Dzisiaj jest 08 cze 2025, 23:05

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Ależ nie kryguj się tak - ja wiem, zmywanie, gotowanie, odkurzanie i jedynie krótkie chwile jakie masz dla siebie na ploteczki z "przyjaciółmi" to też praca... Ale nie zaniedbuj się, już wkrótce nadejdzie ten jeden dzień w roku którego tak oczekujesz, wyrywając kartki z kalendarza. Już za niespełna 1,5 miesiąca ponownie chwycisz za miecz i znowu poczujesz się jak prawdziwy mężczyzna... :smt082 :smt044

bez komentarza-> żal.pl

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

xionc pisze:
Aha Dr. Dre, widzisz chciałeś być fajny i zabłysnąć ale wyszło jak zwykle zresztą u ciebie - do pupki. Turyści z całego świata będą przyjeżdżać i oglądać nasza miejscową atrakcje: Dworzec PKP Zgorzelec Miasto
nie pomyślałeś że turyści w XXI wieku rzadko poruszają się koleją? Więc nie widzę powodu aby prowadzić turystę pod dworzec Miasto Zgorzelec. Jeśli już to pod Ujazd, bliżej Ścieszka rowerowa i ładniejszy. Jak sie nie mylę to nowy składzik do Jeleniej G. zatrzymuje się na Ujeździe. Nie pomyślałeś też, że turysta obecnie to nie tylko w grupie 40 osobowej i z czerwoną chorągiewką przewodnika, ale także wyrafinowany szukający raczej turystyki aktywnej. Rower, rolki, kajaki, Kitesurfing, i wiele wiele innych do których mamy idealne warunki. Idealne ! wszystko jest czego nam potrzeba. Przynajmniej po stronie przyrodniczej. Co najlepsze to w małej odległości i także dla amatorów. Popatrz:
1. Rowery - Mamy w promieniu 50 km masę fantastycznych ścieżek rowerowych, szkoda niestety że głównie po stronie niemieckiej. Nasze czy czeskie można choćby porządnie wytyczyć, a nawet, odległej przyszłości, utwardzić aby oddalić sie od samochodów. Przybliżę Ci kilka z nich: piękna asfaltowa na Konigshain przez BerzdorferSee i z powrotem do Zgorzelca. Czas jakieś 8 godzin z postojami na browarka, papu, czy nawet szybka kąpiel nad wodą. Sama wyprawa rowerkiem na BerzdorferSee. W słoneczny dzień opalanko kompanko, a jak sie znudzi to jest na miejscu wypożyczalnia rolek i godzinka po przepięknych ścieżkach wzdłuż plaży. Będzie tego z 8 km a jak wylecisz na Oder-Neiße to masz możliwość jazdy do samej Żytawy. Następny kierunek niech będzie np. W Bory Dolnośląskie gdzie cisza i płaska droga pozwoli wyciszyć sie najbardziej zmęczonym turystom. Mamy jeszcze ER4 w kierunku Lubania i przejazd przez Lasy Lubańskie, w których także masz dobre ścieżki, a po drodze masę zabytków ( cóż większość w ruinie), Złotniki, zaporę, widoki na Izery. Jeśli juz jesteśmy przy Izerach to kierunek Frydland, Witka, Andelka, knajpy czeskie, golonka w Działoszynie :-), Ostritz, znowu BerzdorferSee.
2. Woda i słońce. Sporty wodne na BerzdorferSee, oraz najpiękniejsza plaża na zbiorniku śródlądowym jaką widziałem ( no może Balaton ale płytka zarośnięta zupa ) Więcej nic chyba o tej atrakcji nie musze pisać, aaaa zapomniałem o biskości tej atrakcji... 3. Historia - Dzisiejszy turysta jest też nie głupi więc samo opalanie i trudy dnia na rowerze to mało, więc co... Zapraszamy do Gorlitz tam zabytków, muzeów, galerii do woli... Znajdzie się coś do zobaczenia i po naszej stronie :-)... 4 Atrakcje - Cóż tu jest tego niewiele, przynajmniej po naszej stronie. Mamy Jakuby, będzie hala to koszykówka ( widowisko ) na wysokim poziomie, może koncerty, taaaa no dobra ale mamy wulkany, od Lubania aż po Lobau można wycieczki edukacyjne robić. O! Bory Dolnośląskie i wiedza Waldka Bena... 5 Domy przysłupowe - wydzielam specjalnie bo to perełka którą interesuje coraz więcej osób. Jest o czym opowiadać i to wszystko w terenie, przemieszczając się z miejsca na miejsce. -------------------------------------------------- Zastanawiasz sie pewnie gdzie tu interes, do czego nam ta zadyma, harmider, turyści kręcący sie po okolicy, spacerowicze w poszukiwaniu wieczornej zabawy. tablice informacyjne których jako mieszkaniec nie potrzebujesz. Bo wszystko wiesz i wszędzie byłeś. Wiesz do czego jest nam to potrzebne? Bo każdy z tych osób ma w kieszeni portfel i znacznie chętniej po niego sięga na urlopie, niż na co dzień. ---------------------------------- Czego nam potrzeba? Eh nie wiem od czego zacząć. Wiele brakuje, skwituje to delikatnie , wszystkie strony internetowe, cała promocja skierowana jest bardziej do ludności lokalnej niż do turysty. Urzędu Miasta, Starostwa (choć tu jest tycio lepiej), nawet strona THC Promil bardziej stworzona jest pod Nas niż pod turystę. Brak jest oznaczonych szlaków, tablic informacyjnych, wydanej profesjonalnej mapy ze szlakami i miejscami wartych odwiedzenia, brak jest informacji turystycznej i zupełnie nie rozumiem dlaczego nie mogła by być ona przy Muzeum Łużyckim. Brak (aczkolwiek dzięki Pitkowi jest coraz więcej) szlaków rowerowych przez Zgorzelec. Brak przede wszystkim edukacji, aby nie latały jajka w stronę turysty z okien domów, jak było to ostatnio. Brak miejsca cumowania kajaków i łatwych przejść na stopniach wodnych, bo nie wiem czy wiesz, że można spływać Nysą, a przełom Nysy na wysokości Elektrowni to ewenement ( w Polsce są takie tylko trzy - na Dunajcu, Nysie Kłodzkiej na wysokości Barda i nasze). Pewnie tego nie wiedziałeś? dać Ci numer do gościa który wynajmuje, dowozi, przywozi... Brakuje w jednym miejscu dobrze wypromowanej strony turystycznej w kilku językach która pokazuje co za skarby mamy... Swego nie znacie cudze chwalicie. Na to wszystko wiadomo potrzeba pieniędzy ale bez przesady, większość zadań, poza ścieżkami rowerowymi nie są bardzo kosztowne, nie od razu Rzym zbudowano. Zapomniałem dodać jeszcze, że to wszystko można okrasić :-) Górnymi Łużycami, kulturą, pewną odrębnością, scalić sąsiadów. Wiecie, że w Budziszynie, Kamencu, Nisku, Nowym Hamorze ludzie gadają bardziej po naszemu ( serbsko łużycku), niż po niemiecku? No pewnie przesadzam ale dla turysty sie starają.WITAJĆE K NAM DO ŁUŽICY!
http://www.uni-leipzig.de/~sorb/cms/hsb/weblinksTo sie rozpisałem... Sorki... Jest sie czym pochwalić w naszym regionie? :smt028

