstawne oskarżanie dziennikarza powinna spotkać kara. Tym bardziej że na wszystkie wątpliwości mógł odpowiedzieć.
Niestety, nikt się nie pofatygował, by z nim porozmawiać. A publikacja wywołała niepotrzebny stres u jego rodziny i odbiła się szerokim echem wśród znajomych i oponentów.
- Jestem na Dolnym Śląsku osobą dość znaną, dlatego będę domagał się przeprosin w prasie - zapowiada zgorzelecki radny. Jeśli sąd przyzna mu rację, autorowi grożą dwa lata więzienia.
źródło:
http://zgorzelec.naszemiasto.pl/wydarze ... 6010d97020