Dzisiaj jest 10 maja 2025, 21:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Nie wiem czy wszyscy już o tym wiedzą, ale w sobotę (29.07.br.) o 15:00 w Gorlitz ma odbyć bicie rekordu Guinessa - grupa perkusyjna składająca się z największej ilości osób (czy jakoś tak :P).
W każdym bądź razie nie widziałam nigdzie tutaj wzmianki o tym, więc dlatego to ja o tym wspominam ;)
Należy przynieść ze sobą garnki albo inne przedmioty, które brzęczą jak perkusja ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

możesz podać jakieś inne informacje na ten temat typu gdzie to się odbędzie dokładnie itd.

Tytuł:
VIP
VIP

Nie szłyszałaś bo taki to właśnie taki cichy pomysł. Niemcy próbują na siłę pokazać integrację PL-DE, tylko jeszcze nie wiem w jakim celu.

Dostajemy szreg informacji od niemieckiej strony, która cały czas twierdzi, że bardzo dobrze z "nami" współpracuje. Problem w tym, że są one jedynie po niemiecku. :) Wszystkie projekty, do których niemcy zapraszają polaków są robione pod nich. Dlaczego ? Czy ktoś słyszał o otwartej liście ? Taki niemiecki pomysł (swoją drogą wysoce ambitny i tym samym niezrozumiały) w którym mieszkańcy miasy mogą dać swoje projekty i pomysły. Niemcy szukają sponsorów po polskiej stronie, ale niestety Polacy nie będą mieli nic w zamian (bo nie ma prawnie jak i to niemiecki projekt) oraz spotkania są wyłącznie w języku niemieckim i żaden tłumacz nie jest zapewniony.

Ciekawostka - podobno niemieckie biuro tam polskich pracowników, którzy pracują za 140 EUR / miesiąc.

Dziwisz się, ze nikt po polskiej stronie nie wie o tym ? Gdyby w tym była odrobina chęci a nie tylko poprawność polityczna (mam tu na myśli także polską stronę) to całość by wyglądała całkiem inaczej.

btw. informacje o tej imprezie: www.imprezy.zgorzelec.info

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Hm... Ja akurat dowiedziałam się o tym od znajomego ze Zgorzelca, który rozdawał ulotki - były one napisane i po niemiecku i po polsku (z błędami niestety :\). Ostatnio byłam też na poczcie i tam akurat jakiś Ktoś załatwiał rozwieszenie tam plakatu na temat bicia rekordu, więc w jakiś sposób próbują to chyba rozgłosić i u nas.

Tytuł:
VIP
VIP

my też dostaliśymy ulotki i informacje w nich zawarte :

Altstadtbruecke - most przy młynie / zamiast Most Staromiejski

Wstep wolny przy udziale Openair. /brak ogonków i logika

Zameldowanie pod: (15grad@gmx.de) / zamiast "zgłoszenia pod"

teraz najlepsze, ale to juz pokażę bo nie da się opisać:

Obrazek

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Dokładnie te błędy miałam na myśli... Najbardziej razi mnie "Zgorcelec" w liście sponsorów :\
Ale cóż... Dobrze, że w ogóle się starają, ja uważam, że to ciekawe i można pójść zobaczyć co i jak, a może nawet przyłączyć się do bicia rekordu ;)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

I znowu to stękanie, że nie jesteśmy odpowiednio poinformowani, że nas ładnie nie zaprosili. Mierzi mnie ta poza obrażonej baletnicy. A problem leży gdzie indziej. Dlaczego Niemcy mają pomysły i je realizują a my nie? Dlaczego to nie my wymyśliliśmy taką imprezę, albo inne medialne wydarzenie? Przecież to wspaniała i niedroga promocja miasta, jego mieszkańców. Przecież to pewna obecność w ogólnopolskich mediach. Czy mamy się kojarzyć ogółowi jedynie z Dworcem PKP, złodziejami, przemytnikami i z tąpnięciem jakie odczuwają wjeżdżający do Polski zagraniczni turyści? Może za mało młodych kreatywnych ludzi współpracuje z Urzędem Miasta? Może nie ma tu w ogóle ludzi kreatywnych? Czyżby wszyscy wyjechali?
Żyjemy w dusznej, zaściankowej atmosferze, gdzie mało komu się coś chce. A jeśli już ktoś coś robi to naraża się w najlepszym wypadku na obojętność, a w gorszym, na bezinteresowną niechęć współobywateli. I zapewne łatwiej jest wyrażać dezaprobatę dla działań naszych sąsiadów zza Nysy, albo prowadzić fascynujące dyskusje na temat ulubionych pozycji seksualnych niż coś samemu wymyślić i to zrealizować.
Dlatego proponuję: rzucajcie swoje pomysły na ciekawą, medialną imprezę. Może coś z tego wspólnie wybierzemy i zrealizujemy?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Jakąś głośną imprezke ( głośną nie z powodu gwiazd czy hajsu na nią wydanego tylko nagłośnienia ;p )

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Głośną, cichą, byle z sensem.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Aleksander chyba zamiast się obrażac na tych co ciebie nie informują rusz do ataku i bądź aktywny na rynku informacji, stwórz sztab ludzi ,którzy oprócz kadzenia będą zapaleńcami w tym co robią. Mysle, że nawet wśród Twoich wiernych forumowiczów znalzłbyś takich.
A czepiasz sie ludzi , którzy chociaż próbują może troche nieudolnie ale "nie bij tylko tłumacz" , Niemiec narobił baboli w tekscie ale zobacz na nasze teksty na forum czy nawet swój oststni w tym temacie :
- "Taki niemiecki pomysł (swoją drogą wysoce ambitny i tym samym niezrozumiały) w którym mieszkańcy miasy mogą dać swoje projekty i pomysły.
- a gdzie tu sens-"Ciekawostka - podobno niemieckie biuro tam polskich pracowników, którzy pracują za 140 EUR / miesiąc. "
nie wybrałem tego żeby ci dowalic tylko pokaza ,że i ty i my i oni robimy takie same błędy, ale mysle , że wszyscy chcą dobrze. Zachowajmy się życzliwie i bedziemy mieli własne pogodne mista a nie p......ny Kaczogród z hasłem pluj w twarz każdemu kto naprzeciw.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.