Ostatnio zmieniony 20 lip 2012, 21:38 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
obserwator
obserwator

xionc napisał/a
Cytuj:
Aha Dr. Dre, widzisz chciałeś być fajny i zabłysnąć ale wyszło jak zwykle zresztą u ciebie - do pupki. Turyści z całego świata będą przyjeżdżać i oglądać nasza miejscową atrakcje:

Wy wszyscy PIAROWCY PO, chyba sobie robicie kpiny z miasta i z samych z sobie? a Was w ostatnim czasie w trakcje krytyki Waszego idola (Gronkiewicza) nie brakuje. Powodzenia.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

bartekz pisze:
z samych z sobie?
chciałeś pewnie napisać " i z samych siebie" ale tak naprawdę wystarczyłoby samo " i z siebie". :smt058

Tytuł:
obserwator
obserwator

"Dr. Dre"]"bartekz"]
Cytuj:
z samych z sobie?
przyznaję rację. Życzę miłego wieczoru. Niezależnie od tego, podtrzymuję treśc i ogólne moje sformułowania. Przy okazji pozdrawiam piarowców z (PO), którzy za wszelką cenę bronią władzy. Sami mając w tym interes. Piastując stanowiska w mieście dzięki władzy PO i p. Gronicza.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Przekorny ale ty to na poważnie to piszesz?

