Dzisiaj jest 12 maja 2025, 2:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Okiem psa
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Przed chwilą byłam świadkiem zdarzenia, które choć jest dosyć nagminnie powszechne, zawsze mnie oburza.
Otóż jakaś kobieta wyprowadzała psa. Nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby całą drogę nie krzyczała na niego (ew. mówiła podniesionym tonem), a w końcu nie zaczęła go bić. Zapytana o powód swojego zachowania, odpowiedziała, że to jest jej pies i będzie z nim robić "co jej się zachce". po czym oddaliła się pospiesznie.
Bulwersujące jest to, że człowiek sam popełnia błędy wychowawcze wobec czworonoga, a potem się na nim zwyczajnie wyżywa.
Dlatego, by zrozumieć psychikę psa polecam wszystkim książkę "Okiem psa" Fishera. Miałam wrażenie, że mój psiak jest z gatunku "trudnych", ale ta książka pozwoliła dojść mi z nim do porozumienia bardzo prostymi metodami. Żaden pies nie jest za stary na resocjalizację ;)
Jeżeli ktoś ma chęć przeczytać tę książkę, chętnie mu ją udostępnie (posiadam e-booka).

Tytuł:
pismak
pismak

Pani, pseudo właścicielka psa, powinna najpierw poczuć miejsce swojego „przyjaciela”
Na smycz istoto!!!!!!!! Dla takiej osoby smycz zawsze będzie zbyt długa. Czym mniejsze pole biegania, tym mniejsza możliwość działania?..
:arrow:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Czasami jak patrze na te "glupiutkie" psiaki ze smutnym spojrzeniem to serce mi sie kroi,napisalam glupiutkie,bo na takie sa "wychowane" a raczej takie sie staja bez braku wychowania. I nagle wlasciciel chce zrobic z takiego biedaczyska "psa policyjnego" :arrow: "siad" "aport" "równaj" zaczyna stosowac te i inne komendy kiedy piesek nie ma zielonego pojecia o czym on do niego mowi. Sama mam pieska od malenkosci,osobiscie wyjelam go z klatki w schronisku,ulozylam i mam :D nie raz puszczaly mi nerwy,podnosilam glos,ale zwierze to tylko zwierze...i jak sobie go wychowamy tak bedzie z nami "wspolpracowal" w przyszlosci. Moja Besi byla malym wystraszonym pieskiem,a teraz ... teraz moge sie nia pochwalic ... dosc duza,zadbana,siersc blyszczaca,a przede wszystkim wyrosla na madrego i ulozonego psa.. ale ludzie :!: nie wszystko krzykiem i biciem...czasami fakt trzeba sprzedac klapsa,bo ... trzeba,ale nie naduzywajmy tego przywileju "bycia wiekszym" ....

P.S. Zgdzam sie z Toba Marko... Pancie na glebe do smyczy i wedruj malenka przy nodze... i to rowno :!: :twisted:

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Ja uważam, że pies jest nie tylko przyjacielem, ale i genialnym partnerem. A jeśli jest się w nim dobrej komitywie, nie trzeba nawet używać komendy "bierz", żeby wiedział kiedy koniecznie musi swojego pana obronić.
Wiele osoób, wg mnie, przed przyjęciem psa do domu powinno przejść stosowne testy psychologiczne. Niektórzy (jak ta kobieta z wczoraj) nie powinni mieć prawa do posiadania psa. Histeryk (tudzież furiat) powinien przejść solidną terapię zanim zechce się zaopiekować zwierzakiem.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Zanim wzielam pieska przeszperalam internet w poczukiwaniu stron ktore moga mi pomoc wychowac szczeniaka na "dobrego" psa... a teraz kiedy juz jest duza,mam z niej radosc,tym bardziej,ze mieszkam z nia sama, niektorzy mowia,ze traktuja ja jak corke i jestem zakochana w swojej suczce,moze i jestem ale jest to milosc z glowa,a Besi wie,ze Pani ja kocha,ale Pania trzeba szanowac,a przede wszystkim zawsze sie jej sluchac :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.