Dzisiaj jest 10 maja 2025, 23:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Wmiescie panuje niezły chaos komunikacyjny obecna 50 to namiastka jakielkolwiek komunikacji miejskiej , uzupełnia ja bezpłatna linia do marketu. W kilku miejscach miasta są dzikie dworce autobusowe brudne okolice i zaoliwione jezdnie czy masz na to jakis pomysł?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

dzisiaj w innym temacie bombas pisał o smieciach za kinem przy przystanku busów. Czy uważąsz ten watek za mało wązny czy nie masz pomysłu bo już parę dni minęło i nic nie odpowiadasz?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Wątek jest ważny, zwłaszcza, że porusza istotne dla mieszkańców problemy. Brak odpowiedzi wynika z braku czasu na przedstawienie poważnego sposobu rozwiązania tej kwestji. Jednak do końca tygodnia na forum pojawi się odpowiedź. A pomysłów mi nie brak (czasami pieniędzy na ich realizację :lol: )

Tytuł:
rekrut
rekrut

Będziemy dążyć do zmiany systemu komunikacji poprzez przeniesienie ciężaru komunikacji z centrum miasta. Głównym węzłem komunikacji powinien być plac obok dworca Zgorzelec Miasto. W znacznym stopniu rozwiązanie takie pozwoli na odciążenie ruchu na głównych ulicach oraz uwolni powierzchnię w centrum, którą będzie można zagospodarować. Za tym rozwiązaniem przemawia również położenie - bezpośredni wylot z miasta, dogodny dojazd do obwodnicy i niewykorzystany budynek - mam nadzieję, że uda się dogadać w końcu z PKP. Jeśli chodzi o komunikację miejską to z pewnością nadal trzeba utrzymać funkcjonalność autobusów miejskich. Jednak z czasem w godzinach mniejszego nasilenia ruchu należy zastąpić duże autobusy mniejszymi ale bardziej ekonomicznymi busami . Będziemy nadal kontynuować budowę zatoczek przy przystankach, co znacznie udrażnia ruch.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Dobrze, dobrze, a jak się ma kwestia samej organizacji komunikacji miejskiej? Bo teraz tego nie ma. Czy nie można, wzorem innych miast, zrobić ankietę, wprowadzić powiedzmy 3-4 linie i niech co 30 min. wszystkie spotykają się w jakimś centralym punkcie miasta, aby można było się przesiąść na inna linie. Jedna 50 sprawy nie załatwia. 2 rzecz: jak bedzie się miała sprawa z remontami dróg. Dziś ich nie ma, a mozna dziś liczyć na znaczne dofinansowanie z UE. Obecne władze palcem nie kiwną, aby siegnąć po te fundusze....

Tytuł:
rekrut
rekrut

Myślę, że 50-tkę należy powiązać zwłaszcza z liniami kursującymi do Niemiec. 50-tka musi łączyć miasto wzdłuż od wyjazdu na Bogatynię, aż po ul. Bolesławiecką. Natomiast linie Real - Goerlitz + powiedzmy Carrefour - Warszawska (pod warunkiem, że hipermarket będzie chciał współfinansować taką linię :D ) będą łączyły miasto wszerz. Taka jest moja wstępna ocena tej sytuacji. Jednak szczegółami będą się musieli zająć pracownicy Urzędu.
Jeśli chodzi o remont naszych dróg, to jest to sprawa, która zawsze powodowała u mnie wzrost ilości adrenaliny we krwi (zwłaszcza wiosną)! Jestem zwolennikiem gruntownego podejścia do sprawy, czyli zamiast zalepiać, lepiej położyć nową porządną nawierzchnię, która posłuży przez następne kilkanaście lat. Wszędzie tam, gdzie się da trzeba będzie sięgnąć po środki unijne (o czym pisałem już wiele razy). Jestem jednak świadomy, że w rok czy dwa lata wszystkich ulic w Zgorzelcu wyremontować się nie da. Budżet tego by nie wytrzymał. Nie jestem specjalistą, więc nie wiem, ile kilometrów dróg miejskich, za jaką cenę można solidnie odnowić. Będę Burmistrzem, będę wiedział, i w miarę możliwości, na jakie miasto stać, będą remonty dróg a nie byle jakie zalepianie dziur. Wszędzie tam, gdzie uda się pozyskać fundusze unijne, będą one wykorzystane - o czym zresztą już pisałem.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

zgorzelec to wprawdzie nie metropolia,ale na dobry poczatek wystarczylyby chociaz 2 dodatkowe autobusy, zebysmy my, obywatele nie doznali zbytniego szoku:P czesto jezdze 50 no i niestety wada tej linii jest to, ze czesto autobus sie spoznia, pozatym niektorzy kierowcy wykazuja sie brakiem kultury palac jedna fajke za druga i dmuchajac kupujacym bilet prosto w twarz, a autobus to przeciez miejsce publiczne i powinno to byc zabronione, skoro niektorzy czepiaja sie jak ktos wchodzi do autobusu z jedzeniem czy piciem, pozatym sprawa biletow...mozna by bylo postawic jakies automaty na bilety ( a nie paragony jak sklepowe) albo chociaz mozliwosc kupienia biletu w kiosku, wtedy autobus nie wleklby sie tyle:P

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Pięcdziesiatka powinna kosztowac 50 groszy.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Pięcdziesiatka powinna kosztowac 50 groszy.
popieram, przestaliby pić Autovidol :?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

bombas3 pisze:
popieram, przestaliby pić Autovidol :?[/quote]

Kto?

Przeczytałem,że mieszkając tam gdzie mieszkam,moge skreślić X przy Twoim nazwisku.
Aż sie przejade do urny żeby to zrobić.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Kto?
ci co piją :lol:
Nie żałuj czasu, nie żałuj drogi, jeśli możesz zrobić coś pożytecznego :lol: dzięki

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Witam w części forum dotyczącej Burmistrza Fiedorowicza zadałem (narazie) trzy pytanie dotyczące spraw komunikacyjnych w mieście - temat: przebudowa ulic... - może pokusił by się Pan udzielić odpowiedzi na te pytania - wyrazić swoją opinię. Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.