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Dr.Dre widzę, że napisałeś się nono :D dużo trafnych spostrzeżeń, pomysły też dobre ale muszę przyznać, iż nasuwają mi się dwie uwagi troszeczkę dodające łyżkę dziegciu do tej beczki miodu. Po pierwsze wszystko pięknie ale brakuje bazy noclegowej. Kiedy będzie reklama i zwalą się ludzie do naszego miasta aby zwiedzać okolice to gdzie ich przenocować?
Camping na przeciwko Kaprysu?? :D Z drugiej jednak strony jeśli ludzie nas odwiedzających zacznie przybywać to na pewno nie będzie to nagle, tak więc jakieś pensjonaty powstaną ale nie wiem czy to wystarczy. Dzisiejszy turysta jak wspominałeś jest świadom i nie leci na ochłapy. Może nasi potentaci lokalni zwietrzą pieniądze i dokończą remonty w miejscach gdzie dzisiaj straszy blacha falista....
Po drugie jest to polityka długofalowa. Pomysł jest przedni zmieniając Zgorzelec z sypialni Turowa na niezależne miasteczko turystyczne.... :D Niestety obawiam się iż animozje pomiędzy lokalnymi politykami, lemingami i przekornymi :smt082 i po prostu zawiść ludzka nie podoła temu działaniu. Na to musi być zgoda całego społeczeństwa miasta, polityków a niestety nie widzę tego. Będzie tyle programów ile partii politycznych. do tego dojdzie chęć szybkiego zarobku i trwonienie, naszych wspólnych pieniędzy.
Szkoda bo jeśli wystartować teraz to po 20 latach mielibyśmy mocne podwaliny do dalszego rozwoju , po zamknięciu kopalni....

Pomysł śmiały, ba nawet wizjonerski ]:-> przekornie stwierdzę, że nawet możliwy do zrealizowania :D jednak wymaga dużo pracy, zaangażowania , zjednoczenia działań i pozbycia się animozji w grupach osób trzymających władzę. Ciekawe jak potoczyłoby się to dalej...... Potrzebujemy kogoś na miarę M.L.Kinga , który powie: Miałem sen.... tylko czy czasem to już nie będzie za późno ....

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

fisban pisze:
Będzie tyle programów ile partii politycznych. do tego dojdzie chęć szybkiego zarobku i trwonienie, naszych wspólnych pieniędzy.

Hehe, i to jest właśnie klasyczny przykład lemingozy w jej najprymitywniejszym wydaniu, czyli fisbanozy... :smt082 :smt044

Nie widzi takowy programu swojej ukochanej partyjki i niespełnionych obietnic, ślepy jest, jeśli chodzi o dorabianie się na niespotykaną dotąd skalę na eksponowanych stołkach (do niedawna poseł Grad, dzisiaj prezeseiro spółki energetycznej - 110 tys. zł. miesięcznie) i w żaden sposób nie jest w stanie dostrzec obecnego marnotrawienia publicznych środków zarówno przez krajowych jak i lokalnych decydentów spod sztandaru PO...

Lemingoidalnych karmi się doniesieniami o niespotykanych dotąd sukcesach jedynie słusznej partii i jednocześnie przestrzega przed niebezpieczeństwem wygrania wyborów przez opozycję, bo wówczas będzie sodoma, gomora i rzeź fisbaniątek... :lol:

:lol:KLIKNIJ TUTAJ, tylko się nie pomyl...

Ostatnio zmieniony 21 lip 2012, 20:27 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

fisban pisze:
brakuje bazy noclegowej. Kiedy będzie reklama i zwalą się ludzie do naszego miasta aby zwiedzać okolice to gdzie ich przenocować?

Nic bardziej mylnego. Pewnie nie zauważyłeś że w ostatnim czasie powstało kilka nowych pensjonatów w mieście. Nasz, Pensjonat Miejski, nad Bella Magio, Pałacyk, Hotelik Pstrąg, Apartamenty Nyskie i kilka w niewielkiej okolicy. Dodatkowo powstają dwa nowe... i są już istniejące... jeden będzie nawet remontowany, Pod Orłem. Jest tego trochę, o bazę noclegową się nie martwię... w ogóle o cześć komercyjną sie nie martwię... Jak juz mówiłem brak jedynie scalenia tego w jakąś jedną "izbę" z pełną otwartością dla każdego kto chce sie zareklamować. Oczywiście, ze skuteczną promocją. Zresztą tak jak napisałeś, rynek nie lubi próżni i sie wypełni...

