sławek
Cytuj:
Przekorny dostał zadanie " napier..." na forum. Dostał gotowca od chłopaków, który zamieścił na tym forum.
Rozwiń swoją teorię spiskową, proszę, bo sam jestem ciekaw któż to są ci "chłopcy"??
Ten jak to nazywasz "gotowiec" został przedstawiony na sesji Rady Miasta przez jednego z radnych. Każdy chętny może na taką sesję udać się i posłuchać dyskusji swoich przedstawicieli.
Cytuj:
On ma za zadanie robić tutaj burzę.
Czy relacja z najbardziej ciekawych i kontrowersyjnych punktów obrad jest Twoim zdaniem prowokacją, robieniem burzy czyli po prostu czymś niewłaściwym?? Czy opis stanu budżetu, niepokoju radnych związanego z jego, delikatnie rzecz ujmując, nieciekawym stanem jest mąceniem wody??? Jak widzę jesteś zwolennikiem tzw. propagandy sukcesu i ukrywania przed społeczeństwem nieudolności władz (lokalnych, regionalnych i centralnych) . Zapewne gdybyś mógł, utajniłbyś wszelkie sesje, informacje o stanie finansów, inwestycji czy budżetowych wydatków.
Cytuj:
Nikt nie zagłębia się w fakt, że to są dane sprzed 4 miesięcy.
Wydaje mi się, że w sposób jasny i czytelny wielokrotnie podkreślałem, że otrzymane przez radnych informacje z wykonania budżetu (zamieszczone przeze mnie) są informacjami
za I półrocze.Tzn. tak myslałem, dopóki się nie odezwałeś...
Żeby nie być gołosłownym przytoczę urywki swojego własnego postu:
Cytuj:
Jednym z punktów obrad RM była informacja z przebiegu wykonania budżetu miasta
za I półrocze br. (... )Jak wynikało z jego wypowiedzi, zakładany deficyt budżetowy, opiewający wg. optymistycznych (i jak się okazało bez pokrycia) planów rządzących na kwotę 1.601,337 zł. już do dnia 30.06 br. wyniósł… 2.966.337 zł., co daje ni mniej ni więcej tylko jego wzrost na poziomie 85% w stosunku do zakładanego. Jednocześnie wpływy z dochodów własnych zrealizowano jedynie na poziomie 39.42% planu rocznego (...) Realizacja wydatków na zadania inwestycyjne założona na 2009r. miała wynieść 10.791,911 zł,… gdy tymczasem zrealizowano ich w pierwszym półroczu zaledwie na poziomie,… 16,15%, co daje nam kwotę 1.743,334 zł. (...) które w br. miały wynieść 4.434,720 zł., a do 30.06. br. wyniosły zaledwie,..(uwaga!!!) 345.080 zł.
Umówmy się, że po prostu "nie zauważyłeś" tego...
Cytuj:
Może przekorny poda dane za kolejne kwartały?
Przede wszystkim upłynął dopiero jeden kwartał od zakończenia półrocza. Ponadto, choć rzeczywiście burmistrz zobowiązany jest do podawania do publicznej wiadomości sprawozdań za każdy kwartał, to jednak te kwartalne sprawozdania są już bardziej ogólnikowe aniżeli sprawozdanie za pierwsze półrocze które ma obowiązek przedstawić radnym.
Do podania tych informacji obliguje go Ustawa o finansach publicznych z dnia 30 czerwca 2005 roku (Dz.U. 2005 nr 249 poz. 2104) a konkretnie art. 14 pkt. 1 który brzmi:
Cytuj:
1. do końca miesiąca następującego po zakończeniu kwartału - kwartalną informację o wykonaniu budżetu jednostki samorządu terytorialnego, w tym
kwotę deficytu lub nadwyżki;
... oraz art. 198 pkt. 1 który brzmi:
Cytuj:
1. Zarząd jednostki samorządu terytorialnego przedstawia organowi stanowiącemu
jednostki samorządu terytorialnego i regionalnej izbie obrachunkowej informację
o przebiegu wykonania budżetu jednostki samorządu terytorialnego za
pierwsze półrocze, w szczegółowości nie mniejszej niż w uchwale budżetowej
oraz informację, o której mowa w art. 197 pkt 1, w terminie do dnia 31 sierpnia.
Jeśli (tym razem) zadasz sobie trud przeczytania ze zrozumieniem pierwszego z przytoczonych fragmentów Ustawy być może doznasz olśnienia, że nie tylko nie ma informacji o wykonaniu budżetu za
kolejne kwartały , lecz najprawdopodobniej nie sporządzono jeszcze informacji za kwartał kolejny po zakończeniu I półrocza.
Dla jasności dodam, że podanie do publicznej wiadomości tych informacji nie jest równoznaczne z obowiązkiem zamieszczenia jej np. w BiP urzędu, lecz wystarczy wywiesić je na tablicy ogłoszeń.
TurekCytuj:
Przekorny czy to prawda, ze dane te sąz przed czterech miesiecy?

i jak te dane wyglądają w kolejnych kwartałach?
Czy odpowiedź udzielona Sławkowi satysfakcjonuje Ciebie??
YELLO_35Cytuj:
Znowu mijasz się z prawdą. Nie ma moda o nicku YELLOW_35 , a już na pewnio nie pracuje w Gazowni

Heh, miałem na myśli oczywiście utytułowanego moderatora o nicku
YELLO_35 a jego zakład pracy to Dolnośląska Spółka Gazownictwa sp. z o.o. Oddział Zakład Gazowniczy Zgorzelec. Przepraszam za literówkę i użycie potocznej nazwy Twojego zakładu pracy. Jesteś dla mnie za mądry i zbyt sprytny,...
ps.
Sławek, tutaj masz całą cytowaną przeze mnie Ustawę, poczytaj sobie w wolnej chwili...
nie bój się, kliknij, poczytaj, to nie boli