fisban pisze:
Po drugie jest to polityka długofalowa. Pomysł jest przedni zmieniając Zgorzelec z sypialni Turowa na niezależne miasteczko turystyczne....
No właśnie, ale ja upatruję główny problem w podejściu władzy, polityków do zdobywania poparcia. Oni po prostu idą na skróty, skierowali swoją aktywność głównie na mieszkańcu Zgorzelca, obiecuje, wiele też realizuje ale zamyka sie na zewnątrz. Bo nawet jak grupa Pitka pojedzie promocyjnie do Wrocławia to pod jaką nazwą? THC Promil... a dlaczego nie można promować regionu jako Górnołużyckie Szlaki Rowerowe, lub cos podobnego. Nie mam oczywiście pretensji Pitek, bo to stowarzyszenie nie powstało w celu promowania tras lokalnych. Wiele jest do zrobienia, tylko nie jest tak trudno coś rozpisać na etapy, podzielić na kilka zakresów i przede wszystkim pamiętać o dobrze zdefiniowanym CELU, bo po drodze można zapomnieć o co chodziło na wstępie. Koordynator, jakieś zespoły, są stowarzyszenia, osoby encyklopedie, pasjonaci, instytucje, rady, komisje, doradcy... Wszystko jest czego nam trzeba. Brak tego o czym pisze fisban : Dobre wnioski Przemku , Ty nie głupi jesteś :-)
fisban pisze:
Niestety obawiam się iż animozje pomiędzy lokalnymi politykami, lemingami i przekornymi i po prostu zawiść ludzka nie podoła temu działaniu. Na to musi być zgoda całego społeczeństwa miasta, polityków a niestety nie widzę tego. Będzie tyle programów ile partii politycznych. do tego dojdzie chęć szybkiego zarobku i trwonienie, naszych wspólnych pieniędzy.
Szkoda bo jeśli wystartować teraz to po 20 latach mielibyśmy mocne podwaliny do dalszego rozwoju , po zamknięciu kopalni....

W tej walce o glosy traci się po drodze coś, co odbije się kiedyś sporą czkawką. Zbiorową czkawką. :smt028

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Dobre wnioski Przemku , Ty nie głupi jesteś :-)

Zdrajca :P :D

przekorny pisze:
Lemingoidalnych karmi się doniesieniami o niespotykanych dotąd sukcesach jedynie słusznej partii i jednocześnie przestrzega przed niebezpieczeństwem wygrania wyborów przez opozycję, bo wówczas będzie sodoma, gomora i rzeź fisbaniątek... :lol:

No bardzo na temat..... Proponuję zwiększyć dawkę tych żółtych nie niebieskich pigułek :smt075

[ Dodano: Nie Lip 22, 2012 12:07 am ]
Dr. Dre pisze:
No właśnie, ale ja upatruję główny problem w podejściu władzy, polityków do zdobywania poparcia.

Jeszcze jedno. Każdy, regionalny polityk który zaproponuje takie rozwiązanie - nie sypialnia a miasteczko turystyczne - (nie mówię o pigułach przekornego ]:-> ) popełni polityczne samobójstwo. Ludzie wierzą dalej w kopalnię i elektrownię i "mrzonki" i które będą się spełniały (lub nie) za ileś lat do nich nie dotrą. Niemcy mieli lepiej dużo ludzi uciekło na zachód i dostali pieniądze z RFNu. Praktycznie załatwiło to sprawę. A u nas wełna, bawełna aby du...pa pełna. Ale jakiś wabik by się przydał w naszym mieście na turystów, może z boską pomocą ??? ]:->

Ostatnio zmieniony 21 lip 2012, 23:08 przez fisban, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

fisban pisze:
No bardzo na temat.....

Nawet przez chwlkę nie miałem złudzeń, że coś w końcu do ciebie dojdzie... :|

fisban pisze:
Proponuję zwiększyć dawkę tych żółtych nie niebieskich pigułek :smt075

... a na dodatek mylisz mnie z kimś z twojej grupy terapeutycznej, dzieląc się swoimi doświadczeniami z działania jakiś tam pigułek... :(

Ale skoro chcesz na temat, proszę cię uprzejmie... Jeśli chodzi o Zalew, być może będę mógł służyć kilkoma faktami pod koniec tygodnia. Na tę chwilę już mogę zdradzić, że Pitek, który jak to Pitek, pisze co mu kazano, ponownie nieco rozminął się z faktami. A mianowicie nie wspomniał ani słowem o tym, że burmistrz w swej Światłości pozwał dzierżawcę "ocośtam"...

I temat okołozalewowy...

Wcześniej napomknąłem o terenie/części byłej rozlewni wód gazowanych... Konkretnie chodzi o nieruchomość położoną pomiędzy sklepem meblowym BRW a drogą na Zalew...
Kilka lat temu byli chętni (zdaje się, że aż dwóch, anno domini 2007) do kupna (ew. dzierżawy) tego terenu, jednak Gronicz Wizjoner stwierdził, że mowy nie ma a tak w ogóle nie bo nie i już...

Do dzisiaj teren stoi nie użytkowany, niszczeje, jest rozkradany a miasto nie pozyskało ani grosza z tytułu działalności gospodarczej (dzierżawa + podatki) ani ze sprzedaży (kasa ze sprzedaży + podatki).
Policz sobie Mości fisbaningu, ile miasto straciło do tej pory kaski z tytułu niszczejącej nieruchomości..., nie uzyskawszy ani grosza, które mogłoby uzyskać...
A teraz zastanów się, dlaczego mieszkańcom co rusz podnoszone są podatki i insze opłaty, zestaw te przemyślenia z brakiem woli władz na pozyskiwanie środków od przedsiębiorców, którzy jednocześnie otworzyliby nowe miejsca pracy...

Jak wspomniałem wcześniej, do sprawy Zalewu jeszcze pewnie wrócimy, opierając się już nie tylko na wygodnych dla władz pół faktach przedstawionych przez zausznika burmistrzowego...

Ale dla ciebie przecież wszystko jedno co usłyszysz/przeczytasz, prawda??? Dla "młodego, wykształconego z dużych miast" (do określenia takowego twoje ambitne ego niezwykle energicznie przecież aspiruje), prawda musi po jego stronie... A brzmi ona, "fajno jest, nic się nie stało, nasi kroją kasę a ja jestem happy, bo ich popieram." !!! :lol: :lol:

A do podusi mam dla ciebie zagadkę z gatunku "właściwe gospodarowanie mieniem publicznym, jako szansa na rozwój miast i sołectw wszelakich":

Co autorzy Ustawy o samorządzie gminnym mieli na myśli, "produkując" zapis znajdujący się w Rozdziale 5 "Mienie komunalne", cyt:

Cytuj:
Art. 50.Obowiązkiem osób uczestniczących w zarządzaniu mieniem komunalnym jest zachowanie szczególnej staranności przy wykonywaniu zarządu zgodnie z przeznaczeniem tego mienia i jego ochrona.

Masz 2 telefony do przyjaciela.... Czas start!!! :smt111

Ostatnio zmieniony 21 lip 2012, 23:34 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Przekorny dobrze wiesz, że nie jest problemem wykonać w mieście kolejną atrakcję skierowaną do mieszkańców Zgorzelca. Większym problemem jest fakt iz na te atrakcje Ich nie stać. Zresztą lokalna społeczność nie do końca oczekuje tych atrakcji. Co widać po frekwencji na imprezach kulturalnych, sportowych, rozrywkowych. Większość jest zaabsorbowana obowiązkami, spacerami w poszukiwaniu płytek, kabin prysznicowych i paneli podłogowych. Nam jest potrzeba napływu turystów którzy nastawieni są na wydawanie... Ale aby tak było, potrzeba zmiany nastawienia, myślenia urzędników, polityków, przedsiębiorców. Polityku proszę Cie nie obiecuj NIC!!!!! Daj możliwość zarabiania pieniędzy kreuj dając wędkę, a nie rybę... Dając rybę, wyborca nadal jest niezadowolony bo do ryby chce jeszcze dodatków, kompotu, deseru. On nadal będzie oczekiwał na więcej. To ślepa droga, prowadząca do biedy! Warto zaryzykować utratę poparcia, niepopularnymi działaniami, nie pod wyborcę, a dla wyborcy, bo on nieświadomy jest, nawet pokuszę sie na stwierdzenie że głupi... leniwy... , a ty polityku musisz być ponad to... kreować!
Wyróżniać sie od reszty... :smt028

Ostatnio zmieniony 22 lip 2012, 11:33 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
nawet strona THC Promil bardziej stworzona jest pod Nas niż pod turystę.

Fakt, ale mam coś na pocieszenie. W 2011 roku zrealizowaliśmy projekt pn. Rowerowe Łużyce. Stronę, która częściowo spełnia Twoje oczekiwania to roweroweluzyce.eu Na stronie thcpromil.pl jest zakładka rowerowe łużyce. Dwujęzyczna, z sześcioma trasami, do pobrania folder oraz ślady gps poszczególnych tras. Zamierzam rozwijać ten projekt tak aby powstała strona zaspokajająca potrzeby turystów, nie tylko rowerzystów.
Dr. Dre pisze:
Brak miejsca cumowania kajaków i łatwych przejść na stopniach wodnych, bo nie wiem czy wiesz, że można spływać Nysą, a przełom Nysy na wysokości Elektrowni to ewenement ( w Polsce są takie tylko trzy - na Dunajcu, Nysie Kłodzkiej na wysokości Barda i nasze). Pewnie tego nie wiedziałeś? dać Ci numer do gościa który wynajmuje, dowozi, przywozi... Brakuje w jednym miejscu dobrze wypromowanej strony turystycznej w kilku językach która pokazuje co za skarby mamy...

Słyszałeś o projekcie Przygoda z Nysą?
Cel
Projekt zakłada poprawę jakości oferty turystycznej poprzez rewitalizację istniejących szlaków, traktów pieszych i pieszo-rowerowych oraz konnych na całym terenie realizacji projektu, budowę nowych szlaków turystycznych na terenie powiatu żarskiego, wzdłuż Nysy na odcinku Gminy Zgorzelec oraz szlaków wodnych na Nysie Łużyckiej i jej brzegach na terenach partnerskich samorządów. Rezultatem projektu będzie podniesienie atrakcyjności turystycznej obszaru po obu stronach Nysy, a co za tym idzie potencjału turystycznego regionów, rozwój transgranicznej mobilności, elastyczności na euroregionalnym rynku pracy.
Do zrobienia:
GMINA ZGORZELEC
A) budowa tras pieszo-rowerowych o charakterze rekreacyjno-edukacyjnym:
-Trasa od Zgorzelca do Radomierzyc wzdłuż rzeki Nysy - ok.17,5 km
- remonty dróg gminnych koniecznych\ do poprowadzenia szlaków rowerowych
B) rewitalizacja istniejących szlaków pieszych i dostosowanie ich do ruchu pieszo-rowerowego - Łącznie 80 km
- wytyczenie nowych szlaków rowerowych - Łącznie 120 km
- wytyczenie nowych szlaków pieszych i ścieżek spacerowo- dydaktycznych - Łącznie 50 km
- oznaczenie szlaku wodnego po Nysie Łużyckiej - 20 km
- przygotowanie 7 wyjść/wejść z wody przeznaczonych dla kajakarzy na wysokości gminy wiejskiej Zgorzelec (2 x Radomierzyce, Osiek Łużycki, Koźlice, Lasowice, 2 x Jędrzychowice)
- oznakowanie dojazdów z dróg przelotowych do miejsc wyjść/wejść.

Na wszystkich w/w drogach i szlakach projektowana jest infrastruktura techniczno-wypoczynkowa: .
- Miejsca odpoczynku (ławka, kosz, ew. parking na 2 rowery)
- Miejsca odpoczynku (ławka ze stołem, kosz, ew. parking na 6 rowerów)
- Wiaty (wiata z ławkami i stołem, kosz, parking na 6-8 rowerów, utwardzone miejsce ze żwirem)
- Pomosty
Schody.
Rynny
Znaki szlaku wodnego
oraz infrastruktura informacyjna
Dr. Dre pisze:
Bo nawet jak grupa Pitka pojedzie promocyjnie do Wrocławia to pod jaką nazwą? THC Promil... a dlaczego nie można promować regionu jako Górnołużyckie Szlaki Rowerowe, lub cos podobnego.

Pojechaliśmy jako Zgorzelecka Grupa Rowerowa THC Promil i promowaliśmy Jakuby :P

pismak
pismak

No tak, teraz taka moda z każdej zapadłej dziury będzie "miasteczko turystyczne" Nawet gdyby to miasto miało jakieś walory turystyczne to i tak nic z tego projektu by nie wyszło bo miejscowi nie umieją nawet prostej drogi wybudować.

zinfoman
zinfoman

xionc pisze:
No tak, teraz taka moda z każdej zapadłej dziury będzie "miasteczko turystyczne" .
Większy problem widzę w małości i kompleksach mieszkańców tej zapadłej dziury. Wszystkich zakompleksionych powinno się poddać specjalnej terapii i objąć ich szczególną troską, aby przypadkiem nie opuściła ich chęć dalszego oddychania. Współczuje Ci i mam ogromna nadzieję, że wrócisz do zdrowia. :smt064

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.